Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?
Adobe Stock
Newsy

Jecie to na śniadanie? Jak większość ludzi. Zdaniem dietetyków, już lepiej zjeść... pizzę. Dlaczego?

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sugestia dietetyków, że warto jeść pizzę na pierwszy posiłek może was zdziwić. A jednak, według specjalistów to zdecydowanie lepszy wybór niż popularny produkt, który najczęściej pojawia się na talerzach.

Nie wyobrażacie sobie wyjścia z domu bez śniadania? W ciągu tygodnia zazwyczaj sięgamy po szybkie dania jak kanapki czy płatki z mlekiem, zaś w weekendy celebrujemy śniadania, bo mamy więcej czasu na kucharzenie. 

Zobacz także
Zjedzenie o tej godzinie śniadania jest kluczowe dla zdrowia. A wy robicie to o właściwej porze?

Śniadanie – o której powinno się je jeść? Podpowiadamy

3 rzeczy, których nie powinniście jeść na śniadanie. Są fatalne dla waszego zdrowia

Tych 3 rzeczy nie powinniście jeść na śniadanie. Są wprost fatalne dla waszego zdrowia

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klasyczne śniadania

W dni powszednie jest zazwyczaj mniej czasu na przyrządzanie wykwintnych śniadań. Wtedy najczęściej na talerzu pojawiają się kanapki, owsianki, płatki z mlekiem czy koktajle owoce. Sobota czy niedziela to dni, kiedy można zaszaleć i przygotować bardziej czasochłonne posiłki, takie jak:

Pizza na śniadanie 

Takie zalecenie dietetyków może sporo osób zdziwić. Eksperci uważają, że zjedzenie pizzy na śniadanie jest o wiele lepszym wyborem niż przykładowo płatki z mlekiem. Oba posiłki mają podobną ilość kalorii w jednej porcji, jednakże płatki śniadaniowe powodują nagły skok glukozy we krwi, która jednocześnie szybko spada. Można wtedy zauważyć, że po krótkim czasie znowu pojawia się głód. Pizza jest więc lepszym wyborem, bo zapewnia sytość na długi czas. Oczywiście nie warto się szczególnie przywiązywać, do tej konkretnej sugestii, są zdrowsze alternatywy do pizzy. Chodzi po prostu o to, by zrezygnować z jedzenia niezdrowych śniadań.

Najważniejszy posiłek

Specjaliści powtarzają, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza on aż 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli go pomijacie, wasz organizm może mieć za mało energii, by funkcjonować prawidłowo. Ryzykujecie też niedoborem ważnych składników odżywczych. Niestety ze względu na szybkie tempo życia, wiele osób odpuszcza sobie jedzenie śniadań. Warto jednak poświęcić kilka minut, by przygotować szybki posiłek, nawet można zrobić to dzień wcześniej.

Pora na śniadanie

Według ekspertów najlepszą porą na zjedzenie śniadania jest godzina po wstaniu z łóżka. To idealny czas na rozbudzenie organizmu. Zbyt długie przesuwanie pory pierwszego posiłku może zakończyć się wilczym głodem, który nie zawsze kończy się na jednej porcji, a na zjedzeniu znacznej nadwyżki kalorii. Warto przestrzegać stałych godzin posiłków. 

Czytaj także:

czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania? Najważniejszy posiłek Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.   Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.

czy płatki są zdrowe na śniadanie?
Adobe Stock
Newsy
Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Tego jeszcze nie grali. Okazuje się, że pizza wcale nie stoi na straconej pozycji w walce o miano produktu zdrowszego na śniadanie.

Jak to możliwe? Nie ma na świecie wielu naukowców i dietetyków, którzy są w stanie racjonalnie udowodnić prozdrowotne zalety pizzy. Cóż, nie czarujmy się. Przepyszne pszenne placki z dodatkami prosto z Włoch nigdy nie należały do najzdrowszych dań na świecie. Wszystko za sprawą właśnie tuczącej białej mąki pszennej, która tak jak w innych bułkach i chlebach nigdy nie służyła zbijaniu zbędnych kilogramów. Jeśli dołożymy do tego tłuste, ciężkie sery typu mozzarella, parę plastrów salami czy pepperoni, a wszystko podlejemy oliwą, rezultat będzie oczywisty. Dlaczego pizza jest niezdrowa? Jeśli zawiera dużo tłustych dodatków, czyli np. sera i kiełbasy, może być prawdziwą bombą cholesterolową Jest ciężkostrawna Również zawiera dużo pustych kalorii – zwłaszcza, gdy jest to tak zwana pizza na grubym cieście Jak to więc możliwe, że pizza może stanąć w szranki z jakimkolwiek innym pożywieniem w walce o miano zdrowszego produktu? Wszystko jest kwestią porcji. Jeśli zjecie jeden kawałek pizzy, nawet tej dość tłustej, ale do tego dołożycie świeżą zieloną sałatkę – świat się nie zawali. Mało tego. Taki posiłek będzie znacznie bardziej zdrowy niż porcja płatków kukurydzianych zalana mlekiem. Dlaczego? Paradoksalnie płatki kukurydziane są niezwykle kalorycznym i pełnym cukrów prostych posiłkiem. Zjedzenie takiego śniadania nie daje gwarancji uczucia najedzenia przez dłuższy czas. Tak jak w przypadku batonika, płatki podziałają jedynie jako glukozowy, szybki strzał. Po takim posiłku głód dopadnie was szybciej, niż byście się tego spodziewali. W przypadku zjedzenia na śniadanie kawałka pizzy, proces ten będzie nieco dłuższy. Dlaczego płatki kukurydziane są niezdrowe? Zawierają bardzo dużo cukrów...

