Wielu osobom zdarza się czasem przypadkowo połykać wiśnie wraz  z pestkami. Mało kto jednak wie, że to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Dlaczego nie wolno jeść wiśni z pestkami?

Wiśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce, ale nigdy nie należy jeść ich z pestkami. Ta część wiśni zawiera bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia glikozyd - amigdalinę. Amigdalina to związek cyjanogenny, który ma bardzo szkodliwe działanie na ludzki organizm. Pod wpływem enzymów uwalnia się z niego niezwykle trujący cyjanowodór.

O tym, jak groźne w skutkach może być jedzenie pestek wiśni, przekonał się pochodzący z angielskiego Lancashire Matthew Creme. Pewnego dnia nieroztropny mężczyzna postanowił rozłupać pestkę wiśni i zjeść całą jej zawartość, a konkretnie znajdującą się w niej białą maź.

Co ciekawe, środek pestki wiśni bardzo posmakował ciekawskiemu Anglikowi. Przypominał nieco w smaku gorzkie migdały z przyjemnym wiśniowym aromatem. Skuszony smakołykiem Matthew postanowił zjeść kolejne dwie pestki.

Zobacz także:

To było takie pyszne – powiedział Brytyjczyk w wywiadzie dla „Timesa".

Po upływie 20 minut, mężczyzna zaczął bardzo źle się czuć, co było skutkiem zatrucia cyjankiem potasu. Dokuczała mu senność, zawroty głowy i gorączka. Pan Matthew postanowił zadzwonić po karetkę, nie wiedząc jeszcze, że zatruł się pestkami wiśni.

Nie wiedział, że były to pestki wiśni, które zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina. Jest to związek, który po spożyciu zamienia się w cyjanowodór - donosi „The Independent".

Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności.

Nie tylko pestki wiśni są trujące

Nie tylko pestki wiśni, ale także pestki wielu innych owoców mogą kryć niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Chodzi tu m.in. pestki brzoskwiń i śliwek, które także zawierają amigdalinę.

Jeżeli przygotowujecie w domu kompoty i nalewki pamiętajcie, aby robić je tylko i wyłącznie z owoców, które są pozbawione pestek, ponieważ kompoty z niedrylowanych owoców mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwłaszcza w porcjach przekraczających nawet 1 pestkę.

Źródło: Radio ZET