Jak łączyć makaron z sosem
Flickr
Newsy

Jeden z największych błędów podczas przyrządzania makaronu. Zróbcie na odwrót, a padniecie z wrażenia

Może się to komuś podobać albo nie, ale o makaronie i sposobach jego podawania najwięcej do powiedzenia mają Włosi.

Z natury rozgadani i gadatliwi… makaroniarze na wszelkiego rodzaju kluskach, kluseczkach i makaronach zjedli zęby.

Sposobów na „pastę” Włosi znają bez liku. I dobrze wiedzą, jak go podawać tak, by smakował najlepiej jak się da.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego włoskie sposoby na makaron są najlepsze?

To właśnie mieszkańcy Włoch doszli do perfekcji w łączeniu smaków. Swoje mączne makarony idealnie dopasowują do gęstych sosów przygotowanych ze wszystkiego, co mają pod ręką.

Spaghetti alla carbonara, spaghetti bologhnese, aglio e oglio, cannelloni, tagiatelle i papardelle na dziesiątki sposobów, wreszcie lasagne czy tortellini.

Włosi mają w czym przebierać, jeśli chodzi o makaron. W tym przypadku nie mamy wątpliwości, że ilość została przekuta w jakość.

Każda włoska gospodyni po ugotowaniu setny już raz z kolei makaronu dowolnego rodzaju, ma wiedzę, która w Polsce wciąż uchodzi nieraz za czarną magię.

Jak solić makaron?

Niuanse i szczegóły gotowania makaronu i łączenia go z sosami dotyczą m.in. kwestii solenia wody na gotujący się makaron.

Włoskie panie domu i kucharze z najlepszych restauracji z Rzymu i okolic solą wodę na makaron dopiero po zagotowaniu wody.

Kiedy wrzątek zacznie puszczać bąbelki, wsypcie do garnka hojną ilość soli.  Na kilkulitrowe naczynie konieczne będzie wsypanie sporej łyżki soli.

Kolejnym trikiem prosto z włoskiej kuchni, jest dodawanie do sosu odrobiny wody z gotującego się makaronu.

Jaki jest niezawodny trik Włochów na podawanie makaronu?

Wszystko po to, by nadać sosowi nieco gęstości. Zagęszczenie sosu będzie możliwe dzięki działaniu glutenu, który wytrąca się do wrzątku.

Dzisiaj jednak nacisk położymy na inną kwestię. To sprawa, o której spora część polskich pań domu nie słyszała. W polskiej tradycji podawania makronu zwykle po odcedzeniu wykłada się go na talerzyki i polewa porcją sosu.

Oczywiście, inna to już sprawa, że nasza kuchnia nie obfituje w tego typu dania… Tak czy owak, w ten sposób zwykle czynią Polki i Polacy.

Jak do sprawy podawania makaronu podchodzą Włosi? Tutaj w zdecydowanej większości przepisów na „pastę” obowiązuje inna zasada.

Po odcedzeniu spaghetti, penne, czy fussili, włoskie gospodynie natychmiast wlewają do garnka z makaronem całą zawartość sosu.

Jak podawać makaron połączony z sosem w garnku?

Dzięki temu gęsta zawiesina może objąć swoim smakiem cały makaron. Danie stanie się bardziej wyraziste i zdecydowane w smaku.

Tak Włosi czynią z dużą ilością swoich makaronowych dań – np. dzieje się tak w przypadku spaghetti carbonara.

Ważne, byście pamiętali przy takim obchodzeniu się z makaronem o jeszcze jednej sprawie. Jeśli zamierzacie włoskim sposobem wymieszać sos z makaronem, ugotujcie go al dente.

Al dente, czyli na ząb. A więc tak, by wasz makaron nie stał się zbyt miękki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Makaron zmięknie jeszcze odrobinę podczas łączenia go w garnku z sosem.

Potem wystarczy już tylko wyłożyć na talerze słuszne porcje i posypać je słuszną porcją świeżo startego na tarce twardego, żółtego sera.

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...

Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Gotujmy.pl
Newsy
Ten błąd przy robieniu carbonary popełnia 90% Polaków. Wy też?
Włoscy mistrzowie spaghetti uważają, że cała reszta świata źle przyrządza ich ulubioną carbonarę. Gdzie więc wszyscy popełniają kardynalne błędy?

Przyjrzyjmy się temu, jak spaghetti alla carbonara przyrządzają Włosi. Bo komu w tej materii wierzyć, jeżeli nie nomen omen makaroniarzom? Zacznijmy niejako od końca. Czyli od gotowania makaronu. Carbonara to danie szybkie i proste do zrobienia, stąd nie trzeba czekać z gotowaniem spaghetti do zrobienia sosu. Jak Włosi solą wodę na makaron? Złota proporcja to aż 10 g soli na 1 litr wody. Włoscy specjaliści radzą wybrać do carbonary makaron typu spaghettoni, czyli największy rodzaj spaghetti. Do gotującego się makaronu lepiej nie dodawać w tym przypadku ani oleju, ani oliwy. Wystarczy gotować ok. 10 minut i od czasu do czasu zamieszać. Przejdźmy do mięsa. W tradycyjnym przepisie na carbonarę będzie to wędzone podgardle wieprzowe. Bez najmniejszych problemów carbonara uda się także z użyciem ładnego kawałka boczku. Jaki błąd Polacy popełniają podczas przygotowania spaghetti carbonara? Dobry gatunek spaghetti, mięso, zdrowe, wiejskie jaja, a także odrobiną twardego – na tym właściwie kończą się główne składniki carbnonary. Włoskie gospodynie dostałyby białej gorączki, gdyby zobaczyły, że ktoś profanuje ich danie z użyciem śmietany. Jak głoszą specjaliści od carbonary, dodawanie śmietany do tego dania jest absolutnie zakazane, bo kompletnie zmienia i rujnuje – jak sądzą – smak carbonary. Przepis na spaghetti carbonarę Składniki: Ok. 20 dag makaronu spaghettoni lub spaghetti Ok. 40 dag surowego podgardla wieprzowego wędzonego lub boczku Pieprz Sól Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz 4 jaja wiejskie Ok. 10 dag twardego dojrzewającego sera żółtego Przygotowanie: Pokrójcie mięso w dość grubą kostkę.   Wlejcie na patelnię nieco dobrej oliwy. Smażcie boczek lub podgardle na oliwie. Wbijcie jajka do miski i roztrzepcie je za...

