Wielu Polaków jada ryby w piątek, ale świetnie sprawdzą się w każdy inny dzień tygodnia! Są lekkie, bardzo zdrowe, a chude gatunki ryb doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych muszą jeść delikatne potrawy. Ale jedzenie ryb w połączeniu z niektórymi warzywami, wcale nie jest dobre dla organizmu i może spowodować problemy zdrowotne. Wiedzieliście o tym? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Groźne warzywa

Warzywa dzieli się na kilka grup. Jedną z nich są kapustne, do których zaliczane są:

  • Brokuły
  • Jarmuż
  • Brukselka
  • Kapusta

Są one bardzo zdrowe z wielu powodów. Zawierają sporo żelaza, dlatego osoby cierpiące na niedokrwistość, powinny koniecznie uwzględnić je w swojej diecie. Wykazują także działanie antynowotworowe, a ponadto, przeciwdziałają chorobom serca. Niestety, w niektórych przypadkach mogą być groźne dla zdrowia! Dlaczego?

W wyniku połączenia warzyw kapustnych z niektórymi produktami, zaczynają one wytwarzać substancje zwane tiocyjanianami. Zaburzają one zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Niedobór tego pierwiastka, prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak niedoczynność tarczycy. Jej objawy to między innymi:

Zobacz także:

  • Osłabienie
  • Senność
  • Zaparcia
  • Przybieranie na wadze
  • Ciągłe uczucie zimna (nawet latem)
  • Problemy z koncentracją
  • Obrzęk szyi
  • Ciemna skóra na łokciach i kolanach

W przypadku zauważenia u siebie takich objawów, należy skonsultować się z lekarzem i wdrożyć leczenie. Nieleczona niedoczynność tarczycy jest bardzo groźna, ponieważ grozi śpiączką hipometaboliczną, która stanowi ogromne zagrożenie życia.

Uważajcie na to

Dlatego choć warzywa kapustne są zdrowe, trzeba je jeść z umiarem. Popularne stało się robienie koktajli i soków warzywnych z wykorzystaniem jarmużu lub brokułu, jednak zbyt częste jedzenie tych warzyw w dużych ilościach, doprowadzi do zaburzenia wchłaniania jodu i w konsekwencji - do niedoboru tego pierwiastka. Nie powinno się też jeść warzyw kapustnych w połączeniu z dorszem, ponieważ występuje wówczas reakcja krzyżowa i wchłanianie jodu jest jeszcze bardziej zmniejszone.