Jecie takie owoce? Lepiej uważajcie – zawierają groźną toksynę
Adobe Stock
Newsy

Jecie takie owoce? Lepiej uważajcie. Zawierają groźną toksynę

Pod żadnym pozorem nie jedzcie takich owoców. Możecie sobie bardzo zaszkodzić.

Owoce należą do najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Cenimy je nie tylko ze względu na ich wspaniały smak, ale również na liczne korzyści zdrowotne. Tuż przed zjedzeniem owoców, dobrze im się jednak przyjrzyjcie. Jeśli owoc jest obity i pojawiły się na nim brązowe plamki i pleśń, lepiej już go nie jedzcie, bo może zawierać groźną toksynę - patulinę. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest patulina?

Powszechny rodzaj pleśni - penicillium expansum - atakuje pobite jabłka i powoduje gnicie. W konsekwencji produkuje patuliny, czyli mikotoksyny, które negatywnie wpływają na zdrowie człowieka.

Patulina ma działanie klastogenne, mutagenne, teratogenne i cytotoksyczne. Liczne badania wykazały, że może ona powodować uszkodzenie DNA. Patulina ma również działanie rakotwórcze. 

Objawy zatrucia patuliną

Przy spożyciu niewielkiej ilości patuliny nic wam się nie stanie, gorzej gdy będziecie spożywać ją w nadmiarze.

Mogą wówczas wystąpić takie objawy jak:

  • wymioty
  • nudności
  • ból brzucha
  • biegunka
  • apatia
  • senność
  • zmęczenie 
  • rozdrażnienie

Na jakich owocach najczęściej powstaje patulina?

Owoc skażony patuliną ma brązowe plamki a jego miąższ ma wodnistą konsystencję. Patulinę najczęściej można zauważyć na jabłkach, które np. spadły z drzewa i obiły się o ziemię. Toksyna ta występuje też na innych owocach, np. na cytrynach. Nie przeszkadza jej zimna temperatura, więc trzymanie takiego owocu w lodówce jest nieskuteczne.

Zobacz także
trujące owoce

Nie uwierzycie, co może się skrywać na owocach z supermarketu. Od razu wyrzucicie je do kosza

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe

Na jakich owocach pojawia się jeszcze patulina?

  • banany
  • winogrona
  • brzoskwinie
  • ananasy
  • wiśnie
  • truskawki
  • morele
  • gruszki
  • nektarynki
  • czarna porzeczka

Jak pozbyć się patuliny z owocu?

Jeśli zauważyliście na owocach patulinę, wyrzućcie je do kosza. Nie wystarczy odkroić w tym przypadku brązowej plamki. Nawet po odkrojeniu jej, toksyna i tak zaatakowała cały owoc i nie należy już go spożywać. W tym przypadku nie pomoże nawet obróbka termiczna. 

Źródło: kobieta.interia.pl

Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku
Flickr
Newsy
Truskawki mogą szkodzić? Ryzyko ostrego zatrucia jest poważne w jednym przypadku
Zdecydowana większość Polaków wprost rozpływa się nad smakiem truskawek. Jedząc kilogramami te owoce, dobrze się im jednak przyglądajmy. Niektóre sztuki mogą wywołać więcej szkód dla organizmu niż pożytku.

