Jecie i kupujecie je dla zdrowia, a to zupełnie bez sensu. Tracicie pieniące i dajecie się oszukać
AdobeStock
Newsy

Jecie i kupujecie je dla zdrowia, a to zupełnie bez sensu. Tracicie pieniące i dajecie się oszukać

Kupowanie tego produktu nie ma absolutnie żadnego sensu. Znamy znacznie lepsze sposoby na wydanie pieniędzy.
Anna Urbańska
maj 31, 2021

Wszyscy na pewno chcecie być zdrowi i długo cieszyć się w pełni sprawnym ciałem. Jednym z najlepszych sposobów zapewnienia sobie dobrego zdrowia jest stosowanie zdrowej diety. Trzeba jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców oraz dobrze się nawadniać. Poza tym można też dodawać do swojej diety zdrowe produkty, które mają pozytywny wpływ na wasze organizmy.

Ważne są też takie niuanse jak wybór odpowiedniego oleju do smażenia, unikanie spożywania produktów bogatych w sól i dostosowanie diety do swoich chorób. Często możecie przeczytać też o produktach, które są bardzo zdrowe i warto włączać je do swojej diety. Określa się je mianem „superfoods”, czyli jedzenia, które ma ponadprzeciętne właściwości zdrowotne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Siemię lniane – zdrowe, ale pod jednym warunkiem

Jednym z takim produktów jest siemię lniane. Jest ono bardzo zdrowe i zdecydowanie warto włączać je do diety. Jest jednak jedno „ale”. Nigdy nie kupujcie mielonego, odtłuszczonego siemienia lnianego. Pozbawione jest ono najcenniejszych substancji, kwasów tłuszczowych, które czynią siemię wyjątkowym pokarmem.

Odtłuszczone i sproszkowane siemię lniane jest praktycznie bezużyteczne. Oczywiście, dalej jest źródłem błonnika pokarmowego, ale usunięto z niego praktycznie wszystkie wartościowe elementy przez które siemię lniane jest polecane do jedzenia. Nie kupujcie nigdy odtłuszczonego, mielonego siemienia lnianego. Zamiast tego wybierzcie siemię lniane w całości i sami je zmielcie. Będzie o niebo zdrowsze!

Zobacz także

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego

Macie to szczęście, że jedne z najzdrowszych nasion są w Polsce bardzo tanie. Siemię lniane jest jednym z nielicznych dostępnych źródeł kwasu tłuszczowego ALA (alfa-linolenowego). Inne rośliny, pestki i ziarna zawierają go niewiele, a to konieczny związek do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powoduje:

  • Poprawę wyglądu skóry
  • Uspokojenie się procesów zapalnych w organizmie
  • Łagodzi migreny i bóle miesiączkowe
  • Poprawia stan chorych na reumatyzm i choroby autoimmunologiczne

Siemię lniane to produkt, który można polecić praktycznie każdemu. Pamiętajcie jednak, ze jego najzdrowsza wersja to siemię w całości. Możecie mielić je w młynku do kawy, lub blenderze we własnym zakresie, ale nie kupujcie nigdy mielonego i odtłuszczonego siemienia lnianego.

Czytaj także:

Komentarze
siemię lniane
AdobeStock
Newsy Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....

Przeczytaj
zaparcia domowe sposoby
AdobeStock
Zdrowie Są najlepsze na wstydliwy problem 99% Polaków. Jedz je regularnie i będzie po kłopocie
Cierpisz na zaparcia? Sprawdź te sposoby, dzięki którym zapomnisz o swoim problemie!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

W ciąży, podróży i w stresie – zaparcia to wstydliwa przypadłość, która dotyka naprawdę wiele osób w różnych sytuacjach. Ciągły ból brzucha i dyskomfort zdecydowanie wpływają na ogólne samopoczucie. Jak walczyć z zaparciami? Zaparcia – co to jest? Zaparcia są zaburzeniem rytmu wypróżnień. Zdrowy człowiek powinien wypróżniać się przynajmniej raz dziennie. Jeżeli chodzimy do toalety rzadziej, boli nas brzuch i nie mamy apetytu to znaczy, że męczą nas zaparcia. Ich przyczyną może być stres, ciąża, choroba lub niewłaściwa dieta. Najczęściej to ten ostatni czynnik odpowiada za zaparcia, dlatego aby ich uniknąć, należy zacząć jeść odpowiednie produkty! Dieta przy zaparciach Bardzo często zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Jedzenie dużych ilości potraw mącznych bogatych w węglowodany powoduje, że układ pokarmowy jest „zablokowany” – gluten trawi się naprawdę długo. Podobnie sprawa się ma w przypadku ciastek i wypieków bogatych w margarynę i olej palmowy. Zawierają one ciężkostrawne tłuszcze trans, które mogą się przyczyniać do powstawania zaparć. Również przetworzona żywność źle wpływa na układ trawienny – zaliczamy do niej konserwy, gotowe dania w słoikach, sosy i zupki instant oraz pakowane dania garmażeryjne. Organizm źle znosi także produkty mocno słodzone, w tym jogurty owocowe, dżemy, słodycze i soki. Najlepsze sposoby na zaparcia Jeżeli chcecie pozbyć się zaparć, wprowadźcie do swojej diety zmiany według poniższych wskazówek: Pij więcej wody! Woda reguluje procesy trawienne i oczyszcza organizm. Nawadnia jelito grube, dzięki czemu treść pokarmowa łatwiej się przesuwa i jest wydalana z organizmu. Jeśli pijesz niewiele, to zalega ona w przewodzie pokarmowym i powoduje dyskomfort związany z...

Przeczytaj
Edyta Górniak, chałwa
Wikimedia commons
Gwiazdy Edyta Górniak odstawiła ulubiony przysmak by mieć idealną figurę. Nigdy nie zgadniesz jaki
Gwiazda polskiej muzyki zdradziła sekret swojej diety. Na pewno znacie ten kaloryczny przysmak!
Aleksandra Jaworska
listopad 23, 2020

Specjaliści od zdrowia i zgrabnej sylwetki zazwyczaj zgadzają się w zasadach, na których powinno się opierać zdrowe żywienie. Przy każdej diecie słyszymy o regularności jedzenia, pamięci o nawadnianiu organizmu i aktywności fizycznej. Jest jeszcze coś, co pozwoli uchronić sylwetkę przed tyciem. Domyślacie się co? Efekt jojo  Efekt jojo to termin ukuty przez Kelly D. Brownell z Uniwersytetu Yale w odniesieniu do cyklicznej utraty i przyrostu masy. To częste zjawisko występujące wśród osób, które przechodzą z diety na wcześniejszy styl odżywiania.  Niektóre wykluczenia produktów mogą powodować efekt jojo. Zbyt drastyczna zmiana diety tuż po odchudzaniu również. We wszystkim najważniejszy jest zdrowy rozsądek i znajomość własnego organizmu, który domaga się różnych produktów, niekoniecznie jednocześnie. Ulubiony smakołyk Edyta Górniak udzieliła wywiadu dla jednego z portali internetowych, w którym zdradziła z czym pożegnała się dla dobra sylwetki. Piosenkarka od lat zadziwia nienaganną figurą. Zapału do pracy nad ciałem można jej zazdrościć! Można też wziąć po uwagę zalecenia, jakie gwiazda stosuje w swojej diecie. Edyta Górniak otwarcie przyznaje swoje uwielbienie dla chałwy. Co prawda fani znają gust swojej idolki i zdarzało się, że po koncertach bywała nią dosłownie obsypywana. Przez wzgląd na dobro sylwetki chałwa musiała pójść całkowicie w odstawkę.  Piosenkarka może pochwalić się zgrabnym ciałem nie tylko dzięki rezygnacji z ulubionych słodyczy. Figura celebrytki to także zasługa częstej gimnastyki i jej kochanego tańca. Niejednokrotnie Górniak przekonywała również do pływania, które ma zbawienny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej. Nie dla słodyczy W walce ze zbędnymi kilogramami...

Przeczytaj
Uśmiech
Flickr/Christian Benseler
Triki kulinarne Ta roślina wspomaga błyskawicznie spalać tłuszcz! Zrobisz z niej wiele pysznych dań
Chcesz schudnąć lub zmienić coś w swojej diecie? Wypróbuj te proste dania z cieciorki!
Katarzyna Wyborska
listopad 19, 2020

Osoby pragnące zrzucić wagę muszą koniecznie się przełamać i próbować nowych smaków. Dzięki temu będą mogły urozmaicić swoją dietę i jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo! Przykładem świetnego jedzenia na diecie jest ciecierzyca – odkryjcie jej właściwości i dowiedzcie się, co można z niej przyrządzić! Właściwości ciecierzycy Ciecierzyca (zwana też cieciorką) to roślina strączkowa – tak jak groch i fasola. Jest bardzo sycąca, zawiera dużo białka i można z niej zrobić wiele ciekawych dań! Ze względu na dużą zawartość protein, ciecierzycę poleca się osobom stosującym dietę wegetariańską i wegańską. Dania z dużą ilości cieciorki pozwolą zastąpić mięso. Warto też włączyć ją do diety wówczas, gdy cierpimy na niedobór białka lub mamy na nie zwiększone zapotrzebowanie – zwłaszcza dzieci i kobiety w ciąży, bowiem ciecierzyca jest bardzo bogata w kwas foliowy i potas! Dania z cieciorki Kuchnia bliskowschodnia jest praktycznie oparta na ciecierzycy, ale ta roślina zdobywa popularność także w Polsce! Oto jedne z popularniejszych dań zawierających cieciorkę: •     Falafel – to uformowane z ugotowanej ciecierzycy kulki z przyprawami, smażone w głębokim tłuszczu. Zwykle falafele podaje się w bułce z warzywami i sosem. •   Gulasz z cieciorką – ciecierzyca może doskonale zastąpić fasolę w gulaszu! Wystarczy wcześniej ją ugotować i dodać do wywaru. •     Fit ciasteczka – z cieciorki można robić świetne, zdrowe przekąski! Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę, marchew i suszoną żurawinę, uformuj z masy ciasteczka i upiecz. Palce lizać! •     Pasta do kanapek – ugotowaną ciecierzycę zmiel za pomocą blendera i dodaj do niej przyprawy oraz olej. Żeby nieco urozmaicić przepis, do cieciorki możesz dodać inne...

Przeczytaj