Martwisz się, że twoje pieczone mięso wychodzi zawsze zbyt suche? Winą może być trzymanie go za długo w piekarniku, jednak niektóre rodzaje mięsa po prostu nie są zbyt soczyste, gdy się je upiecze. Dlatego trzeba się uciec do kulinarnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się z tego artykułu co zrobić, by rolada z kurczaka wyszła wyśmienicie!

Najlepsza na imprezę

Roladki drobiowe to absolutny hit każdej imprezy. Podane na półmisku z dodatkami wyglądają bardzo efektownie i doskonale nadają się na większe przyjęcia. Sprawdzą się na imieninach, urodzinach, podczas świąt czy na zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Roladki z kurczaka świetnie smakują podane zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu są doskonałą zimną przekąską podczas dłuższych imprez. Można je podawać jako przystawkę albo danie główne z dodatkiem ziemniaków. Możliwości są nieograniczone! Roladki są nie tylko uniwersalne – delikatne mięso drobiowe smakuje wszystkim, dlatego podając je na przyjęciu możesz mieć pewność, że żaden gość nie wróci do domu głodny.

Przepis na roladki drobiowe z ogórkiem

Sekretem soczystych roladek są… ogórki konserwowe! Woda z ogórków będzie trzymać wilgoć w mięsie podczas pieczenia, dzięki czemu nie będzie ono wysuszone, a do tego nabierze intensywnego smaku.

Aby przyrządzić te smaczne roladki, przygotuj:

Zobacz także:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 duży słoik ogórków konserwowych
  • 25 dag całej mozzarelli
  • 10 dag mini marchewek
  • Przyprawę do kurczaka
  • Żółty ser w plastrach
  • Ketchup
  • Sól

Przygotowanie

  1. Pokrojone w plastry filety rozbij i posyp przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli. Wyłóż nimi formę do pieczenia (np. keksówkę). Mięso powinno dokładnie przykryć dno i boki blachy.
  2. Następnie na filetach z kurczaka połóż całe ogórki.
  3. Ułóż kolejną warstwę mięsa, a na niej poukładaj marchewki.
  4.  Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na ogórkach.
  5. Gotową roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1-1,5 godziny.
  6. Tuż przed zakończeniem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika, połóż na wierzchu 3 plastry żółtego sera i polej keczupem. Piecz jeszcze przez pięć minut. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl