śniadanie
Adobe Stock
Newsy

Jecie to na śniadanie? To pyszna trucizna. Po podgrzaniu może być rakotwórcza

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego bez niego z domu ani rusz. Wiele osób na ten posiłek najczęściej serwuje parówki na ciepło. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z konsekwencji spożywania takiego produktu. A wy wiedzieliście o tym?

Rozpoczynając każdy kolejny dzień nie wolno zapomnieć o zjedzeniu śniadania, a wyjście bez niego z domu jest wręcz karygodne. Dobrze skomponowany posiłek napędza organizm do dalszego działania, zaś w tym przypadku do realizowania kolejnych punktów w ciągu dnia. Można je zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród najpopularniejszych znajdują się kanapki, koktajle, owsianki, parówki czy jajka w różnych formach. Wybór konkretnej opcji zależy od indywidualnych preferencji. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierwszy posiłek to dobry start

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być zjedzony do godziny po przebudzeniu, a poza tym składać się z wielu cennych składników, by stanowić pełnowartościowy posiłek. Dostarcza on organizmowi większości energii potrzebnej na cały dzień. Odpowiednio skomponowany jest ważny dla dobrego samopoczucia, właściwego funkcjonowania organizmu i sytości. Przy jego przygotowaniu należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami. 

Propozycje na śniadanie

Wybór odpowiedniego śniadania zależy od smaku oraz indywidualnych preferencji. Można je przygotować na zimno bądź ciepło lub słono i słodko. Możliwości jest wiele, a ostateczna decyzja uzależniona jest od kilku czynników, jak czas, chęć na konkretny smak czy dostępność danych produktów. Do najczęściej przygotowywanych śniadań należą: kanapki, owsianki, jaglanki, koktajle, parówki, jajecznica, jajka sadzone, jaja na twardo lub miękko czy omlet. Każdy z nich odpowiednio skomponowany może stanowić pełnowartościowy posiłek, który nie tylko będzie zdrową opcją, ale i nasyci na długo organizm.

Parówka parówce nierówna

Każda z nich różni się składem, ilością mięsa bądź różnymi dodatkami. Podczas zakupów warto przyjrzeć się liście składników, by wybrać te o jak najlepszym składzie. Często zawierają one zbędne dodatki. Im krótszy skład ma produkt, tym będzie on lepszy. Ta zasada sprawdza się nie tylko w kwestii parówek. Krążą również głosy o dodawaniu do mięsa podczas mielenia wiele innych składników jak wymiona, uszy czy inne rzeczy. Oczywiście jest to mitem, gdyż taki zabieg nie ma większego odzwierciedlenia w wielu punktach, chociażby ekonomicznym. Skład każdego produktu różni się, dlatego warto się z nim zapoznać. Każdy z producentów dodaje inne dodatki w różnych ilościach. To konsument wybiera najlepszą dla siebie opcję.

Negatywna strona parówek

Delikatnie podgrzane w wodzie parówki podane do śniadania, to uwielbiana opcja przez wielu, a przede wszystkim przez najmłodszych. Nie każdy jednak wie, że zawarte w produkcie substancje jak azotany i azotyny przez ocieplenie, w negatywny sposób wpływają na organizm. Mogą się przyczynić do zwiększenia ryzyka wielu chorób, takich jak białaczka czy powstanie guza mózgu lub chłoniaka. Z pozoru niegroźne mięso zawiera niebezpieczne czynniki uaktywniające się pod wpływem ciepła. Są dodawane przez producentów, aby podkreślić smak oraz kolor parówek, jednak mało kto wspomina o ich złej stronie.

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sugestia dietetyków, że warto jeść pizzę na pierwszy posiłek może was zdziwić. A jednak, według specjalistów to zdecydowanie lepszy wybór niż popularny produkt, który najczęściej pojawia się na talerzach.

Nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez śniadania? W ciągu tygodnia zazwyczaj sięgamy po szybkie dania jak kanapki czy płatki z mlekiem, zaś w weekendy celebrujemy śniadania, bo mamy więcej czasu na kucharzenie.  Klasyczne śniadania W dni powszednie jest zazwyczaj mniej czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wtedy najczęściej na talerzu pojawiają się kanapki, owsianki , płatki z mlekiem czy koktajle owoce. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować bardziej czasochłonne posiłki, takie jak: omlet , naleśniki , placki ,  jajecznicę .  Pizza na śniadanie  Takie zalecenie dietetyków może sporo osób zdziwić. Eksperci uważają, że zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele lepszym wyborem niż przykładowo płatki z mlekiem. Oba posiłki mają podobną ilość kalorii w jednej porcji, jednakże płatki śniadaniowe powodują nagły skok glukozy we krwi, która jednocześnie szybko spada. Można wtedy zauważyć, że po krótkim czasie znowu pojawia się głód. Pizza jest więc lepszym wyborem, bo zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście nie warto się szczególnie przywiązywać, do tej konkretnej sugestii, są zdrowsze alternatywy do pizzy. Chodzi po prostu o to, by zrezygnować z jedzenia niezdrowych śniadań . Najważniejszy posiłek Specjaliści powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza on aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli go pomijacie, wasz organizm może mieć za mało energii, by funkcjonować prawidłowo. Ryzykujecie też niedoborem ważnych składników odżywczych. Niestety ze względu na szybkie tempo życia, wiele osób odpuszcza sobie jedzenie śniadań. Warto jednak poświęcić kilka minut, by przygotować szybki posiłek, nawet można zrobić to dzień wcześniej. Pora na...

