
Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw.
Pyszne gołąbki
Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni!
Właściwości czerwonej kapusty
Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej!
Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty
Składniki na gołąbki:
- Główka kapusty czerwonej
- 450g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 woreczki ryżu
- Jajko
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Przyprawy: pieprz, sól
Składniki na sos:
- Około 1,5l bulionu lub rosołu
- 3 pomidory
- Koncentrat pomidorowy
- Kilka łyżek śmietany
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania gołąbków:
- Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście.
- Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
- Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu do krawędzi liścia.
- Przygotowane gołąbki ułóżcie na dnie garnka, wcześniej wyłóżcie go liśćmi kapusty.
- Ułożone w garnku gołąbki, podlejcie rosołem lub bulionem i duście do miękkości kapusty.
Sposób przygotowania sosu:
- Pomidory obierzcie ze skóry, drobno pokrójcie i podsmażcie na patelni. Następnie przetrzyjcie je przez sitko.
- Na patelnię wlejcie trochę rosołu lub bulionu i gotujcie przez kilka minut.
- Po chwili dodajcie koncentrat pomidorowy.
Gotowe gołąbki podlejcie sosem i jedzcie ze smakiem!
Źródło: gotujmy.pl