posiłek jedzenie
Adobe Stock
Newsy
Cudzoziemcy są zaskoczeni tym zwyczajem kulinarnym Polaków. Nas to w ogóle nie dziwi. A co wy sądzicie?
Co kraj to inny obyczaj. Każda z kultur ma swoje charakterystyczne dania, które mogą być dla cudzoziemców nieco niezrozumiałe. Turyści widząc przysmak Polaków, są niekiedy wręcz zaskoczeni takim sposobem podania. Sprawdźcie czy wy też jecie taki zestaw!

Każdy kraj czy region w swojej tradycji ma charakterystyczne potrawy, które są mniej lub bardziej popularne poza ich okręgiem. Łączenie pewnych smaków dla osób spoza danej grupy może być nieco zaskakujące, a nawet szokujące. Podobnie jest w przypadku Polaków, którzy zajadają się makaronem z białym serem oraz cukrem. Ten zestaw zadziwia turystów, gdyż połączenie tych smaków jest dosyć kontrowersyjne.  Pochodzenie makaronu  Bez wątpienia stolicą makaronu są Włochy. Mieszkańcy tego kraju wręcz szczycą się tym produktem, który jest sławny na całym świecie. Jednak uważają, że sposób ich przygotowywania jest najpoprawniejszy. Gdy spotykają się w innych rejonach z innym sposobem podania tego produktu są dość zaskoczeni, a niekiedy nawet zbulwersowani. Uważają, że łączenie makaronu z pewnymi składnikami jest wręcz karygodne. Pasta, tak jak i inne włoskie potrawy, czyli pizza bądź focaccia, są swojego rodzaju daniem narodowym. Uznawane za Włochów za świętość w dziedzinie kulinarnej.  Rodzaje makaronu O kształtach makaronu można napisać książkę. Jest szereg rodzajów tego produktu, a każdy z nich jest przypisany do innego dania bądź sosu. Wśród tych form można wyróżnić, takie jak:  spaghetti- długie nitki, tagliatelle- makaron wstążki, fusilli- makaron świderki, penne- makaron rurki, conchiglioni- muszle makaronowe, kokardki, czy lasagne- płaty makaronu. Podczas zakupów, można się spotkać również z innymi kształtami. Wybór odpowiedniego zależy od przygotowywanego dania bądź ulubionej formy. Najpopularniejsze sosy do makaronu Włosi nie wyobrażają sobie podania makaronu z czymś innym niż sos. W ich przepisach można znaleźć szereg różnych wariantów tego dodatku. Każdy z...

Jak dobrać makaron do sosu? Oto tajemnica skrywana przez Włochów
AdobeStock
Newsy
Jak dobrać odpowiedni rodzaj makaronu do sosu? Oto tajemnica skrywana przez Włochów
Włoskie makarony różnią się nie tylko kształtem - ważne są także inne cechy które przesądzają o tym, do jakiego typu sosu nadaje się dany makaron.

Przy kupowaniu makaronu na obiad raczej mało kto zastanawia się nad tym, czy rodzaj makaronu będzie pasował do wybranej potrawy. Większość osób rozróżnia makaron do rosołu, na spaghetti i ewentualnie świderki oraz makaron na łazanki. Na tym wiedza wielu ludzi na temat makaronu się kończy. A czy wiedzieliście, że Włosi rozróżniają aż kilkanaście rodzajów makaronu? Znaczenie ma też to, do jakiego sosu go użyjecie! Zasady dobierania makaronu do sosu Włosi postępują w prosty sposób - najpierw sos, a później makaron. Oznacza to, że do rodzaju sosu dobiera się odpowiedni rodzaj makaronu, a nie odwrotnie. Przykładowo, sos carbonara, który jest ciężki i gęsty, nie nadaje się do długiego i cienkiego makaronu (takiego, jak na przykład na rosół). Pod uwagę należy wziąć takie czynniki jak faktura, format, intensywność smaku makaronu oraz jego zdolność do wchłaniania sosu. Najprościej jest kierować się tą zasadą - do lekkich sosów dobiera się delikatne makarony, a do ciężkich - grubsze i bardziej zbite. Jaki makaron do jakiego sosu? Jeżeli chcecie prawidłowo dobrać makaron do przyrządzanego przez was włoskiego dania, skorzystajcie z poniższej ściągawki: Farfalle - sosy lekkie, przyrządzane na oliwie Mezze penne rigate - lekkie i warzywne sosy, choć nadaje się także do sosu z mięsem Casarecce - dosyć uniwersalny, komponuje się dobrze zarówno z lekkimi, jak i ciężkimi sosami Penne rigate - kolejny uniwersalny rodzaj makaronu, który dobrze komponuje się z sosem arrabbiata, pasuje także do sałatek czy zapiekanek (zarówno mięsnych, jak i warzywnych) Fusilli - idealny do ciężkich, śmietanowych, serowych sosów, a także mięsnych Tortiglioni rigatoni - dobry do gęstych i ciężkich sosów z mięsem albo kiełbasą Powyższa lista dotyczyła krótkich rodzajów...