Jecie mleczną czekoladę dla poprawy humoru? Uważajcie. To może pogorszyć wasz stan
AdobeStock
Newsy

Jecie mleczną czekoladę dla poprawy humoru? Uważajcie. To może pogorszyć wasz stan

Kilka ciasteczek i kostek czekolady na chandrę? Paradoksalnie, taki sposób odżywiania się może jeszcze bardziej zepsuć humor.

Każdemu z nas zdarzają się gorsze dni. Niektórzy dla poprawy humoru sięgają po ulubione jedzenie, które (przynajmniej chwilowo) poprawia samopoczucie. Jednak nie zawsze takie rozwiązanie jest dobre dla organizmu. Co więcej, długofalowo może mieć opłakane skutki. 

Wpływ słodyczy na depresję

Zły humor często wymusza pragnienie zjedzenia czegoś smacznego jak słodkie czekoladki, pączki, pizza albo chipsy. Taki sposób działa tylko chwilowo, jednak w dłuższym okresie jego wpływ na organizm jest tylko negatywny. To, co podejrzewano od dawna, zostało w końcu zbadane. 

W Schmidt College of Medicine na Florida Atlantic University naukowcy stwierdzili, na podstawie przeprowadzonych badań, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w cukier oraz sól wpływa w sposób negatywny na nasze samopoczucie. Wśród objawów wymieniają lęki, nerwicę, a także depresję. 

– Odkryliśmy, że osoby, które spożywają większe ilości wysoce przetworzonej żywności, zgłaszają również więcej niepożądanych objawów zdrowia psychicznego, takich jak lęk i objawy związane z łagodną depresją – mówi dr Eric Hecht, jeden z badaczy, cytowany przez zdrowie.wprost.pl. 

Co więcej, takie nagradzanie się niezdrowym jedzeniem może szybko doprowadzić do zaburzeń odżywiania, a w konsekwencji do nadwagi i otyłości. 

Zobacz także
Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Codzienna szklanka tego napoju może podnieść ryzyko raka piersi o 50%. Też go pijecie?

Ta substancja rujnuje tarczycę i nerki. Znajdziecie ją w tym popularnym produkcie

Ta substancja rujnuje tarczycę i nerki. Znajdziecie ją w tym popularnym produkcie

Dieta a samopoczucie 

Z kolejnego badania przeprowadzonego na ponad 10 tysiącach mieszkańców Stanów Zjednoczonych powyżej 18 lat wynika, że niezdrowa, pozbawiona kluczowych składników odżywczych dieta wpływa w sposób negatywny na samopoczucie. 

Mowa tutaj o odżywianiu się przetworzonym, tzw. „śmieciowym” jedzeniem. To dania typu fast food, chipsy, słone przekąski, a także słodycze - zwłaszcza te pakowane i sprzedawane w supermarketach. Tego rodzaju żywność pozbawiona jest niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a zamiast tego znajduje się w niej głównie cukier, sól i tłuszcze nasycone.

Zaleca się, by zastępować takie przekąski zdrowszymi alternatywami, np.:

  • bakaliami

  • świeżymi warzywami i owocami

  • orzechami

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zobaczcie, jakie jedzenie wpływa źle na psychikę. Ograniczcie je, a poczujecie różnicę
Flickr
Newsy
Zobaczcie, jaki rodzaj jedzenia źle wpływ na psychikę. Ograniczcie je, a poczujecie różnicę 
Czy wiedzieliście, że spożywanie pewnych produktów może mieć zgubny wpływ na waszą psychikę? Niezdrowe jedzenie nie tylko osłabia ciało, ale również umysł, czasami prowadząc nawet do stanów depresyjnych.

