
Chyba każdy lubi kotlety mielone! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają!
Przepis na kotlety mielone z serem
Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
- 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa!
- 1 jajo
- 1 bułka kajzerka
- Pół szklanki wody
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- Łyżeczka majeranku
- Łyżeczka musztardy
- Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- Odrobina ostrej mielonej papryki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku.
- Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie.
- Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok.
- Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!
Kotlety najlepiej smakują podawane z ziemniakami i surówką z buraków.