śniadanie
Adobe Stock
Newsy

Jecie to na śniadanie? To pyszna trucizna. Po podgrzaniu może być rakotwórcza

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego bez niego z domu ani rusz. Wiele osób na ten posiłek najczęściej serwuje parówki na ciepło. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z konsekwencji spożywania takiego produktu. A wy wiedzieliście o tym?

Rozpoczynając każdy kolejny dzień nie wolno zapomnieć o zjedzeniu śniadania, a wyjście bez niego z domu jest wręcz karygodne. Dobrze skomponowany posiłek napędza organizm do dalszego działania, zaś w tym przypadku do realizowania kolejnych punktów w ciągu dnia. Można je zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród najpopularniejszych znajdują się kanapki, koktajle, owsianki, parówki czy jajka w różnych formach. Wybór konkretnej opcji zależy od indywidualnych preferencji. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierwszy posiłek to dobry start

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być zjedzony do godziny po przebudzeniu, a poza tym składać się z wielu cennych składników, by stanowić pełnowartościowy posiłek. Dostarcza on organizmowi większości energii potrzebnej na cały dzień. Odpowiednio skomponowany jest ważny dla dobrego samopoczucia, właściwego funkcjonowania organizmu i sytości. Przy jego przygotowaniu należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami. 

Propozycje na śniadanie

Wybór odpowiedniego śniadania zależy od smaku oraz indywidualnych preferencji. Można je przygotować na zimno bądź ciepło lub słono i słodko. Możliwości jest wiele, a ostateczna decyzja uzależniona jest od kilku czynników, jak czas, chęć na konkretny smak czy dostępność danych produktów. Do najczęściej przygotowywanych śniadań należą: kanapki, owsianki, jaglanki, koktajle, parówki, jajecznica, jajka sadzone, jaja na twardo lub miękko czy omlet. Każdy z nich odpowiednio skomponowany może stanowić pełnowartościowy posiłek, który nie tylko będzie zdrową opcją, ale i nasyci na długo organizm.

Parówka parówce nierówna

Każda z nich różni się składem, ilością mięsa bądź różnymi dodatkami. Podczas zakupów warto przyjrzeć się liście składników, by wybrać te o jak najlepszym składzie. Często zawierają one zbędne dodatki. Im krótszy skład ma produkt, tym będzie on lepszy. Ta zasada sprawdza się nie tylko w kwestii parówek. Krążą również głosy o dodawaniu do mięsa podczas mielenia wiele innych składników jak wymiona, uszy czy inne rzeczy. Oczywiście jest to mitem, gdyż taki zabieg nie ma większego odzwierciedlenia w wielu punktach, chociażby ekonomicznym. Skład każdego produktu różni się, dlatego warto się z nim zapoznać. Każdy z producentów dodaje inne dodatki w różnych ilościach. To konsument wybiera najlepszą dla siebie opcję.

Negatywna strona parówek

Delikatnie podgrzane w wodzie parówki podane do śniadania, to uwielbiana opcja przez wielu, a przede wszystkim przez najmłodszych. Nie każdy jednak wie, że zawarte w produkcie substancje jak azotany i azotyny przez ocieplenie, w negatywny sposób wpływają na organizm. Mogą się przyczynić do zwiększenia ryzyka wielu chorób, takich jak białaczka czy powstanie guza mózgu lub chłoniaka. Z pozoru niegroźne mięso zawiera niebezpieczne czynniki uaktywniające się pod wpływem ciepła. Są dodawane przez producentów, aby podkreślić smak oraz kolor parówek, jednak mało kto wspomina o ich złej stronie.

