Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – to śmiertelnie groźne
Pixabay
Newsy

Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – może to być śmiertelnie groźne

Zdarza wam się czasami zjeść wiśnie razem z pestkami? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Wielu osobom zdarza się czasem przypadkowo połykać wiśnie wraz  z pestkami. Mało kto jednak wie, że to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie wolno jeść wiśni z pestkami?

Wiśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce, ale nigdy nie należy jeść ich z pestkami. Ta część wiśni zawiera bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia glikozyd - amigdalinę. Amigdalina to związek cyjanogenny, który ma bardzo szkodliwe działanie na ludzki organizm. Pod wpływem enzymów uwalnia się z niego niezwykle trujący cyjanowodór.

O tym, jak groźne w skutkach może być jedzenie pestek wiśni, przekonał się pochodzący z angielskiego Lancashire Matthew Creme. Pewnego dnia nieroztropny mężczyzna postanowił rozłupać pestkę wiśni i zjeść całą jej zawartość, a konkretnie znajdującą się w niej białą maź.

Co ciekawe, środek pestki wiśni bardzo posmakował ciekawskiemu Anglikowi. Przypominał nieco w smaku gorzkie migdały z przyjemnym wiśniowym aromatem. Skuszony smakołykiem Matthew postanowił zjeść kolejne dwie pestki.

To było takie pyszne – powiedział Brytyjczyk w wywiadzie dla „Timesa".

Po upływie 20 minut, mężczyzna zaczął bardzo źle się czuć, co było skutkiem zatrucia cyjankiem potasu. Dokuczała mu senność, zawroty głowy i gorączka. Pan Matthew postanowił zadzwonić po karetkę, nie wiedząc jeszcze, że zatruł się pestkami wiśni.

Nie wiedział, że były to pestki wiśni, które zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina. Jest to związek, który po spożyciu zamienia się w cyjanowodór - donosi „The Independent".

Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności.

Zobacz także
Niektórzy jedzą arbuza z musztardą

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Ten sposób na muszki owocówki bije rekordy popularności w sieci. Przyda wam się popularny napój

Ten sposób na muszki owocówki bije rekordy popularności w sieci. Przyda wam się popularny napój

Nie tylko pestki wiśni są trujące

Nie tylko pestki wiśni, ale także pestki wielu innych owoców mogą kryć niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Chodzi tu m.in. pestki brzoskwiń i śliwek, które także zawierają amigdalinę.

Jeżeli przygotowujecie w domu kompoty i nalewki pamiętajcie, aby robić je tylko i wyłącznie z owoców, które są pozbawione pestek, ponieważ kompoty z niedrylowanych owoców mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zwłaszcza w porcjach przekraczających nawet 1 pestkę.

Źródło: Radio ZET

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
W lipcu zaczął się sezon na wiśnie. Dlaczego warto je jeść? Czy można jakoś wykorzystać ich liście? Czytajcie dalej!

Sezon na wiśnie jest niezwykle krótki – trwa zaledwie miesiąc i rozpoczyna się w lipcu. Dlaczego warto jeść wiśnie? Wiśnie, nazywane również kuzynkami czereśni , nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Ale czy wiecie, że równie wartościowe są ich liście? Właściwości zdrowotne liści wiśni Wiśnia jest bardziej kwaskowata od czereśni. Ten wspaniały letni owoc skrywa w sobie wiele wartości odżywczych, ale mało kto wie, że podobne walory posiadają również jego liście.  Liście wiśni są długie i mają podłużny kształt. Są ciemnozielone, błyszczące i mają 5 do 8 centymetrów długości i 3 do 7 centymetrów szerokości. Liście wiśni są gorzkie w smaku i mają szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych dolegliwości - od eliminowania bólu, po rozstrój żołądka. Należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ zawierają chemiczny cyjanowodór. Jak wykazały badania, związek ten w małych dawkach pobudza oddychanie i poprawia trawienie, ale w dużych ilościach może być bardzo toksyczny. Co zawierają liście wiśni?  Liście wiśni zawierają w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów fenolowych i kwasu salicylowego. Związki te znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu zdrowia komórek i skóry. Niektóre badania wykazały, że liście wiśni mogą zawierać związki o właściwościach przeciwzapalnych i, podobnie jak owoce, mogą przynosić ulgę w bólu mięśni. Jak wykorzystać liście wiśni? Liście wiśni zwykle się sieka, a następnie suszy po czym robi z nich herbatę. Można też zrobić z nich sok. Do przygotowania takiego soku będziecie potrzebować zarówno liści, jak i owoców wiśni - razem z pestkami. Składniki: 100 liści...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i ...
AdobeStock
Newsy
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i...
Szybkie drylowanie czereśni i wiśni bez drylownicy jest możliwe. Wystarczą dwa przedmioty, które macie pod ręką.

