Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć
Adobe Stock
Newsy

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Jecie takie mięso? Jego spożywanie może powodować choroby serca lub przedwczesną śmierć

Zespół uczonych z kilku amerykańskich uniwersytetów na czele z badaczami z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie opublikował nowe, ciekawe badania na temat mięsa.

Na podstawie zebranych przez ostanie 9 lat danych o osobach z całego świata, naukowcy przyjrzeli się wpływowi jedzenia mięsa na życie człowieka.

Tym razem uczeni zbadali różnicę między jedzeniem mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego i tym, jak przekłada się ono na stan zdrowia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest mięso przetworzone i nieprzetworzone?

Mięso przetworzone to w rozumieniu badaczy amerykańskich nic innego jak te produkty na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, które przed trafieniem na rynek zostały przygotowane przez producenta do bezpośredniego spożycia.

W tym celu producenci stosują obróbkę termiczną, inny sposób przygotowania mięsa, a także wzbogacają je przyprawami, konserwantami i utrwalaczami.

Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

W Wielki Piątek nie tylko nie wolno jeść mięsa. Polacy w ogóle tego nie przestrzegają

W Wielki Piątek nie tylko nie wolno jeść mięsa. Polacy masowo zapominają o drugim ograniczeniu

Z kolei za mięso nieprzetworzone amerykańscy naukowcy uznali oczywiście surowe mięso, niepoddane obróbce termicznej.

Wyniki badania naukowców są o tyle ciekawe, że różnią się od poprzednich ustaleń gremiów lekarzy i dietetyków.

Okazało się, że mięso nieprzetworzone spożywane w rozsądnych ilościach, małych porcjach, 2-3 razy tygodniowo nie wpływa szczególnie na stan zdrowia ludzi.

Czym grozi częste spożywanie mięsa przetworzonego?

Znacznie gorsze skutki przynosi za to regularne spożywanie mięsa przetworzonego. A więc kiełbas, szynek, gotowych kotletów, parówek i innych przetworów mięsnych.

Dodatki, które producenci „faszerują” tego typu produkty mają wręcz destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka.

Właśnie to w konserwantach, barwnikach, wzmacniaczach smaku upatruje się przyczyny fatalnego działania mięsa przetworzonego na człowieka.

Jedzenie mięsa przetworzonego w dużych ilościach:

  • Zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
  • Zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na schorzenia układu krążenia
  • Zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy
  • Grozi wystąpieniem takiego schorzenia jak zakrzepica
  • Wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób układu oddechowego
  • Przyczynia się do możliwości wystąpienia raka jelita grubego
  • Zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na innego rodzaju nowotwory

Czytaj także:

Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
AdobeStock
Newsy
Ta przekąska aż o 60% zwiększa ryzyko raka wątroby. Polacy wprost ją uwielbiają
Mało jest tak niezdrowych dla zdrowia człowieka produktów jak kochane przez niemal wszystkich frytki. Wszystko przez obecność akrylamidu.

