Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie
Adobe Stock
Newsy

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Chipsy, smażone frytki czy mięso… Nawet małe dzieci wiedzą już, że tego typu produkty nie służą dobrze pracy żołądka. Kilka innych pozycji na naszej liście na pewno was zaskoczy!

Poza niektórymi oczywistymi niezdrowymi produktami, warto mieć na uwadze to, by unikać jedzenia w większych ilościach niektórych teoretycznie zdrowych produktów.

Wzdęcia, nieprzyjemne gazy, a także skurcze żołądka, a także bóle żołądka, nudności oraz paskudne biegunki.

Do tego rodzaju objawów może prowadzić nieostrożne odżywianie się pewnymi produktami spożywczymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty mogą wpłynąć na zaburzenie pracy żołądka?

O tym, że białe pieczywo czy frytki są potencjalnym zagrożeniem dla organizmu człowieka, a zwłaszcza jego żołądka, wiedzą wszyscy.

To jednak nie wszystko. Pułapka może kryć się nawet w bardziej niewinnych produktach, które spożywacie na co dzień.

Mówimy tutaj także choćby o jogurtach, które przecież nierzadko bywają przecież polecane przez dietetyków. Są one zalecane wielu osobom dla poprawy perystaltyki jelit i trawienia.

Zobacz także
Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Tymczasem nadmierne spożywanie nawet takiego produktu, może przynieść fatalne skutki dla waszego organizmu, a zwłaszcza żołądka.

Wszystko ze względu na nadmierną ilość zawartego w nich cukru. Dlatego przy zakupie jogurtu, koniecznie spójrzcie przedtem na jego etykietę i skład.

Jakie produkty należy ograniczyć dla poprawienia stanu swojego żołądka?

  • Biały chleb i inne tego rodzaju pieczywo (bułki, rogale, chałki itd.)
  • Słodkie napoje gazowane
  • Jogurty  (także te niskotłuszczowe. Niektóre zawierają duże ilości cukru)
  • Chipsy i inne słone przekąski
  • Potrawy pikantne
  • Napoje energetyczne, czyli tzw. energetyki
  • Kawa
  • Potrawy bardzo kwaśne
  • Potrawy smażone w głębokim tłuszczu (frytki, nuggetsy z kurczaka, placki ziemniaczane)
  • Sztuczne słodziki (np. sukraloza, aspartam)

Zobacz także:

Ciężkostrawne jedzenie na wieczór
Adobe Stock
Newsy
Jecie te produkty na kolację? Nic dziwnego, że wasz brzuch obrasta tłuszczem
Szukacie przyczyn rosnącej zimą „oponki” na brzuchu? Być może kluczem jest wasze podejście do tematu kolacji.

Zima nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Więcej czasu spędzanego na kanapie pod kocem i przed telewizorem. To nic dobrego dla waszego zdrowia. Oprócz tego, chłodne wieczory i białe pejzaże za oknem sprzyjają większemu apetytowi. Zima sprawia też, że ludzki organizm szybciej się męczy. Słabsza wydolność, wyczerpanie, krótszy dzień – wszystko to zachęca do jedzenia tłustych, konkretnych posiłków nie tylko na obiad i śniadanie, ale także i na kolację. „Lista produktów zakazanych” Takie odżywianie to prosta droga do szybkiego przybrania na wadze. Dlatego zwłaszcza zimą powinniście być szczególnie mocno skoncentrowani na swojej diecie. W pierwszej kolejności przyjrzyjcie się swojemu jadłospisowi. Jeżeli w rubryce „kolacja” znajdują się u was tego typu produkty, lepiej rozważcie zmianę menu. Potrawy smażone – placki na sodzie, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, omlety, jajecznice, grzanki Potrawy z dodatkiem majonezu – sosy, sałatki itd. Białe pieczywo, bułki, rogaliki, chałki, drożdżówki, makarony Dżemy i słodycze Owoce świeże i suszone   Celowo na tej liście nie wymieniliśmy tak oczywistych „produktów zakazanych” wieczorem jak fast-foody i innego rodzaju niezdrowa żywność. Pułapka tkwi bowiem w zupełnie innych produktach, które wcale nie mają tak złej prasy jak frytki, hamburgery i kebaby. Błędne koło Wielkim błędem popełnianym przez większość Polaków podczas kolacji, jest mieszanie węglowodanów, czyli cukrów z tłuszczami, a także z innymi cukrami. Takie połączenia są bardzo ciężkostrawne także i w ciągu dnia, jednak na sam wieczór będą stanowiły przeogromne obciążenie dla organizmu. Uwagę zwróćcie zwłaszcza na...

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Newsy
Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Jak zdrowo jeść i nie zmagać się z żywnością zalegającą w żołądku. Odpowiedź jest prosta: jedzcie produkty lekkostrawne, unikajcie tłustych, fast foodów i żywności wysoko przetworzonej.