Nadchodzi sezon na owoce pestkowe, a przy tym też sezon na robienie przetworów i potraw z wiśniami i czereśniami w roli głównej. Jeśli robicie przetwory z tych owoców na pewno wiecie jak uciążliwe może być ich drylowanie. Najłatwiej skorzystać jest z drylownicy, czyli specjalnego urządzenia, które szybko wyciąga pestkę z owocu. Jeśli jej nie macie, możecie bez problemu wydrylować czereśnie tą techniką. Jest banalnie prosta! Jak wydrylować wiśnie i czereśnie? Potrzebujecie tylko szklanej butelki i patyka. Możecie wykorzystać też pałeczkę do sushi lub słomkę. Otwór w butelce powinien być mniejszy niż owoc, aby czereśnia lub wiśnia mogły się na nim spokojnie oprzeć i żeby nie wpadały do wnętrza butelki. Metoda jest banalnie prosta: Połóżcie owoc na otworze butelki. Przyłóżcie do owocu pałeczkę w miejscu, w którym znajdował się ogonek. Wciśnijcie patyczek do środka owocu, by wypchnąć pestkę do butelki. W ten prosty sposób pozbędziecie się pestek z wiśni i czereśni. Inne sposoby na drylowanie wiśni i czereśni Do pozbawienia owoców pestek, sprawdzą się też inne domowe przedmioty. Jeśli nie macie butelki o wystarczająco wąskiej szyjce, użyjcie: Spinacza Wsuwki do włosów Agrafki Widelca do founde lub widelec o cienkich zębach Pęsety Żeby wydrylować owoce za pomocą tych przedmiotów, musicie włożyć końcówkę do środka wiśni lub czereśni przez otwór po szypułce. Gdy wyczujecie już pestkę, przekręćcie używany przedmiot i wyjmijcie pestkę. W ten sposób reszta owocu będzie nienaruszona i owoce nadadzą się do dekorowania ciast. Wiele osób chwali sobie także drylowanie wiśni i czereśni przy pomocy pesety. Jeśli będziecie umieli dokładnie chwycić pestkę tym urządzeniem,...

warzywa owoce
unsplash.com/@tombrunberg
Newsy
5 owoców i warzyw, które wydają się być bardzo zdrowe. Ale tak naprawdę mogą być trujące
Uważajcie na te warzywa i owoce, a właściwie na ich niektóre części. Przypadkowe zjedzenie może skończyć się zatruciem.

Zjadacie je codziennie niezależnie od pory roku. Sądzicie, że są zdrowe pod każdą postacią? Lepiej uważajcie, bo zjedzenie niektórych ich części może skończyć się nieprzyjemnie. Zacznijmy od kochanego przez większość z was pomidora. Oczywiście w okresie zimowym wybór i cena tych warzyw jest mniej zachęcająca niż w końcu lata. Pomidory Tak czy inaczej, pomidory są chętnie wybierane przez Polaków przez cały rok. Jemy je bez opamiętania… i tu może leżeć przyczyna problemów zdrowotnych. Pomidor sam w sobie nie jest oczywiście warzywem trującym. Takie właściwości mogą mieć za to jego pędy, liście i łodygi. Zawierają one tomatynę, substancję, która działa przeciwdrobnoustrojowo i przeciwgrzybiczne. Te właściwości są oczywiście ochroną pomidorów przed szkodnikami. Jednak przypadkowe spożycie cząstki łodygi pomidora może skończyć się dostaniem się tomatyny do przewodu pokarmowego człowieka. Nie są to co prawda ilości, które są w stanie wyrządzić poważną krzywdę ludzkiemu organizmowi, ale mogą za to przyczynić się do nieprzyjemnego zatrucia. Jabłka, wiśnie i śliwki Co łączy te smaczne owoce? Oprócz tego, że objadamy się nimi na letnich wakacjach, wszystkie zawierają w sobie pestki. Pestki to nic innego jak twarde części owoców zawierające zarodek, niezbędny do rozmnażania się rośliny. Stąd też natura wyposażyła owoce w twarde, nieprzyjemne w smaku lub nawet niemal niemożliwe do przegryzienia pestki. Tak jest właśnie w przypadku różnego rodzaju śliwek. Pestki wiśni z kolei organizm będzie w stanie przepuścić przez cały przewód pokarmowy bez ich trawienia. Gorzej z pestkami jabłek – te mają mniejsze pestki, które nierzadko ulegają rozdrobnieniu w jamie ustnej jedzącego. Wszystkie te pestki zawierają w...