Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Newsy

Jecie jajka z tymi produktami? Robicie ogromny błąd. Łącząc je tylko sobie szkodzicie

Jajka należą do grupy produktów bardzo wartościowych, jednak łączenie ich z pewnymi składnikami nie tylko zaburza cenne właściwości, ale przede wszystkim szkodzi organizmowi. Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Jajka występują w różnych formach, przykładowo na twardo, na miękko, sadzone, w formie jajecznicy czy w koszulkach. Najczęściej są serwowane na śniadanie z różnymi dodatkami. Jak się okazuje nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Nie tylko niwelują cenne właściwości jaj, ale również mogą zaszkodzić. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartościowe zdrowotne jaj

O tym, że jaja są cennym produktem w codziennej diecie wiadomo nie od dziś. Wśród wielu cennych cech należy wyróżnić, takie jak:

  • zawierają wiele witamin i minerałów - m.in.  fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz A, E, D czy K,
  • są niskokaloryczne - idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka
  • są jednym z najbardziej pożywnych produktów,
  • luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca.
Zobacz także
Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Na śniadanie jedzą jajka z boczkiem, na obiad smażony ser. Zero zbóż i owoców. Mimo to chudną

Na śniadanie jedzą jajka z boczkiem, na obiad smażony ser. Zero zbóż i owoców. Mimo to chudną

Spożywanie jaj w liczbach 

Przeciętny człowiek zjada w ciągu jednego roku około 140 jaj. Mimo, że jaja zawierają wiele cennych właściwości to jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się ich spożycie maksymalnie 6 jajek na tydzień.

Oprócz ważnych wartości odżywczych mogą podwyższać cholesterol, co będzie równie niebezpieczne dla osób mających problemy  z nadciśnieniem. Dlatego też tutaj należy zachować umiar. 6 jaj na tydzień to wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów w nich zawartych.

Z czym nie łączyć jajek?

Spożywanie jaj w odpowiednich ilościach ma bardzo dobry wpływ na organizm człowieka, jednak połączenie ich z pewnymi dodatkami niweluje ich cenne wartości, a w najgorszym przypadku może zaszkodzić.

Jaj nie należy łączyć z:

  • rybami,
  • serem,
  • wędlinami,
  • mięsem,
  • ziemniakami,
  • masłem,
  • majonezem,
  • śmietaną,
  • ryżem
  • owocami.

Te produkty powodują utrudnione wchłanianie niektórych witamin. Najlepsze jaja smakują solo, a co najważniejsze są najbardziej wartościowe dla organizmu.

jajecznica
Pixabay
Newsy
Chcecie zrobić idealną jajecznicę? Zapomnijcie o dodaniu tego popularnego składnika. Inaczej zrujnujecie jej smak
Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego śniadania bez jajecznicy. Można by rzec iż jest to klasyk. Jeśli dodacie do niej ten składnik, to zniszczycie jej smak!

Każdy ma swój przepis na ulubioną jajecznicę. Jednak wiele osób się zgodzi, że słabo ścięta albo za mocno przypieczona są wręcz niesmaczne. Odpowiednie przygotowanie tej potrawy, a także dodatki mają wpływ na ostateczny smak. Cenne właściwości jaj O tym, że jajka są dobrym składnikiem diety wiadomo nie od dziś. Są doskonałym źródłem białka, a do tego są niskokaloryczne, co powoduje iż idealnie się sprawdzą dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto zawierają wiele witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród tych wartości można śmiało wyróżnić fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, a także takie witaminy jak A, D, E oraz K.  Dlaczego warto włączyć jaja do codziennej diety? Spożywanie jaj w rozsądnych ilościach niesie ze sobą wiele korzyści, takich jak: dzięki zawartości luteiny w żółtku jaja, poprawia się widzenie, a dodatkowo chroni gałkę oczną przez szkodliwym promieniowaniem, luteina również ma wpływ na zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca oraz nowotworu jelita grubego, białko jaja przyczynia się do stabilizacji cukru we krwi, dostarcza organizmowi w czystej postaci białko, które jest idealnym budulcem mięśni, wspomaga odchudzanie odchudzanie, jaja zawierają wiele witamin i mikroelementów pozytywnie wpływających na organizm, a przede wszystkim jest szereg możliwości wykorzystania tego produktu w kuchni. Karta dań z jaj Jaja są bardzo uniwersalne, więc można z nich przygotować wiele różnych potraw. Jednak są one najczęściej serwowane na pierwszy posiłek w ciągu dnia, czyli śniadanie. Typowym klasykiem jest jajecznica, jaja sadzone, na miękko bądź twardo. Z jaj można również przygotować omlet na wytrawnie czy słodko, fritattę,...

kotlety jajeczne
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Na te awaryjne, bezmięsne kotleciki z jajek wszystkie składniki macie już pod ręką. Wystarczy tylko zagotować...
Wegetariańskie kotleciki na bazie jajek to doskonała alternatywa mielonych. Są szybkie w przygotowaniu, gdyż wystarczy ugotować jaja, a reszta robi się praktycznie sama. Koniecznie przetestujcie ten przepis!

Jajka to jeden z kluczowych produktów w kuchni. Są uniwersalne, toteż można z nich przygotować prawie wszystko. Kotlety jajeczne to idealny odpowiednik kotletów mielonych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Cenne właściwości jaj Jaja to nie tylko uniwersalny składnik podczas gotowania, ale i cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jaja dostarczają przede wszystkim takie witaminy jak A, E, D i K czy składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, sodu czy żelaza. Według zaleceń światowych organizacji spożycie jaj nie powinno przekraczać sześciu sztuk na tydzień. Spożywanie jaj pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wśród nich możemy wyróżnić takie właściwości jak: dostarczanie dużych ilości białka, niskokaloryczność, sprzyjanie odchudzaniu, luteina zawarta w żółtku jaja chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem oraz poprawia widzenie, luteina dodatkowo obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego czy chorób serca. Jaja na wiele sposobów Jajka są produktem zawierającym wiele cennych składników odżywczych, a poza tym mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do potraw, stanowić element składowy dań bądź być samodzielną potrawą. Do najpopularniejszych form wykorzystania jajek należą: jaja faszerowane, jaja sadzone, gotowane na twardo lub miękko, jajecznica, naleśniki, jaja w koszulkach czy kotlety jajeczne. Opcji wykorzystania tego składnika jest wiele. Wszystko zależy od potrzeby czy smaku. Przepis na kotlety jajeczne Składniki: 10 jajek 1 żółtko 1 bułka ½ szklanki mleka sos sojowy sól bułka tarta olej masło Przygotowanie:  Jajka gotujcie około 7 minut na twardo....

pomidor
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do pomidorów? Przestańcie jak najszybciej, unikniecie poważnej choroby
Soczyste, słodkie i czerwone pomidory to idealny dodatek do wielu potraw. Jednak niewiele osób wie, że nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Sprawdźcie z czym lepiej nie łączyć tego warzywa!

Pomidory mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej występują na kanapkach czy w postaci sosu. Dzięki zawartości wielu cennych składników powinny się znaleźć w każdej, dobrze zbilansowanej diecie. Jak się okazuje, nie wszystkie połączenia pomidorów z innym produktami są korzystne dla organizmu, a wręcz mogą powodować negatywne konsekwencje. Zastosowanie pomidorów To dość uniwersalne warzywo w kuchni. Najczęściej ląduje jako dodatek do kanapek bądź jajecznicy. Jednak można je przerobić i wykorzystać do wielu innych potraw. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sosy, przykładowo arabiatta, bolognese czy do pizzy. Idealnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu dań. Można je również użyć do przyrządzenia włoskich zapiekanek bruschetty, jajek sadzonych na pomidorach z dodatkami nazywanych szakszuką, klasycznej zupy pomidorowej bądź kremu. Z tych warzyw przygotowuje się również ketchup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie składu lodówki. Dlaczego warto jeść pomidory? Czerwone i soczyste pomidory oprócz szerokiego sposobu zastosowania, mają również wiele cennych wartości. Są źródłem witamin z grupy B, C czy K. Posiadają także mikroelementy jak mangan, miedź bądź kobalt. Ich spożycie poprawia funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości pomidorów należy zaliczyć, takie jak: obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, są niskokaloryczne, korzystnie wpływa na działanie serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia działanie układu nerwowego, czy zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem. Dzięki zawartości...

jajko
AdobeStock
Newsy
Całe jajko, żółtko czy samo białko? Wiecie co jest dla was najzdrowsze?
Wiecie, dlaczego warto jeść jajka? Przeczytajcie, co znajduje się w żółtku, a co w białku jaja.

Na pewno macie w swoich domach jajka. Przygotowuje się z nich wiele kultowych potraw. Jajecznica, omlety, ciasta, babeczki, placuszki… Gotowanie bez jajek byłoby na pewno ciężkie. Oprócz tego, że jajka mają bardzo szerokie zastosowania kulinarne, warto umieszczać je w diecie też ze względów zdrowotnych!  Jajka są od wieków jednym z bardziej cenionych składników pokarmowych. To wyjątkowo skondensowane źródło witamin i minerałów. Przeczytajcie o tym, jakich elementów dostarczają jajka, ile można ich jeść i wreszcie o tym, co jest zdrowsze: żółtka czy białka jaj.  Właściwości zdrowotne jajek Jeśli nie macie na nie alergii, jajka prawie na pewno mogą być składnikiem waszej diety. Pod wapienną skorupką, ukryte jest niesamowicie dużo cennych mikro i makroelementów. Jaja naturalnie muszą stanowić źródło energii dla rozwijających się w nich piskląt. W jajkach kumuluje się więc wiele minerałów i witamin! W jajkach znajdziecie między innymi: Sporo dobrze strawnego białka Dobrze przyswajalne żelazo Prawie wszystkie witaminy (oprócz witaminy C) w pokaźnych ilościach! Magnez, potas, wapń Która część jajka jest najzdrowsza? Żółtko jaja Najbardziej skondensowanych źródłem witamin i minerałów, jest żółtko. Można więc powiedzieć, że to ono jest najzdrowszym elementem jajka. Niektórzy zalecają nawet jedzenie surowych żółtek jako swego rodzaju multiwitaminy. W przypadku żółtek, nie sprawdza się jednak zasada: im więcej, tym lepiej. Żółtko zawiera też znacznie więcej tłuszczu i cholesterolu niż białko jaja. To z tego powodu wydawane są rekomendacje o tym, że jajek też nie można jeść bez limitu. Zdrowe osoby nie powinny przekraczać ilości 7 jajek tygodniowo, a osoby z...