https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka

Jasiek Kuroń podzielił się z fanami jednym ze swoich ulubionych smaków dzieciństwa. W jego przepisie, zdaniem jego obserwatorki, pojawił się jednak pewien błąd...

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami. Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją.

Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne 

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • woda do gotowania
  • dodatki: ser biały, boczek, cebula
Zobacz także
Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?

Justyna Żyła chwali się wypiekami. Wolicie jej strudel z jabłkami czy „turbo szybkie owoce pod kruszonką"?

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut.
  2. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy.
  3. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
  4. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym.
  6. Równie dobrze smakują także z kiełbasą.

Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w komentarzach za przypomnienie im tego kultowego przepisu.

- Jasiek dzięki za przypomnienie o tych prostych do zrobienia kluskach. U mnie były podawane w sosie pomidorowym. Klusek była taka ilość, żeby wieczorem sobie podsmażyć z cebulką na boczku.

- Uwielbiam te kluski. Podaję je z kapustą kiszoną ugotowaną z kminkiem.

- Pycha Mniam. Smaki mojego dzieciństwa.

- Wow, jakie białe, moje zawsze są szare.

Jedna z fanek napisała, że kluski z przepisu jej babci i tak wychodzą najlepsze i wytknęła Jaśkowi, że nie powinien używać w przepisie jajek.

- Jajek się nie dodaje, bo i po co? Wystarczy mąka. Bardzo stary przepis z Kujaw… mojej babci. Najlepsze - napisała.

Kto ma rację? Wy robicie kluski szare z jajkami czy bez?

Źródło: Instagram

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić
Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie , knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć . Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie. Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi. Składniki: Ugotowane ziemniaki – 1 kg Mąka pszenna – 300-320 g Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Przygotowanie: 1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste. 2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski. 4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak....

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Szare kluski ze skwarkami
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy
Z kuchni babci: prosty przepis na szare kluski. Idealne na obiad
Szare kluski nie mają sobie równych. Pewnie sięgacie po nie rzadko, a niesłusznie! Przepis na szare kluski jest dziecinnie prosty.

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Nazewnictwo bierze się głównie od ich sinego koloru. Do ich przygotowania potrzebne wam będą tarte, surowe ziemniaki, które w tracie ucierania ciemnieją. Stąd ich szarawy odcień.  Szare kluski jako tradycyjne danie na Śląsku Kuchnia śląska jest tłusta i pożywna. Obok wodzianki , knedli i kompotu z suszonych śliwek znajdziecie w niej również kluski, na które przepis podajemy na końcu artykułu. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Z czym podawać szare kluski? Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie.  Smakują równie świetnie z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny . Kluski śląskie możecie także podać do dań bardziej klasycznych, takich jak kotlet schabowy, mielony, czy sos na bazie grzybów. Pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe Szare kluski można jeść jako pełne danie obiadowe. Jeśli wolicie inne pomysły, nic nie szkodzi. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do gulaszu. Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od waszych upodobań. Ciasto na kluski, podobnie jak na naleśniki czy plaski ziemniaczane, jest dość gęste, dlatego każdy z was musi znaleźć idealną dla siebie konsystencję. Może ona zależeć m.in. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej. ...