Kto wie o tym skutku niejedzenia śniadania, nigdy nie wychodzi z domu na czczo (tytuł)
Adobe Stock
Newsy
Wiecie jakie są skutki niejedzenia śniadania? Odtąd już nigdy nie wyjdziecie z domu na czczo
Śniadanie powinno się jeść niedługo po obudzeniu, najlepiej w ciągu godziny od rozpoczęcia dnia. Co się stanie, gdy je pominiecie?

Czasem wybiegacie z domu bez śniadania, bo budzik nie zadzwonił i nie ma już czasu na posiłek. A czasem nie jecie go, bo o tej porze dnia nie jesteście jeszcze głodni. Niektórym też się wydaje, że jeśli nie zjedzą porannego posiłku, mogą w ten sposób „zaoszczędzone” kalorie zjeść na obiad lub kolację. Wyjaśniamy co wynika z takiego podejścia do śniadań. Jedzenie śniadań może mieć duży wpływ na zdrowie Śniadanie nie tylko pozwala się rozbudzić i zaspokoić poczucie głodu. Jest też zastrzykiem energii na pierwszą część dnia. Przeciwdziała skokom cukru we krwi, zmniejsza wzmożony apetyt i przyspiesza metabolizm. Jest niezbędnym posiłkiem do dobrego rozpoczęcia dnia, poprawy samopoczucia i koncentracji. Ważne jest nie tylko czy jemy, ale też co jemy na śniadanie. Skoki cukru we krwi związane ze spożyciem pierwszego posiłku w ciągu dnia, mogą wpływać na ogólny stan zdrowia. Przyjrzyjmy się fenomenowi tzw. drugiego posiłku. Zasada dietetyków mówi: - Co zjesz na pierwszy posiłek, będzie miało wpływ na to, jak zareagujesz na kolejny. Chodzi tu o to, że prawidłowo skomponowane pierwsze śniadanie, złożone z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), z dużą ilością białka, tylko nieznacznie podniesie poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla organizmu. Do tego przygotuje was do przyjęcia drugiego posiłku, który nawet jeśli będzie składał się z produktów o wyższym IG, pozwoli utrzymywać cukier na bezpiecznym, a nawet stabilnym i niskim poziomie. Zjedzenie śniadania będzie więc miało wpływ na to jak organizm zareaguje na przyjęcie spożytych składników. I nie jest to ważne jedynie dla cukrzyków, którzy muszą dbać o brak skoków cukru we krwi. Wszystkim pozostałym pozwoli zachować dobre samopoczucie w ciągu dnia i szczupłą sylwetkę....

śniadanie
Adobe Stock
Newsy
Jecie to na śniadanie? To pyszna trucizna. Po podgrzaniu może być rakotwórcza
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego bez niego z domu ani rusz. Wiele osób na ten posiłek najczęściej serwuje parówki na ciepło. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z konsekwencji spożywania takiego produktu. A wy wiedzieliście o tym?

Rozpoczynając każdy kolejny dzień nie wolno zapomnieć o zjedzeniu śniadania, a wyjście bez niego z domu jest wręcz karygodne. Dobrze skomponowany posiłek napędza organizm do dalszego działania, zaś w tym przypadku do realizowania kolejnych punktów w ciągu dnia. Można je zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wśród najpopularniejszych znajdują się kanapki, koktajle, owsianki, parówki czy jajka w różnych formach. Wybór konkretnej opcji zależy od indywidualnych preferencji.  Pierwszy posiłek to dobry start Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien być zjedzony do godziny po przebudzeniu, a poza tym składać się z wielu cennych składników, by stanowić pełnowartościowy posiłek. Dostarcza on organizmowi większości energii potrzebnej na cały dzień. Odpowiednio skomponowany jest ważny dla dobrego samopoczucia, właściwego funkcjonowania organizmu i sytości. Przy jego przygotowaniu należy pamiętać o zachowaniu proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami.  Propozycje na śniadanie Wybór odpowiedniego śniadania zależy od smaku oraz indywidualnych preferencji. Można je przygotować na zimno bądź ciepło lub słono i słodko. Możliwości jest wiele, a ostateczna decyzja uzależniona jest od kilku czynników, jak czas, chęć na konkretny smak czy dostępność danych produktów. Do najczęściej przygotowywanych śniadań należą: kanapki, owsianki, jaglanki, koktajle, parówki, jajecznica, jajka sadzone, jaja na twardo lub miękko czy omlet. Każdy z nich odpowiednio skomponowany może stanowić pełnowartościowy posiłek, który nie tylko będzie zdrową opcją, ale i nasyci na długo organizm. Parówka parówce nierówna Każda z nich różni się składem, ilością mięsa bądź różnymi dodatkami. Podczas zakupów warto przyjrzeć się...