kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy

Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni gdy ich skosztujecie

Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Chyba każdy lubi kotlety mielone! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety uzależniają!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kotlety mielone z serem

Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe lub z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa!
  • 1 jajo
  • 1 bułka kajzerka
  • Pół szklanki wody
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżeczka musztardy
  • Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • Odrobina ostrej mielonej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku.
  2. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie.
  3. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok.
  4. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!

Kotlety najlepiej smakują podawane z ziemniakami i surówką z buraków.

Komentarze
kebab przepis
Flickr
Newsy Kulinarny hit. Domowy kebab z piekarnika. Sekretny składnik nada o niebo lepszy smak
Kupowany w lokalach (zwłaszcza tanich) kebab nie jest zbyt zdrowy. Przygotujcie go samodzielnie w domu - będzie znacznie smaczniejszy!
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników. Przepis na domowy kebab z piekarnika Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników: 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek) 300 ml jogurtu naturalnego Pół ziemniaka Pół cebuli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki czosnku granulowanego Papryka ostra do smaku Sól Pieprz Przygotowanie Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe! Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub...

Przeczytaj
Schab nadziewany kiełbasą
gotujmy.pl/migotka28
Newsy Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek
Nie ma nic lepszego niż zdrowe, domowe wędliny! Zróbcie sami domowy schab z tego prostego przepisu.
Katarzyna Wyborska
styczeń 04, 2021

Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać! Przepis na schab nadziewany kiełbasą Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu. Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników: 1,5 kg schabu wieprzowego 1 kiełbasa podwędzana 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Papryka słodka mielona Kminek mielony Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby...

Przeczytaj