Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Adobe Stock
Newsy

Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie

Dla wielu Polaków prawdziwy obiad to ten składający się z ziemniaków, kawałka mięsa i ewentualnie surówki. Niestety nie wszystkie popularne połączenia żywności są dobre dla organizmu. Niektóre mogą źle wpływać na zdrowie. takim przykładem jest łączenie mięsa z ziemniakami.

Kotlet schabowy czy mielony musi być obowiązkowo z ziemniakami, prawda? Mało kto wyobraża sobie inną kombinację. To klasyka polskiej kuchni, która często gości na stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie łączcie ziemniaków z mięsem!

Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż łączenie w jednym posiłku ziemniaków oraz mięsa nie jest dobrym pomysłem. Takie działanie może powodować przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zgagę. 

Mięso jest obowiązkowym składnikiem większości polskich obiadów. Koniecznie muszą towarzyszyć ziemniaki. W takim połączeniu najczęściej serwuje się:

Warto jednak w tych połączeniach zastąpić ziemniaki innymi produktami. Niżej znajdziecie zasady rozdzielania różnych grup pokarmowych. Jest to szczególnie polecane osobom, które uskarżają się problemy trawienne.

Zobacz także
Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały? Połóżcie obok nich ten owoc

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Lepiej tego nie róbcie

Trzymacie ziemniaki obok cebuli? Sprawdźcie, dlaczego lepiej tego nie robić 

Dieta rozdzielna

Idealna w takim przypadku jest dieta rozdzielna. Polega na przyrządzaniu pożywienia tak, aby w jednym posiłku nie łączyć produktów bogatych w węglowodany i białka. Autor tej diety podzielił żywność na trzy podstawowe grupy:

  • neutralne - nasiona, miód, tłuszcze, warzywa, soki owocowo-warzywne, kawa, herbata, zakwaszone produkty mleczne oraz wędzone mięso,
  • białkowe - gotowane mięso, sery z niską zawartością tłuszczu, owoce, mleko, wędliny i rośliny strączkowe,
  • węglowodanowe - ziemniaki, cukier, ciastka, słodycze, pieczywo, makaron, kasze, banany, suszone owoce, kukurydza, płatki.

W diecie rozdzielnej należy tak komponować dania, by białka łączyły się tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami.

Zasady diety rozdzielnej

Jak każde żywienie, tak i dieta rozdzielna ma swoje zasady. Ich przestrzeganie pozwoli na lepsze samopoczucie, dobre zdrowie, a także zgubienie kilku kilogramów. Założenia diety rozdzielnej:

  • spożywanie pięciu posiłków dziennie,
  • owoce tylko jako dodatek do posiłku,
  • zakaz łączenia białek z węglowodanami,
  • białka oraz węglowodany można komponować jedynie ze składnikami neutralnymi,
  • wyeliminowanie smażonych oraz ostrych potraw,
  • wyeliminowanie słodyczy,
  • czterogodzinna przerwa pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi. 

Efekty żywienia rozdzielnego

Taka dieta pozwoli na łatwiejsze trawienie pokarmów, co przełoży się również na jego lepsze funkcjonowanie. Uczucie ciężkości czy wzdęcia po jedzeniu miną bezpowrotnie, a wy będziecie się cieszyć dobrym samopoczuciem.

Czytaj także:

Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Nie tylko fasolka i bigos. Oto zaskakujące produkty powodujące wzdęcia
Nie wszystkie produkty spożywcze sprzyjają organizmowi. Wiele z nich powoduje szereg przykrych konsekwencji jak wzdęcia. Jak się okazuje do tego przyczynia się nie tylko fasolka czy bigos.

Aby utrzymać zgrabną sylwetkę oraz dobre zdrowie, to zaleca się stosowanie zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej. To te czynniki powodują lepsze samopoczucie. Coraz więcej osób decyduje się na zmianę trybu życia ze względu na te pozytywne aspekty. Większy brzuch po jedzeniu  Nieraz zdarza się, iż po spożyciu posiłku pozostaje uczucie ciężkości, a brzuch jest wzdęty. Taka przypadłość jest również znana pod nazwą bębnicy. To po prostu objaw zbyt dużej ilości gazów zalegających w jelitach i jednocześnie wypełniających brzuch. Może być to czynnikiem poważnych schorzeń, aczkolwiek najczęściej jest skutkiem spożycia niewłaściwych produktów spożywczych.  Produkty powodujące wzdęcia Najczęstszą przyczyną wzdętego brzucha są różnego rodzaju artykuły spożywcze, które nie służą każdemu organizmowi. Najpopularniejszymi są wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe oraz kiszona kapusta. Po ich zjedzeniu macie zagwarantowany ucisk w spodniach. Jak się okazuje, nieprzyjemne uczucie wzdęcia może być również spowodowane przez takie produkty jak: zbyt tłuste potrawy, twarde cukierki, guma do żucia, ziemniaki, kawa, czy grzybki shiitake. To składniki, które w swoim składzie zawierają szereg substancji powodujących uczucie dyskomfortu. Działania przeciw wzdęciom Nikt nie jest z góry skazany na nieprzyjemne wzdęcia brzucha. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto zastosować kilka zasad. Pozwolą one uniknąć takich wypadków. Kluczowe w takich momentach są: jedzenie mniejszych porcji, spokojne spożywanie posiłków, pozwalające na dokładne przeżucie każdego kęsa, picie sporej ilości wody, spożywanie owoców przed głównymi posiłkami, regularna aktywność fizyczna, eliminacja z codziennej...