Sezon na truskawki trwa. W czerwcu jemy ich naprawdę dużo nawet pomimo tego, że cena tych czerwonych, słodkich owoców dopiero teraz zaczyna spadać do poziomu ok. 10 zł za kilogram.  Biorąc czynny udział w truskawkowym szaleństwie, nie można jednak zapominać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Jedzenie truskawek może być niebezpieczne. I to nie tylko dla osób uczulonych na nie. Jaka groźna substancja zawarta jest w podpsutych truskawkach? Patulina to nic innego toksyna wytworzona przez pleśń . W przypadku truskawek mówimy o tak zwanej pleśni sinej. Dopada ona te owoce dopiero po zerwaniu, w trakcie transportu, nieodpowiedniego przechowywania i po trafieniu do konsumenta. Powstawaniu pleśni na truskawkach sprzyjają warunki pogodowe charakterystyczne dla czerwca. W sezonie truskawkowym panuje spora wilgotność powietrza i stosunkowo wysoka temperatura. To prosta droga do wystąpienia pleśni na zebranych owocach. Jakie właściwości wykazuje toksyczna patulina zawarta w zepsutych truskawkach? Jest mutagenna – zmienia materiał genetyczny owocu Najprawdopodobniej działa rakotwórczo Odporna na działanie wysokich temperatur Czym grozi zjedzenie nieświeżych i podgniłych truskawek? Zwróćcie uwagę zwłaszcza na ostatni punkt. Odkrojenie spleśniałej, watowatej czy plamistej cząstki truskawki nie sprawi, że nada się ona do czegokolwiek innego poza wyrzuceniem jej do kosza na odpady bio. Odpada przeznaczanie podgniłych i podpsutych truskawek na dżemy . Niestety jednak wciąż wiele gospodyń domowych niemogących pogodzić się ze stratą sporej ilości owoców woli przeznaczyć „niepewne” owoce na przetwory. Oprócz tego, że patulina zawarta w psujących się truskawkach wykazuje działanie rakotwórcze, spożycie takich owoców może także poskutkować trudnymi do przewidzenia...

Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Własne
Triki kulinarne
Co zrobić, żeby banany zbyt szybko nie dojrzewały? Ta metoda jest banalnie prosta!
Banany… jak tu ich nie kochać? Te niepozornie wyglądające słodziutkie i pożywne owoce tropikalne to w końcu istna skarbnica witamin. Jedyną ich wadą jest zbyt szybkie dojrzewanie, ale i temu można zaradzić!

Banan to z pewnością wyjątkowy owoc. Zerwany z drzewa przybiera aż trzy różne barwy. Kolor zielony oznacza, że jest on jeszcze całkowicie niedojrzały i nie należy go spożywać. Kolor żółty z brązowymi plamkami świadczy z kolei o tym, że banan nabrał już słodziutkiego smaku i jest gotowy do jedzenia. Kiedy jednak jego skórka całkowicie zbrązowieje, owoc może już tylko stanowić dodatek do pieczenia chleba , placuszków , zrobienia ulubionego koktajlu lub lodów. Prawda jest jednak taka, że niewiele osób zjada więcej niż jednego banana dziennie, a ciągłe chodzenie po niego do sklepu mija się z celem. Najczęściej więc robiąc zakupy wkładamy do koszyka całą kiść tych tropikalnych owoców, nie zastanawiając się nad tym, jak szybko dojrzeją. Po zaledwie kilku dniach banany zaczynają brązowieć, a my jesteśmy źli, że znowu nie zjedliśmy ich „normalnie”, tylko musimy kombinować w kuchni. Istnieje jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Jak właściwie przechowywać banany? Przede wszystkim banany powinno się przechowywać w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu z dostępem do powietrza. Nie należy chować ich do lodówki. Niedotrzymanie któregokolwiek z warunków może sprawić, że owoce zaczną dojrzewać o wiele szybciej niż powinny. Jeśli znacie już podstawy, to czas przejść do konkretów. Dojrzewanie bananów można dodatkowo spowolnić poprzez… owinięcie ich końcówek folią spożywczą! W jaki sposób można spowolnić dojrzewanie bananów? Dojrzewanie bananów powoduje wytwarzany w ich końcówkach związek zwany etylenem. Dlatego też, jeśli nie chcecie, by kupione przez was owoce po chwili zbrązowiały, odseparujcie je od kiści. Końcówkę każdego z bananów szczelnie owińcie zwykłą folią spożywczą. Ten prosty trik...

Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
AdobeStock
Newsy
Po czym poznać, że czereśnie są robaczywe? To informacje prosto od sadowników
Sprawdźcie, czy czereśnie są robaczywe w prosty sposób. Wystarczy zwrócić uwagę na mały szczegół.

