Jecie taką owsiankę? To najgorsza rzecz dla jelit. Przez 1 błąd staje się praktycznie bezwartościowa
Adobe Stock
Newsy

Jecie taką owsiankę? To najgorsza rzecz dla jelit. Przez 1 błąd staje się praktycznie bezwartościowa

Wielu z nas je to na śniadanie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak łatwo można zmienić tak zdrowy posiłek w bezwartościowe jedzenie.

Płatki owsiane gotowane na wodzie lub mleku to śniadanie, które ma wielu miłośników. Jest delikatne dla żołądka, a przy tym bardzo sycące. Dobrze się sprawdza w chłodne dni - taka gotowana owsianka genialnie rozgrzewa i dodaje energii z samego rana. Do tego składniki odżywcze znajdujące się w płatkach świetnie wpływają na układ trawienny, zapobiegają zaparciom i działają dobroczynnie na zdrowie jelit.

Owsiankę trzeba jednak umieć przygotować w odpowiedni sposób, ponieważ można ją łatwo zepsuć, czyli sprawić, że straci swoje cenne wartości.

W ten sposób marnujecie swoją owsiankę

Śniadanie w postaci owsianki zrobionej z płatków górskich lub zwykłych poleca się zwłaszcza osobom, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Mowa tutaj o takich dolegliwościach, jak cukrzyca czy insulinooporność. Zawarte w płatkach owsianych beta-glukany obniżają bowiem stężenie glukozy we krwi po posiłku. Warto włączyć je do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy jesteście w grupie ryzyka cukrzycy typu II.

Niestety, przez błahy błąd owsianka traci swoje właściwości. Chodzi tutaj o niepotrzebne dosładzanie jej cukrem czy słodkimi syropami. Nie ma ona wtedy już nic wspólnego ze zdrowym posiłkiem, szczególnie dla diabetyków.  Jeżeli uważacie, że inaczej nie dacie rady zjeść owsianki, zamiast słodzenia lekko ją posólcie. To podkręci jej smak i sprawi, że stanie się znacznie smaczniejsza - w ten sposób wydobędziecie jej naturalną słodycz.

Zobacz także
Tej rzeczy nie powinno się robić po wypiciu kawy. Specjaliści twierdzą, że to duży błąd

Tej rzeczy nie powinno się robić po wypiciu kawy. Specjaliści twierdzą, że to duży błąd

Robicie tak z ziemniakami przed gotowaniem? Fatalnie. Równie dobrze moglibyście je wyrzucić do kosza

Robicie tak z ziemniakami przed gotowaniem? Fatalnie. Równie dobrze moglibyście je wyrzucić do kosza

Zdrowe dodatki do owsianki

Zamiast cukru, możecie się zdecydować na inne dodatki, które urozmaicą smak owsianki i wzbogacą ją witaminami. Dobrze sprawdzą się np.:

  • orzechy

  • świeże owoce sezonowe

  • mrożone owoce

  • owoce liofilizowane (bez dodatku cukru)

Jak zrobić zdrową owsiankę?

Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi, ale pod kilkoma warunkami. Przede wszystkim, jak już wyżej wspomnieliśmy, nie można dosładzać jej cukrem czy słodkimi syropami. Należy też uważać na owoce - nie powinny to być owoce suszone czy kandyzowane, które zawierają bardzo dużo cukru. Lepiej postawić na świeże, mrożone lub liofilizowane owoce. 

Owsiankę można gotować, choć lepszym pomysłem jest zalanie płatków gorącą wodą lub mlekiem i odczekanie, aż płatki zmiękną. Przygotowana w ten sposób ma niższy indeks glikemiczny, niż gotowana.

W taki sposób przyrządza się też tzw. nocną owsiankę, którą należy zalać płynem wieczorem i zjeść o poranku. Zwróćcie też uwagę na płatki - najlepsze będą zwykłe albo górskie. Unikajcie płatków błyskawicznych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 100g dziennie
Flickr
Newsy
Co się z stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść owsiankę? Wystarczy 10 dag dziennie
Płatki owsiane mają tyle wartości, że aż szkoda jeść na śniadanie zwykłe kanapki. Przekonajcie się sami.