3 rzeczy, których nie powinniście jeść na śniadanie. Są fatalne dla waszego zdrowia
AdobeStock
Newsy
Tych 3 rzeczy nie powinniście jeść na śniadanie. Są wprost fatalne dla waszego zdrowia
Zwracacie uwagę na to, co jecie na śniadanie? Sprawdźcie, których produktów powinno się unikać.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to hasło towarzyszy wszystkim od dzieciństwa, choć zwyczaj celebrowania śniadań jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Dawniej ludzie nie jedli nic po przebudzeniu, ale za to wcześnie jedli obiad. Dziś jednak spora część specjalistów przekonuje, że śniadanie koniecznie powinno się zjeść. Jeśli nie zaraz po obudzeniu , to przynajmniej dwie godziny później tak, by organizm miał siłę do działania. Dlatego bardzo ważne jest to, co rano zjecie. Jeśli postawicie na produkty niskiej jakości, tłuste i pełne szkodliwych tłuszczów trans, to negatywnie odbije się to na waszym zdrowiu! Sprawdźcie, czego lepiej rano nie jeść (a przynajmniej co warto maksymalnie ograniczyć w swojej diecie, jeśli nie możecie bez tych produktów żyć)! Tanie parówki na śniadanie Zasadniczo w parówkach nie ma nic złego. To po prostu cienkie kiełbaski zrobione z mielonego mięsa i innych, bardzo drobno zmielonych surowców. Dzięki temu struktura mięsa jest w parówkach w ogóle niewyczuwalna. Są łatwe w przyrządzaniu i bardzo tanie, dlatego wielu ludzi chętnie po nie sięga. Sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i w formie dodatku do różnych wytrawnych dań – można zrobić zapiekankę warzywną z parówkami albo parówki w cieście francuskim. Jednak parówka parówce nierówna! Droższe wędliny będą naturalnie lepszej jakości, a ich spożycie jest bezpieczne. Gorzej w przypadku tanich parówek, w których składzie można znaleźć MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości. Istnieje ryzyko, że w zmielonym mięsie użytym do waszych parówek znajdą się chrząstki ! Ponadto w parówkach znajduje się sporo tłuszczu , który podnosi poziom cholesterolu. Jeżeli bardzo lubicie parówki, kupujcie je w...

czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania? Najważniejszy posiłek Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.   Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.

gotowanie jajek
Adobe Stock
Newsy
Lubicie tak ugotowane jajka? Możecie zatruć się salmonellą
Jajka to jeden z popularniejszych produktów serwowanych na śniadanie. Niewiele osób jednak wie, że obróbka termiczna ma spore znaczenie. Nieodpowiednio przygotowane mogą skutkować zatruciem salmonellą.

Weekendowe, leniwe śniadanie to idealny czas na eksperymenty w kuchni. Gdy w tygodniu nie ma okazji na spokojne zjedzenie śniadania to najczęściej nadrabia się je wówczas w sobotnie lub niedzielne poranki. Wówczas przygotowuje się różne dania, najczęściej są z jajkami , gdyż potrzebują więcej czasu na przyrządzenie. Warto wtedy zwrócić uwagę na obróbkę termiczną, aby nie zatruć się różnymi bakteriami. Śniadanie w różnych wersjach Najczęściej przygotowuje się śniadanie na słodko lub słono. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji, jednak do większości z nich wykorzystuje się jajka. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a każdy z nich jest równie pyszny. Do najpopularniejszych form śniadań z udziałem jajek należą: sadzone, gotowane na miękko lub twardo, jajecznica, naleśniki, omlety czy placuszki. Jest tyle różnych wariantów tych dań, że można codziennie gotować coś innego, a z pewnością się nie znudzą.  Jajka w diecie Jajka są cennym produktem w prawidłowym żywieniu. Zawierają wiele witamin i mikroelementów, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić takie składniki jak witamina A, D, E, K, fosfor, magnez, potas, żelazo czy cynk. Dzięki nim jajka mają sporo wartościowych właściwości: są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wspomagają proces odchudzania,  zapewniają uczucie sytości na dłuższy okres czasu, poprawiają widzenie,  wzmacniają układ odpornościowy,  chronią organizm przed wieloma schorzeniami czy chorobami.  Jajka poprzez te czynniki powinny znaleźć się w każdej dobrze zbilansowanej diecie, gdyż poprawia działanie wielu układów.  Odpowiednia...