Jedliście kiedyś kasztany? Poprawiają trawienie, dodają energii, a nawet regulują poziom cholesterolu
Adobe Stock
Newsy

Jedliście kiedyś kasztany? Poprawiają trawienie, dodają energii, a nawet regulują poziom cholesterolu

Kasztany to nie tylko przysmak zwierząt. Ludzie także lubią je jeść. I nic w tym dziwnego - w końcu kasztany nie tylko świetnie smakują, ale też skrywają w sobie wiele korzyści zdrowotnych.

Jedni dekorują nimi dom, drudzy robią z nich ozdoby. Ale czy ktokolwiek wpadł kiedyś na pomysł, aby jeść kasztany? Jak się okazuje, grono takich osób z roku na rok robi się coraz większe. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie wszystkie kasztany nadają się do spożycia przez ludzi - należy wybierać tylko te jadalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść kasztany?

Kasztany to prawdziwy symbol jesieni. Rosną na drzewach a konkretnie na kasztanowcu. Kasztany znane są ze swojej niskokaloryczności (100 g kasztanów dostarcza zaledwie 149 kalorii), niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości witaminy C.

Kasztany mają kolczastą łuskę i ciemnobrązową skorupę, którą należy usunąć przed jedzeniem. Są źródłem pożywienia od tysięcy lat. Mogą być spożywane na surowo, pieczone lub zmielone na mąkę. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kasztanów są wprost nieocenione. Oto tylko niektóre z nich.

  • Kasztany są bogate w witaminę C - pół szklanki surowych kasztanów dostarcza 35 do 45 procent dziennego spożycia witaminy C.
  • Kasztany są dobrym źródłem przeciwutleniaczy - nawet tuż po ugotowaniu. Są bogate w kwas galusowy i kwas elagowy – dwa przeciwutleniacze, których stężenie wzrasta po ugotowaniu.
  • Zawarte w kasztanach przeciwutleniacze i minerały, takie jak magnez i potas, pomagają zmniejszyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, takich jak choroby serca lub udar.
  • Kasztany mogą również pomóc w poprawie trawienia, ponieważ są dobrym źródłem błonnika, który wspiera rozwój zdrowych bakterii w jelitach. Błonnik w kasztanach może również pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi.
  • Kasztany są również bezglutenowe, co czyni je zdrowym wyborem dla osób z celiakią.
  • Kasztany są dobrym źródłem aminokwasów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, fenoli i witaminy C. Znajdziemy w nich także witaminę E, A i B. Co więcej - obniżają poziom złego cholesterolu.

Surowe kasztany są bezpieczne dla większości ludzi. Zawierają jednak kwas garbnikowy, co oznacza, że mogą powodować podrażnienie żołądka, nudności lub uszkodzenie wątroby, jeśli cierpicie na choroby wątroby lub mamy problemy z nerkami.

Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

Jak upiec kasztany?

Do upieczenia pysznych kasztanów będziecie potrzebować dwóch prostych składników.

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • przyprawy: sól

Przygotowanie:

  1. Kupując kasztany pamiętajcie, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, bez wgłębień.
  2. Kasztany należy naciąć nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
  3. Kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku do 225 stopni C. przez około 10-15 minut (termoobieg).
  4. Po 10 minutach potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić a następnie piec aż nacięte „dzioby” się otworzą (w środku powinny być miękkie, ale na powierzchni „miąższu” chrupiące).
  5. Kasztany należy podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
  6. Po obraniu łupiny kasztany należy jeść na gorąco.
  7. Można dodać do nich sól, ale są też tacy, którzy jedzą je na słodko, z miodem.

Źródło: gotujmy.pl, webmd.com

AdobeStock
Newsy
Czy tran rzeczywiście jest zdrowy? Nie łączcie go z tym składnikiem, bo stanie się niebezpieczny
Pijecie zdrowotnie tran? Uważajcie, by nie łączyć go z tymi specyfikami. Lekarze kategorycznie to odradzają.

