Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie
AdobeStock
Newsy

Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie

Miłośnicy steków i gulaszy wołowych powinni się mieć na baczności. Jedzenie czerwonego mięsa okazuje się przynosić organizmowi więcej szkody, niż pożytku.

Choć w Polsce wołowina nie jest aż tak popularna jak w niektórych krajach, i tak często przyrządza się w polskich domach dania z czerwonego mięsa. Mowa tutaj chociażby o rosole, bitkach wołowych czy gulaszu węgierskim. Jednak okazuje się, że jedzenie czerwonego mięsa może mieć wiele negatywnych skutków dla organizmu. Wiedzieliście o tym?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zalicza się do czerwonego mięsa?

Kiedy mowa o czerwonym mięsie, większość ma pewnie na myśli wołowinę. Ale to tylko jeden z rodzajów czerwonego mięsa! Do tej kategorii zalicza się:

  • Wołowinę
  • Wieprzowinę
  • Koninę
  • Baraninę
  • Kozinę
  • Sarninę
  • Jagnięcinę
  • Cielęcinę
  • Dziczyznę
  • Mięso z osła
Zobacz także
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane

mieso czerwone niezdrowe

Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet

Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Temat wpływu jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie jest regularnie poruszany. Nieustannie prowadzone są badania na ten temat by stwierdzić, czy rzeczywiście jedzenie wołowiny i wieprzowiny może być szkodliwe. Okazuje się, że najbardziej niezdrowe jest czerwone mięso wysokoprzetworzone – takie, które zostało poddane odpowiedniej obróbce w procesie produkcji. Przykładowe mięso wysokoprzetworzone to kiełbasy, pasztety, parówki, konserwy mięsne, szynki oraz gotowe dania z mięsa.

Czerwone mięso właśnie w takiej postaci okazuje się być bardzo niezdrowe dla organizmu.

Niezdrowe tłuszcze w czerwonym mięsie

Czerwone mięso zawiera wiele tłuszczów nasyconych, czyli tzw. złych tłuszczów, które podwyższają poziom cholesterolu – o wiele więcej niż mięso białe. Dlatego powinno się wybierać takie kawałki wołowiny, wieprzowiny czy innego czerwonego mięsa, które zawierają jak najmniej tłuszczu.

Czerwone mięso i nowotwory

Pojawiają się informacje o tym, jakoby czerwone mięso powodowało raka. Nie jest to do końca prawdą, ponieważ jedzenie samego czerwonego mięsa jeszcze nie sprawi, że zachorujecie na nowotwór. Sprawia się komplikuje, gdy dochodzi do kwestii obróbki. Mięso smażone na tłuszczu zaczyna uwalniać rakotwórcze związki, dlatego w przypadku czerwonego mięsa lepiej jest je wędzić, peklować lub konserwować.

Czytaj także:

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...

Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Pixabay
Newsy
Wołowina ma taki kolor? To znak, że zwierzę było stare lub schorowane
Unikajcie jak ognia mięsa o takim wyglądzie!

Wołowina to obok wieprzowiny i drobiu, jedno z częściej spożywanych w Polsce mięs. Pewnie robicie z wołowiny gulasz, może dodajecie ją do wywaru na rosół, albo przygotowujecie z niej steki lub burgery. Kupujecie zatem wołowinę całkiem często. Czy wiecie jednak jak wybrać najlepsze okazy mięsa wołowego? Na pewno unikajcie mięsa, które ma taki kolor! Jak wybrać świeżą wołowinę? Przy kupowaniu wołowiny, ale też innych mięs, musicie być dość uważni. Jeśli kupicie nieświeże mięso, nie będzie miało ono tylu witamin i wartości odżywczych. Będzie też mniej smaczne, a w najgorszym wypadku może doprowadzić do zatrucia! Wybierając mięso kierujcie się wszystkimi zmysłami. Powąchajcie je, obejrzyjcie bardzo dokładnie zwracając uwagę na barwę, ilość tłuszczu i ewentualne występowanie śluzu. Świeże, dobre mięso powinno być lekko wilgotne i połyskujące. Sprzedawcy wiedzą jednak, że wypatrujecie takich oznak, nie dajcie się więc nabrać na mięso posmarowane olejem lub umyte ze śluzu. Właściwy kolor wołowiny Surowe mięso dobrej jakości, ma zazwyczaj czerwony kolor. Są to odcienie czerwieni od jasnoróżowego przez czerwony, aż do ciemnoczerwonego. Nie ma jednej reguły na temat tego, jaki kolor powinna mieć dobra wołowina. Barwa zależy bowiem od razy zwierzęcia, ale też od jego wieku. Barwa starej wołowiny Uważajcie na mięso, które ma ciemny, brązowawy kolor z ciemnymi plamami. Jeśli przy mięsie zobaczycie żółtobrązowy tłuszcz, też raczej się go wystrzegajcie. Oznacza to, że zwierzę było chore lub stare. Najlepsze rasy krów na mięso Jeśli jesteście prawdziwymi pasjonatami, może będziecie chcieli zwrócić tez uwagę na rasę bydła. Najlepsze rasy bydła hodowane na mięso to: Charolaise Wagyu Hereford Limousin Black Angus Czy wołowina jest zdrowa?...

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...

Ten rodzaj mięsa jest najzdrowszy. Nie uwierzycie jaki
Adobe Stock
Newsy
Mięso strusie: właściwości i sposoby przyrządzania mięsa ze strusia
Mięso strusie ma bardzo mało tłuszczu, a dużo białka. Sprawdź, jak smakuje, ile kosztuje i jak się przygotowuje mięso ze strusia.

Strusie mięso jest dość słodkie, soczyste, zawiera w sobie pewną nutę dziczyzny. Oprócz tego jest też bardzo chude. W jego składzie jest jeszcze mniej tłuszczu niż w mięsie kurczaka. Szlachetne mięso strusie nie zawiera zwykle sterydów, hormonów czy antybiotyków. Na pierwszy rzut oka strusina przypominać może wołowinę. Ma czerwoną barwę na surowo, a po obróbce termicznej lekko brązowawą. Podobnie jak wysokiej jakości wołowina, także i mięso strusia jest bardzo kruche. Mięso strusie: właściwości odżywcze Mięso strusia zawiera dużo żelaza, znacznie więcej niż wołowina czy konina. Strusina jest więc dobrym wyborem dla osób cierpiących na anemię. Oprócz żelaza, w strusim mięsie znajduje się cała masa innych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Są to m.in.: Miedź Potas Witamina B2 Cynk Ze względu na małą zawartość tłuszczu, strusina nie wymaga długiego gotowania – wystarczy krótka obróbka termiczna. Ile kosztuje strusie mięso? Niestety mamy dla was dwie złe wiadomości. Po pierwsze mięso strusia jest w Polsce dość trudno dostępne. W dużej mierze wiąże się to z liczbą ferm strusi w Polsce. W tej chwili jest ich tylko kilkadziesiąt. Kolejną niedobrą nowiną dla potencjalnych smakoszy strusiego mięsa, jest to, że niestety taki delikates nie należy do najtańszych produktów mięsnych na rynku. Cena piersi strusia w internetowych sklepach firmowych strusich ferm sięga nawet ponad 100 zł. Sporym wyzwaniem dla polskich hodowców strusi jest też sprzedaż mięsa strusiego drugiej i trzeciej kategorii, czyli np. podrobów. Pozostaje liczyć na upowszechnienie hodowli strusi w Polsce i w innych krajach, co będzie musiało przełożyć się na obniżenie cen mięsa. Co można...