Komentarze
Owsianka kokosowa
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Ta owsianka to najlepszy sposób na szybkie i mega sycące śniadanie
Pożywne śniadanie dla całej rodziny to nieraz duże wyzwanie. Nadeszła pora, by przygotować jednocześnie smaczną i pożywną owsiankę.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Jedzenie owsianki na śniadanie wróciło do łask. Wszystko za sprawą fantastycznych właściwości owsa. Przygotowana na mleku albo na wodzie śniadaniowa potrawa to nie tylko źródło energii na pierwszą połowę dnia. Owsiankę docenią w pierwszej kolejności ci, którzy chcą nieco stracić na wadze. Ta niepozorna potrawa czyni prawdziwe cuda – w przeciwieństwie do oklepanych kanapek i płatków kukurydzianych jej przyswajanie przez organizm przebiega nieco wolniej. W ten sposób jedzący owsiankę dłużej utrzymują poczucie sytości. Jakby tego było mało, owsianka to rewelacyjne źródło aminokwasów, białka, witamin i wielu cennych mikroelementów. O tym wszystkim doskonale wiedzieli już kiedyś. Jednak od dłuższego czasu jedzenie owsianki nie było w modzie. Dzisiaj owsianka wraca wraz z wieloma świetnymi wersjami, które sprawią, że śniadanie będziemy jedli z uśmiechem na ustach. Przed przystąpieniem do przygotowania naszej kokosowej owsianki, warto wspomnieć o kilku sposobach na jej przygotowanie. Wyróżniamy trzy główne rodzaje płatków owsianych – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się one głównie stopniem rozdrobnienia ziarna owsa. Wybór konkretnego rodzaju płatków należy do was i do waszych upodobań. Wszystkie można przygotowywać na różne sposoby. Większość z nas gotuje płatki owsiane na mleku. Inni wykorzystują mieszankę mleka i wody. Są tacy, którzy płatki owsiane wrzucają do miski i zalewają wrzątkiem. Wystarczy odczekać kilka minut i gotowe. Znane są również metody przygotowania owsianki w mikrofalówce. Dzisiaj zaprezentujemy wam jeszcze inną metodę – a mianowicie eksperymentalną metodę bez gotowania! By przygotować w ten sposób płatki owsiane, należy przystąpić do działania już w przededniu...

Przeczytaj
Szynka w plastiku
Adobe Stock
Newsy Większość wędlin w plastikowych opakowaniach to sama chemia.  Co tak naprawdę zawierają?
Szynki, kiełbasy, salami, parówki – kupujemy je w sklepach kilogramami. Warto poświęcić trochę czasu na właściwy wybór.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Wędliny to podstawa naszej diety. Uwielbiamy jeść  kanapki z szynką, dodawać kiełbasę do bigosu, czy przygotowywać na śniadanie frankfuterki. Tymczasem większość z nas nie za bardzo zastanawia się nad tym, co kupuje . W sklepowych lodówkach aż roi się od produktów słabej jakości, które najlepiej omijać szerokim łukiem. Wybór wędliny w plastikowym opakowaniu to często konieczność. Nie zawsze mamy przecież czas, by samemu przygotować szynkę z mięsa zakupionego u rzeźnika. Kolejnym argumentem za wędlinami ze sklepu jest wysoka cena dobrej jakości mięsa. Czasem do zakupu tańszych wędlin zachęcają nas promocje i rabaty. Na co zwrócić uwagę kupując wędlinę? W tym momencie powinniśmy powiedzieć sobie: „hola, hola!”. Przed zakupieniem wędliny warto rzucić okiem na podstawowe informacje, które znajdziemy na opakowaniu. Pierwszą rzeczą, na którą należy popatrzeć jest oczywiście skład mięsnego produktu . I to właśnie jest słowo klucz: „mięso”. To właśnie ono powinno znajdować się na pierwszym miejscu wśród składników. Zwróćmy uwagę także na jego ilość użytą do wytworzenia wędliny. Niektóre parówki zawierają choćby fatalnej jakości mięso oddzielone mechanicznie (skóry, pazury, resztki itd.). Okropieństwo!   Kolejną sprawą jest długość listy składników . Jeżeli dana wędlina została przygotowana przez producenta z kilkunastu obco brzmiących składników, lepiej odłożyć ją na półkę. Konserwanty, barwniki, sztuczne dodatki na literkę „E” – tego właśnie się wystrzegajmy. Zasada jest krótka. Im prostszy skład, tym lepszy.   Zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia danej wędliny. Z jednej strony należy unikać każdego mięsa, które...