Ekspertka żywieniowa, Aleksandra Tatarata, zdradziła portalowi ABC Zdrowie jak to się dzieje, że jedne produkty trawimy szybciej, a inne wolniej. Wyjaśniła, że te najwolniej trawione to tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich smalec, słonina, boczek, kiełbasy, kotlety, kaszanka czy wątróbka. Ekspertka nie poleca częstego jedzenia tych pokarmów. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, z wyjątkiem strączkowych i kapustnych, orzechów, a z produktów odzwierzęcych drób i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku? Pożywienie, które zjadamy, trawione jest w różnym czasie, w różnych częściach przewodu pokarmowego. Gryząc pokarm w ustach, rozdrabniamy go. Tu też zachodzi chemiczne trawienie cukrów złożonych. W żołądku, w którym panuje kwaśne środowisko, rozpoczyna się trawienie białek. W jelicie cienkim natomiast zachodzi właściwe trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów. Jak zauważa Aleksandra Tatarata ciężkostrawne potrawy, w tym tłuszcze, ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć. Są takie, które zalegają na tym etapie szczególnie długo, dając wrażenie ciężkości. To właśnie jedzenie tłuszczów i tłustych mięs, takich jak smalec, boczek, kiełbasa powoduje, że zmagamy się długotrwałym obciążeniem żołądka. Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.: Wzdęcia Zaparcia Gazy Zapalenie śluzówki jelit Wrzody, do których dochodzi w wyniku wydzielania zbyt dużej ilości kwasu i enzymów produkowanych przez dwunastnicę Inne,...

 Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Newsy
Niestrawność, wzdęcia i ból brzucha? Szklanka naparu z tego zioła w mig sobie z tym poradzi
Wasz organizm nie daje już sobie rady z trawieniem świątecznych pyszności? Ulgę przyniosą naturalne, ziołowe herbatki.

Święta to prawdziwe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. W naturze nigdy nie musiał mierzyć się z aż taką ilością jedzenia – i to przez kilka dni pod rząd! Nic dziwnego, że w święta większość osób cierpi na objawy przejedzenia. Ich żołądki zwyczajnie protestują, ponieważ nie są już w stanie przyjąć kolejnych porcji świątecznych potraw! Bóle brzucha, niestrawność, wzdęcia i zgaga to tylko jedne z nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszących przejedzeniu. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po najstarsze remedium, czyli… ziołowe herbatki! Napar z ziół to najlepszy sposób na przejedzenie i szybko przyniesie ulgę. Najlepsze herbaty ziołowe na trawienie Jeżeli odczuwacie objawy niestrawności w trakcie świąt, warto sięgnąć po jedno z poniższych ziół: Rumianek Najczęściej stosuje się go przy zatruciach pokarmowych, ponieważ działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Poznajcie właściwości lecznicze rumianku: Rozkurczanie mięśni gładkich – przypomnijmy, że właśnie w żołądku się takie mięśnie znajdują. Gdy dokuczają wam mdłości i wymioty, rumianek wspaniale je złagodzi. Zwalczanie bakterii Łagodzenie stanów zapalnych Łagodzenie skurczów żołądka i jelit Szybsza przemiana materii Ponadto, w rumianku znajdują się: Fenolokwasy Garbniki katechinowe Cholina Fitosterole Mięta Odświeża oddech i pomaga, gdy dokuczają wam bóle żołądka: Rozkurcza mięśnie gładkie żołądka i całego przewodu pokarmowego (podobnie jak rumianek) Przynosi ulgę przy wzdęciach i zaparciach Wspomaga produkcję soku żołądkowego, a tym samym usprawnia proces trawienia i pomaga schudnąć Łagodzi ból jelit przy zespole jelita drażliwego Inne drogocenne właściwości mięty to: Działanie uspokajające...

Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tej przyprawy jak ognia. Będziecie mieć miażdżycę na własne życzenie
Częste stosowanie lubianych przez Polaków przypraw może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia! Sprawdźcie, czego unikać.

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania zup, sosów albo gulaszu bez dodania kostki rosołowej. Ale czy wiecie, jak źle może ona wpłynąć na wasze zdrowie? Sprawdźcie. Czy kostka rosołowa jest zdrowa? Dostępne w sklepach gotowe przyprawy w formie kostki rosołowej choć poprawiają smak potraw, to niestety pełne są szkodliwych dla zdrowia dodatków. Znajdziecie tam m.in., sól w ogromnych ilościach, tłuszcze utwardzone, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty i barwniki.  Zwłaszcza utwardzone tłuszcze są bardzo niezdrowe, ponieważ przyczyniają się do rozwoju miażdżycy ! Ponadto duże ilości soli zawarte w kostce zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka. Jeżeli nie możecie się obyć bez kostki rosołowej w kuchni, zróbcie ją sami z poniższego przepisu – jest o wiele zdrowsza niż to, co można kupić w sklepie! Przepis na zdrową, domową kostkę rosołową Do przygotowania naturalnej i zdrowej kostki rosołowej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 borowiki (świeże lub suszone) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 g morskiej soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano Pół łyżeczki płatków chili Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni oliwę i zeszklijcie cebulę. Po 5 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, borowiki i ziele angielskie. Wymieszajcie. Umyjcie por i odetnijcie liście tak, by pozostała tylko biała część. Pokrójcie ją na 4 kawałki,...