Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Jasiek Kuroń?

Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę.

Zobacz także
Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 

Przepis Ani Bardowskiej z „Rolnika…” na zalewę do cukinii: „Przepisy babci Teni są najlepsze”

Przepis Ani Bardowskiej z „Rolnika…” na zalewę do cukinii: „Przepisy babci Teni są najlepsze”

Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia?

Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane, jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną.

Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować?

FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek.

Składniki:

  • łyżka oleju rzepakowego
  • duża cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • 200 g mąki
  • czubata łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 starte ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oleju.
  2. Usmażoną cebulę dodajemy do odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem i smażymy placki, aż będą rumiane.
  5. Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym.

Z czym podawać fuczki?

Fuczki najlepiej smakują z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym. Niektórzy dodają do nich sos grzybowy, pomidorowy lub myśliwski. 

Przetestujecie przepis Jaśka Kuronia na fuczki?

Źródło: Instagram

Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia.
Instagram/Jasiek Kuroń,
Newsy
Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia. Przepyszne swojskie jadło
Krokiety w naszej kuchni mogą przybierać dwie formy. Pasztecików, czyli zasmażanych zrolowanych naleśników z farszem lub uformowanych kotletów, nieco większych i bardziej podłużnych od popularnych mielonych. Które krokiety wolicie? Te Jaśka Kuronia zabierają mniej czasu.

Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać. Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania: - Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym. Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania? Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek. Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka. Popularne dania z ziemniaków i twarogu: Pierogi ruskie Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami Krokiety, których przepis podajemy poniżej Kulki ziemniaczano- serowe Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia Składniki: 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki masła Czubata łyżka...

Jasiek Kuroń gotuje spagetti w sosie pomidorowym z pulpetami. Będziecie w szoku jaki składnik dodał do pulpetów.
Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje
Newsy
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Jaśka Kuronia. Będziecie w szoku jaki dodał składnik do mięsa
Pulpety obecne są zarówno w polskiej, jak i we włoskiej kuchni. My uwielbiamy je w sosie koperkowym, Włosi wkładają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem. Te pulpety namieszają trochę w obu gustach. Zawierają nietypowy bowiem składnik.

Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby  gołąbki . Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy biała cześć pora - drobno posiekana 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane w płatki 1 l passaty pomidorowej 1 płaska łyżeczka oregano sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano. Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu...

Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu
Ta prosta i smaczna sałatka będzie prawdziwym hitem na waszym wielkanocnym stole.

Święta za pasem. Jeśli szukacie właśnie pomysłu na smaczną, zdrową i niskokaloryczną sałatkę, koniecznie sprawdźcie najnowszą propozycję Jaśka Kuronia. Znany kucharz podaje swoją sałatkę z lekkim dressingiem na bazie jogurtu, który jest świetną alternatywą dla majonezu. Jak ją przygotować? - Ostatnia sałatka bardzo wam podpasowała, zatem mam dla was jeszcze fajniejszą, chrupiącą, przepyszną i pożywną sałatkę - bez ryby, bez mięsa ale z jajkiem i ziemniaczkiem, którego możecie wymienić na dojrzałe awokado - zachęca Kuroń. Przepis na sałatkę z jajkiem Jaśka Kuronia Jednym z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole, jest oczywiście sałatka. Ta z przepisu Jaśka Kuronia, będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu. Jest chrupiąca, pożywna i po prostu pyszna. Znajdziemy w niej nie tylko świeże warzywa, takie jak ziemniaki, groszek, czerwona cebula, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, cieciorka czy czerwona papryka, ale też pikle, zioła i aromatyczne przyprawy. Sprawdźcie jak ją przygotowuje Jasiek Kuroń. Składniki: pół szklanki mrożonego groszku (można użyć konserwowego) 4 ugotowane i obrane ziemniaki 3 jajka na twardo pół czerwonej cebuli posiekanej w piórka 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry pół czerwonej papryki pokrojonej w małe paski jedna mini sałata rzymska (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa) 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ugotowanej cieciorki pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki soli odrobina pieprzu sos: 3 łyżki jogurtu, 1 czubata łyżka majonezu, 1 czubata łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz         Wyświetl ten post na Instagramie    ...

https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka
Jasiek Kuroń podzielił się z fanami jednym ze swoich ulubionych smaków dzieciństwa. W jego przepisie, zdaniem jego obserwatorki, pojawił się jednak pewien błąd...

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją. Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne  Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól woda do gotowania dodatki: ser biały, boczek, cebula Przygotowanie: Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Równie dobrze smakują także z kiełbasą. Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w...