Uszka
Megg/gotujmy.pl
Newsy

Jeden trik na elastyczne ciasto na uszka do wigilijnego barszczu. Zamiast samej wody dodajcie tego

Niestety coraz częściej uciekamy się do zakupu wigilijnych uszek w sklepie. Zamiast tego, warto przedłużyć tradycję i ulepić je samemu!

O wyższości uszek domowych nad tymi sklepowymi nie ma co się rozwodzić. Wszyscy dobrze wiemy, że jest to różnica przynajmniej kilku klas.

Mimo tego, często zdarza się, że na wigilijnym stole, do czerwonego barszczu zamiast tradycyjnych uszek, podajemy uszka ze sklepu. Albo w jeszcze gorszej wersji – włoskie tortellini.

Skąd takie wybory Polaków? Oczywiście z braku czasu i z braku cierpliwości. Praca nad uszkami jest bardziej wymagająca i żmudniejsza od zwykłego lepienia zwykłych pierogów.

Wszystko oczywiście ze względu na maleńki kształt tych świątecznych pierożków. Wykrajanie ciasta w małe kwadraciki powoduje, że nieraz musimy ślęczeć nad stołem po kilka godzin.

Jest na to jedno rozwiązanie – warto zaangażować do lepienia uszek całą rodzinę. Domownicy szybko opanują zasady lepienia ciasta, a cała praca zmieni się niemalże w przyjemną zabawę.

By ciasto nie sprawiało problemów podczas wypełniania go farszem, możemy wprowadzić jedną małą zmianę do tradycyjnego przepisu.

Mianowicie chodzi tu nam o dodanie łyżeczki oleju roślinnego i soli do ciepłej wody, którą wykorzystujemy podczas wyrabiania ciasta. Taki trik z pewnością ułatwi nam pracę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto do uszek wigilijnych:

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej (użyjmy jasnej, czystej mąki dobrej jakości)
  • 1-2 łyżeczki oleju roślinnego
  • Ok. pół szklanki bardzo ciepłej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  • Do wody dolewamy łyżeczkę oleju i zaczynamy wyrabianie ciasta.
  • Dodajemy do mąki sól i gorącą wodę – uważajmy by się przy tym nie poparzyć!
  • Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto w energiczny sposób.
  • Po wyrobieniu ciasta możemy odstawić je, by chwileczkę odpoczęło.
  • Następnie przystępujemy do rozwałkowywania ciasta – tutaj znów musimy działać szybko, inaczej ciasto może nam wyschnąć. Wtedy będzie do niczego.
  • Rozwałkowujemy ciasto na dość cienkie placki i wycinamy kwadratowe kształty. Jeżeli placki będą za duże, z garnka wyjmiemy potem nie uszka, a prawdziwe ucha!
  • Nadziewamy uszka farszem kapuściano-grzybowym i lepimy w trójkąciki, a następnie łączymy oba końce, by uzyskać charakterystyczny kształt.
  • Gotujemy we wrzącej wodzie, małymi partiami.
  • Podajemy oczywiście z chudym barszczem czerwonym.

 

Pierogi z kapustą
ania321/gotujmy.pl
Newsy
Czas na lepienie pierogów. Jak oszacować ich ilość do składników? Z tym przepisem wyjdzie wam ich 70
Jak oszacować ilość farszu do ilości ciasta? Z tym przepisem wyjdzie wam niemal idealnie. Czas na lepienie świątecznych pierogów!

Wigilia kojarzy się większości z nas z uszkami. Małe, fikuśne pierożki najbardziej kochają najmłodsi. W wielu domach zamiast uszek wybiera się większe pierogi. Tajemnice udanych pierogów A skoro decydujemy się na pierogi, to trzeba zastosować się do kilku bardzo ważnych zasad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się pięknym i smacznym daniem: Do przygotowania ciasta na pierogi wybierzmy dobrej jakości mąkę. Kiepska mąka (zwykle najtańsza z półki sklepowej) może źle prezentować się po przyrządzeniu i ugotowaniu z niej ciasta – będzie po prostu szara, a tego chcemy uniknąć. Podczas wyrabiania ciasta używajmy niemal gorącej wody. Wiedzą to doświadczone gospodynie, ale młodzi adepci „pierogarskiej” sztuki mogą nie być tego świadomi. Ciasto należy wyrabiać nie za długo, a następnie rozwałkowywać na dość cienkie placki. Podczas klejenia pierogów musimy zachować czujność. W razie wątpliwości co do tego, czy pieróg jest szczelny, można pomóc sobie w kwestii klejenia np. widelcem. Gotowanie pierogów powinno odbywać się we wrzącej, gotującej się wodzie. Wrzucajmy do garnka nasze pierogi dość małymi partiami, tak by woda nie straciła szybko temperatury. Po „wyłowieniu” pierogów z garnka łyżką cedzakową, układamy je na talerzach. Po chwili trzeba je obrócić na drugą stronę – w przeciwnym wypadku mogą się nam skleić. A teraz czas już na przepis na pierogi . Z tej porcji wyjdzie nam ok. 70 pierogów. Składniki: 1 kg mąki pszennej Ciepła woda Szczypta soli 1 kg kapusty kiszonej 15 dag suszonych grzybów (w ostateczności możemy użyć także pieczarek) 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Zacznijmy od farszu. Grzyby należy namoczyć i obgotować. Następnie kroimy...

uszka z grzybami magda gessler
ONS
Newsy
„Robię naprawdę najlepsze uszka na świecie”. Przepis na perfekcyjne uszka do wigilijnego barszczu od Magdy Gessler
Nieważne, czy przygotowujecie uszka co roku samodzielnie lub kupujecie gotowe w sklepie - ten przepis Magdy Gessler jest tak prosty, że na pewno go wypróbujecie!

