Zespół uczonych z kilku amerykańskich uniwersytetów na czele z badaczami z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie opublikował nowe, ciekawe badania na temat mięsa.

Na podstawie zebranych przez ostanie 9 lat danych o osobach z całego świata, naukowcy przyjrzeli się wpływowi jedzenia mięsa na życie człowieka.

Tym razem uczeni zbadali różnicę między jedzeniem mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego i tym, jak przekłada się ono na stan zdrowia.

Czym jest mięso przetworzone i nieprzetworzone?

Mięso przetworzone to w rozumieniu badaczy amerykańskich nic innego jak te produkty na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, które przed trafieniem na rynek zostały przygotowane przez producenta do bezpośredniego spożycia.

Zobacz także:

W tym celu producenci stosują obróbkę termiczną, inny sposób przygotowania mięsa, a także wzbogacają je przyprawami, konserwantami i utrwalaczami.

Z kolei za mięso nieprzetworzone amerykańscy naukowcy uznali oczywiście surowe mięso, niepoddane obróbce termicznej.

Wyniki badania naukowców są o tyle ciekawe, że różnią się od poprzednich ustaleń gremiów lekarzy i dietetyków.

Okazało się, że mięso nieprzetworzone spożywane w rozsądnych ilościach, małych porcjach, 2-3 razy tygodniowo nie wpływa szczególnie na stan zdrowia ludzi.

Czym grozi częste spożywanie mięsa przetworzonego?

Znacznie gorsze skutki przynosi za to regularne spożywanie mięsa przetworzonego. A więc kiełbas, szynek, gotowych kotletów, parówek i innych przetworów mięsnych.

Dodatki, które producenci „faszerują” tego typu produkty mają wręcz destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka.

Właśnie to w konserwantach, barwnikach, wzmacniaczach smaku upatruje się przyczyny fatalnego działania mięsa przetworzonego na człowieka.

Jedzenie mięsa przetworzonego w dużych ilościach:

  • Zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
  • Zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na schorzenia układu krążenia
  • Zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy
  • Grozi wystąpieniem takiego schorzenia jak zakrzepica
  • Wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób układu oddechowego
  • Przyczynia się do możliwości wystąpienia raka jelita grubego
  • Zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na innego rodzaju nowotwory

Czytaj także: