Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów
Adobe Stock
Newsy

Jecie takie śniadania? Nic dziwnego, że z samego rana dolegają wam bóle stawów

Uważacie na to, co jecie z samego rana? Lepiej zacznijcie, bo inaczej narazicie swoje stawy na poważne kłopoty zdrowotne.

Ciężkostrawne, obfite posiłki bywają szczególnie groźne z samego rana. Niebezpieczne związki zawarte w nieodpowiednio dobranym jedzeniu to gwarancja powstawania w stawach stanów zapalnych. To one z kolei mogą w dużej mierze odpowiadać za poranne reumatyczne bóle kości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Od lat trwa ożywiony spór na temat tego, czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w środku dnia, czy też ma co najwyżej wpływ na przybieranie na masie.

Jedni uważają, że solidny, zdrowy posiłek z samego rana to podstawa i zapas energii na pierwszą połowę dnia. Drudzy są zdania, że tłuste i obfite śniadania to prosta droga do tego, by po prostu przeszacować swoje kaloryczne potrzeby na cały dzień.

Znana jest również miejska legenda, jakoby kampanię na rzecz promocji śniadań rozpętali w Ameryce Północnej producenci płatków nomen omen śniadaniowych. Ile w tym prawdy, trudno orzec. Tak czy owak, podejście do śniadania nie powinno być lekceważące.

Czego nie jeść na śniadanie wobec bólu stawów?

Niezależnie od tego czy jecie z rana sporo, czy tylko symbolicznie, śniadanie może mieć wpływ na wasze zdrowie. Choćby na stan waszych stawów i ewentualne wystąpienie boleści reumatycznych.

Na pewno nie pomożecie swoim stawom, jeśli na śniadanie wybieracie takie jedzenie jak np.:

  • Potrawy smażone w głębokim tłuszczu
  • Żywność wysoko przetworzona (gotowe półprodukty, pizze, zapiekanki i podobnego typu dania)
  • Smażone mięso
  • Grillowane potrawy
  • Potrawy gotowane w wysokich temperaturach
  • Produkty zawierające duże ilości cukru
  • Białe pieczywo

Podczas spożywania tego rodzaju produktów często wydzielane są do organizmu niebezpieczne związki i toksyny – np. smażone w głębokim tłuszczu niektóre potrawy to gwarancja wchłaniania przez organizm groźnego akrylamidu.

Wnioski? Śniadanie może być pożywne, ale na pewno nie powinno być „małym obiadem”, co niestety często praktykują choćby osoby młode, obciążając w ten sposób swoje stawy już na wczesnym etapie swojego życia.

Zamiast tego dobrym pomysłem na zdrowe śniadanie są płatki owsiane, warzywa i owoce, delikatne kanapki i inne neutralne, nieobciążające organizmu produkty.

Źródło: parenting.pl, o2.pl

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy
Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

czego nie jeść na noc
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie na kolację. Lepiej ich unikać
Wiecie, jak ogromny wpływ na jakość snu ma to, co zjecie na kolację? Sprawdźcie, czego nie powinno się jeść na noc!

Kolacja jest równie ważnym posiłkiem w trakcie dnia co śniadanie. Trzeba zwracać baczną uwagę na to, co znajdzie się wieczorem na talerzu, ponieważ ma to ogromny wpływ na jakość snu oraz zdrowie całego organizmu. Jeżeli pójdziecie spać głodni, będziecie mieli duże problemy z zaśnięciem. Jeśli jednak przejecie się przed spaniem, to również wasz sen będzie bardzo niespokojny. Jak znaleźć złoty środek? Zacznijcie od poznania produktów, których lepiej nie jeść przed położeniem się do łóżka! Kiełbasa i parówki Choć bardzo smaczne, parówki i kiełbaski nie są najlepszym pomysłem na kolację. Mogą powodować zgagę i refluks, a tym samym utrudniać zasypianie. Lepiej jeść te produkty na obiad! Brokuły Brokuły są fantastycznym źródłem żelaza i powinny je jeść zwłaszcza osoby zagrożone niedokrwistością. Jednak warzywa te powodują spore problemy ze wzdęciami, a te są gwarancją niespokojnego snu. Ból brzucha to ostatnie, czego byście sobie życzyli przed zaśnięciem! Warto jeść brokuły na obiad lub podwieczorek. Wołowina Czerwone mięso jest bardzo ciężkostrawne, dlatego zjedzone na kolację skutecznie utrudni wam zasypianie. Organizm zamiast się wyciszyć i regenerować będzie zajęty trawieniem mięsa, a wy nie będziecie mogli zasnąć. Pikantne potrawy Chilli, salsa i inne pikantne sosy i przyprawy nie są tym, co powinno się jeść na kolację! Mocno podrażniają układ pokarmowy, a u osób z wrażliwym żołądkiem mogą wywołać ból brzucha, biegunkę i niestrawność. Kolacja składająca się z tych dodatków może sprawić, że zamiast w wygodnym łóżku noc spędzicie w toalecie! Żółty ser Przez zawartość tyraminy żółte sery zaburzają pracę układu hormonalnego, co przekłada się na jakość snu. W dodatku u osób ze...

kac
Adobe Stock
Newsy
Oto najskuteczniejszy sposób, aby pozbyć się kaca po imprezie
Czy na kaca najlepsza jest praca? A może klina powinniśmy leczyć klinem? Z nami rozwiejecie poimprezowe zagwozdki i zwalczycie tak zwany syndrom dnia następnego.

Szampańska sylwestrowa noc. Kieliszek za kieliszkiem. Kęs za kęsem. Rozmowy, tańce, hulanki. Któż w takich okolicznościach myśli o zgubnych skutkach picia alkoholu. Jeszcze mniej z nas martwi się o bliższe w skutki następstwa spożywania napojów wyskokowych. Przecież 31 grudnia jest raz do roku! Najgorsza metoda na kaca Kac to jeszcze nie zatrucie alkoholowe, które jest znacznie poważniejszym skutkiem picia. Osoby „wczorajsze” mogą uporać się ze swoim problemem dzięki kilku prostym sposobom. Zmęczenie, ból i zawroty głowy, poczucie pragnienia i coś w rodzaju zwiększonej drażliwości. Nie jesteśmy dziećmi – te symptomy znamy chyba wszyscy. Jak sobie z nimi poradzić? Na początek weźmiemy na warsztat starą metodę znaną pod nośnym hasłem: klin klinem. Nie trzeba przekonywać nikogo, że jest to metoda krótkodystansowa. W ten sposób nie uleczymy kaca, a jedynie odłożymy jego przebycie na dalszy termin. Jak leczyć kaca? Przejdźmy do  znacznie lepszych metod. Po trudnej ostatniej nocy obfitującej w liczne toasty, warto przemóc się następnego dnia i zjeść dość obfite i zdrowe śniadanie. W ten sposób zapewnimy naszemu organizmowi odpowiedni poziom cukru we krwi, a także minerały i witaminy, które pozwolą walczyć mu ze skutkami kaca. Kolejnym punktem jest obowiązkowe wyspanie się. Małe ilości alkoholu rzeczywiście mogą na niektórych działać usypiająco. Spożywanie trunków w większych dawkach mocno zaburza jednak zdolność organizmu do zapadnięcia w twardy sen. Miejmy to na uwadze. Dlaczego? To właśnie dobry, mocny i długi sen po imprezie pozwoli na uniknięcie takich objawów kaca jak rozdrażnienie i zmęczenie. Mądry Polak przed szkodą Alkohol powoduje odwadnianie organizmu. Dlatego picie odpowiednich ilości wody jest konieczne nie...

Znakomity przepis na śniadanie
Adobe Stock
Przepisy
Chcesz schudnąć? Znakomity przepis na śniadanie, który pomoże w spalaniu tłuszczu
Mówi się słusznie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co zrobić, kiedy jesteśmy na diecie i potrzebujemy zjeść coś pożywnego i zarazem lekkiego? Podpowiadamy!

  Zbawienie diety - produkty bogate w skrobię Nasz metabolizm może ruszyć tylko dzięki pierwszemu posiłkowi w ciągu dnia, którym w ideale jest pożywne śniadanie. Zasadność śniadania znajduje szczególną uwagę przy wszelkiego rodzaju dietach, w których między innymi pracujemy nad poprawą metabolizmu przy równoczesnym zachowaniu energii na resztę dnia. Dietetycy są zgodni w kwestii śniadań co do jednego. O szczególne podkręcenie metabolizmu zadbają produkty bogate w skrobię oporną (RS) , która pobudza organizm do pracy nad gromadzącym się w organizmie tłuszczem. Na dodatek, spalanie owego tłuszczu wykorzystywane jest jako jedno ze źródeł energii. Skrobia oporna. Czemu jest tak ważna w codziennej diecie? To ten rodzaj skrobi, która nie ulega działaniu enzymów trawiennych. Fermentacji ulega dopiero w jelicie grubym. Na podstawie tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Podobne działanie ma np. błonnik. University of Colorado Centre for Human Nutrition w Denver podaje dodatkowo, ile skrobi powinno znaleźć się na przeciętnym talerzu konsumenta. Skrobię znajdziemy głównie w pełnych ziarnach, owocach i warzywach. Według zaleceń jej ilość powinna nie przekraczać 20 gramów skrobi opornej na dobę.  Przepisy na spalanie tłuszczu Wiedza o tym, w czym znajdziemy skrobię oporną pozwala stworzyć pełną gamę przepisów pełnych w węglowodany, które pomogą nam spalić tłuszcz i wykorzystać to spalanie do produkcji energii. Jednym z nich może być owsianka z dużą ilością nerkowców, orzechów włoskich i pestek dyni. Kolejnym sałatka owocowa, czy w końcu warzywa z domowym hummusem. Podsumowując, zachęcamy do eksperymentów ze skrobią!  ...