W końcu nadszedł sezon na czereśnie. Niedawno informowaliśmy was o bardzo wysokich   cenach czereśni . Ostatnio owoce te jednak staniały. Już można dostać je na ryneczkach i bazarach w całkiem okazyjnych cenach. Zanim zdecydujecie się na zakup czereśni, koniecznie dokładnie się im przyjrzyjcie. Sadownicy zdradzili, jak sprawdzają jakość czereśni. Według nich, trzeba bardzo mocno przyjrzeć się skórce owoców. Jak sprawdzić czy czereśnie są robaczywe? Jest kilka metod na pozbycie się robaków z czereśni , ale znacznie lepiej jest po prostu kupić owoce, które nie są robaczywe. Czasem pięknie wyglądające i soczyste owoce, są niestety pełne robaków. Niektórzy mimo wszystko decydują się na jedzenie czereśni z białkowym dodatkiem, ale eksperci to odradzają. Plantatorzy i sadownicy oraz osoby, które pracują na co dzień przy uprawach czereśni, znają skuteczny trik na rozpoznanie, czy w owocach znajdują się robaki. Żeby sprawdzić czy dana czereśnia zawiera "nieproszonego lokatora", trzeba obejrzeć z bliska jej skórkę. O obecności robaka może świadczyć mała, ciemna plamka. Taka czereśnia jest najprawdopodobniej robaczywa. Czasami plamki pojawiają się na owocach z innych przyczyn, dlatego najlepiej sprawdźcie kilka owoców z danej partii. Inną metodą jest oczywiście zapytanie o to sprzedawców. Zazwyczaj dobrze znają oni swój towar i mogą podpowiedzieć, czy dane czereśnie bywają robaczywe. Właściwości zdrowotne czereśni Jeśli czereśnie okażą się zdrowe i nie będą miały wewnątrz robaków, jedzcie je garściami. Wykorzystajcie w pełni sezon na te owoce i zajadajcie je często. Czereśnie są przede wszystkim przepyszne, ale też bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne i mogą je spożywać osoby odchudzające się, a nawet cukrzycy. Czereśnie mają też inne...

Jest zdrowy, ale nie na pusty żołądek. Koniecznie włączcie go do diety, ale nigdy nie jedzcie na czczo.
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie jedzcie tego owocu na pusty żołądek. Może wam bardzo zaszkodzić
Owoce liczi nie rosną w Polsce. Możemy się jednak w nie bardzo łatwo zaopatrzyć. Są wartościowe, ale niewłaściwie jedzone, mogą być trujące. Zdradzamy czego nie robić z liczi.

Liczi, zwane też chińską wiśnią to pyszny, egzotyczny owoc. Ma delikatny, słodki smak i jest lubiany na całym świecie. Jego jedzenie wiąże się jednak z pewną tajemnicą. Odkryto ją, badając tragiczne zdarzenia i próbując dojść przyczyny śmierci dzieci w Indiach i na Karaibach. Wyniki badania przyczyniły się do zdobycia ważnej wiedzy na temat tego owocu. Jak go jeść, żeby bezpiecznie czerpać z niego wartości odżywcze? Dlaczego owoce liczi są trujące na czczo? Okazało się, że owoc liczi zawiera hipoglicynę. To substancja, która hamuje wydzielanie glukozy w organizmie. Regularne spożywanie na pusty żołądek produktów zawierających ją, powoduje niebezpieczny dla życia spadek poziomu glukozy. Wystarczy jednak zadbać o to, aby owoce były spożywane wraz z innymi produktami lub jedzone osobno, ale pomiędzy innymi posiłkami, i niepożądane działanie hipoglicyny przestaje nieść jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia. Co więcej, organizm nie tylko nie jest zagrożony, ale wręcz może czerpać z bogactwa składników odżywczych zawartych w roślinie. Jak odkryto to niespotykane działanie liczi? Naukowcy zaczęli badać przyczyny śmierci dzieci z dwóch całkiem różnych regionów świata. Analizując fakty stwierdzili, że w każdym przypadku chodzi o dzieci z ubogich regionów, a objawy zatrucia są takie same: drgawki i obrzęk mózgu. Przyglądając się życiu dzieci i ich diecie badacze stwierdzili, że dzieci często głodowały, kładły się spać bez kolacji, a ich pierwszym posiłkiem były zebrane w pobliżu domu owoce. Co prawda, były to różne owoce, bo w Indiach chodziło o liczi, a na Karaibach owoce bligii pospolitej. Jednak w obu owocach znajduje się ten sam składnik – hipolicyna. Tajemnica została więc rozwiązana, a rodzinom dzieci z badanych regionów, lekarze przedstawili zalecenia:...