Jedliście kiedyś kasztany? Poprawiają trawienie, dodają energii, a nawet regulują poziom cholesterolu
Adobe Stock
Newsy

Jedliście kiedyś kasztany? Poprawiają trawienie, dodają energii, a nawet regulują poziom cholesterolu

Kasztany to nie tylko przysmak zwierząt. Ludzie także lubią je jeść. I nic w tym dziwnego - w końcu kasztany nie tylko świetnie smakują, ale też skrywają w sobie wiele korzyści zdrowotnych.

Jedni dekorują nimi dom, drudzy robią z nich ozdoby. Ale czy ktokolwiek wpadł kiedyś na pomysł, aby jeść kasztany? Jak się okazuje, grono takich osób z roku na rok robi się coraz większe. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie wszystkie kasztany nadają się do spożycia przez ludzi - należy wybierać tylko te jadalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść kasztany?

Kasztany to prawdziwy symbol jesieni. Rosną na drzewach a konkretnie na kasztanowcu. Kasztany znane są ze swojej niskokaloryczności (100 g kasztanów dostarcza zaledwie 149 kalorii), niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości witaminy C.

Kasztany mają kolczastą łuskę i ciemnobrązową skorupę, którą należy usunąć przed jedzeniem. Są źródłem pożywienia od tysięcy lat. Mogą być spożywane na surowo, pieczone lub zmielone na mąkę. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kasztanów są wprost nieocenione. Oto tylko niektóre z nich.

  • Kasztany są bogate w witaminę C - pół szklanki surowych kasztanów dostarcza 35 do 45 procent dziennego spożycia witaminy C.
  • Kasztany są dobrym źródłem przeciwutleniaczy - nawet tuż po ugotowaniu. Są bogate w kwas galusowy i kwas elagowy – dwa przeciwutleniacze, których stężenie wzrasta po ugotowaniu.
  • Zawarte w kasztanach przeciwutleniacze i minerały, takie jak magnez i potas, pomagają zmniejszyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, takich jak choroby serca lub udar.
  • Kasztany mogą również pomóc w poprawie trawienia, ponieważ są dobrym źródłem błonnika, który wspiera rozwój zdrowych bakterii w jelitach. Błonnik w kasztanach może również pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi.
  • Kasztany są również bezglutenowe, co czyni je zdrowym wyborem dla osób z celiakią.
  • Kasztany są dobrym źródłem aminokwasów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, fenoli i witaminy C. Znajdziemy w nich także witaminę E, A i B. Co więcej - obniżają poziom złego cholesterolu.

Surowe kasztany są bezpieczne dla większości ludzi. Zawierają jednak kwas garbnikowy, co oznacza, że mogą powodować podrażnienie żołądka, nudności lub uszkodzenie wątroby, jeśli cierpicie na choroby wątroby lub mamy problemy z nerkami.

Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

Jak upiec kasztany?

Do upieczenia pysznych kasztanów będziecie potrzebować dwóch prostych składników.

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • przyprawy: sól

Przygotowanie:

  1. Kupując kasztany pamiętajcie, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, bez wgłębień.
  2. Kasztany należy naciąć nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
  3. Kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku do 225 stopni C. przez około 10-15 minut (termoobieg).
  4. Po 10 minutach potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić a następnie piec aż nacięte „dzioby” się otworzą (w środku powinny być miękkie, ale na powierzchni „miąższu” chrupiące).
  5. Kasztany należy podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
  6. Po obraniu łupiny kasztany należy jeść na gorąco.
  7. Można dodać do nich sól, ale są też tacy, którzy jedzą je na słodko, z miodem.

Źródło: gotujmy.pl, webmd.com

AdobeStock
Newsy
Czy tran rzeczywiście jest zdrowy? Nie łączcie go z tym składnikiem, bo stanie się niebezpieczny
Pijecie zdrowotnie tran? Uważajcie, by nie łączyć go z tymi specyfikami. Lekarze kategorycznie to odradzają.

Olej rybi, znany również jako tran, jest jednym z najczęściej spożywanych suplementów diety. Jest szczególnie polecany tym, którzy nie jedzą na co dzień ryb. Co należy wiedzieć o tranie i jakie są jego największe korzyści zdrowotne? Czym jest tran i jak jest pozyskiwany? Olej rybny to tłuszcz lub olej, który jest pozyskiwany z tkanki rybnej. Zwykle pochodzi z tłustych ryb, takich jak śledź, tuńczyk i makrela. Jednak czasami jest wytwarzany z wątroby innych ryb, jak np. ma to miejsce w przypadku oleju z wątroby dorsza. Co zawiera tran? Około 30% oleju rybnego składa się z kwasów omega-3, podczas gdy pozostałe 70% to inne tłuszcze. Olej rybi zazwyczaj zawiera trochę witaminy A i D. Warto dodać, że rodzaje omega-3 znajdujące się w oleju z ryb, mają większe korzyści zdrowotne niż omega-3 występujące w niektórych źródłach roślinnych. Korzyści zdrowotne tranu Picie tranu ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Oto najważniejsze z nich. Może obniżyć poziom trójglicerydów o około 15-30%. Może zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Picie tranu nawet w małych dawkach pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z podwyższonym poziomem. Suplementy z olejem rybim mogą łagodzić objawy niektórych zaburzeń psychicznych. Efekt ten może być wynikiem zwiększonego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Suplementy oleju rybnego — zwłaszcza te bogate w EPA — mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Wykazano, że suplementy oleju rybnego pomagają zmniejszyć nadpobudliwość, nieuwagę i inne negatywne zachowania u dzieci. Większe spożycie ryb i oleju rybnego podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy i alergii u dzieci. Suplementy z olejem rybim mogą wspomóc utratę wagi - o ile stosujemy je w...

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...