Przeczytaj
kanapka nadgryziona
Adobe Stock
Newsy Znalazł w torbie nadgryzioną kanapkę. Powód? Wzruszy was do łez
Ta historia chwyci za serce chyba każdego. Główni bohaterowie to pewne stare amerykańskie małżeństwo, a główną osią tej opowieści będzie kanapka…
Hubert Rój
grudzień 31, 2020

Wpis tej kobiety z Teksasu poruszył wielu ludzi na całym świecie. Tracy Howell, od 41 lat szczęśliwa żona Clifforda, podzieliła się prostą historią. Historią, która urzeka. Amerykanka od pierwszego dnia małżeństwa przygotowywała swojemu mężowi drugie śniadanie. Klasyka prosto ze Stanów – bułka z szynką, serem i sałatą zawinięta w folię spożywczą. Nadgryziona kanapka pana Clifforda Kiedy było to tylko możliwe, pani Tracy dołączała do swojego męża, by razem zjeść wspólny posiłek w przerwie od pracy. Mąż pani Tracy przyznał się swojej żonie, że taki posiłek zjedzony razem z kimś, kogo się kocha smakuje znacznie lepiej. Amerykańska pani domu wymyśliła więc doskonały patent na wspólne drugie śniadanie z ukochanym mężem, nawet wtedy, gdy to niemożliwe z powodów technicznych. O co chodzi? Tracy Howell codziennie rano podczas przygotowania kanapek swojego męża podgryzała mały kawałeczek drugiego śniadania pana Clifforda. To właśnie miłość Dopiero po jakimś czasie wyszło na jaw, że odgryziony kawałek kanapki to nie sprawka zgłodniałych kolegów z pracy Clifforda. W ten sposób żona chciała po prostu połączyć się ze swoim mężem! Takie „podjadanie” stało się dla państwa Howell małżeńskim zwyczajem. Prawda, że pięknym? To dowód na prawdziwą, silną, wieczną miłość! A oto państwo Howellowie na wspólnej fotografii wykonanej z okazji 40. rocznicy ślubu: Codziennie rano przygotowujecie kanapki swoim mężom? A może by tak pokusić się o taki „amerykański” dowód miłości?

Przeczytaj
Szpitalne jedzenie
Pixabay/Gazeta Gomorska
Newsy To, co trafia na talerze chorych w niektórych polskich szpitalach, rozczarowuje. Ciężko uwierzyć
Mogłoby się wydawać, że szpital to miejsce, w którym najważniejszy jest pacjent. Co ze szpitalną stołówką? Czy dbałość o posiłki dla chorych to priorytet?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Pobyt w szpitalu to nic przyjemnego. Długie godziny w zazwyczaj niewygodnym łóżku, szereg badań i widmo choroby, przez którą do szpitala trafiliśmy. Przyjemnym czasoumilaczem są na pewno odwiedziny bliskich i pożywne jedzenie, które wzmacnia organizm w walce z dolegliwościami.  Przede wszystkim śniadanie Lekarze i dietetycy od lat biją na alarm, by dzień zaczynać od obfitego śniadania, które dostarczy nam energii na rozruch dnia. Na śniadanie smakują płatki owsiane, solidna porcja owoców, czy w końcu jajecznica na cebuli i bekonie.  Szpitalna perspektywa śniadaniowa wygląda nieco inaczej. Gazeta Pomorska podzieliła się zdjęciami nadesłanymi do redakcji przez pacjentów, jakie udowadniają coś zupełnie odwrotnego. Śniadania ze zdjęć zamiast pożywne, są po prostu symboliczne. Przejdźmy do obiadu Obiad, w hierarchii ważności po śniadaniu, trzeba zjeść. Organizm, który zmaga się z dolegliwościami, zazwyczaj jest osłabiony. Dodatkowa porcja energii, w postaci talerza pełnego warzyw, czy wysokowartościowej kaszy, przyda się każdemu pacjentowi. Polskie szpitale zdają się nie zauważać tej potrzeby. Na szpitalne talerze trafiają często niczego nieprzypominające miksy. Nie są apetyczne, więc i wątpliwość budzi ich “bogaty” skład. Często to całkowicie przypadkowy zestaw spożywczy. Zapraszam na kolację Kolacja, jako ostatni posiłek dnia, jest równie istotna. Najlepiej jeść ją kilka godzin przed snem, by nie obciążać układu trawiennego i nie kłaść się do łóżka z pełnym brzuchem. Tutaj sprawdzą się lekkie konsystencje, szczególnie warzywne, z obniżoną zawartością cukru. Kolacja w postaci dwóch, białych kromek chleba i łyżki niewiadomego pochodzenia dżemu to zdecydowane pójście na łatwiznę. Takie kolacje zdarzają się jednak...

Przeczytaj