Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu
Instagram/Jasiek Kuroń
Newsy

Jasiek Kuroń podał przepis na wielkanocną sałatkę z jajkiem. Zamiast majonezu użył zdrowego dressingu

Ta prosta i smaczna sałatka będzie prawdziwym hitem na waszym wielkanocnym stole.

Święta za pasem. Jeśli szukacie właśnie pomysłu na smaczną, zdrową i niskokaloryczną sałatkę, koniecznie sprawdźcie najnowszą propozycję Jaśka Kuronia. Znany kucharz podaje swoją sałatkę z lekkim dressingiem na bazie jogurtu, który jest świetną alternatywą dla majonezu. Jak ją przygotować?

- Ostatnia sałatka bardzo wam podpasowała, zatem mam dla was jeszcze fajniejszą, chrupiącą, przepyszną i pożywną sałatkę - bez ryby, bez mięsa ale z jajkiem i ziemniaczkiem, którego możecie wymienić na dojrzałe awokado - zachęca Kuroń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z jajkiem Jaśka Kuronia

Jednym z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole, jest oczywiście sałatka. Ta z przepisu Jaśka Kuronia, będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu. Jest chrupiąca, pożywna i po prostu pyszna.

Znajdziemy w niej nie tylko świeże warzywa, takie jak ziemniaki, groszek, czerwona cebula, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, cieciorka czy czerwona papryka, ale też pikle, zioła i aromatyczne przyprawy. Sprawdźcie jak ją przygotowuje Jasiek Kuroń.

Zobacz także
Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą

Przepis na flaczki z drobiu Jakuba Kuronia. Koniecznie posypcie je tą przyprawą

Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki

Stary przepis na białą kiełbasę Jacka Kuronia. Dodawał do niej 2 nieoczekiwane składniki

Składniki:

  • pół szklanki mrożonego groszku (można użyć konserwowego)
  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki
  • 3 jajka na twardo
  • pół czerwonej cebuli posiekanej w piórka
  • 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry
  • pół czerwonej papryki pokrojonej w małe paski
  • jedna mini sałata rzymska (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki ugotowanej cieciorki
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • sos: 3 łyżki jogurtu, 1 czubata łyżka majonezu, 1 czubata łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz

Przygotowanie: 

  1. Zagotujcie pół litra mocno osolonej wody, dodajcie mrożony groszek i gotujcie 3 minuty.
  2. Przełóżcie go do zimnej wody i po minucie osuszcie. 
  3. Ziemniaki i jajka pokrójcie w średnią kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół.
  4. Wszystkie składniki przełóżcie do miski,
  5. Sałatkę zalejcie sosem i delikatnie wymieszajcie.
  6. Całość posypcie posiekaną natką pietruszki.
  7. Smacznego!

Źródło: Instagram/JasiekKuron

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...

Najnowsze gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można kroić widelcem
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nowy przepis na gołąbki Jaśka Kuronia. Bez mięsa i tak miękkie, że można je kroić widelcem
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Nie zawierają mięsa. Głównym składnikiem farszu jest ryż. Ale to też nie jest typowa odmiana ryżu.

Skąd się w polskiej kuchni wzięły gołąbki? To potrawa znana w niemal każdej kuchni słowiańskiej. W Czechach i na Słowacji danie nazywa się holubce. Gołąbki jadane są na Ukrainie, Białorusi i Litwie. Znane w Niemczech, a także w Szwecji i Norwegii. Gołąbki, czyli kapusta faszerowana różnościami Niektórzy badacze uważają, że nazwa „gołąbki” pochodzi z języków wschodniosłowiańskich. Miała znaczenie symboliczne. Gołębiom przypisywano czystość i siłę. Potrawa także miała dodawać siły i zachowywać w czystości. Inni twierdzą, że to nawiązanie do eleganckiej francuskiej potrawy: faszerowanych gołębi, pieczonych w liściach kapusty. Gołębie zawijano w liście kapusty, żeby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Dziś w Polsce gołąbki nie są elegancką potrawą. Są za to pysznym daniem podawanym na co dzień. W bardzo wielu odmianach, z mięsem i w wersjach bezmięsnych. Oto co o gołąbkach myśli Jasiek Kuroń: - Danie mega uniwersalne, bo do gołąbków można włożyć wszystko – mięso, ryż, kaszę, grzyby czy multum warzyw. Można w nich zawinąć pozostałości poprzedniego posiłku. Po prostu mistrzostwo niemarnowania 🙂         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis na bezmięsne gołąbki Jaśka Kuronia Składniki: 250 g ryżu brązowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry Kilka liści laurowych 15 ziaren ziela angielskiego 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej 3 łyżki oleju lub oliwy 1 duża cebula 4 ząbki...

https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka
Jasiek Kuroń podzielił się z fanami jednym ze swoich ulubionych smaków dzieciństwa. W jego przepisie, zdaniem jego obserwatorki, pojawił się jednak pewien błąd...

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją. Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne  Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól woda do gotowania dodatki: ser biały, boczek, cebula Przygotowanie: Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Równie dobrze smakują także z kiełbasą. Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w...