Jeżeli czujecie się ciągle zmęczeni i znużeni, to być może wpływ na to ma wasz sposób odżywiania. Spróbujcie zminimalizować lub wyeliminować spożycie niekorzystnych dla zdrowia produktów. Zobaczcie, co znajduje się na tej czarnej liście.  Niektóre tłuszcze są gorsze od innych  Produkty zawierające tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, mogą źle działać także na ludzką psychikę. Uznawane są za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że mogą zwiększać one ryzyko zaburzeń zdrowia psychicznego. Sprawdźcie, gdzie je znajdziecie.  ciasta, ciastka, pączki, drożdżówki  czekolada (utwardzana za pomocą tłuszczów trans)  dania smażone  dania typu fast food  chipsy, paluszki, krakersy, chrupki   artykuły w proszku i typu „instant”: zupki, śmietanki do kawy itp.  Jak spożywanie alkoholu wpływa na psychikę? Wiele osób korzysta z alkoholu próbując chwilowo zagłuszyć trudne uczucia, problemy, pustkę. Jednak kojące lub uspokajające działanie alkoholu to ułuda. Alkohol zmienia aktywność serotoniny i neuroprzekaźników w mózgu, zaostrzając jedynie niepokój. Gdy przestaje działać, stan psychiczny (i fizyczny) jeszcze się pogarsza.   Cukier a wahania nastrojów  Przyjemny smak cukru uzależnia psychicznie. W pewnym momencie tracicie kontrolę i już nie jesteście w stanie funkcjonować bez niego. Czekoladki, ciasteczka, pianki, cukierki, żelki - to czysty cukier pod różnymi postaciami.    Spożywanie go prowadzi do wahań poziomu cukru we krwi, wpływając na poziom energii. Może także zaburzać nastrój, wywołując problemy z lękiem....

Działają antydepresyjnie i właśnie trwa na nie sezon. Wprowadźcie je do diety w trosce o swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Działają antydepresyjnie i właśnie trwa na nie sezon. Wprowadźcie je do diety w trosce o swoje zdrowie
Grzyby pojawiły się już w lasach i na naszych talerzach. Wszyscy cenimy je za ich wyjątkowy aromat i tak ceniony w kuchni smak umami. Okazuje się jednak, że oprócz walorów smakowych, grzyby mają też cenne właściwości zdrowotne.

Grzyby od wieków są cenione za swój smak i zapach, jednak przy zwykło się o nich mówić, że mają niewiele wartości odżywczych. Ten mit warto jednak obalić, gdyż w rzeczywistości te leśne skarby mają wiele właściwości, wspierających nie tylko nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne.  Grzyby dla zdrowia ciała i ducha Naukowcy z Penn State College of Medicine w Hershey przeprowadzili aż trzy badania nad potencjalnymi zdrowotnymi korzyściami, płynącymi z jedzenia grzybów. Pierwsze badanie sugerowało, że jedzenie grzybów może obniżać prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Kolejne, wiązało spożywanie grzybów ze zmniejszaniem prawdopodobieństwa przedwczesnej śmierci. Ostatnie natomiast udowadniało, że włączając do diety umiarkowane dawki grzybów, zmniejszamy ryzyko zachorowania na depresję. Wyniki tych badań opublikowano w piśmie „Journal of Affective Disorders”. Czy jedzenie grzybów chroni przed depresją? W latach 2005-2016 zbierano dane od ponad 24 tysięcy dorosłych mieszkańców USA i pytano ich o dietę oraz zdrowie psychiczne. Naukowcy z Penn State College of Medicine zauważyli, że uczestnicy badania, którzy spożywali grzyby, wykazywali niższe ryzyko zachorowania na depresję. Średni wiek badanych wynosił 45 lat, a większość z nich (66 proc.) była rasy białej. Według badania, największe ilości grzybów w swojej diecie miały białe kobiety z wyższym wykształceniem. Choć badanie pokazało zależność między jedzeniem grzybów, a zmniejszeniem ryzyka chorowania na depresję, naukowcy stwierdzili także, że większe ilości grzybów wcale nie zapewniały lepszych rezultatów. Nie warto więc przesadzać i spożywać ich w nadmiarze, gdyż nie spowoduje to większej ochrony przed depresją. Zawsze należy też pamiętać, że kiedy widzimy u siebie objawy depresji, powinniśmy udać się do...

Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód jest zaskakujący
AdobeStock
Newsy
Dlaczego przed miesiączką kobiety mają ochotę na czekoladę? Powód zaskakuje
Przez kilka dni w miesiącu nie możecie opanować swojego apetytu na czekoladę? Sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.

