Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest zdrowsza
AdobeStock_
Newsy

Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest dużo zdrowsza

Obieracie jabłka przed zjedzeniem czy zjadacie je ze skórką? Jeden z tych sposobów dostarcza waszemu organizmowi więcej wartości odżywczych. Domyślacie się, o który chodzi?

Jabłko to najpopularniejszy polski owoc. Zawiera szereg witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania dobrego zdrowia.

Jabłka nie tylko wspaniale smakują, ale też mają dużo błonnika i są niskokaloryczne (średnie jabłko ma tylko ok. 100 kcal). Owoc ten stanowi  bogate źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) a także beta-karotenu. Pamiętajcie tylko, żeby zawsze jeść jabłka ze skórką. Dlaczego?

  • Polifenole zawarte w skórce jabłek mają liczne właściwości zdrowotne. Czy wiecie, że jabłko ze skórką zawiera aż o 50% więcej fitoskładników niż obrane jabłko? 
  • Skórki jabłek mają wysokie stężenie przeciwutleniaczy. Zawierają również związki (triterpenoidy), które mają właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie przydatne w profilaktyce raka wątroby, jelita grubego i piersi. 
  • Jabłka zawierają też dużo wapnia, potasu i antocyjanów – czerwonych barwników, które walczą z wolnymi rodnikami.

Podczas jedzenia jabłek, nie pozbywajcie się więc ich skórki, bo jest naprawdę zdrowa!

Zobacz także

Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie

Wybieracie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy które są najlepsze

Które jabłka są najlepsze na szarlotkę? Trzeba pamiętać o 1 ważnej zasadzie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy skórka jabłka jest bezpieczna do spożycia?

Niestety, problemem mogą być zanieczyszczenia na skórce, takie jak pestycydy i herbicydy. Bez względu na to czy kupicie zwykłe, sklepowe jabłka czy jabłka z ekologicznej uprawy, owoce należy przed spożyciem umyć. Jak to zrobić prawidłowo? Okazuje się, że to dość skomplikowana procedura. Tak przynajmniej twierdzą fachowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:

 – Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody. Na koniec, aby zneutralizować pH jabłka, powinno się je wypłukać w czystej wodzie – radzi dr inż. Alicja Ponder z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.

To rozwiązanie może pomóc w usunięciu niektórych powierzchniowych pestycydów i innych chemikaliów. Należy jednak pamiętać, że chemikalia ogólnoustrojowe wewnątrz owocu wciąż w nim pozostaną.

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Co stanie się z waszym organizmem, gdy codziennie będziecie jedli jedno jabłko? 
Znacie powiedzenie „jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora”? To prawdziwa mądrość ludowa. Jest w niej dużo racji i warto wziąć ją sobie do serca.

Jabłka to najpopularniejszy, a jednocześnie jeden z najtańszych polskich owoców. Jesteśmy znanym na całym świecie producentem jabłek. Są cenione ze względu na jakość, smak oraz ilość odmian, jakie oferujemy odbiorcom. Do tego to owoce lokalne, nie musimy ich transportować na duże odległości, zanieczyszczać przy tym środowiska czy generować dodatkowych kosztów, są dostępne w każdym sklepie. Jak jabłka potrafią przysłużyć się naszemu organizmowi? Wartości zdrowotne jabłek To owoce o dużej zawartości witamin C, A, E, K i B6, kwasu foliowego, ryboflawiny, tiaminy i niacyny. Pektyna z jabłek wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Błonnik z kolei, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i trawienie. Owoce zmniejszają też ryzyko wystąpienia takich chorób jak: Rak jelita grubego. Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że zawarte w jabłkach flawonoidy są w stanie zmniejszyć ryzyko tego rodzaju raka. Ponieważ największe stężenie flawonoidów znajduje się w skórce jabłka, należy zjadać ze skórką. Rak okrężnicy. Naukowcy z Chin udowodnili, że zawarte w owocach oligosacharydy zabijają prawie 50% komórek rakowych, dzięki czemu jabłkowa terapia jest skuteczniejsza niż chemioterapia. Miażdżyca Udary Zawały Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim pokazały, że zjadanie przynajmniej 1 jabłka dziennie przez osoby powyżej 50. roku życia znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób, w tej grupie wiekowej. Czy jabłka pomagają na cukrzycę i nadwagę? W obu przypadkach jabłka są polecane przez lekarzy. Pomimo tego, że zawierają cukier, nie mogą więc być nadużywane przez diabetyków, to lekarze zalecają regularne spożywanie ich nawet przez osoby cierpiące na tę chorobę. Tłumaczą to niskim indeksem glikemicznym...

jabłka
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórkę od jabłka? Zrobicie z niej genialne danie. Idealne dla osób na diecie
Maksymalne wykorzystywanie produktów, nie tylko przyczynia się do oszczędności i bardziej ekonomicznego życia, ale również może być powodem do rozwoju wyobraźni, kreatywności.

W ostatnim czasie coraz popularniejszy jest system zero waste, czyli styl życia mający na celu wytwarzanie jak najmniejszej ilości odpadów, a jednoczesne niezanieczyszczanie otaczającego środowiska. Idąc tym tropem, często wykorzystując różnego rodzaju warzywa czy owoce w kuchni, pozostałe obierki lądują w koszu. To jest błąd! Nie tylko jedzenie jest marnowane, ale część z tych odpadków można wykorzystać w innym celu.  Witaminowy diament  Rewelacyjnym owocem, który ma nie tylko znaczne wartości odżywcze, jest najbardziej dostępnym i najpopularniejszym w Polsce, jest jabłko. To pomocny produkt podczas odchudzania, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii (52 kcal/100g) przykładowo w porównaniu do banana (89 kcal/100g). Ponadto, zawiera witaminę C wspomagającą odporność, kwas foliowy, wapń, fosfor czy witaminy takie jak A czy K. Jabłka są już zalecane dla dzieci od najmłodszych lat, gdyż dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają ominąć anemię. Klucz jest w skórce Jedząc jabłka ludzie najczęściej obierają je ze skórki i wyrzucają pozostałości do kosza. Wynika to z tego, że nie wszystkim smakuje bądź używają argument iż skórka jest spryskana opryskami. W takiej sytuacji wystarczy owoce dobrze umyć, a najlepiej wodą z sodą oczyszczoną. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie w skórce ukryte są wszystkie właściwości i mikroelementy. Ta najzdrowsza część jabłka najczęściej ląduje w koszu. Dla każdego, kto nie przepada za skórką i, aby trzymać się zasady zero waste, obierki można wykorzystać przy produkcji przykładowo pysznej galaretki, która idealnie sprawdzi się dla osób na diecie.  Składniki: 2-3 kg obierek z jabłek 7 szklanek cukru 5 szklanek wody 1 opakowanie pektyny do dżemów Wykonanie: Drobno...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...