Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów
Adobe Stock
Newsy

Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów

Uważacie na to, co jecie z samego rana? Lepiej zacznijcie, bo inaczej narazicie swoje stawy na poważne kłopoty zdrowotne.

Ciężkostrawne, obfite posiłki bywają szczególnie groźne z samego rana. Niebezpieczne związki zawarte w nieodpowiednio dobranym jedzeniu to gwarancja powstawania w stawach stanów zapalnych. To one z kolei mogą w dużej mierze odpowiadać za poranne reumatyczne bóle kości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Od lat trwa ożywiony spór na temat tego, czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w środku dnia, czy też ma co najwyżej wpływ na przybieranie na masie.

Jedni uważają, że solidny, zdrowy posiłek z samego rana to podstawa i zapas energii na pierwszą połowę dnia. Drudzy są zdania, że tłuste i obfite śniadania to prosta droga do tego, by po prostu przeszacować swoje kaloryczne potrzeby na cały dzień.

Znana jest również miejska legenda, jakoby kampanię na rzecz promocji śniadań rozpętali w Ameryce Północnej producenci płatków nomen omen śniadaniowych. Ile w tym prawdy, trudno orzec. Tak czy owak, podejście do śniadania nie powinno być lekceważące.

Zobacz także
Małgorzata Pieńkowska z M jak Miłość je na śniadanie taką zupę. Czy to dlatego tak świetnie wygląda?

Małgorzata Pieńkowska z M jak Miłość je na śniadanie taką zupę. Czy to dlatego tak świetnie wygląda?

Justyna Żyła pokazała swoje urodzinowe śniadanie. Można je jeść oczami

Justyna Żyła pokazała swoje urodzinowe śniadanie. Można je jeść oczami!

Czego nie jeść na śniadanie wobec bólu stawów?

Niezależnie od tego czy jecie z rana sporo, czy tylko symbolicznie, śniadanie może mieć wpływ na wasze zdrowie. Choćby na stan waszych stawów i ewentualne wystąpienie boleści reumatycznych.

Na pewno nie pomożecie swoim stawom, jeśli na śniadanie wybieracie takie jedzenie jak np.:

  • Potrawy smażone w głębokim tłuszczu
  • Żywność wysoko przetworzona (gotowe półprodukty, pizze, zapiekanki i podobnego typu dania)
  • Smażone mięso
  • Grillowane potrawy
  • Potrawy gotowane w wysokich temperaturach
  • Produkty zawierające duże ilości cukru
  • Białe pieczywo

Podczas spożywania tego rodzaju produktów często wydzielane są do organizmu niebezpieczne związki i toksyny – np. smażone w głębokim tłuszczu niektóre potrawy to gwarancja wchłaniania przez organizm groźnego akrylamidu.

Wnioski? Śniadanie może być pożywne, ale na pewno nie powinno być „małym obiadem”, co niestety często praktykują choćby osoby młode, obciążając w ten sposób swoje stawy już na wczesnym etapie swojego życia.

Zamiast tego dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie są płatki owsiane, warzywa i owoce, delikatne kanapki i inne neutralne, nieobciążające organizmu produkty.

Źródło: parenting.pl, o2.pl

AdobeStock
Newsy
Zapychają tętnice i podnoszą poziom cholesterolu. Polacy jedzą je na śniadanie myśląc, że są zdrowe
Lubicie jeść na śniadanie parówki i serdelki? Dobrze się zastanówcie, zanim włożycie je następnym razem do ust...

Śniadanie jest często nazywane najważniejszym posiłkiem dnia i nie bez powodu. Śniadanie nie tylko uzupełnia zapas glukozy, zwiększając nasz poziom energii i czujność, ale także dostarcza nam wielu składników odżywczych niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Gdy przygotowujecie rano śniadanie pamiętajcie, żeby było ono nie tylko smaczne, ale też zdrowe i odpowiednio zbilansowane. I dlatego lepiej nie sięgajcie po parówki. Dlaczego lepiej wykluczyć je ze swojej diety? Dlaczego lepiej nie jeść parówek? Parówki to jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie włożyć do swoich ust. Niskiej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie. Co to dokładnie jest? Są to tak naprawdę wszystkie odpady z rozbioru kurcząt czy świń. W parówkach znajdziemy rozdrobione kości, ścięgna, chrząstki, tłuszcz i błony. Szczególnie niebezpieczny jest znajdujący się w nich tłuszcz, który przyczynia się do podniesienia poziomu cholesterolu, co z kolei prowadzi do powolnego zapychania tętnic. Ale to nie wszystko. W parówkach znajdziemy też mnóstwo szkodliwych związków, takich jak wzmacniacze smaku, polepszacze, spulchniacze i wiele innych zbędnych dodatków. Przyjrzyjcie się opakowaniom parówek w sklepie - im dłuższa lista składników, tym można mieć pewność, iż do najzdrowszych one nie należą. Jakiś czas temu naukowcy odkryli kolejną niepokojącą rzecz na temat parówek. Dotyczy ona dzieci i kobiet w ciąży. Co udało im się ustalić? Z badań wynika, że: dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu, statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu u maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na...

czy parówki są zdrowe
Pixabay
Newsy
Ten popularny produkt zwiększa ryzyko raka i guzów mózgu. Znowu zjedliście to na śniadanie?
Pewnie większość z was często jada to na śniadanie – powinniście uważać, ponieważ ten produkt jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci!

W dzisiejszych czasach ludzie wszędzie się śpieszą. Wszyscy żyją w niedoczasie, więc starają się oszczędzić cenne minuty w ciągu dnia na różne sposoby. Niektórzy na przykład omijają rano śniadanie i jedzą w drodze lub dopiero gdy przyjdą do pracy. Takie rozwiązanie nie jest zbyt zdrowe – poranny posiłek jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Jedzenie dostarcza energii, która jest konieczna do wykonywania codziennych czynności. Kto nie je śniadań, ten czuje się osłabiony i nie może się skoncentrować.   Niektórzy więc zdając sobie sprawę z tego, jak ważne jest jedzenie śniadań, dalej próbują ułatwić sobie życie i zjadają rano produkty, których praktycznie nie trzeba przygotowywać i wystarczy je tylko podgrzać – na przykład parówki. Czyż nie są śniadaniem idealnym? Ciepłe, sycące, a do tego dostarczają dużo białka z samego rana. Dziś coraz łatwiej jest kupić parówki o dobrym składzie, jednak naukowcy nadal przestrzegają przed jedzeniem ich. Dlaczego? Parówki a zdrowie Niestety, badania przeprowadzone nad sprzedawanymi w sklepach parówkami, nie pozostawiają wątpliwości. Okazuje się, że częste jedzenie podsmażanych parówek, ma bardzo zły wpływ na zdrowie! Oto, co udało się odkryć naukowcom: Dzieci kobiet, które w ciąży jadły smażone parówki przynajmniej raz w tygodniu statystycznie częściej chorowały na nowotwory mózgu, U maluchów, którym podawano parówki raz i więcej razy w tygodniu, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrastało o 20%, Około tuzin parówek na miesiąc przyczynia się do większej zachorowalności na białaczkę u dzieci, W dodatku, dzieci regularnie spożywające smażone parówki (na przykład w formie hot dogów), częściej chorują na...

czego nie jeść na śniadanie
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa na pusty żołądek. Skutki będą opłakane
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Trzeba jednak zwracać uwagę na to, co się rano je, by nie zrobić sobie krzywdy...

Dietetycy od lat grzmią, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Aby mieć siły na cały dzień, rano trzeba koniecznie zjeść porządny posiłek, składający się z pełnowartościowych produktów. Jadacie śniadania, czy omijacie i zaczynacie dopiero od drugiego śniadania? Najważniejszy posiłek Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest bardzo ważny. Równie istotne jest to, co się wtedy zjada! Na przykład śniadanie składające się z samych cukrów i węglowodanów, jest bardzo mało wartościowe. Po takim posiłku będziecie szybko głodni, a do tego odczujecie znużenie i senność. A na pewno nie o taki efekt wam chodzi z samego rana! Złym pomysłem na śniadanie są na przykład popularne płatki z mlekiem. Zawierają bardzo dużo cukru i sycą tylko przez chwilę. Również owsianka z całych płatków owsianych, nie jest najlepszym wyborem. Sporo osób skarży się na uczucie zmęczenia po takim posiłku i szybkie odczuwanie głodu. Jakie powinno być zdrowe śniadanie? Odpowiedź na to pytanie brzmi: odpowiednio zbilansowane i sycące! Według najnowszych badań, rano najlepiej jest zjeść posiłek składający się głównie z białek i tłuszczów – na przykład jajka na miękko albo jajecznicę. Koniecznie też powinny w nim znaleźć się warzywa.   Jednak nigdy nie powinniście zjadać warzyw na pusty żołądek – a zwłaszcza pomidorów! Zawierają one sporo kwasów, które działają drażniąco i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości u osób cierpiących na zgagę albo refluks. Sałatka pomidorowa na śniadanie brzmi, jak bardzo złe rozpoczęcie dnia. Lepiej zjeść kilka plasterków pomidora - ale na kanapce.

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...