kajzerki przepis
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy

Jecie kajzerki? Z łatwością zrobicie je sami w domu. Wyjdą puszyste i chrupiące

Z domowymi wypiekami nic nie może się równać. W końcu sklepowe bułki nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak te przyrządzone samodzielnie. Pozbawione ulepszaczy też mogą być puszyste i chrupiące. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Wasze rodziny będą zachwycone!
Weronika Kępa
styczeń 01, 2021

Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kajzerki

Będziecie potrzebować

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 20 gramów drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski).
  3. Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Masę podzielcie na 8 równych części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki to podzielcie na więcej części) i uformujcie.
  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz).
  6. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Co zrobić z czerstwego chleba
Adobe Stock
Triki kulinarne Zostało ci czerstwe pieczywo? Nie wyrzucaj go! Zdziwisz się, co możesz z niego zrobić!
Czerstwe pieczywo to nie koniec świata. Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu nie trzeba od razu karmić nim gołębi. Kilkudniowy chleb lub bułki wspaniale nadadzą się do wielu dań. Możesz z nich zrobić, na przykład przepyszną bruschettę!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Jeśli twoje pieczywo stało się twarde i czerstwe, nie wyrzucaj go! Nawet nie wiesz jak ogromny skarb masz w domu! Możesz go użyć między innymi do zrobienia grzanek do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz czerstwy chleb w kostkę, a następnie wymieszasz go z trzema łyżkami oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Całość wstaw do piekarnika na kilka chwil i gotowe! Z czerstwego pieczywa możesz również zrobić przepyszne tosty. Na tym jednak nie koniec. Twardniejące bułki idealnie nadadzą się na domową bułkę tartą . Wystarczy, że wysuszysz czerstwe pieczywo w piekarniku, a następnie zmiksujesz je w melekserze i gotowe! Nie zapominaj jednak, że kilkudniowe pieczywo idealnie sprawdzi się również jako składnik na bruschettę z pomidorami. Przepis na bruschettę z pomidorami Będziesz potrzebować Czerstwe pieczywo 2 dojrzałe pomidory 1 mała cebula 2 ząbki czosnku Mozzarella Oliwa Przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, tymianek Przygotowanie Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do niewielkiej miseczki. Połowę przeciśniętego czosnku zmieszaj z trzema łyżkami oliwy. Powstałą miksturą posmaruj kromki czerstwego chleba. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Na blaszce rozłóż nasmarowane oliwą i czosnkiem pieczywo i piecz przez ok. 5 minut , aż do ładnego zarumienienia (pilnuj, żeby się nie spaliły, jeśli zajdzie taka potrzeba otwórz piekarnik wcześniej lub zmniejsz temperaturę). Po upływie ok. 5 minut otwórz piekarnik i połóż na każdej kromce pokrojoną w plastry mozzarellę, a następnie zamknij piekarnik i piecz jeszcze przez ok. 2 minuty (ser powinien się nieco rozpuścić, nie powinien jednak spływać z kanapek). Pomidory umieść w odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostać na ok. 6 minut....

Przeczytaj