czy dorsz jest zdrowy
AdobeStock
Newsy

Jecie rybę z tym warzywem? Najgorzej. Doprowadzacie swoje zdrowie do ruiny

Czy rzeczywiście każde warzywo jest zdrowe? Okazuje się, że również w tym przypadku powiedzenie „wszystko w nadmiarze szkodzi” się sprawdza.

Wielu Polaków jada ryby w piątek, ale świetnie sprawdzą się w każdy inny dzień tygodnia! Są lekkie, bardzo zdrowe, a chude gatunki ryb doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych muszą jeść delikatne potrawy. Ale jedzenie ryb w połączeniu z niektórymi warzywami, wcale nie jest dobre dla organizmu i może spowodować problemy zdrowotne. Wiedzieliście o tym? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Groźne warzywa

Warzywa dzieli się na kilka grup. Jedną z nich są kapustne, do których zaliczane są:

  • Brokuły
  • Jarmuż
  • Brukselka
  • Kapusta

Są one bardzo zdrowe z wielu powodów. Zawierają sporo żelaza, dlatego osoby cierpiące na niedokrwistość, powinny koniecznie uwzględnić je w swojej diecie. Wykazują także działanie antynowotworowe, a ponadto, przeciwdziałają chorobom serca. Niestety, w niektórych przypadkach mogą być groźne dla zdrowia! Dlaczego?

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

W wyniku połączenia warzyw kapustnych z niektórymi produktami, zaczynają one wytwarzać substancje zwane tiocyjanianami. Zaburzają one zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Niedobór tego pierwiastka, prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak niedoczynność tarczycy. Jej objawy to między innymi:

  • Osłabienie
  • Senność
  • Zaparcia
  • Przybieranie na wadze
  • Ciągłe uczucie zimna (nawet latem)
  • Problemy z koncentracją
  • Obrzęk szyi
  • Ciemna skóra na łokciach i kolanach

W przypadku zauważenia u siebie takich objawów, należy skonsultować się z lekarzem i wdrożyć leczenie. Nieleczona niedoczynność tarczycy jest bardzo groźna, ponieważ grozi śpiączką hipometaboliczną, która stanowi ogromne zagrożenie życia.

Uważajcie na to

Dlatego choć warzywa kapustne są zdrowe, trzeba je jeść z umiarem. Popularne stało się robienie koktajli i soków warzywnych z wykorzystaniem jarmużu lub brokułu, jednak zbyt częste jedzenie tych warzyw w dużych ilościach, doprowadzi do zaburzenia wchłaniania jodu i w konsekwencji - do niedoboru tego pierwiastka. Nie powinno się też jeść warzyw kapustnych w połączeniu z dorszem, ponieważ występuje wówczas reakcja krzyżowa i wchłanianie jodu jest jeszcze bardziej zmniejszone.

Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie? Te warzywa szkodzą, chyba że zrobicie z nimi 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Niedoczynność tarczycy - czego unikać w diecie? Te warzywa szkodzą, chyba że zrobicie z nimi 1 rzecz
Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto są wykrywane coraz częściej. Nawet 4% światowej populacji choruje na te schorzenia. W Polsce skarży się już na nie co piąta osoba. Jak powinna wyglądać dieta osób zmagających się z tymi chorobami?

Tarczyca produkuje hormony, które determinują prawidłowy przebieg większości procesów życiowych. Gdy choruje tarczyca, ma to więc wpływ na cały organizm. Wiele dolegliwości ze strony tarczycy, poza włączeniem odpowiedniego leczenia, wymaga dostosowania diety. Wyjaśniamy jak jeść, gdy cierpicie na zmniejszoną produkcję hormonów tarczycy. Na czym polega niedoczynność tarczycy? Niedoczynność to stan, w którym stężenie hormonów wytwarzanych przez tarczycę (a dokładniej mówiąc gruczoł tarczowy, położony u dołu szyi, przed tchawicą) jest niedostateczne. W wyniku tego organizm ma niewystarczająca ilość hormonów sterujących przemianą materii w tkankach i narządach. A to powoduje, że zaczynają one działać nieprawidłowo. Ponieważ hormony tarczycy wpływają na większość procesów życiowych, to objawy, jakie obserwują u siebie chorzy z niedoczynnością tarczycy, mogą być wiązane z wieloma różnymi chorobami. Z tego powodu w wywiadzie lekarskim należy podawać je wszystkie oraz poddać się szeregu badań, żeby potwierdzić diagnozę. Najczęstsze objawy mogące sugerować problemy z niedoczynnością tarczycy: Przyrost wagi Zaparcia Duszności Sztywność mięśni Obolałe stawy Obniżenie libido, a nawet impotencja Osłabiona pamięć, trudności z koncentracją Bóle głowy Uczucie przejmującego zimna nawet w upalne dni Przesuszona skóra, przede wszystkim na łokciach i kolanach Suche i łamliwe włosy Spuchnięta twarz, obrzęknięte powieki Dieta w niedoczynności tarczycy Gdy lekarz zaleca zastosować dietę, polecaną w niedoczynności tarczycy, nie ma co z nim dyskutować, trzeba od razu zajrzeć do lodówki i zaplanować, czego od dziś nie jecie. A są to: Warzywa kapustne: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, kalarepa,...

Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb
Flickr
Newsy
Nie łączcie tych warzyw w 1 daniu z rybami. Blokują wchłanianie jodu z ryb
Nie wszystkie połączenia pokarmów są korzystne dla zdrowia. Nie oznacza to jednocześnie, że szkodzą. Ich jedzenie w jednym posiłku może jednak powodować, że nie wykorzystujemy wszystkich wartości odżywczych, które są składnikami tak skomponowanych dań.

O tym, że warzywa są zdrowie, słychać na każdym kroku. I to prawda, są skarbnicą witamin i minerałów, zawierają białko, błonnik i inne substancje odżywcze. Należy jeść je regularnie. Zwracamy jednak uwagę na warzywa, które, choć działają korzystnie na zdrowie, to nie powinny być łączone z rybami. Wyjaśniamy, o jakie warzywa chodzi. Ryby są źródłem m.in. jodu w diecie Jod to pierwiastek, który kojarzymy z wizytami nad morzem i spacerami wzdłuż plaży połączonymi ze wdychaniem jodu. I choć mało mówi się o roli jodu w organizmie, to potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania. Jod jest ściśle związany z prawidłową pracą hormonów tarczycy, która odpowiada za kilka narządów w ciele człowieka: Prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, przysadki mózgowej i układu nerwowego Prawidłową pracę mięśni serca oraz nerek Dojrzewanie i rozwój komórek, a także proces oddychania komórkowego Najlepszym źródłem jodu w pożywieniu są ryby morskie, zwłaszcza dorsz, łosoś i makrela, a także śledź i tuńczyk. Innymi produktami bogatymi w jod, są żółte, sery, płatki owsiane, a także takie warzywa jak brokuły i szpinak. Minerał ten znajdziecie też w soli jodowanej. Warzywa kapustne obniżają wchłanianie jodu z ryb Różnorodna dieta, zawierająca składniki z różnych grup produktowych zapewnia dostarczanie organizmowi wartości odżywczych, których ten potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Aby czerpać jak najwięcej korzyści ze zjadanej żywności, warto znać zestawienia produktów, które wzajemnie na siebie oddziałują, zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Nie łączcie zatem w jednym posiłku ryby z warzywami kapustnymi. Warzywa kapustne blokują przyswajanie przez organizm jodu zawartego w...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...

Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki
ONS.pl
Newsy
Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki
Przy chorej tarczycy trzeba odpowiednio skomponować swoją dietę. O tym, na co należy zwrócić uwagę, pisze Anna Lewandowska na swoim blogu.

Specjalistka od diety, ćwiczeń, a teraz także chorób tarczycy – Anna Lewandowska wydaje się znać praktycznie na wszystkim. Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego na swoim blogu napisała o tym, jaką dietę należy stosować przy chorobach tarczycy. Objawy niedoczynności tarczycy Chorobą tarczycy, na której skupiła się Lewandowska, jest niedoczynność tarczycy . Najczęściej chorują na nią kobiety, do których sportsmenka kieruje swoje rady. Typowe objawy niedoczynności tarczycy to: Przesuszenie skóry Wzmożona senność i męczliwość Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem Niskie ciśnienie krwi Marznięcie Przybieranie na wadze Zatrzymywanie wody w organizmie Obniżenie nastroju, depresja Zaburzenia cyklu miesiączkowego Tycie w chorobach tarczycy Lewandowska zwróciła uwagę na problem, z którym często borykają się osoby chore na niedoczynność tarczycy, czyli przybieranie na wadze. Z czego to wynika? Przy tej chorobie obniża się PPM, czyli podstawowa przemiana materii. Z tego powodu, nawet pomimo braku zmian w diecie, osoby chore na niedoczynność zaczynają tyć. Dlatego należy przede wszystkim zacząć od wizyty od lekarza endokrynologa, który przepisze odpowiednie leki na ustabilizowanie hormonów. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie zmian w diecie oraz w stylu życia, by pobudzić metabolizm i przeciwdziałać tyciu. Wskazówki dla chorych na tarczycę Jak powinny się odżywiać osoby chore na niedoczynność tarczycy? Anna Lewandowska ma kilka rad dotyczących doboru makroskładników: Białko – u osób cierpiących na choroby tarczycy może się pojawić zaburzenie procesu syntezy białek, co objawia się spadkiem kondycji, pogorszeniem stanu skóry i włosów oraz infekcjami. Należy więc jeść jak najwięcej...