Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami. Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją.

Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.

Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne 

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • woda do gotowania
  • dodatki: ser biały, boczek, cebula

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut.
  2. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
  4. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym.
  6. Równie dobrze smakują także z kiełbasą.

Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w komentarzach za przypomnienie im tego kultowego przepisu.

- Jasiek dzięki za przypomnienie o tych prostych do zrobienia kluskach. U mnie były podawane w sosie pomidorowym. Klusek była taka ilość, żeby wieczorem sobie podsmażyć z cebulką na boczku.

- Uwielbiam te kluski. Podaję je z kapustą kiszoną ugotowaną z kminkiem.

- Pycha Mniam. Smaki mojego dzieciństwa.

- Wow, jakie białe, moje zawsze są szare.

Jedna z fanek napisała, że kluski z przepisu jej babci i tak wychodzą najlepsze i wytknęła Jaśkowi, że nie powinien używać w przepisie jajek.

Zobacz także:

- Jajek się nie dodaje, bo i po co? Wystarczy mąka. Bardzo stary przepis z Kujaw… mojej babci. Najlepsze - napisała.

Kto ma rację? Wy robicie kluski szare z jajkami czy bez?

Źródło: Instagram