Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi.

Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren

Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 400 ml wody
  • 75 dag płatków owsianych
  • 20 dag siemienia lnianego
  • 25 dag nasion słonecznika
  • 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone)
  • 75 g błonnika witalnego
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g nasion chia
  • Pół łyżki cukru kokosowego
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno.
  2. Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny.
  3. Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny.
  4. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut.
  5. Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu odstawcie do ostygnięcia.

I gotowe! Chlebek z ziaren jest najsmaczniejszy na następny dzień. Nadaje się do jedzenia przez około tydzień od upieczenia. Będzie smakował doskonale zarówno na słodko, jak i na słono. Smacznego!