roladki z kurczaka przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Jeden sekretny składnik sprawi, że rolada z kurczaka będzie wyjątkowo soczysta

Przygotowujesz duże przyjęcie dla gości? Koniecznie upiecz te smakowite roladki z kurczaka - smakują każdemu!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Najlepsza na imprezę

Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny.

Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem

Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku.

Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych
  • 25 dag całej mozzarelli
  • 10 dag mini marchewek
  • Przyprawę do kurczaka
  • Żółty ser w plastrach
  • Ketchup
  • Sól

Przygotowanie

  1. Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy.
  2. Następnie na filetach z kurczaka połóż całe ogórki.
  3. Ułóż kolejną warstwę mięsa, a na niej poukładaj marchewki.
  4.  Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na ogórkach.
  5. Gotową roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1-1,5 godziny.
  6. Tuż przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika, połóż na wierzchu 3 plastry żółtego sera i polej keczupem. Piecz jeszcze przez pięć minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
paprykarz przepis
Gotujmy.pl
Newsy Mamy tu fanów paprykarza szczecińskiego? Z łatwością zrobicie go sami w domu
Paprykarz to jeden z symboli PRLu. Jeżeli chcesz sobie przypomnieć jego smak, możesz go przygotować sama w domu! Wystarczy kilka składników.
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Konserwa rybna z ryżem w sosie pomidorowym jest już tak popularną w Polsce przekąską, że została wpisana na listę produktów tradycyjnych! Smak paprykarza znany jest u nas od blisko 50 lat i choć koneserzy preferują oryginalny produkt z puszki, to z łatwością możecie sami zrobić paprykarza w domu! Afrykańskie korzenie polskiej konserwy Pierwszy paprykarz pojawił się w Polsce w latach 60. XX wieku. Polscy technolodzy pracujący na statkach u wybrzeży Afryki Zachodniej byli zachwyceni daniem spożywanym w okolicach Senegalu, które było bardzo podobne do naszego paprykarza. Ponieważ składniki konserwy były bardzo tanie (mięso było pozyskiwane ze ścinków przy produkcji ryb), paprykarz szczeciński z ogromnym powodzeniem natychmiast podbił PRL. Danie stało się bardzo popularne i szybko zaczęły powstawać wariacje na jego temat – używano mięsa z innych ryb lub dodawano kaszę zamiast ryżu. Dopiero w 2010 roku sprawa ta została uporządkowana prawnie i od tamtego czasu tylko oryginalny paprykarz szczeciński może nosić tę nazwę. W dodatku wówczas stał się polskim produktem tradycyjnym! Przepis na paprykarza szczecińskiego Paprykarz składa się z kilku łatwo dostępnych składników, a jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcamy do przygotowania domowej wersji tego przysmaku. Do jej przygotowania potrzebujecie: 250 dag mięsa dowolnej wędzonej ryby. Polecamy wymieszać ze sobą różne gatunki – doskonale sprawdza się makrela, morszczuk i pstrąg. 1 woreczek (100 gram) białego ryżu 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pół szklanki bulionu 1 marchew 1 duża cebula 1 korzeń pietruszki 1 łyżka papryki słodkiej Pół łyżki papryki ostrej Sól Pieprz Przygotowanie Dokładnie obierz ryby ze skóry i ości, pozostawiając samo...

Przeczytaj
niejadek sposoby
AdobeStock
Newsy Masz niejadka w domu? Gwarantujemy, że tak ozdobione kanapki znikną z talerza w mgnieniu oka
Twoje dziecko grymasi przy stole? Zapomnisz o tym problemie gdy zrobisz mu te zabawne i pyszne kanapki!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Niejadek w domu to prawdziwa zmora każdego rodzica. Serce nam pęka, gdy maluch chodzi zapłakany z głodu, jednak na każdą propozycję posiłku reaguje jeszcze większą histerią. Niektórzy zrezygnowani rodzice są gotowi dać dziecku jego ulubione słodycze, byleby coś nareszcie zjadło. Są jednak sposoby na to, by zachęcić dziecko do jedzenia – a my je znamy! Sprawdźcie koniecznie! Co robić, gdy dziecko nie je? Zjawisko odrzucania większości produktów jest u dzieci całkowicie normalne. Około drugiego roku życia następuje „bunt dwulatka”. Dziecko odkrywa wtedy swoją niezależność, zaczyna sprawdzać granice i chce samo o sobie decydować. Jednym z obszarów życia dotkniętych tym buntem są posiłki. Maluch poznając nowe smaki stwierdza, że nie wszystkie mu pasują i zaczyna grymasić przy stole. Zwykłe przekonywanie na nic się tutaj zda! Część rodziców ucieka się do podstępów i daje dziecku domowy przecier zapewniając, że to jego ulubiony „obiadek ze słoika” ze sklepu. Można też zacząć mówić językiem dziecka i zrobić z jedzenia zabawę! Przedstawiamy wam pomysł na wesołe kanapki „kotki” dla niejadków! Kanapki kotki dla niejadka Oczywiście te kanapki nie różnią się niczym od zwykłych, ale dla dzieci będą wyjątkowe dzięki temu, jak je udekorujesz! Przygotuj te składniki: 6 kromek chleba tostowego Masło Serek do smarowania Czarne oliwki 1 parówka 1 pomidor Szczypiorek Przygotowanie Za pomocą noża wytnij kanapki w kształt kociej głowy z uszkami. Każdą kanapkę posmaruj masłem i serkiem śmietankowym, a następnie zabierz się za ozdabianie! Oliwki pokrój w plastry i układaj po dwie na każdej kanapce – to będą oczy kota. Parówki pokrój na równe kawałki, po jednym na kromkę – to jest...

Przeczytaj
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj