Chyba każdy lubi kotlety mielone! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają!

Przepis na kotlety mielone z serem

Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa!
  • 1 jajo
  • 1 bułka kajzerka
  • Pół szklanki wody
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka musztardy
  • Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • Odrobina ostrej mielonej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku.
  2. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie.
  3. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok.
  4. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!

Kotlety najlepiej smakują podawane z ziemniakami i surówką z buraków.