Czysty, czerwony i jarski barszcz to nieodłączny element polskiego świętowania Bożego Narodzenia. W zupie muszą oczywiście znajdować się uszka, czyli małe pierożki nadziewane farszem z kapusty i grzybów. Jak zwykle cudowna Magda Gessler nas nie zawodzi i dzieli się swoim przepisem na wigilijne uszka do barszczu. Jesteście ciekawi, jak je przyrządza? Pyszne uszka Zwyczaj przygotowywania małych pierożków do zupy jest typowo polski. Dodaje się je do zup niezagęszczanych, takich właśnie jak wigilijny barszcz czy zupa pomidorowa. Można też podawać je samodzielnie, podsmażone np. ze skwarkami, jak pierogi. Danie podobne do naszych uszek jedzą także Żydzi – ich wersja tej potrawy nazywa się kreplech i jada się ją podczas święta Sukkot. Przepis Magdy Gessler na uszka wigilijne Jeżeli chcecie przygotować w tym roku naprawdę wyjątkowe uszka do barszczu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis Magdy Gessler! Będziecie potrzebowali tych składników: Do ciasta: Mąka Woda Sól Do farszu: 1 cebula Suszone grzyby (najlepiej prawdziwki) Masło Bułka tarta Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Sól Przygotowanie Grzyby wkładamy do garnka i zalewamy je wodą. Dorzucamy kilka liści laurowych, ziele angielskie i sól. Następnie kroimy cebulę w ćwiartki i dwie dodajemy do garnka. Resztę należy zeszklić na maśle i później dodać do farszu. Masła dodajemy bardzo dużo, bo to właśnie dzięki niemu uszka są tak smaczne i soczyste! Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przesiewamy pół kilograma mąki i dodajemy około pół litra letniej wody oraz sól. Nie używamy jajek! Sprawiają one, że ciasto jest twarde, a to na uszka powinno być bardzo cienkie i delikatne. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Jeżeli lepi...

Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...

Lewandowska pierogi
Adobe Stock, ons.pl
Newsy
Lewandowska pokazała, jak przygotowuje świąteczne pierogi. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
W diecie państwa Lewandowskich nie ma miejsca na półśrodki. Nawet w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zdrowo, dietetycznie, a przede wszystkim bez glutenu – to są podstawowe przykazania Anny Lewandowskiej podczas gotowania dań dla siebie i dla Roberta. Gotowanie posiłków dla najlepszego piłkarza świata 2020 roku wg FIFA to nie przelewki. By utrzymać najwyższą formę Robert Lewandowski nie może sobie pozwolić nawet na chwileczkę pofolgowania. Uszka, pierogi, racuchy – tych tradycyjnych dań z mąki pszennej nie będzie na wigilijnym stole u Lewandowskich. Jednak czymże byłyby święta bez tych symbolicznych dań? Ania Lewandowska doszła do perfekcji w odnajdywaniu zamienników produktów bogatych w gluten. Mąkę pszenną w świątecznych pierogach influencerka zastąpi w tym roku mąką ryżową, kukurydzianą i tapioką, czyli skrobią z manioku. Lewandowska zaserwuje pierogi z farszem grzybowym. My proponujemy tradycyjny farsz z kapusty kiszonej z dodatkiem grzybów. Czy warto spróbować takich pierogów? Z pewnością. A czy są zdrowsze od tych tradycyjnych? Niekoniecznie. Unikanie glutenu jest uprawnione w przypadku osób cierpiących na celiakię. Większość z nas toleruje jednak gluten. Mączne produkty dostarczają organizmowi wielu ważnych mikroelementów, dlatego dania diety bezglutenowej osoby zdrowe powinny jadać co najwyżej od czasu do czasu. Przepis na świąteczne pierogi Anny Lewandowskiej Składniki: 250 g mąki z tapioki 80 g mąki kukurydzianej 80 g mąki ziemniaczanej 160 g mąki ryżowej Szklanka wrzątku 1 łyżeczka sody Sól 60 g oleju kokosowego Przygotowanie: Łączymy wszystkie suche składniki w misce lub na stolnicy. Dodajemy powoli gorącej wody i wyrabiamy szybko elastyczne ciasto, podobnie jak w przypadku tradycyjnych pierogów. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy do niego nieco rozpuszczonego oleju kokosowego. Po wyrobieniu...