
Pieczenie chleba w domu było jeszcze do niedawna niezwykle ważną częścią życia ludzi na wsiach. Bez umiejętności wyrabiania ciasta i pieczenia ładnych bochenków, żadna dobra panna nie mogła myśleć o zamążpójściu.
Zakwas, mąka żytnia, woda, sól – dzięki tym trzem prostym składnikom dawne gospodynie wyczyniały prawdziwe chlebowe cuda, za które dzisiaj dalibyśmy się pokroić. W wypieku chleba pomagała jeszcze jedna kwestia – w dawnych wiejskich domach obowiązkowo stał specjalny piec chlebowy.
Dzisiaj piece chlebowe to niezwykła rzadkość. Wraz z nimi odchodzą już na zawsze tradycyjne wiejskie chleby. Nie mylmy jednak przyczyny ze skutkiem. To nie przez brak pieców nie pieczemy już chleba. Dawne domowe pieczywo zostało w końcu wyparte przez chleby z piekarni.
Jeżeli marzy się wam powrót do domu babci, nic straconego. Obędzie się nawet bez zakwasu i pieca chlebowego. Pyszne pieczywo upieczemy za pomocą jednego prostego triku. A mianowicie dzięki sporemu, żaroodpornemu naczyniu. Jego właściwości zapewnią odpowiednią temperaturę pieczenia naszemu bochenkowi.
Przepis na „chleb z garnka”
Składniki:
- 75 dag mąki pszennej
- 25 g paczki drożdży (zwykle jest to ¼ opakowania)
- Łyżka soli
- Łyżka cukru
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- Opcjonalnie – otręby i ziarna do chleba.
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w cukrze, dodajemy mąkę i sól.
- Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc.
- Kolejnego dnia wyrabiamy ciasto ponownie, podsypując stolnice mąką.
- Odstawiamy ciasto chlebowe na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
- Puste naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy je w temperaturze 220 st. C.
- Następnie ostrożnie wyciągamy „garnek”, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do ok. 190 st. C.
- Ostrożnie wkładamy wyrobiony bochenek do naczynia, nacinamy nożem z góry dla ozdoby.
- Pieczemy pół godziny pod przykryciem, a na następne 20 min zdejmujemy pokrywkę. Smacznego!