Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi.
Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren
Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 400 ml wody
- 75 dag płatków owsianych
- 20 dag siemienia lnianego
- 25 dag nasion słonecznika
- 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone)
- 75 g błonnika witalnego
- 30 g pestek dyni
- 30 g nasion chia
- Pół łyżki cukru kokosowego
- Pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
- Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno.
- Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny.
- Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny.
- Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu odstawcie do ostygnięcia.
I gotowe! Chlebek z ziaren jest najsmaczniejszy na następny dzień. Nadaje się do jedzenia przez około tydzień od upieczenia. Będzie smakował doskonale zarówno na słodko, jak i na słono. Smacznego!