chleb bez mąki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy

Jedliście chleb zmieniający życie? Ten od Ani Starmach smakuje wyjątkowo i jest niezwykle zdrowy

Czy da się zrobić chleb bez mąki? Oczywiście, że tak! A do tego jaki jest pyszny! Zróbcie go sami z tego świetnego przepisu.

Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren

Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

  • 400 ml wody
  • 75 dag płatków owsianych
  • 20 dag siemienia lnianego
  • 25 dag nasion słonecznika
  • 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone)
  • 75 g błonnika witalnego
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g nasion chia
  • Pół łyżki cukru kokosowego
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno.
  2. Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny.
  3. Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny.
  4. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut.
  5. Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu odstawcie do ostygnięcia.

I gotowe! Chlebek z ziaren jest najsmaczniejszy na następny dzień. Nadaje się do jedzenia przez około tydzień od upieczenia. Będzie smakował doskonale zarówno na słodko, jak i na słono. Smacznego!

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

odchudzanie koktajl
AdobeStock
Newsy
Prawdziwa bomba odchudzająca. Pijcie go codziennie rano. Pomoże wam zrzucić nawet 2 kg w miesiąc 
Przytyliście po świętach? Wypróbujcie ten domowy koktajl, który jest świetnym wspomagaczem odchudzania!

Święta Bożego Narodzenia i Sylwester to taki czas w roku, gdy na wadze zwykle przybywa kilka kilogramów – i to na stałe! Jeżeli przez kilka dni, a nawet tydzień jecie o wiele więcej niż zwykle, a później wracacie do codziennej diety, to niestety dodatkowe kilogramy tak szybko nie znikną. Będziecie chudli bardzo powoli, a jeśli na co dzień wasza dieta pełna jest kalorycznych przekąsek, to tłuszczyk ze świąt już z wami zostanie. Jak sobie z tym poradzić? Sprawdźcie! Jak schudnąć po świętach? To, co pomoże wam zrzucić nadmiar kilogramów po świątecznym obżarstwie to niestety nie są żadne magiczne specyfiki ani specjalna dieta. Sposób na schudnięcie jest taki sam od zawsze, czyli mniej jedzenia i więcej ruchu! Ważne jest, by usunąć ze swojej diety słodycze, fast foody i inne niezdrowe przekąski i zastąpić je pełnowartościowymi produktami. Warzywa, chude mięso, ryby, orzechy, nabiał i pełnoziarniste pieczywo to podstawa zdrowej diety. Warto też liczyć kalorie, by mieć kontrolę nad spożywanymi posiłkami. Koniecznie powinniście też zacząć się więcej ruszać! Już codzienny, godzinny spacer sprawi, że będziecie mieli o wiele lepszą kondycję. Naturalny wspomagacz odchudzania Choć nic nie zastąpi odpowiedniej diety i ćwiczeń, to warto pomóc sobie naturalnymi „wspomagaczami”, które nieco przyśpieszą proces odchudzania. Niezastąpione okazują się nasiona chia oraz zwykły sok z cytryny. Wystarczy je zmieszać i pić codziennie, by zauważyć efekty! Do przygotowania takiej mikstury potrzebne wam będą te składniki: 2 łyżki nasion chia 1 cytryna Woda Do szklanki lub kubka wsypcie 2 łyżki nasion chia, zalejcie wodą i odstawcie do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy nasiona już napęcznieją, zmielcie je za pomocą blendera. Dodajcie sok z świeżo...

mazurek wielkanocny
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty przepis na pysznego mazurka bez pieczenia. Zrobicie go w 20 minut
Podczas przygotowywania świąt liczy się przede wszystkim czas, którego zawsze brakuje. Ten pyszny mazurek przygotujcie zaledwie w kilka chwil, a jego smak z pewnością zaskoczy bliskich. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Kruche ciasto z dodatkiem masy kajmakowej, dżemu oraz bogato zdobiony bakaliami to nieodzowny element świąt wielkanocnych, które zresztą zbliżają się wielkimi krokami. Mazurek to jedno z obowiązkowych dań na stole podczas wielkanocnego śniadania. Ekspresowy w wykonaniu i pyszny w smaku, z pewnością podbije kubki smakowe waszych gości. Tradycyjny mazurek Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez ciasta na stole w postaci klasycznego mazurka. To danie będące kwintesencją słodkości, kruchości i posmaku bakalii. Tradycyjnie jest przygotowywany na kruchym cieście, na które wykłada się różnego rodzaju masy, kremy, czekoladę, kajmak bądź dżem. Najważniejsze w całej tej istocie są dodatki w postaci rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów czy płatków migdałowych. Często wiele osób układa z nich różnego wzroki nawiązujące do obowiązującego święta.  Szybki mazurek w 20 minut  Wersja mazurka w ekspresowej wersji doskonale sprawdzi się dla osób nie mających zbyt dużej ilości czasu na przebywanie w kuchni bądź dla tych, którzy wcześniej nie próbowali tego dania. Zamiast zagniatać kruche ciasto można je zastąpić waflami. Idealnie połączą się z wybranym nadzieniem, tudzież masą kajmakową i dżemem. Dodatek bakalii to przysłowiowa wisienka na torcie, a tu mazurka.  Składniki: ½ opakowania suchych wafli prostokątnych 400 g masy kajmakowej z puszki ½ szklanki orzechów laskowych ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej ¼ szklanki nasion słonecznika ¼ szklanki płatków migdałowych 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub truskawkowego Przygotowanie: Orzechy laskowe, nasiona słonecznika oraz kandyzowaną...