Powszechnie opracowanie receptury dzisiejszych frytek, przypisuje się Belgom. To właśnie w tym europejskim małym państwie, zaczęto zachwycać się smażonymi w wołowym łoju ziemniakami. Frytki trafiły na talerze ludzi niemal na całym świecie. Szczególne „zasługi” w popularyzacji na całym globie tego dania mają sieci fast-foodów. Nie ma przecież jak porcja frytek jedzona w obowiązkowym towarzystwie wołowego hamburgera w białej bułce… Dlaczego frytki są niezdrowe? Całe zło frytek nie leży w dużych ilościach tłuszczu, jak można byłoby się domyślać, a za to w obecności w ich składzie akrylamidu, niezwykle groźnej dla zdrowia toksyny. Jeśli chcecie dowiedzieć się o tym, gdzie jeszcze znajdą się duże ilości akrylamidu, przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów. Jak dochodzi do powstania akrylamidu w smażonych ziemniakach? Chodzi tutaj o reakcję zawartej w krojonych cienko kartoflach z asparginą w temperaturze powyżej 120 st. C. Co powoduje częste jedzenie frytek? Częste spożywanie frytek może przynieść doprawdy opłakane skutki. Długoletnie badania wykazały, że akrylamid w nich zawarty, zwiększa o 60% szansę zachorowania na raka wątroby u osób, które często jadły je w swoim życiu. Oprócz tego, zawarty w składzie frytek akrylamid, powoduje całą masę innych fatalnych dla zdrowia skutków. Spójrzcie sami. Powoduje przewlekłe stany zapalne, przez co wpływa na rozwój takich chorób jak miażdżyca, choroba wieńcowa i nowotwory m.in. wątroby. Wpływa na obniżenie poziomu naturalnych przeciwutleniaczy ludzkiego organizmu. Decyduje o spowolnieniu metabolizmu hemoglobiny. Spożywanie dużych ilości frytek może wpłynąć na stan centralnego układu nerwowego. Czytaj także: Lubicie taką kawę i herbatę? Wasza wątroba...

Lubicie kiełbasę? Lekarze wyliczyli jak zwiększa się ryzyko raka gdy jecie ją regularnie
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kiełbasę? Lekarze wyliczyli jak zwiększa się ryzyko raka, gdy jecie ją regularnie
Każdy wie, że kiełbasa nie jest szlachetną wędliną. Jemy ją, bo jest tania i smaczna. Można ją zjeść na surowo, ugotować, usmażyć czy grillować. Jednak lepiej ograniczyć jej ilość.

Jest wiele produktów, których częste jedzenie naraża nas na choroby. Należy do nich kiełbasa. Poza składnikami opisywanymi na etykietach jako „surowce wieprzowe”, których w kiełbasie może być, w zależności od ceny, nawet tylko 40-50%, można w niej znaleźć skórę, drób czy skrobię ziemniaczaną jako wypełniacze, a także całą listę dodatków „E”, zawierającą barwniki, sztuczne aromaty, stabilizatory czy konserwanty. Naukowcy stwierdzili, że nawet niewielka ilość kiełbasy dziennie może się odbić na zdrowiu. Jedzenie kiełbasy groźniejsze niż palenie papierosów? Wyniki analizy opublikowanej w medycznym magazynie „British Journal of Cancer", to podsumowanie aż 11 różnych badań naukowych, w których wzięło udział 6000 chorych, ze zdiagnozowanym rakiem trzustki. Przyczyny raka trzustki mogą być różne. Oto kilka z nich: Jedzenie przetworzonego mięsa Palenie tytoniu Nadużywanie alkoholu Nadwaga Naukowcy udowodnili, że regularne jedzenie 50 g przetworzonego mięsa, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki o 19 proc. Istotny wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania ma też sposób podania mięsa. 200 g tej samej kiełbasy przyrządzonej z grilla wprowadza do organizmu więcej toksyn niż wypalenie 20 papierosów. Inne produkty spożywcze, które mogą zwiększać ryzyko raka W 100 g kiełbasy zwyczajnej znajduje się: 315 kcal 20,2 g białka 26,3 g tłuszczy, w tym 9,04 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 13,23 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,62 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych 75 g cholesterolu Pozostałe produkty najczęściej wymieniane jako zwiększające ryzyko zachorowania na raka: Sól. Chlorek sodu, główny składnik...

Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
AdobeStock
Newsy
Ta uwielbiana przez Polaków dieta może spowodować niewydolność nerek. Lekarze przed nią ostrzegają!
Długoterminowo taka dieta jest naprawdę niebezpieczna. Dowiedzcie się, jakich produktów należy unikać.

Niestety, nie mamy dobrych wiadomości. Kolejne badania potwierdzają to, o czym mówiło się od kilku lat. Dieta obfitująca w mięso jest niekorzystna dla zdrowia pod wieloma względami. Naukowcy mają na to teraz jeszcze jeden dowód. Dowiedzcie się, jakich produktów lepiej unikać, jeśli chcecie cieszyć się przez lata dobrym zdrowiem. Dieta bogata w mięso – jakie ma wady? Od dawna wiadomo, że dieta obfitująca w mięso może przyczyniać się do powstawania wrzodów i nowotworów żołądka. Przetworzone, czerwone mięso jest też powiązane ogólnie ze zwiększonym występowaniem nowotworów. Inne wady diety bogatej w mięso to: Zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych Zwiększone ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego: raka żołądka i jelita grubego Ogólnie większa śmiertelność Dieta bogata w mięso a niewydolność nerek Badacze postanowili tym razem sprawdzić, jaki wpływ na zdrowie nerek ma dieta bogata w mięso. Naukowcy z Singapuru zebrali naprawdę szerokie grono osób w wieku 45-74 lat. Udało im się zaangażować do badania aż 63 tysiące uczestników. Okazało się, że grupa osób jedząca najwięcej czerwonego mięsa, cierpi z powodu niewydolności nerek aż o 40% częściej niż ludzie, którzy spożywają je najrzadziej. Badanie to jest bardzo solidne. Trwało aż 15 lat. Co ważne, nie stwierdzono, żeby choroby nerek powodowały ryby, drób czy jajka. To zależność ścisła dla czerwonego mięsa. Potwierdziły się też inne obserwacje, które już wcześniej udowodniono w wielu różnych badaniach. Jedzenie dużej ilości roślin strączkowych takich jak soja, fasola, ciecierzyca, soczewica, chroni przed wystąpieniem nowotworów. Nie trzeba rezygnować, wystarczy ograniczać Co ważne, nie chodzi...

AdobeStock
Newsy
Ten związek jest dodawany do produkcji farb i klejów. Znajdziecie go też w jedzeniu. Wiecie jakim?
Kolejna zła wiadomość dla zwolenników "śmieciowego" jedzenia. W jego składzie znajduje się naprawdę paskudna substancja.

Tym razem chodzi o akrylamid. Okazało się, że ten związek używany w zakładach chemicznych do produkcji chemikaliów takich jak farby i kleje, znajduje się też w żywności! Zacznijmy od krótkiej listy, która przedstawia zagrożenia wynikające z nadmiernego spożywania produktów zawierających akrylamid. Możliwość powstawania nowotworów przewodu pokarmowego Możliwość trwałego uszkodzenia układu nerwowego Możliwość zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca Ryzyko wystąpienia przewlekłych stanów zapalnych w organizmie Podniesienie ryzyka wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych serca Skąd akrylamid bierze się w pożywieniu? Ta lista może budzić prawdziwą grozę. Jednak w rzeczy samej nie różni się zbytnio od tego, czym grozi spożywanie w dużej ilości fast-foodów. Dlaczego? Bo to właśnie akrylamid jest odpowiedzialny w pewnej mierze za szkodliwość fast-foodów, zaraz obok zawartości tłuszczów trans. Akrylamid to organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji aminokwasów z cukrami redukującymi. Zajście takiej reakcji możliwe jest w temperaturze 120 st. C. Optymalna temperatura potrzebna do zajścia takiej reakcji to z kolei około 140-180 st. C. Co to oznacza w praktyce? Spore ilości akrylamidu powstają w trakcie obróbki termicznej niektórych posiłków. W jakich produktach zawarty jest akrylamid? Chodzi tutaj głównie o smażenie w głębokim tłuszczu i pieczenie produktów zawierających dużą ilość skrobi i węglowodanów. Ustalenia komitetu ekspertów do spraw dodatków do żywności ze Światowej Organizacji Zdrowia, nie pozostawiają wątpliwości. Fachowcy z WHO wskazali, w których potrawach, akrylamidu znajduje się najwięcej. Rzućcie okiem na tę...