Każdego miesiąca w trakcie cyklu miesiączkowego kobiecy organizm ciężko pracuje - a zwłaszcza jego hormony. Te często wywołują PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego, który wywołuje wiele niezbyt przyjemnych objawów. Jednym z nich jest chęć na zjedzenie czegoś niezdrowego i część kobiet tuż przed rozpoczęciem miesiączki objada się słonymi i słodkimi przekąskami, a przede wszystkim - czekoladą. Z czego to wynika? Dlaczego przed miesiączką pojawia się ochota na słodycze? Wiele pań przyzna, że trzymanie się zasad diet odchudzających jest dużym wyzwaniem tuż przed miesiączką ze względu na jedzeniowe zachcianki. Dlaczego one się w ogóle pojawiają? Odpowiadają za to hormony, które wzmagają poczucie głodu. A ten można najszybciej zaspokoić jedzeniem zawierającym dużo kalorii, czyli słodkimi lub tłustymi przekąskami. To właśnie dlatego w tym czasie marzymy o fast-foodach czy torcie z czekoladą. Ale to nie jedyny powód - takie przekąski poprawiają także humor, który raczej w trakcie PMS nie dopisuje: – Zmiana poziomu hormonów sprawia, że twoje ciało pragnie pokarmów wypełnionych cukrem i tłuszczem, ponieważ pomagają zwiększyć poziom serotoniny i zwalczać produkcję kortyzolu, dzięki czemu czujesz się lepiej i poprawiasz sobie nastrój – mówi dr Carolyn Dean, dietetyczka, cytowana przez portal zdrowie.wprost.pl.  A skąd ochota na czekoladę? Poza dużą ilością tłuszczu oraz cukru (w przypadku czekolady mlecznej), czekolada zawiera również magnez, którego ubywa z organizmu w trakcie miesiączki. Jak podaje zdrowie.wprost.pl, zjadając zaledwie jedną kostkę czekolady dostarcza się do organizmu 64 mg magnezu, co odpowiada 16% dziennego, zalecanego spożycia.  Objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego Jak rozpoznać, czy dokuczające wam objawy to właśnie PMS? Jest ich ponad setka, jednak...

Na diecie "5 kęsów" można schudnąć nawet 7 kg w tydzień. Odważylibyście się?
AdobeStock
Newsy
Na diecie „5 kęsów" można schudnąć nawet 7 kg w tydzień. Odważylibyście się?
Niektóre pomysły na szybkie odchudzanie są naprawdę zaskakujące. Na tej diecie można podobno zrzucić wagę w rekordowym tempie, jednak czy jest to bezpieczne dla zdrowia?

Osoby pragnące szybko schudnąć są gotowe do wielu wyrzeczeń. Taki sposób odżywiania długofalowo nie jest dobry dla organizmu, jednak niektórzy są gotowi podjąć takie ryzyko i, na własną odpowiedzialność, decydują się przejść na restrykcyjną dietę. Przykładem jest tak zwana dieta 5 kęsów. Sprawdźcie, na czym polega.  Skąd wzięła się dieta pięciu kęsów? Dietę wymyślił w 2007 roku dr Alwin Lewis. Zainspirował się on zasadami żywienia, jakimi muszą się kierować osoby po operacji zmniejszenia żołądka. Wówczas można jeść prawie wszystkie produkty, ale w bardzo małych ilościach. Dzięki temu można stosunkowo szybko schudnąć i to przy dość niewielkim wysiłku, ponieważ nie trzeba liczyć kalorii ani przygotowywać odpowiednio zbilansowanych posiłków. Autor tej diety twierdzi, że w ciągu tygodnia można na niej zrzucić prawie 7 kilogramów.  Na czym polega dieta pięciu kęsów? Zasady tej diety są bardzo proste. Można jeść nadal od trzech do pięciu posiłków dziennie, ale z jednym zastrzeżeniem - dozwolone jest zjedzenie maksymalnie pięciu kęsów na każdy posiłek. Są to zasady inspirowane zaleceniami, jakie dostają osoby, które przeszły operację zmniejszenia żołądka. Muszą się przyzwyczaić do jedzenia małych porcji nie tylko ze względu na chęć zrzucenia wagi - fizycznie jest to niemożliwe, by od razu po operacji zmieścić w żołądku tyle samo jedzenia, co przed.  Dr Lewis zaznacza, że co najmniej dwa kęsy dziennie powinny zawierać niezbędne dla organizmu składniki odżywcze, które znajdują się m.in. w: rybach mięsie tofu roślinach strączkowych nabiale Można też ćwiczyć, choć powinny to być lekkie ćwiczenia. Ze względu na niską kaloryczność tej diety, organizm nie będzie miał po prostu skąd wziąć energii na...