Jajka występują w różnych formach, przykładowo na twardo, na miękko, sadzone, w formie jajecznicy czy w koszulkach. Najczęściej są serwowane na śniadanie z różnymi dodatkami. Jak się okazuje nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Nie tylko niwelują cenne właściwości jaj, ale również mogą zaszkodzić.
Wartościowe zdrowotne jaj
O tym, że jaja są cennym produktem w codziennej diecie wiadomo nie od dziś. Wśród wielu cennych cech należy wyróżnić, takie jak:
- zawierają wiele witamin i minerałów - m.in. fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz A, E, D czy K,
- są niskokaloryczne - idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka
- są jednym z najbardziej pożywnych produktów,
- luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca.
Spożywanie jaj w liczbach
Przeciętny człowiek zjada w ciągu jednego roku około 140 jaj. Mimo, że jaja zawierają wiele cennych właściwości to jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się ich spożycie maksymalnie 6 jajek na tydzień.
Oprócz ważnych wartości odżywczych mogą podwyższać cholesterol, co będzie równie niebezpieczne dla osób mających problemy z nadciśnieniem. Dlatego też tutaj należy zachować umiar. 6 jaj na tydzień to wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów w nich zawartych.
Zobacz także:
Z czym nie łączyć jajek?
Spożywanie jaj w odpowiednich ilościach ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka, jednak połączenie ich z pewnymi dodatkami niweluje ich cenne wartości, a w najgorszym przypadku może zaszkodzić.
Jaj nie należy łączyć z:
- rybami,
- serem,
- wędlinami,
- mięsem,
- ziemniakami,
- masłem,
- majonezem,
- śmietaną,
- ryżem
- owocami.
Te produkty powodują utrudnione wchłanianie niektórych witamin. Najlepsze jaja smakują solo, a co najważniejsze są najbardziej wartościowe dla organizmu.