Śniadanie bez kajzerek? Wiele osób nawet nie bierze pod uwagę takiego scenariusza. W końcu pieczywo stanowi nieodłączną część jadłospisu większości Polaków. Zamiast jednak serwować to ze sklepu, spróbujcie przyrządzić je samodzielnie. To naprawdę nic trudnego.

Łatwość przygotowania to jedno, ale wcale nie mniej ważne jest to, jak smaczne są świeżo wypieczone bułeczki ważnej produkcji. Kto choć raz miał okazję zajadać takie wspaniałości na śniadanie, ten doskonale wie o czym mówimy. Sklepowe suche i nadmuchane buły nie mają nawet startu do kajzerek własnego wyrobu.

Jakiej mąki użyć do pieczenia bułek?

Kluczowe w przygotowaniu własnych bułeczek może okazać się użycie właściwego rodzaju mąki. Co prawda wypiek uda się właściwie z każdego jej typu, ale zdecydowanie najgoręcej polecamy wam typ mąki pszennej 650, która w piekarskich kręgach nazywana jest nie bez przyczyny mąką bułkową.

Zapytajcie więc w sklepie o tego rodzaju mąkę lub poszukajcie jej w większym supermarkecie na półce. A potem pozostaje zabrać się do pracy.

Zobacz także:

Przepis na kajzerki domowe

Składniki: 

  • 450 g mąki pszennej (najlepiej typu 650, tzw. mąka bułkowa)
  • 200 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćcie 1 łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże i 100 ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Po upływie tego czasu w kolejnej misce umieśćcie resztę mąki i wody, miękkie masło, jajko, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni, a następnie odstawcie na ok. 10 minut (na tym etapie ciasto powinno ładnie odchodzić od miski).
  3. Po upływie tego czasu przełóżcie ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryjcie je ściereczką kuchenną. Tak przygotowane odstawcie na ok. 1 godziną. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Masę podzielcie na 10 równych części (jeśli chcecie większe bułeczki to podzielcie na mniej części) i uformujcie.
  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i zacznijcie układać na nim uformowane kajzerki w równych odstępach. Tak przygotowane bułeczki ponownie nakryjcie ścierką kuchenną i odstawcie na ok. 40 minut (jeśli chcecie by wyglądały jak te sklepowe, możecie dodatkowo naciąć je delikatnie wzdłuż i wszerz).
  6. Bułeczki dodatkowo warto wysmarować mlekiem lub wodą, by ładnie błyszczały po upieczeniu.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 190 st. C. Kajzerki pieczcie przez ok. 20 minut.

Smacznego!