
Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego!
Przepis na kajzerki
Będziecie potrzebować
- 450 gramów mąki pszennej
- 200 ml wody
- 20 gramów drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski).
- Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Masę podzielcie na 8 równych części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki to podzielcie na więcej części) i uformujcie.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz).
- Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl