Zespół uczonych z kilku amerykańskich uniwersytetów na czele z badaczami z Uniwersytetu McMastera w Kanadzie opublikował nowe, ciekawe badania na temat mięsa.
Na podstawie zebranych przez ostanie 9 lat danych o osobach z całego świata, naukowcy przyjrzeli się wpływowi jedzenia mięsa na życie człowieka.
Tym razem uczeni zbadali różnicę między jedzeniem mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego i tym, jak przekłada się ono na stan zdrowia.
Czym jest mięso przetworzone i nieprzetworzone?
Mięso przetworzone to w rozumieniu badaczy amerykańskich nic innego jak te produkty na bazie wieprzowiny, wołowiny i drobiu, które przed trafieniem na rynek zostały przygotowane przez producenta do bezpośredniego spożycia.
Zobacz także:
W tym celu producenci stosują obróbkę termiczną, inny sposób przygotowania mięsa, a także wzbogacają je przyprawami, konserwantami i utrwalaczami.
Z kolei za mięso nieprzetworzone amerykańscy naukowcy uznali oczywiście surowe mięso, niepoddane obróbce termicznej.
Wyniki badania naukowców są o tyle ciekawe, że różnią się od poprzednich ustaleń gremiów lekarzy i dietetyków.
Okazało się, że mięso nieprzetworzone spożywane w rozsądnych ilościach, małych porcjach, 2-3 razy tygodniowo nie wpływa szczególnie na stan zdrowia ludzi.
Czym grozi częste spożywanie mięsa przetworzonego?
Znacznie gorsze skutki przynosi za to regularne spożywanie mięsa przetworzonego. A więc kiełbas, szynek, gotowych kotletów, parówek i innych przetworów mięsnych.
Dodatki, które producenci „faszerują” tego typu produkty mają wręcz destrukcyjny wpływ na życie i zdrowie człowieka.
Właśnie to w konserwantach, barwnikach, wzmacniaczach smaku upatruje się przyczyny fatalnego działania mięsa przetworzonego na człowieka.
Jedzenie mięsa przetworzonego w dużych ilościach:
- Zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych
- Zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na schorzenia układu krążenia
- Zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy
- Grozi wystąpieniem takiego schorzenia jak zakrzepica
- Wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób układu oddechowego
- Przyczynia się do możliwości wystąpienia raka jelita grubego
- Zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na innego rodzaju nowotwory
Czytaj także: