Jecie ten popularny produkt? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowany może was nawet zabi
AdobeStock
Newsy

Jecie fasolę? Uważajcie. Nieodpowiednio przygotowana może nawet zabić

Wiedzieliście, że ten produkt może mieć takie właściwości? Jeden błąd i może być naprawdę nieciekawie...

Jest wiele produktów spożywczych, które wydają się być zdrowe, a w praktyce wystarczy jeden mały błąd lub niedopatrzenie i mogą być bardzo szkodliwe. Wszyscy wiecie o tym, że nie można jeść na przykład surowych ziemniaków. Mogą powodować na przykład bóle brzucha czy gorączkę. Czy słyszeliście jednak o tym, że szkodliwa może być czerwona fasola?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Fasola powoduje więcej niż wzdęcia

Jeśli nie ugotujecie odpowiednio fasoli, możecie narazić się na nieprzyjemności. Surowa fasola zawiera bowiem lektyny. To jeden z produktów spożywczych o najwyższym stężeniu lektyn! Przy długotrwałym spożywaniu lektyny mogą prowadzić do powstania zaburzeń układu odpornościowego, bo rozregulowują proces dojrzewania limfocytów. To prosta droga do poważnej choroby, która może skończyć się źle.

Lektyny to związki, które jedzone na surowo, mogą powodować takie objawy jak:

  • Bóle brzucha
  • Wymioty
  • Biegunka
  • Nudności
  • Bóle głowy i osłabienie

To wszystko objawy, na które możecie się narazić, jedząc niedogotowaną fasolę. Wystarczą już 4 ziarna surowej fasoli, by odczuć te dolegliwości.

Zobacz także
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Placki ziemniaczano-fasolowe

Jedliście kiedyś placki ziemniaczano-fasolowe? Są rewelacyjne w smaku i zrobią furorę w waszym domu

Jak przygotowywać fasolę, by była bezpieczna?

Pamiętajcie, żeby fasolę gotować zawsze przed spożyciem. Możecie też kupić już ugotowaną fasolę konserwową w zalewie. Pod wpływem temperatury lektyny rozkładają się, ugotowaną fasolę można więc jeść bez najmniejszych obaw o zdrowie. Jeśli bardzo obawiacie się lektyn, dodatkowo płuczcie fasolę przed gotowaniem i opłuczcie ją zawsze po wyjęciu z puszki.

Jak ugotować fasolę?

  1. Jeśli macie suchą fasolę, zalejcie ją najpierw wodą. Możecie wykorzystać proporcje: 4 objętości wody do 1 objętości fasoli.
  2. Zostawcie ją do namoczenia (najlepiej na noc).
  3. Odlejcie wodę i opłuczcie fasolę.
  4. Zalejcie fasolę wodą tak, by przykrywała fasolę ponad jej poziom o ok. 5 centymetrów.
  5. Zagotujcie wodę z fasolą bez przykrywki. Po ok. 10 minutach możecie ja przykryć.
  6. Długość gotowania fasoli musicie dostosować do odmiany fasoli. Najdłużej gotować się będzie odmiana fasoli Jaś, a krócej mniejsze ziarna fasoli.
  7. Jeśli nie chcecie, żeby strączki były suche, ostudźcie je w wodzie z gotowania.

Poznajcie też ten trik na szybsze gotowanie fasoli.

Czytaj także:

Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak gotować fasolę, by nie powodowała wzdęć? Ten sposób jest niezawodny
Dokuczają wam wzdęcia po fasoli? Wykorzystajcie ten sposób, by zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach!

Fasola to doskonałe źródło białka w diecie, a do tego jest pełna witamin. Poleca się ją zwłaszcza osobom, które stosują dietę wegetariańską, wegańską lub po prostu jedzą mało mięsa, ponieważ za nim nie przepadają. Niestety, fasola (i inne rośliny strączkowe) powoduje nieprzyjemne wzdęcia. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec? Dowiecie się z tego artykułu. Jak ugotować fasolę? Jednym ze sposobów ograniczenia kłopotliwych dolegliwości po zjedzeniu fasoli jest odpowiednia technika gotowania. Pierwszy sposób polega na tym, że należy zalać fasolę zimną wodą i odstawić ją na 8-12 godzin. Nie dłużej, ponieważ zacznie fermentować! Po namoczeniu wodę należy wylać, wlać świeżą i zagotować fasolę na dużym ogniu bez pokrywki. Gdy fasola się zagotuje, trzeba ją odcedzić, wlać znów świeżą wodę, zagotować i gotować na średnim ogniu do miękkości. Drugi sposób jest o wiele szybszy. Wrzątkiem zalejcie fasolę i odstawcie. Po godzinie dolejcie wrzątek i poczekajcie jeszcze jedną godzinę. Po tym czasie wylejcie wodę, nalejcie świeżej i zagotujcie fasolę bez przykrycia. Odcedźcie, zalejcie zimną wodą i zagotujcie, a po zagotowaniu gotujcie na średnim ogniu. Dlaczego fasola powoduje wzdęcia? W ludzkim organizmie jednym z enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek roślinnych jest trypsyna. W fasoli znajdują się lektyny, które na pewien czas blokują działanie trypsynu, w wyniku czego zaczynają działać bakterie jelitowe, a te powodują wzdęcia oraz gazy. Szczególnie ciężkostrawne są skórki fasoli. Co zrobić, by fasola nie powodowała wzdęć? Odpowiednie gotowanie to tylko jeden ze sposobów na to, by zmniejszyć dolegliwości spowodowane zjedzeniem fasoli. Możecie zastosować także poniższe metody: Przyprawy – dodanie odpowiednich przypraw do fasoli...

Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Flickr
Newsy
Co się stanie z waszym organizmem gdy codziennie będziecie jeść fasolę?
Unikacie roślin strączkowych czy wręcz przeciwnie, jecie, kiedy tylko nadarzy się okazja? Oto dlaczego zawsze warto mieć w kuchni puszkę fasoli czy słoik ciecierzycy.

Niektórzy unikają jedzenia grochu czy fasoli,  bojąc się problemów żołądkowych. A wiecie, skąd biorą się wzdymające właściwości fasoli i innych roślin strączkowych? Ze skórki okalającej strączek. Jej funkcja w roślinie jest taka, że ma chronić ją przed światem zewnętrznym i warunkami atmosferycznymi.  To dlatego skórki strączków nie są strawne dla człowieka i mogą powodować problemy gastryczne, w tym wzdęcia. Łatwo można jednak zmniejszyć ich negatywne działanie poprzez właściwe gotowanie, a także moczenie, kiełkowanie czy fermentowanie roślin strączkowych. Opowiemy jak to zrobić, aby fasola i inne  strączki w pełni działały na naszą korzyść. Porcja nasion strączkowych dziennie i możecie żyć długo Tak robią ludzie żyjący w tzw. niebieskich strefach, czyli regionach świata, w których żyje największa ilość stulatków. Badania pokazały, że w ich diecie, niezależnie od tego, czy żyją w Azji, Ameryce czy Europie, jest przynajmniej 20 g dziennie roślin strączkowych. Do roślin strączkowych, których pozytywny wpływ na długość życia, należą: Fasola Groch Bób Ciecierzyca Soczewica Soja W każdym przypadku o zdrowotnym działaniu mówimy, mając na myśli wszystkie gatunki danej rośliny. W przypadku fasoli, do diety należy włączyć czarną czerwoną fasolę, białą, fasolę Jaś i wszystkie pozostałe.  Rośliny strączkowe poza tym, że sycą, zawierają też stosunkowo niską ilość kalorii. Jedna porcja warzyw strączkowych (pół szklanki) to tylko ok. 115 kcal. Rośliny strączkowe mają też niski indeks glikemiczny. Wykorzystywanie ich w daniach jest więc mądrym zrównoważeniem diety za pomocą produktu wartościowego, sycącego i niskokalorycznego. Jakie wartości ma fasola? Fasola to tylko jedna z wielu...

Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Wikipedia Commons
Newsy
Kiedy dodać pomidory do fasolki po bretońsku? To ma wpływ na konsystencję
Fasolka po bretońsku wbrew pozorom niewiele ma wspólnego z kuchnią francuską. W jaki sposób dodanie pomidorów wpływa na smak tego przepysznego polskiego dania?

Istnieją przynajmniej dwie szkoły dodawania pomidorów do fasolki po bretońsku. Nie będziemy wspominać już o rozróżnieniu na fanów świeżych pomidorów i tych z puszki czy mielonych na postać passaty. Zasadniczo największy wpływ na konsystencję fasolki ma czas dodania pomidorów. Jeśli chcecie, żeby wasza fasola po bretońsku miała bardziej rozgotowaną konsystencję – pomidory dodajcie na końcu. Jeśli lubicie bardziej suchą, „fasolową” konsystencję dania, pomidory możecie dodać nieco wcześniej, by płyn z pomidorów zdążył wyparować podczas krótkiego gotowania. Przepis na fasolkę po bretońsku Składniki: 5 dag fasoli Piękny Jaś 30 dag boczku 40 dag kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe Łyżka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli Pieprz Słodka papryka wędzona w proszku Przygotowanie: Fasolę namoczcie w wodzie dzień przed przystąpieniem do gotowania. Włóżcie fasolkę do dużego garnka. Zalejcie ją ok. litrem wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujcie fasolkę do miękkości, na koniec gotowania dodajcie łyżeczkę soli. Boczek pokrójcie w kostkę i podsmażcie na patelni. Dodajcie na patelnię także pokrojoną drobno kiełbasę. Obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i dodajcie do smażącego się mięsa. Podobnie postępujcie z czosnkiem, który pokrójcie w plasterki. Przełóżcie podsmażone warzywa i mięso do garnka z ugotowaną fasolą. Dodajcie do garnka puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Doprawcie danie majerankiem, papryką, pieprzem i gotujcie jeszcze przez ok. 10-15 min na średnim ogniu bez przykrycia. Podawajcie z pieczywem...

Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Flickr
Newsy
Fasolka po bretońsku wyszła twarda jak kamień? Zdziwicie się, co może być przyczyną
Fasolka po bretońsku to smakowite i pożywne danie. Niestety jej główny składnik, często bywa problematyczny. Fasola pomimo moczenia i gotowania pozostaje twarda i niezjadliwa. Zobaczcie, co jest tego przyczyną. 

Fasolka po bretońska w przygotowaniu wydaje się banalnie prosta. Moczymy fasolę, gotujemy, dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę i pomidory, a potem wszystko razem dusimy. Czasem jednak fasola robi psikusa i pozostaje twarda. Nie pomagają różne zabiegi, takie jak dłuższe moczenie, dodawanie sody, czy kilkakrotne podgotowywanie.  Jak długo moczyć fasolę?  Sucha fasola potrzebuje namoczenia przed obróbką cieplną. W tym celu wsypcie produkt do miski i zalejcie go zimną wodą, tak by nie tylko zakrywała fasolę, lecz wystawała nad nią przynajmniej kilka centymetrów. Warzywo w trakcie namaczania pęcznieje i wchłania wodę, dlatego taki zapas jest niezbędny.  Fasolę warto namaczać długo, nawet 10 godzin. Zalejcie ją zatem wieczorem i pozostawcie w wodzie do rana.   Dlaczego fasola pomimo długiego moczenia jest twarda?  Jeżeli pomimo długiego namaczania, jak również gotowania fasola nadal pozostaje twarda, to przyczyną może być np. jej wielkość. Czasami zdarzają się wyjątkowo dużych rozmiarów fasolki „Piękny Jaś”, które wymagają dłuższego czasu w garnku z wodą.  Niestety zazwyczaj nie w tym tkwi problem. Znacznie częstszym wyjaśnieniem twardej fasoli jest... starość. Starsze niż rok warzywo jest martwe biologicznie i wówczas nie skiełkuje i nie napęcznieje od wody. Czegokolwiek byście z nią nie zrobili pozostanie twarda jak kamień. Nie przechowujcie zatem suchej fasolki zbyt długo, jak również kupujcie ją od zaufanych sprzedawców i w dobrych sklepach, by nie nadziać się na starą i zleżałą fasolę. Przepis na fasolkę po bretońsku  Składniki:  ½ kg suchej fasoli „Piękny Jaś” (o nieco mniejszych ziarnach)  300-400 g kiełbasy   300 g boczku surowego wędzonego  5 ząbków czosnku   1 duża cebula   3 łyżki...