Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie
Adobe Stock
Newsy

Jecie to codziennie? Fatalnie! Niszczycie żołądek na własne życzenie

Chipsy, smażone frytki czy mięso… Nawet małe dzieci wiedzą już, że tego typu produkty nie służą dobrze pracy żołądka. Kilka innych pozycji na naszej liście na pewno was zaskoczy!

Poza niektórymi oczywistymi niezdrowymi produktami, warto mieć na uwadze to, by unikać jedzenia w większych ilościach niektórych teoretycznie zdrowych produktów.

Wzdęcia, nieprzyjemne gazy, a także skurcze żołądka, a także bóle żołądka, nudności oraz paskudne biegunki.

Do tego rodzaju objawów może prowadzić nieostrożne odżywianie się pewnymi produktami spożywczymi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie produkty mogą wpłynąć na zaburzenie pracy żołądka?

O tym, że białe pieczywo czy frytki są potencjalnym zagrożeniem dla organizmu człowieka, a zwłaszcza jego żołądka, wiedzą wszyscy.

To jednak nie wszystko. Pułapka może kryć się nawet w bardziej niewinnych produktach, które spożywacie na co dzień.

Mówimy tutaj także choćby o jogurtach, które przecież nierzadko bywają przecież polecane przez dietetyków. Są one zalecane wielu osobom dla poprawy perystaltyki jelit i trawienia.

Zobacz także
Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać

Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba może tego nie wytrzymać

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie

Tymczasem nadmierne spożywanie nawet takiego produktu, może przynieść fatalne skutki dla waszego organizmu, a zwłaszcza żołądka.

Wszystko ze względu na nadmierną ilość zawartego w nich cukru. Dlatego przy zakupie jogurtu, koniecznie spójrzcie przedtem na jego etykietę i skład.

Jakie produkty należy ograniczyć dla poprawienia stanu swojego żołądka?

  • Biały chleb i inne tego rodzaju pieczywo (bułki, rogale, chałki itd.)
  • Słodkie napoje gazowane
  • Jogurty  (także te niskotłuszczowe. Niektóre zawierają duże ilości cukru)
  • Chipsy i inne słone przekąski
  • Potrawy pikantne
  • Napoje energetyczne, czyli tzw. energetyki
  • Kawa
  • Potrawy bardzo kwaśne
  • Potrawy smażone w głębokim tłuszczu (frytki, nuggetsy z kurczaka, placki ziemniaczane)
  • Sztuczne słodziki (np. sukraloza, aspartam)

Zobacz także:

Ciężkostrawne jedzenie na wieczór
Adobe Stock
Newsy
Jecie te produkty na kolację? Nic dziwnego, że wasz brzuch obrasta tłuszczem
Szukacie przyczyn rosnącej zimą „oponki” na brzuchu? Być może kluczem jest wasze podejście do tematu kolacji.

Zima nie sprzyja aktywnemu wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Więcej czasu spędzanego na kanapie pod kocem i przed telewizorem. To nic dobrego dla waszego zdrowia. Oprócz tego, chłodne wieczory i białe pejzaże za oknem sprzyjają większemu apetytowi. Zima sprawia też, że ludzki organizm szybciej się męczy. Słabsza wydolność, wyczerpanie, krótszy dzień – wszystko to zachęca do jedzenia tłustych, konkretnych posiłków nie tylko na obiad i śniadanie, ale także i na kolację. „Lista produktów zakazanych” Takie odżywianie to prosta droga do szybkiego przybrania na wadze. Dlatego zwłaszcza zimą powinniście być szczególnie mocno skoncentrowani na swojej diecie. W pierwszej kolejności przyjrzyjcie się swojemu jadłospisowi. Jeżeli w rubryce „kolacja” znajdują się u was tego typu produkty, lepiej rozważcie zmianę menu. Potrawy smażone – placki na sodzie, naleśniki, racuchy, placki ziemniaczane, omlety, jajecznice, grzanki Potrawy z dodatkiem majonezu – sosy, sałatki itd. Białe pieczywo, bułki, rogaliki, chałki, drożdżówki, makarony Dżemy i słodycze Owoce świeże i suszone   Celowo na tej liście nie wymieniliśmy tak oczywistych „produktów zakazanych” wieczorem jak fast-foody i innego rodzaju niezdrowa żywność. Pułapka tkwi bowiem w zupełnie innych produktach, które wcale nie mają tak złej prasy jak frytki, hamburgery i kebaby. Błędne koło Wielkim błędem popełnianym przez większość Polaków podczas kolacji, jest mieszanie węglowodanów, czyli cukrów z tłuszczami, a także z innymi cukrami. Takie połączenia są bardzo ciężkostrawne także i w ciągu dnia, jednak na sam wieczór będą stanowiły przeogromne obciążenie dla organizmu. Uwagę zwróćcie zwłaszcza na...

Po jedzeniu boli was żołądek? Oto … możliwych przyczyn
AdobeStock
Newsy
Po jedzeniu boli was żołądek? Poznajcie możliwe przyczyny
Po zjedzeniu posiłku zaraz dokucza wam ból brzucha? Sprawdźcie, co może być tego przyczyną.

Ból brzucha po jedzeniu może być oznaką zjedzenia czegoś nieodpowiedniego, ale może również być symptomem poważniejszego problemu zdrowotnego. Jakie są najczęstsze przyczyny bólu brzucha po jedzeniu? Przyczyny bólu brzucha po jedzeniu Istnieje wiele różnych przyczyn bólu brzucha po jedzeniu. Oto niektóre z nich: Przejadanie się i zbyt szybkie jedzenie. Ból żołądka jest często spowodowany zbyt szybkim spożywaniem jedzenia. Dlatego jedząc posiłek przeżuwajcie go powoli, kęs po kęsie i nigdzie się nie spieszcie. Wrzody żołądka. Wrzód żołądka to ubytek błony śluzowej, który rozwija się na wyściółce żołądka. Stan ten powoduje piekący ból w środku żołądka. Kamienie żółciowe. Kamienie żółciowe to twarde kawałki, które tworzą się w woreczku żółciowym. Jeśli zablokują one przewód żółciowy i spowodują jego niedrożność, mogą powodować ostry, nagły ból. Nadczynność tarczycy. Nadczynność tarczycy to stan, który może powodować problemy zdrowotne, które mogą wpływać na kości, mięśnie i serce. Jednym z objawów nadczynności tarczycy jest ból brzucha i biegunka. Stres. Stres także może powodować ból brzucha, ponieważ może powodować napięcie mięśni, co może powodować ból lub dyskomfort w żołądku. Dlatego pamiętajcie, by tuż przed jedzeniem wziąć kilka powolnych, głębokich wdechów i wydechów, aby rozluźnić mięśnie. Nietolerancje pokarmowe. Statystyki pokazują, że prawie 20% populacji ma nietolerancję lub wrażliwość na niektóre pokarmy. Ból i skurcze żołądka są częstymi objawami nietolerancji pokarmowych lub wrażliwości, które często są związane z nabiałem, glutenem, orzechami, drożdżami i pomidorami....

Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością
Flickr
Newsy
Ile kromek chleba dziennie można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością
Uwielbiany przez większość Polaków chleb to w rzeczywistości produkt pełen glutenu i węglowodanów. Składniki te spożywane w dużej ilości, mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie, a przede wszystkim wagę. Jedzenie pieczywa na śniadanie, przekąskę i kolację nie jest więc dobrym pomysłem.

Choć mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce, to w istocie nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych codziennie kromek pieczywa. Szkodliwe okazuje się szczególnie to wykonane z mąki pszennej. Jednak pełnoziarniste jest niewiele zdrowsze. Bowiem wszystkie rodzaje chleba zawierają gluten, skrobię oraz węglowodany pochodzące między innymi z ziaren pszenicy. Dlaczego pieczywo jest tuczące? Nie jest tajemnicą, że sklepowe pieczywo zawiera cukier, nie tylko ten powstający w organizmie ze skrobi, ale również dodany... Dietetycy uważają więc chleb za produkt tuczący, zapychający i praktycznie zbędny w codziennej diecie zdrowego człowieka. Obok cukru, ziemniaków i makaronu to właśnie z niego najczęściej rezygnują osoby, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy.  Spożywanie chleba powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi oraz wyrzut insuliny. To sprawia, że organizm ma dużo energii, jednak tylko przez krótką chwilę. Po zaledwie kilkunastu minutach od jego zjedzenia będziecie znowu głodni, podobnie jak po wypiciu słodkich napojów zaraz znowu chce wam się pić. Niestety rosnące dane dotyczące nadwagi i otyłości w Polsce są między innymi wynikiem częstego spożywania chleba w naszym kraju. Osoby jedzące pieczywo codziennie - na śniadanie, przekąskę i kolację, z pewnością nie są zadowolone ze swojej wagi. A takich przecież nie brakuje. Bowiem statystyczny Polak zjada aż 8 kilogramów pieczywa rocznie! W jakiej ilości można jeść chleb? Specjaliści nie każą jednak wykluczać chleba całkowicie ze swojej diety. Bowiem jedzony rozsądnie nie powinien szkodzić. Należy natomiast pamiętać, że nie może on stanowić podstawy diety żadnego dorosłego człowieka. Okazuje się, że 6 kromek chleba dziennie to zbyt duży zastrzyk energii. Zwłaszcza że...

Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. "To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Newsy
Te produkty najdłużej zalegają w jelitach. „To tak jakbyśmy połknęli plastik"
Jak zdrowo jeść i nie zmagać się z żywnością zalegającą w żołądku. Odpowiedź jest prosta: jedzcie produkty lekkostrawne, unikajcie tłustych, fast foodów i żywności wysoko przetworzonej.

Ekspertka żywieniowa, Aleksandra Tatarata, zdradziła portalowi ABC Zdrowie jak to się dzieje, że jedne produkty trawimy szybciej, a inne wolniej. Wyjaśniła, że te najwolniej trawione to tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich smalec, słonina, boczek, kiełbasy, kotlety, kaszanka czy wątróbka. Ekspertka nie poleca częstego jedzenia tych pokarmów. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej owoców i warzyw, z wyjątkiem strączkowych i kapustnych, orzechów, a z produktów odzwierzęcych drób i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu. Jakie produkty najdłużej zalegają w żołądku? Pożywienie, które zjadamy, trawione jest w różnym czasie, w różnych częściach przewodu pokarmowego. Gryząc pokarm w ustach, rozdrabniamy go. Tu też zachodzi chemiczne trawienie cukrów złożonych. W żołądku, w którym panuje kwaśne środowisko, rozpoczyna się trawienie białek. W jelicie cienkim natomiast zachodzi właściwe trawienie cukrów, białek oraz tłuszczów. Jak zauważa Aleksandra Tatarata ciężkostrawne potrawy, w tym tłuszcze, ulegają rozkładowi dopiero w jelitach, gdy dwunastnica zaczyna produkować żółć. Są takie, które zalegają na tym etapie szczególnie długo, dając wrażenie ciężkości. To właśnie jedzenie tłuszczów i tłustych mięs, takich jak smalec, boczek, kiełbasa powoduje, że zmagamy się długotrwałym obciążeniem żołądka. Ekspertka ostrzega, że pokarm zalegający w jelitach nie tylko sprawia, że czujemy się zmęczeni ociężali, ale także przyczynia się do pojawienia się różnego rodzaju dolegliwości. Są to m.in.: Wzdęcia Zaparcia Gazy Zapalenie śluzówki jelit Wrzody, do których dochodzi w wyniku wydzielania zbyt dużej ilości kwasu i enzymów produkowanych przez dwunastnicę Inne,...