Kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy

Jeden błąd i kotlety schabowe całkowicie stracą smak. Makłowicz zdradza ich największą tajemnicę

Kotlet schabowy to jedno z wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzanie go co najmniej raz w tygodniu sprawia, że uważamy się za istnych mistrzów w tej sztuce. Okazuje się jednak, że nie do końca!

Szybki, prosty, syty, smaczny i tani – taki właśnie jest kotlet schabowy. Nic więc dziwnego, że w Polsce przygotowuje się go w każdą niedzielę. Rozbite tłuczkiem mięso wieprzowe owinięte w pyszną i chrupiącą panierkę, temu nie da się oprzeć. Całości zazwyczaj dopełniają ziemniaczki prosto z wody i ulubiona surówka. Komu już leci ślinka?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makłowicz zdradza tajemnicę

Znany krytyk kulinarny, Robert Makłowicz, udowadnia jednak, że Polacy niewiele wiedzą o kotlecie schabowym, a uznając go za swoje danie narodowe popełniamy błąd!

Twierdzi, że koncepcja na przyrządzanie w ten sposób mięsa została zapożyczona z Austrii. Dopiero wtedy zyskała ogromną popularność w naszym kraju. Na tym jednak nie koniec! Makłowicz przyznaje również, że schabowy to w istocie sznycel po wiedeńsku dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele pieniędzy.

- Schabowy to jest nic innego, jak sznycel po wiedeńsku dla ubogich. Bo zamiast cielęciny, używamy wieprzowiny.

Istotna różnica

Cena dobrej jakości cielęciny może sięgać nawet 90 złotych za kilogram. Nie jest więc tajemnicą, że wieprzowina to tańsze, ale też bardziej kaloryczne mięso! To właśnie dlatego sięgamy po nią częściej.

Zmiana mięsa na cielęce może jednak bardzo pozytywnie wpłynąć na smak znanych nam dotąd kotletów schabowych. Ta jedna, ale bardzo ważna uwaga pozwoli ulepszyć nasze danie!

Źródło: otopress.pl

makłowicz
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz uważa, że kotlet schabowy to nie do końca polskie danie. Jego wypowiedź zaskakuje
Częsty gość podczas wielu rodzinnych spotkań, a przede wszystkim w trakcie niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o nieśmiertelnym, tradycyjnym kotlecie schabowym. Jak do tej pory uważanym za polską część kultury kulinarnej. Wszelkie wątpliwości, co do jego pochodzenia, rozwiewa Robert Makłowicz.

Kotlet schabowy do dziś jest uznawany za jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce. Często gości na stole podczas rodzinnego posiłku w duecie z rosołem. Wielu osobom przypomina dzieciństwo. Nierzadko wychodząc na klatkę schodową w bloku, można było wyczuć ten charakterystyczny zapach bądź zostać obudzonym w niedzielny poranek przez sąsiada, klepiącego tłuczkiem kotlety. Tradycyjny kotlet schabowy Klasyczny kotlet schabowy jest przyrządzony z mięsa wieprzowego, a dokładniej ze schabu. Pokrojone plastry delikatnie rozbija się tłuczkiem, po czym przyprawia solą i pieprzem. Dobrze jest, aby tak przygotowane mięso, przez jakiś czas poleżakowało w lodówce, by smaki mogły się przegryźć. Kotlety najlepiej jest smażyć na smalcu, dzięki czemu będą delikatne. Plastry kolejno obtacza się w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Należy je smażyć na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron. Czy kotlet schabowy jest polskim daniem?  W jednym z wywiadów, słynny kucharz oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz powiedział, że kotleta schabowego nie możemy do końca uznawać za polską potrawę. Kucharz przyznaje iż to danie Polacy zapożyczyli od Austriaków. Polski schabowy to nic innego jak uboższa wersja sznycla wiedeńskiego, który jest przyrządzany z cielęciny. Nasz naród poszedł w prostszą i zdecydowanie tańszą wersję, decydując się na mięso wieprzowe. Makłowicz dopatruje się pochodzenia kotleta w czasach, kiedy jakiekolwiek mięso nie było na co dzień dostępne na sklepowych półkach. Wówczas plastry schabu rozklepywano na jak największe, a zarazem najcieńsze placki, po czym były nawet kilkukrotnie panierowane. Dzięki temu ich wartość sytości rosła. Zapożyczony czy nie, kotlet schabowy już na zawsze pozostanie ulubieńcem Polaków,...

Sznycel po wiedeńsku
gotujmy.pl/robertjankopp
Newsy
Spróbujcie tych nieziemskich sznycli po wiedeńsku, a zapomnicie o schabowych na długi czas
Sznycel wiedeński to klasyk kuchni austriackiej. To ich narodowy przysmak znany na całym świecie!

Bez wątpienia sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Oryginalny sznycel przygotowuje się z udźca cielęcego. Pyszny sznycel wiedeński Mięso rozbite jest na cieniutki płat, panierowany jest w mące, jajku i bułce tartej oraz smażony na klarowanym maśle. Podawany z kwaśną sałatką, na przykład z ziemniakami oraz kawałkiem świeżej cytryny. Ten kotlet kocha wielu smakoszy, ponieważ  rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Wyborny sznycel po wiedeńsku W Polsce króluje natomiast sznycel po wiedeńsku . Różni się od kotleta naszych dalszych sąsiadów tym, że do jego przyrządzenia używamy schabu lub z szynki, piersi z kurczaka lub indyka. A na usmażonym wierzchu,  serwujemy dodatkowo pyszne jajko sadzone. Naszym ulubionym kotletem jest kruchy kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią. Warto jednak czasem odmienić nasze tradycyjne obiadowe menu i na stół podać właśnie sznycel po wiedeńsku z udźca cielęcego z sadzonym jajkiem.  Jesteśmy pewni, że na długi czas zapomnicie o schabowych. Dobrze, że taki pyszny sznycel możemy zrobić w domu. Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 80 dkg udźca cielęcego lub piersi indyka lub kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 jajka 10 dkg mąki pszennej bułka tarta tłuszcz do smażenia tyle jajek do sadzonych ile porcji sznycli zrobimy Sposób przygotowania: Z udźca cielęcego  wykrawamy kotlety. Za pomocą tłuczka do rozbijamy je na grubość około 1cm. Każdy kawałek mięsa nacieramy drobno posiekanym czosnkiem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Jajka roztrzepujemy.  Surowe kotlety obtaczamy najpierw w mące, roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane płaty smażymy  w rozgrzanym tłuszczu z obu...

kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy
Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak
Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku. Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca! Niedzielna tradycja Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy.  Przygotowanie kotletów schabowych Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak: klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni, przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować, odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta, smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu...

kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
Połóżcie to na schabowe tuż po usmażeniu, a będą obłędne w smaku. Pożałujecie, że wcześniej na to nie wpadliście
Idealnie soczyste z chrupiącą, przyrumienioną panierką, takie właśnie są kotlety schabowe. Będą jeszcze delikatniejsze, jeśli podczas przyrządzania zastosujecie ten patent!

Kotlety schabowe są uwielbiane przez Polaków, ale i turystów z zagranicy. Przyrządzone z delikatnego schabu z dodatkiem przypraw, obtoczone w panierce wręcz rozpływają się w ustach. Najczęściej są podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków bądź frytek oraz surówki. To danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie! Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie Niektórzy porównują go do wiedeńskiego sznycla, gdyż są bardzo podobne. Jednak różnią się 1 zasadniczą rzeczą, a dokładniej mięsem, z jakiego jest przygotowywane danie. Wiedeński sznycel przyrządza się z cielęciny, zaś schabowe jak sama nazwa wskazuje ze schabu. Są tak popularne, że goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez właśnie tego dania. Aby kotlety schabowe wyszły perfekcyjnie, szczególną uwagę należy zwrócić na wybierane mięso. Przede wszystkim powinien być to schab. Warto jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wtedy będziecie mieć gwarancję o wysokiej jakości oraz świeżości mięsa. Możecie również zakupić go w punkcie sprzedaży tego typu produktów bądź w sklepie. Jednak wówczas należy zwrócić uwagę na datę przydatności, by była jak najdłuższa, a także czy schab nie zawiera zbędnych dodatków. Jak smażyć kotlety schabowe? Obróbka termiczna mięsa to kluczowych moment w trakcie przygotowywania posiłków. Wtedy należy zachować szczególną ostrożność, bo wystarczy chwila nieuwagi, a kolety schabowe nie wyjdą. Ogień kuchenki nie może być zbyt duży , aby panierka nie spaliła się na samym początku, zaś schabowe nie pozostały w środku surowe. Zaleca się zastosowanie średniego ognia. Ważną, a także sporną kwestią jest tłuszcz, na jakim...