Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie!
Najlepsza na imprezę
Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny.
Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem
Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku.
Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj:
Zobacz także:
- 3 piersi z kurczaka
- 1 duży słoik ogórków konserwowych
- 25 dag całej mozzarelli
- 10 dag mini marchewek
- Przyprawę do kurczaka
- Żółty ser w plastrach
- Ketchup
- Sól
Przygotowanie
- Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy.
- Następnie na filetach z kurczaka połóż całe ogórki.
- Ułóż kolejną warstwę mięsa, a na niej poukładaj marchewki.
- Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na ogórkach.
- Gotową roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1-1,5 godziny.
- Tuż przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika, połóż na wierzchu 3 plastry żółtego sera i polej keczupem. Piecz jeszcze przez pięć minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl