Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.
Kim jest Jasiek Kuroń?
Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę.
Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia?
Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane, jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną.
Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować?
Zobacz także:
FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek.
Składniki:
- łyżka oleju rzepakowego
- duża cebula
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 240 ml mleka
- 200 g mąki
- czubata łyżka majeranku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 starte ząbki czosnku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zaczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju.
- Usmażoną cebulę dodajemy do odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej.
- Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem i smażymy placki, aż będą rumiane.
- Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.
Z czym podawać fuczki?
Fuczki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym. Niektórzy dodają do nich sos grzybowy, pomidorowy lub myśliwski.
Przetestujecie przepis Jaśka Kuronia na fuczki?
Źródło: Instagram