Dodajecie je do zupy, przygotowujecie z nich spaghetti, pałaszujecie z nimi kanapki. Pomidory, bo właśnie o nich mowa, to jedne z najzdrowszych warzyw na rynku. Swoje cenne właściwości zawdzięczają przede wszystkim zawartości silnego antyutleniacza – likopenu. Składnik ten odpowiada między innymi za naturalny, czerwony kolor produktu, ale również za kilka innych kwestii.

Cenne wartości i właściwości pomidorów

Regularne spożywanie pomidorów przede wszystkim obniża poziom „złego” cholesterolu w waszym organizmie, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy. 

Okazuje się również, że pomidory wykazują silne właściwości antynowotworowe – dzięki nim mężczyźni są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty, z kolei kobiety na raka szyjki macicy.

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że pomidory działają moczopędnie, a co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi. Zawarty w nich potas, korzystnie wpływa też na pracę waszego serca. 

Zobacz także:

To niepozorne, czerwone warzywo wspomaga także waszą odporność, trawienie, poprawia pracę układu nerwowego oraz wykazuje silne właściwości upiększające. Zawarta w nim witamina C wzmacnia wasze naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie. Z kolei witaminy A i E, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo.

Pomidory mogą szkodzić zdrowiu?

Niestety, okazuje się, że pomidory, choć zawierają wiele cennych wartości odżywczych, mogą również być szkodliwe dla waszego zdrowia. Warzywo to zaliczane jest bowiem do rodziny psiankowatych, czyli zawierających tomatynę – szkodliwy alkaloid.

Po spożyciu tomatyny w dużych ilościach, wasz organizm może zareagować bardzo negatywnie. Mogą wystąpić mdłości, kolki, a nawet ostre biegunki. 

Warto jednak pamiętać, że składnik znajduje się przede wszystkim w niedojrzałych, zielonych pomidorach. Spożywanie soczystych, czerwonych produktów, nie szkodzi waszemu zdrowiu. 

Jeśli jednak zdarza wam się kupić niedojrzałe pomidory, zanim dodacie je do ulubionej potrawy, poczekajcie aż dojrzeją. Wtedy będą nie tylko o wiele smaczniejsze, ale również bezpieczniejsze dla waszego zdrowia.

Liście i łodygi pomidorów mogą być trujące?

Okazuje się jednak, że nawet spożywając dojrzałe pomidory, możecie się zatruć. Eksperci twierdzą bowiem, że przytwierdzone do nich liście oraz łodygi, wykazują silnie trujące właściwości. Jeśli do tej pory je spożywaliście, koniecznie zmieńcie swoje nawyki.

Co prawda, spożywanie liści i łodyg pomidorów, nie wywołuje poważnych chorób, takich jak na przykład nowotwór, jak jeszcze niedawno spekulowano, to może zaszkodzić waszemu organizmowi i skończyć się pobytem w szpitalu.