Jedliście kiedyś kasztany? Poprawiają trawienie, dodają energii, a nawet regulują poziom cholesterolu
Adobe Stock
Newsy

Jedliście kiedyś kasztany? Poprawiają trawienie, dodają energii, a nawet regulują poziom cholesterolu

Kasztany to nie tylko przysmak zwierząt. Ludzie także lubią je jeść. I nic w tym dziwnego - w końcu kasztany nie tylko świetnie smakują, ale też skrywają w sobie wiele korzyści zdrowotnych.

Jedni dekorują nimi dom, drudzy robią z nich ozdoby. Ale czy ktokolwiek wpadł kiedyś na pomysł, aby jeść kasztany? Jak się okazuje, grono takich osób z roku na rok robi się coraz większe. Trzeba mieć jednak świadomość, że nie wszystkie kasztany nadają się do spożycia przez ludzi - należy wybierać tylko te jadalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść kasztany?

Kasztany to prawdziwy symbol jesieni. Rosną na drzewach a konkretnie na kasztanowcu. Kasztany znane są ze swojej niskokaloryczności (100 g kasztanów dostarcza zaledwie 149 kalorii), niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości witaminy C.

Kasztany mają kolczastą łuskę i ciemnobrązową skorupę, którą należy usunąć przed jedzeniem. Są źródłem pożywienia od tysięcy lat. Mogą być spożywane na surowo, pieczone lub zmielone na mąkę. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kasztanów są wprost nieocenione. Oto tylko niektóre z nich.

  • Kasztany są bogate w witaminę C - pół szklanki surowych kasztanów dostarcza 35 do 45 procent dziennego spożycia witaminy C.
  • Kasztany są dobrym źródłem przeciwutleniaczy - nawet tuż po ugotowaniu. Są bogate w kwas galusowy i kwas elagowy – dwa przeciwutleniacze, których stężenie wzrasta po ugotowaniu.
  • Zawarte w kasztanach przeciwutleniacze i minerały, takie jak magnez i potas, pomagają zmniejszyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, takich jak choroby serca lub udar.
  • Kasztany mogą również pomóc w poprawie trawienia, ponieważ są dobrym źródłem błonnika, który wspiera rozwój zdrowych bakterii w jelitach. Błonnik w kasztanach może również pomóc zrównoważyć poziom cukru we krwi.
  • Kasztany są również bezglutenowe, co czyni je zdrowym wyborem dla osób z celiakią.
  • Kasztany są dobrym źródłem aminokwasów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, fenoli i witaminy C. Znajdziemy w nich także witaminę E, A i B. Co więcej - obniżają poziom złego cholesterolu.

Surowe kasztany są bezpieczne dla większości ludzi. Zawierają jednak kwas garbnikowy, co oznacza, że mogą powodować podrażnienie żołądka, nudności lub uszkodzenie wątroby, jeśli cierpicie na choroby wątroby lub mamy problemy z nerkami.

Zobacz także
Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

Jak upiec kasztany?

Do upieczenia pysznych kasztanów będziecie potrzebować dwóch prostych składników.

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • przyprawy: sól

Przygotowanie:

  1. Kupując kasztany pamiętajcie, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, bez wgłębień.
  2. Kasztany należy naciąć nożem na krzyż od „ostrego“ końca do podstawy.
  3. Kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku do 225 stopni C. przez około 10-15 minut (termoobieg).
  4. Po 10 minutach potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić a następnie piec aż nacięte „dzioby” się otworzą (w środku powinny być miękkie, ale na powierzchni „miąższu” chrupiące).
  5. Kasztany należy podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia.
  6. Po obraniu łupiny kasztany należy jeść na gorąco.
  7. Można dodać do nich sól, ale są też tacy, którzy jedzą je na słodko, z miodem.

Źródło: gotujmy.pl, webmd.com

zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...