Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Adobe Stock
Newsy

Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie

Dla wielu Polaków prawdziwy obiad to ten składający się z ziemniaków, kawałka mięsa i ewentualnie surówki. Niestety nie wszystkie popularne połączenia żywności są dobre dla organizmu. Niektóre mogą źle wpływać na zdrowie. takim przykładem jest łączenie mięsa z ziemniakami.

Kotlet schabowy czy mielony musi być obowiązkowo z ziemniakami, prawda? Mało kto wyobraża sobie inną kombinację. To klasyka polskiej kuchni, która często gości na stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie łączcie ziemniaków z mięsem!

Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż łączenie w jednym posiłku ziemniaków oraz mięsa nie jest dobrym pomysłem. Takie działanie może powodować przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zgagę. 

Mięso jest obowiązkowym składnikiem większości polskich obiadów. Koniecznie muszą towarzyszyć ziemniaki. W takim połączeniu najczęściej serwuje się:

Warto jednak w tych połączeniach zastąpić ziemniaki innymi produktami. Niżej znajdziecie zasady rozdzielania różnych grup pokarmowych. Jest to szczególnie polecane osobom, które uskarżają się problemy trawienne.

Zobacz także
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 

Dieta rozdzielna

Idealna w takim przypadku jest dieta rozdzielna. Polega na przyrządzaniu pożywienia tak, aby w jednym posiłku nie łączyć produktów bogatych w węglowodany i białka. Autor tej diety podzielił żywność na trzy podstawowe grupy:

  • neutralne - nasiona, miód, tłuszcze, warzywa, soki owocowo-warzywne, kawa, herbata, zakwaszone produkty mleczne oraz wędzone mięso,
  • białkowe - gotowane mięso, sery z niską zawartością tłuszczu, owoce, mleko, wędliny i rośliny strączkowe,
  • węglowodanowe - ziemniaki, cukier, ciastka, słodycze, pieczywo, makaron, kasze, banany, suszone owoce, kukurydza, płatki.

W diecie rozdzielnej należy tak komponować dania, by białka łączyły się tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.

Zasady diety rozdzielnej

Jak każde żywienie, tak i dieta rozdzielna ma swoje zasady. Ich przestrzeganie pozwoli na lepsze samopoczucie, dobre zdrowie, a także zgubienie kilku kilogramów. Założenia diety rozdzielnej:

  • spożywanie pięciu posiłków dziennie,
  • owoce tylko jako dodatek do posiłku,
  • zakaz łączenia białek z węglowodanami,
  • białka oraz węglowodany można komponować jedynie ze składnikami neutralnymi,
  • wyeliminowanie smażonych oraz ostrych potraw,
  • wyeliminowanie słodyczy,
  • czterogodzinna przerwa pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi. 

Efekty żywienia rozdzielnego

Taka dieta pozwoli na łatwiejsze trawienie pokarmów, co przełoży się również na jego lepsze funkcjonowanie. Uczucie ciężkości czy wzdęcia po jedzeniu miną bezpowrotnie, a wy będziecie się cieszyć dobrym samopoczuciem.

Czytaj także:

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia
Nie wszystkie produkty spożywcze sprzyjają organizmowi. Wiele z nich powoduje szereg przykrych konsekwencji jak wzdęcia. Jak się okazuje do tego przyczynia się nie tylko fasolka czy bigos.

Aby utrzymać zgrabną sylwetkę oraz dobre zdrowie, to zaleca się stosowanie zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej. To te czynniki powodują lepsze samopoczucie. Coraz więcej osób decyduje się na zmianę trybu życia ze względu na te pozytywne aspekty. Większy brzuch po jedzeniu  Nieraz zdarza się, iż po spożyciu posiłku pozostaje uczucie ciężkości, a brzuch jest wzdęty. Taka przypadłość jest również znana pod nazwą bębnicy. To po prostu objaw zbyt dużej ilości gazów zalegających w jelitach i jednocześnie wypełniających brzuch. Może być to czynnikiem poważnych schorzeń, aczkolwiek najczęściej jest skutkiem spożycia niewłaściwych produktów spożywczych.  Produkty powodujące wzdęcia Najczęstszą przyczyną wzdętego brzucha są różnego rodzaju artykuły spożywcze, które nie służą każdemu organizmowi. Najpopularniejszymi są wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe oraz kiszona kapusta. Po ich zjedzeniu macie zagwarantowany ucisk w spodniach. Jak się okazuje, nieprzyjemne uczucie wzdęcia może być również spowodowane przez takie produkty jak: zbyt tłuste potrawy, twarde cukierki, guma do żucia, ziemniaki, kawa, czy grzybki shiitake. To składniki, które w swoim składzie zawierają szereg substancji powodujących uczucie dyskomfortu. Działania przeciw wzdęciom Nikt nie jest z góry skazany na nieprzyjemne wzdęcia brzucha. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto zastosować kilka zasad. Pozwolą one uniknąć takich wypadków. Kluczowe w takich momentach są: jedzenie mniejszych porcji, spokojne spożywanie posiłków, pozwalające na dokładne przeżucie każdego kęsa, picie sporej ilości wody, spożywanie owoców przed głównymi posiłkami, regularna aktywność fizyczna, eliminacja z codziennej...

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Adobe Stock
Newsy
Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Przyrządzony przez was posiłek ma zbyt wysoki indeks glikemiczny? Można temu łatwo zaradzić.