Olej rybi, znany również jako tran, jest jednym z najczęściej spożywanych suplementów diety. Jest szczególnie polecany tym, którzy nie jedzą na co dzień ryb. Co należy wiedzieć o tranie i jakie są jego największe korzyści zdrowotne? Czym jest tran i jak jest pozyskiwany? Olej rybny to tłuszcz lub olej, który jest pozyskiwany z tkanki rybnej. Zwykle pochodzi z tłustych ryb, takich jak śledź, tuńczyk i makrela. Jednak czasami jest wytwarzany z wątroby innych ryb, jak np. ma to miejsce w przypadku oleju z wątroby dorsza. Co zawiera tran? Około 30% oleju rybnego składa się z kwasów omega-3, podczas gdy pozostałe 70% to inne tłuszcze. Olej rybi zazwyczaj zawiera trochę witaminy A i D. Warto dodać, że rodzaje omega-3 znajdujące się w oleju z ryb, mają większe korzyści zdrowotne niż omega-3 występujące w niektórych źródłach roślinnych. Korzyści zdrowotne tranu Picie tranu ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Oto najważniejsze z nich. Może obniżyć poziom trójglicerydów o około 15-30%. Może zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Picie tranu nawet w małych dawkach pomaga obniżyć ciśnienie krwi u osób z podwyższonym poziomem. Suplementy z olejem rybim mogą łagodzić objawy niektórych zaburzeń psychicznych. Efekt ten może być wynikiem zwiększonego spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Suplementy oleju rybnego — zwłaszcza te bogate w EPA — mogą pomóc złagodzić objawy depresji. Wykazano, że suplementy oleju rybnego pomagają zmniejszyć nadpobudliwość, nieuwagę i inne negatywne zachowania u dzieci. Większe spożycie ryb i oleju rybnego podczas ciąży może zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy i alergii u dzieci. Suplementy z olejem rybim mogą wspomóc utratę wagi - o ile stosujemy je w...

Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie mogą go jeść
AdobeStock
Newsy
Ten owoc zmniejsza ciśnienie i zapobiega zaćmie, ale niektórzy nie powinni go jeść
Ten bogaty w błonnik owoc o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii, zawiera mnóstwo walorów zdrowotnych. Niestety, nie wszyscy mogą go jeść.

Kaki to pomarańczowy owoc, którzy przypomina swoim kształtem pomidora. Jest bogatym źródłem węglowodanów, zawiera dużą ilość błonnika, potasu, beta-karotenu, wapnia i magnezu, a także jest dobrym źródłem witaminy C. Dlaczego jeszcze warto go jeść? Dlaczego warto zacząć jeść owoc kaki? Owoce kaki to smaczne i słodkie owoce, które są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu są zdrowym dodatkiem do diety. Oto profil odżywczy jednego owocu kaki: Kalorie: 118, 6% zalecanego dziennego spożycia  Białko: 1g, 2% zalecanego dziennego spożycia  Tłuszcz: 0,3 g, mniej niż 1% zalecanego dziennego spożycia  Węglowodany: 31g, 12% zalecanego dziennego spożycia  Cukier: 21g, 30% zalecanego dziennego spożycia (jest to naturalnie występujący cukier) Błonnik: 6g, 24% zalecanego dziennego spożycia  Witamina A: 55% zalecanego dziennego spożycia  Witamina  C: 20% zalecanego dziennego spożycia  Witamina K: 5% zalecanego dziennego spożycia  Miedź: 9% zalecanego dziennego spożycia  Potas: 8% zalecanego dziennego spożycia  Mangan: 30% zalecanego dziennego spożycia  Właściwości zdrowotne kaki Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Poprawia trawienie. Dzięki dużej zawartości błonnika, owoc kaki może poprawić zdrowie układu pokarmowego i jelit. Dieta bogata w błonnik nie tylko pobudza regularne i bardziej równomierne wypróżnienia, ale także promuje lepsze trawienie. Poprawia zdrowie serca. Owoce kaki mogą pomóc wzmocnić i poprawić ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy (specyficzny rodzaj przeciwutleniaczy występujący w owocach i warzywach) zmniejszają ryzyko chorób serca i innych problemów sercowo-naczyniowych. Zwiększa poziom...

AdobeStock_
Newsy
Gruszki są bardzo zdrowe, ale niektórym szkodzą. Chodzi o aż 4 grupy osób
Lubicie jeść gruszki? Uważajcie, bo być może to właśnie wy powinniście się ich wystrzegać.

Lubicie smak słodkich i soczystych gruszek? Ten smaczny owoc skrywa w sobie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Nie każdy jednak powinien go jeść. Kto musi się go wystrzegać? Właściwości zdrowotne gruszek Gruszki to smaczne i soczyste owoce, które są szczególnie bogate w kwas foliowy, witaminę A, B, C i K, a także wapń, miedź, potas, fosfor, bor i żelazo. Są także dobrym źródłem przeciwutleniaczy polifenolowych. Gruszki są niskokaloryczne (porcja 100 g gruszki dostarcza ok. 60 kcal, a jej IG jest równy 30-35). Oferują błonnik pokarmowy, w tym prebiotyki, które wspomagają regularność jelit. Łagodzą zaparcia, nudności, eliminują biegunkę (dzięki zawartości pektyny) i poprawiają ogólny stan układu pokarmowego. Co ważne, jedząc gruszki, pamiętajcie, żeby spożywać je ze skórką. Gruszki zawierają także wiele związków roślinnych wykazujących korzystne działanie na nasze zdrowie. Owoce o czerwonym kolorze, mogą chronić zdrowie serca, podczas gdy te zielone, mogą promować zdrowie oczu. Gruszki są również bogatym źródłem flawonoidów, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszają ryzyko wielu groźnych chorób. Ze względu na zawartość błonnika i antocyjanów, gruszki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Procyjanidyny i kwercetyna zawarte w gruszkach, mogą poprawić zdrowie serca poprzez zmniejszenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Regularne jedzenie gruszek może również zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Są zalecane przy odchudzaniu, ze względu na dużą ilość wody i błonnika.  Znane są również ze swoich właściwości przeciwgorączkowych. Kto nie powinien jeść gruszek? Z gruszek powinny zrezygnować następujące...

Ten owoc obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmocni też waszą odporność
Pixabay
Newsy
Ten owoc obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wzmocni też waszą odporność
Czy słyszeliście kiedyś o tym niezwykłym owocu? A może mieliście już okazję go spróbować? Włączcie go do diety a nie pożałujecie.

Miechunka jadalna (łac. physalis peruviana Lam.) to bardzo smaczny i zdrowy owoc, który znany jest także jako wiśnia peruwiańska, rodzynek brazylijski lub złota jagoda. W polskich sklepach można spotkać ją zwłaszcza w postaci liofilizowanej i suszonej. Świeża miechunka przypomina rozmiarem pomidorki koktajlowe i ma otoczkę, która przypomina chińskie lampiony. Dlaczego warto ją jeść w dowolnej postaci? Właściwości zdrowotne miechunki jadalnej Miechunka jadalna to owoc, który można jeść nie tylko na surowo, ale też po ugotowaniu lub w postaci dżemów lub galaretek. Jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych oraz minerałów. 140 gramów tego owocu dostarcza: 3,92 mg witaminy B3 1,4 mg żelaza 15,4 mg witaminy C 0,154 mg witaminy B1 15,68 g węglowodanów 56 mg fosforu 50 µg witaminy A 2,66 g białka 0,056 mg witaminy B2 0,98 g tłuszczu całkowitego 13 mg wapnia Dlaczego warto jeść miechunkę? Owoc ten  nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy.  miechunka jest stosowana w leczeniu zapalenia wątroby, malarii, reumatyzmu, raka, zapalenia skóry i astmy poprawia układ odpornościowy obniża ciśnienie krwi jedna filiżanka tego owocu zawiera ponad 50% dziennej wartości witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy), która jest odpowiedzialna za produkcję acetylocholiny, neuroprzekaźnika, który przekazuje wiadomości do mięśni i nerwów poprawia wzrok, ponieważ jest bogata w witaminę A ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe spożywanie tych owoców może...