W naszym kraju coraz powszechniej sięga się po płatki owsiane. Dodajecie do nich mleko lub jogurt, choć niektórzy bardziej cenią sobie gotowane w wodzie. Jadane są z miodem czy innym słodkim syropem i koniecznie z owocami. To danie, które możecie jeść przez okrągły rok i nadal nie mieć go dość. To dzięki dodawaniu sezonowych owoców, które zmieniają owsiankę o każdej porze roku, w całkiem inne danie. Oto dlaczego warto codziennie jeść owsiankę. Działanie zdrowotne płatków owsianych Płatki owsiane mają tak dużo korzystnych właściwości, że po prostu nie warto zastępować ich innym posiłkiem, np. zwykłymi kanapkami. Sami zobaczcie, jakie plusy przynosi regularne jedzenie płatków: Dostarczają antyoksydantów i zwalcza stany zapalne. To dzięki awentramidom występujących wyłącznie w płatkach owsianych. Wykryli je w owsiance naukowcy z Uniwersytetu Tufts. Rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi. Poprawiają metabolizm. Płatki zawierają dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i przyspiesza trawienie. Ugotowane płatki pęcznieją w brzuchu, dają uczucie sytości i powstrzymują przed podjadaniem. Poprawiają prace jelit. Płatki zawierają dużo beta-glukanu, który nadaje im żelowej konsystencji wyściełającej jelita, usprawniającej trawienie, ale też chroniącej przed chorobami jelit, w tym nowotworami. Obniżają poziom cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny znajdujący się w płatkach owsianych, obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza jego wchłanianie do krwiobiegu. Aby walka z wysokim cholesterolem była skuteczna, codziennie trzeba dostarczyć sonie 10 g błonnika. Taką porcję znajdziecie już w 100 g płatków owsianych. Obniżają poziom cukru we krwi. To dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, jaki mają płatki owsiane. Ale uwaga - czas gotowania wpływa na podniesienie indeksu, dlatego diabetycy najlepiej, gdy...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Adobe Stock
Newsy
Takie śniadanie niszczy hormony i sprawia, że obrastamy tłuszczem. Polacy je uwielbiają
Dla wielu z nas płatki śniadaniowe kojarzą się zdrowym i pożywnym śniadaniem. Nic bardziej mylnego.

Mimo iż większość płatków śniadaniowych jest promowana jako „zdrowa żywność”, ten popularny produkt, który wielu z nas spożywa codziennie rano na śniadanie, w rzeczywistości ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Płatki śniadaniowe nie tylko mogą powodować cukrzycę i sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, ale też zwiększają ryzyko zachorowania na raka, a nawet powodują szybsze starzenie się organizmu. Dlaczego lepiej nie jeść płatków śniadaniowych? Płatki śniadaniowe to jedna z najgorszych rzeczy, jaką możecie zjeść rano na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ zawierają ogromną ilość cukru oraz sztucznych dodatków. Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniu, które przekonują, że takie płatki są „zdrowe”, „odchudzające”, „fitness” czy „bogate w błonnik”. W rzeczywistości zaburzają one produkcję hormonów, obniżają energię i powodują szybki przyrost masy ciała. Większość dostępnych w sklepach płatków zbożowych (nawet „pełnoziarnistych” lub „o wysokiej zawartości błonnika”) powoduje niekontrolowany wzrost poziomu cukru we krwi. Zdaniem dietetyków, najgorszą rzeczą w przypadku większości zbóż, nawet tak zwanych „pełnych ziaren”, jest to, że wszystkie z nich powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (niezależnie od tego, czy są na bazie pszenicy, ryżu czy kukurydzy), co skutkuje kaskadą hormonów magazynujących tłuszcz, które zostają uwolnione w ciele i sprawią, że nasz organizm potrzebuje jeszcze większej ilości węglowodanów w ciągu dnia, co bardzo szybko odbija się na ilości tłuszczu na naszym brzuchu. Szerszy obwód w pasie to nie wszystko Płatki śniadaniowe są wytwarzane z rafinowanych ziaren, a proces ten nazywa się ekstruzją. Produkt ten jest wysoko przetworzony, a...

Całonocna owsianka mocy hitem internetu. Smakuje jak Kinder Bueno
AdobeStock
Newsy
Nocna owsianka mocy to hit internetu. Smakuje jak Kinder Bueno i robi się prawie sama
Próbowaliście już nocnej owsianki? To świetny pomysł na śniadanie dla zapracowanych. Zwłaszcza jeśli smakuje tak jak batoniki Kinder Bueno!

Przepadacie za łakociami? Okazuje się, że można rozpocząć dzień od owsianki, który doda wam energii na cały dzień i przy tym smakuje jak pyszne batoniki. Popularność w internecie zdobywa filmik z przepisem na owsiankę mocy - sprawdźcie, jak ją przygotować.  Przepis na owsiankę mocy Do przygotowania zdrowej i smacznej owsianki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mleka skondensowanego  1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo syropu klonowego) 1 łyżka masła orzechowego garść drobno pokrojonych orzechów laskowych  Polewa: 1 łyżka kakao 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka miodu pół łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Wszystkie składniki owsianki dodajcie do miski i dokładnie wymieszajcie tak, by się połączyły.  Następnie w osobnej misce wymieszajcie kakao, olej kokosowy, miód i masło orzechowe. Powstałą polewą posmarujcie wierzch owsianki i wstawcie ją do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.  I gotowe! Ważny jest tak długi czas przygotowania, ponieważ dzięki temu płatki napęcznieją, a czekolada dobrze zastygnie. Taka owsianka jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób, które nie mają rano czasu na przygotowanie sobie śniadania. Wystarczy przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i ewentualnie lekko podgrzać w mikrofalówce. Przed podaniem możecie udekorować owsiankę owocami, np. bananami.  Dlaczego warto jeść owsianki? Od lat dietetycy polecają jadać na śniadanie właśnie owsianki. Ich główny składnik, czyli...