Osoby, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność powinny stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, by zapobiegać gwałtownym wyrzutom insuliny po posiłkach. Nie zawsze jednak uda się skomponować danie tak, by jego indeks glikemiczny był odpowiednio niski. Wówczas pomocne będzie dodanie do niego pewnych produktów. Jak zmniejszyć indeks glikemiczny posiłku? Nie wszyscy cukrzycy wiedzą, że tym, co skutecznie może zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy jest tłuszcz. Jeśli w posiłku znalazło się za dużo węglowodanów, które podniosą poziom insuliny, należy dodać do jedzenia nieco tłuszczu - na przykład w postaci orzechów, pestek dyni lub odrobiny oliwy. Dzięki temu posiłek będzie wolniej trawiony i nie dojdzie do wyrzutu insuliny. Zamiast tłuszczu można też użyć białka - dobrym wyborem są chude mięsa. Również błonnik obniża indeks glikemiczny posiłku, dlatego dobrze jest włączyć do swojej diety warzywa i owoce, które naturalnie zawierają bardzo dużo tego składnika.  Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym Osoby, u których dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi, powinny odpowiednio zmienić swój sposób żywienia, co pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i samopoczucie. Najlepszym wyborem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, która jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność, otyłość oraz choroby układu krążenia. Podstawowe zasady diety o niskim indeksie glikemicznym to: jedzenie ostatniego posiłku od 2 do 3 godzin przed snem stałe pory spożywania posiłków jedzenie 5 razy dziennie picie od 1,5 do 2 litrów wody każdego dnia Ponadto, ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Nie powinno się ich rozgotowywać - dotyczy to przede wszystkim makaronów, ryżu i kasz, ale także warzyw. Najlepiej jest gotować warzywa na parze....

Na tej diecie można jeść dużo tłuszczu. Efekty powalają
AdobeStock
Newsy
Dieta ketogeniczna – zasady, dozwolone produkty, efekty
Chcielibyście jeść dużo tłustych potraw i chudnąć? To możliwe – poznajcie zasady diety ketogenicznej.

Większość ludzi rozpoczynając dietę odchudzającą postanawia całkowicie wykluczyć tłuszcz z jadłospisu.  A co powiecie na dietę, w której tłuszcz jest wskazany i na dodatek można na niej schudnąć? Poznajcie zasady diety ketogenicznej! Na czym polega dieta ketogeniczna? Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną musza całkowicie zmienić swój sposób żywienia. W tej diecie praktycznie w ogóle nie je się węglowodanów, a zamiast tego należy spożywać dużo białek i tłuszczów. Jedynymi dozwolonymi węglowodanami są warzywa i owoce w niewielkich ilościach. Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom jedzenie tłuszczu w dużych ilościach wcale nie musi oznaczać przyrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – można dzięki temu schudnąć! Osoba na diecie ketogenicznej zastępuje węglowodany tłuszczami i białkiem. Wówczas jej organizm wchodzi w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej zamiast z węglowodanów. Zasady diety ketogenicznej W diecie ketogenicznej można jeść produkty zawierające tłuszcz i białko, czyli na przykład: Mięso Ryby (zwłaszcza tłuste) Śmietanę Masło Orzechy Olej Grzyby Nie można natomiast w ogóle jeść pieczywa, kasz, ryżu czy ziemniaków. Niedozwolone są też naturalnie słodycze. Również lista dozwolonych warzyw i owoców jest bardzo ograniczona i znajdują się na niej: Pomidory Ogórki Papryka Brokuły Awokado Dieta ketogeniczna – dla kogo? Należy podkreślić, że dieta ketogeniczna wymaga konsultacji z lekarzem. Nie każdy bowiem może ją stosować! Konieczny jest dobry stan zdrowia, ponieważ nieprawidłowo stosowana dieta ketogeniczna może spowodować kwasicę ketonową. Zalety diety ketogenicznej Największą zaletą tej diety jest...

dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?
Adobe Stock
Newsy
Dieta nordycka poprawia ciśnienie, zmniejsza cholesterol i pomaga schudnąć. Zdrowa jak mało która
Ta dieta jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Czym jest dieta nordycka i dlaczego jest ona porównywana do diety śródziemnomorskiej?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta nordycka pochodzi z regionu nordyckiego – który obejmuje Szwecję, Norwegię, Islandię, Danię i Finlandię. Ta smaczna i zdrowa dieta opiera się na lokalnej żywności dostępnej w tym regionie.  Czym jest dieta nordycka? W diecie nordyckiej znajdziemy owoce morza, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa — zwłaszcza te sezonowe. Dieta ta obfituje w złożone węglowodany, chude białka i zdrowe tłuszcze. Unika się w niej żywności przetworzonej, cukru i czerwonego mięsa. Niezwykle ważny jest również wybór żywności o mniejszym negatywnym wpływie na środowisko. Lista żywności w diecie nordyckiej: owoce, zwłaszcza jagody zielone liściaste warzywa, zwłaszcza warzywa korzeniowe owoce morza i ryby nabiał o niskiej zawartości tłuszczu rośliny strączkowe orzechy i nasiona produkty pełnoziarniste olej rzepakowy Właściwości zdrowotne diety nordyckiej Dieta nordycka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, ponieważ obfituje zarówno w  tłuszcze omega-3 , jak i omega-6, a jak wiadomo, oba z nich zapewniają wiele korzyści dla zdrowia.  Dieta nordycka: może poprawić stan serca może zmniejszyć stan zapalny, co może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, raka i trądziku może sprawić, że będziemy bardziej syci, co może pomóc niektórym osobom schudnąć obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi umożliwia lepszą regulację poziomu cukru we krwi Czym dieta nordycka różni się od diety śródziemnomorskiej? Eksperci od spraw żywienia tak porównują obie te diety: - Dieta nordycka to zdrowy schemat żywieniowy, który ma wiele wspólnych elementów z dietą śródziemnomorską – mówi dr Frank Hu, profesor...