Owoce należą do najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Cenimy je nie tylko ze względu na ich wspaniały smak, ale również na liczne korzyści zdrowotne. Tuż przed zjedzeniem owoców, dobrze im się jednak przyjrzyjcie. Jeśli owoc jest obity i pojawiły się na nim brązowe plamki i pleśń, lepiej już go nie jedzcie, bo może zawierać groźną toksynę - patulinę. 

Czym jest patulina?

Powszechny rodzaj pleśni - penicillium expansum - atakuje pobite jabłka i powoduje gnicie. W konsekwencji produkuje patuliny, czyli mikotoksyny, które negatywnie wpływają na zdrowie człowieka.

Patulina ma działanie klastogenne, mutagenne, teratogenne i cytotoksyczne. Liczne badania wykazały, że może ona powodować uszkodzenie DNA. Patulina ma również działanie rakotwórcze. 

Objawy zatrucia patuliną

Przy spożyciu niewielkiej ilości patuliny nic wam się nie stanie, gorzej gdy będziecie spożywać ją w nadmiarze.

Zobacz także:

Mogą wówczas wystąpić takie objawy jak:

  • wymioty
  • nudności
  • ból brzucha
  • biegunka
  • apatia
  • senność
  • zmęczenie 
  • rozdrażnienie

Na jakich owocach najczęściej powstaje patulina?

Owoc skażony patuliną ma brązowe plamki a jego miąższ ma wodnistą konsystencję. Patulinę najczęściej można zauważyć na jabłkach, które np. spadły z drzewa i obiły się o ziemię. Toksyna ta występuje też na innych owocach, np. na cytrynach. Nie przeszkadza jej zimna temperatura, więc trzymanie takiego owocu w lodówce jest nieskuteczne.

Na jakich owocach pojawia się jeszcze patulina?

  • banany
  • winogrona
  • brzoskwinie
  • ananasy
  • wiśnie
  • truskawki
  • morele
  • gruszki
  • nektarynki
  • czarna porzeczka

Jak pozbyć się patuliny z owocu?

Jeśli zauważyliście na owocach patulinę, wyrzućcie je do kosza. Nie wystarczy odkroić w tym przypadku brązowej plamki. Nawet po odkrojeniu jej, toksyna i tak zaatakowała cały owoc i nie należy już go spożywać. W tym przypadku nie pomoże nawet obróbka termiczna. 

Źródło: kobieta.interia.pl