Mrożona pizza
Adobe Stock
Newsy

Jecie mrożoną pizzę? Przetrzecie oczy, gdy poznacie jej prawdziwy skład. Bywa, że nie ma w niej ani grama...

Kiedy w brzuchu burczy, szybka mrożona pizza wydaje się być perfekcyjnym wyborem. Niestety, z prawdziwym włoskim plackiem ma niewiele wspólnego...

W niemal każdym już sklepie spożywczym wybór mrożonych pizz jest przeogromny. Na cienkim cieście, na grubym, z serem, bez sera.

Ofertę dla klientów poszerzają także producenci. Doszło nawet do tego, że na polskim rynku zadebiutowała już nawet pizza o smaku mlecznej białej czekolady.

O dość dyskusyjnych walorach smakowych tego placka, lepiej nie wspominać. Włoscy spece od pizzy złapaliby się pewnie za głowy, gdyby zobaczyli tego typu danie…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skład do poprawki

Tak czy inaczej, pizza mrożona z marketów i delikatesów, podbiła serca szczególnie młodszych konsumentów.

Wygoda, szybkość przygotowania i smak… No cóż, jednym mrożona pizza smakuje, innym nie. To pozostaje kwestią gustu.

Zwróćcie uwagę na coś innego. A mianowicie na zawartość mrożonej pizzy. W niektórych przypadkach może wołać ona o pomstę do nieba!

W dużej mierze skład pizzy to po prostu mąka pszenna i najgorszego sortu dodatki na czele z najtańszymi rodzajami sera.

Sztuczne, chemiczne dodatki

Co więcej, w wielu przypadkach, o prawdziwym serze nawet nie ma tam mowy! Zdarza się, że w niektórych, szczególnie tańszych pizzach, nie uświadczycie nawet grama sera.

Zamiast niego, producenci dodają na swoje placki tzw. ser analogowy, czyli po prostu produkt seropodobny, czyli marną imitację prawdziwego krowiego lub owczego wyrobu mleczarskiego.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Wartości odżywcze tych pseudo serów lepiej po prostu przemilczeć. Nie lepiej jest z szynką i innymi dodatkami do mrożonych pizz.

Wśród nich króluje wysoko przetworzona szynka z całą masą emulgatorów, stabilizatorów, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Ponadto, wielkim minusem mrożonej pizzy jest to, że klienci nie dostają informacji, kiedy dany placek był wyprodukowany.

Pizza od wielkiego dzwonu

Data przydatności do spożycia w przypadku takich produktów jest bardzo długa. Mimo tego, że pizze są mrożone w niskich temperaturach, nie jest to gwarancja zupełnej świeżości.

Oprócz tego, mrożone pizze zawierają naprawdę ogromne ilości soli i tłuszczów – wśród nich wiele tłuszczów nasyconych, szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia.

Dlatego też eksperci radzą – lepiej postawić na pieczenie własnej pizzy we własnej kuchni. Dzięki temu mamy pewność, że na placku nie pojawią się żadne niechciane dodatki.

Jeszcze inną alternatywą jest wybór pizzy z pizzerii. To prawda, nie jest to szczególnie zdrowe jedzenie, ale spożywane od wielkiego dzwonu nie zaszkodzi zdrowiu tak, jak regularnie jedzona pizza mrożona.

czy myć mięso przed gotowaniem
AdobeStock
Triki kulinarne
Myjecie mięso przed gotowaniem? Popełniacie spory błąd! Obalamy kulinarne mity
Zawsze przed ugotowaniem rosołu myjecie dokładnie mięso pod zimną wodą? Błąd! W tym artykule wyjaśniamy mit dotyczący mycia mięsa przed obróbką termiczną, a także inne legendy pokutujące wśród gotujących.

Przed smażeniem kurczaka zawsze dokładnie myjesz mięso? Pewnie wierzysz w ten i wiele innych mitów dotyczących jedzenia. Sprawdź, czy znasz je wszystkie i dlaczego są nieprawdziwe! Dlaczego nie trzeba myć mięsa przed przygotowaniem? Nauczeni, że wszystko trzeba umyć przed zjedzeniem, myjemy także surowe mięso. Czy jest w tym jakiś sens? Według naukowców – nie. Dawniej mięso myto z bardzo prozaicznych przyczyn. Kawałki zarżniętej przed domem kury czy prosiaka mogły być po prostu brudne od krwi i piasku. Współcześnie jednak mięso jest dokładnie czyszczone w rzeźniach, więc nie ma potrzeby, żeby je ponownie myć. Co więcej, to może być szkodliwe! Odkryto, że mycie drobiu zwiększa prawdopodobieństwo zakażenia mięsa drobnoustrojami, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego .  Czy świeża żywność jest zdrowsza od mrożonej? Wyjaśnijmy to raz na zawsze – w kwestii wartości odżywczych mrożone jedzenie nie różni się niczym od świeżego! Jego smak, zapach i tekstura mogą się różnić w wyniku procesu zamrażania i rozmrażania, jednak wszystkie witaminy i mikroelementy pozostają w jedzeniu. Co więcej, mrożone owoce i warzywa mogą mieć więcej witamin niż świeże! Zwłaszcza owoce mrozi się od razu po zerwaniu, dzięki czemu po rozmrożeniu mają tyle samo składników odżywczych, co w momencie zamrażania. Natomiast świeże owoce zaczynają tracić witaminy około 3 dni po zerwaniu. Czy jogurt trzeba zjeść 3 dni po otwarciu? W niektórych domach panuje przeświadczenie, że produkty takie jak jogurty, śmietana czy soki trzeba zużyć w maksymalnie trzy dni po otwarciu, a później nadają się tylko do wyrzucenia. Podajcie nam choć jeden racjonalny powód by tak robić, bo my nie znajdujemy żadnego. Sprawdźcie dokładnie datę przydatności do spożycia i trzymajcie się instrukcji...

pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy
W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...

Tylko do Sylwerstra w Biedronce piwo gratis, pizza za 1 zł, mozarella 1,25 zł, łosoś za pół ceny
Adobe Stock
Newsy
Tylko do Sylwestra w Biedronce piwo gratis, pizza za 1 zł, mozzarella 1,25 zł, a łosoś za pół ceny
Zakupy na Sylwestra w Biedronce mają sens. Wyjdziecie z pełnym koszykiem i… portfelem.

Jak zwykle, w znacznie lepszej sytuacji ze względu na ceny w Biedronce są stali klienci, posiadający kartę „Moja Biedronka”. Podając numer karty lub numer telefonu, na który została zarejestrowana karta, dostaniecie jeszcze lepsze ceny od tych, które obowiązują pozostałych klientów. Tym razem oferty pozwolą wam kupić wiele za bardzo niewiele. Jak kupić pizzę za 1 zł, a do niej piwo dostać gratis? Wszystkie mrożone pizze, do samego Sylwestra, 31.12, objęte są promocją. Z kartą „Moja Biedronka” za każdą drugą pizzę zapłacicie tylko 1 zł. Pizze możecie wybierać i mieszać dowolnie, jednak ceną promocyjną 1 zł, objęta będzie tańsza pizza z każdej pary. Promocja we wszystkich placówkach obowiązuje do Sylwestra, jednak w wybranych sklepach, które są otwarte w niedziele, będzie obowiązywać także w niedzielę, 2.01. Informację o sklepach otwartych w niedzielę znajdziecie na stronie www.biedronka.pl/sklepy . Do pizzy możecie dobrać piwo. Tylko do Sylwestra butelkowane piwa Desperados są objęte promocję 2+1. Oznacza to, że kupując 3 szt., 1 z nich dostajecie gratis. Mozzarella za grosze, a łosoś za pół ceny w Biedronce W tym tygodniu ser mozzarella do sylwestrowej sałatki dostaniecie za jedyne 1,25 zł. Warunkiem jest zakup 3 szt. Kupując 3 opakowania serów, cena każdego z nich zmniejsza się o 50%. W tym przypadku także cena obowiązuje posiadaczy kart „Moja Biedronka”, a limit dzienny to 3 sztuki. Na 1 kartę można więc tylko raz dziennie skorzystać z promocji. W sieci przez sylwestrowym przyjęciem możecie wybierać z dużej oferty łososi. Wszystkie, w dowolnej kombinacji, objęte są promocją: „Drugie opakowanie 50% ceny z kartę Moja Biedronka”. Możecie mieszać i wybierać je dowolnie. Dostępne są: Łosoś Marinero Selection w wersjach: łagodny,...

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...