Na tej diecie można jeść dużo tłuszczu. Efekty powalają
AdobeStock
Newsy
Dieta ketogeniczna – zasady, dozwolone produkty, efekty
Chcielibyście jeść dużo tłustych potraw i chudnąć? To możliwe – poznajcie zasady diety ketogenicznej.

Większość ludzi rozpoczynając dietę odchudzającą postanawia całkowicie wykluczyć tłuszcz z jadłospisu.  A co powiecie na dietę, w której tłuszcz jest wskazany i na dodatek można na niej schudnąć? Poznajcie zasady diety ketogenicznej! Na czym polega dieta ketogeniczna? Osoby decydujące się na dietę ketogeniczną musza całkowicie zmienić swój sposób żywienia. W tej diecie praktycznie w ogóle nie je się węglowodanów, a zamiast tego należy spożywać dużo białek i tłuszczów. Jedynymi dozwolonymi węglowodanami są warzywa i owoce w niewielkich ilościach. Okazuje się bowiem, że wbrew pozorom jedzenie tłuszczu w dużych ilościach wcale nie musi oznaczać przyrostu tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej – można dzięki temu schudnąć! Osoba na diecie ketogenicznej zastępuje węglowodany tłuszczami i białkiem. Wówczas jej organizm wchodzi w stan ketozy, czyli pozyskiwania energii z własnej tkanki tłuszczowej zamiast z węglowodanów. Zasady diety ketogenicznej W diecie ketogenicznej można jeść produkty zawierające tłuszcz i białko, czyli na przykład: Mięso Ryby (zwłaszcza tłuste) Śmietanę Masło Orzechy Olej Grzyby Nie można natomiast w ogóle jeść pieczywa, kasz, ryżu czy ziemniaków. Niedozwolone są też naturalnie słodycze. Również lista dozwolonych warzyw i owoców jest bardzo ograniczona i znajdują się na niej: Pomidory Ogórki Papryka Brokuły Awokado Dieta ketogeniczna – dla kogo? Należy podkreślić, że dieta ketogeniczna wymaga konsultacji z lekarzem. Nie każdy bowiem może ją stosować! Konieczny jest dobry stan zdrowia, ponieważ nieprawidłowo stosowana dieta ketogeniczna może spowodować kwasicę ketonową. Zalety diety ketogenicznej Największą zaletą tej diety jest...

Dietetycy kiedyś je odradzali, dziś zmieniają zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Dietetycy kiedyś je odradzali, teraz zmienili zdanie. Te produkty pomogą wam schudnąć
Miewacie problemy ze zrzuceniem wagi? Warto włączyć do swojej diety te produkty, które do tej pory uchodziły wśród wielu osób za tuczące. O co chodzi? Dzisiaj przedstawimy wam kwestię węglowodanów w odchudzaniu.

Jeszcze nie tak dawno każdy dietetyk tłumaczył, że chęć schudnięcia wiążę się z rezygnacją z jedzenia wielu produktów – słodyczy, słodkich napojów, słonych przekąsek, a przede wszystkim węglowodanów. Niektóre osoby chcące schudnąć jak najszybciej praktycznie całkowicie odstawiają węglowodany, czyli pieczywo, kasze, makarony i ryż. A przecież wszystkie te produkty wciąż są potrzebne w diecie! Co więcej, część z nich pomoże wam schudnąć. Jak to możliwe? Ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju węglowodanów. Dzięki temu będziecie syci na dłużej, wasz organizm będzie miał energię do działania, a do tego schudniecie. Zdrowe węglowodany na odchudzanie Które produkty są bogate w zdrowe węglowodany? Sprawdźcie sami: Rośliny strączkowe – choć znane są głównie z wysokiej zawartości białka (i dlatego poleca się je osobom nieprzepadającym za mięsem), rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo błonnika, który odpowiada za poczucie sytości oraz odpowiednią przemianę materii. Dieta bogata w błonnik sprawia, że czujecie się dłużej najedzeni i łatwiej wam będzie schudnąć. Kwaśne owoce – na diecie odchudzającej owoce należy traktować w kategorii słodkiej przekąski nie przesadzać z ich ilością. Zawierają one sporo cukru i kalorii, a spożywane w nadmiarze będą sabotować wasze wysiłki w walce o szczuplejszą sylwetkę. Dobrym wyborem są owoce o kwaskowatym smaku, które zawierają mniej cukru, a dzięki błonnikowi sycą na długo. To m.in. kwaśne jabłka, maliny , poziomki, truskawki , porzeczki, śliwki , brzoskwinie, jeżyny i aronia. Nie należy natomiast raczej jeść cytrusów na diecie odchudzającej. Bataty – czyli słodkie ziemniaki to genialny zamiennik polskich ziemniaków. Choć są nieco inne w smaku, to wspaniale pasują do...

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...