
Święta za pasem. Jeśli szukacie właśnie pomysłu na smaczną, zdrową i niskokaloryczną sałatkę, koniecznie sprawdźcie najnowszą propozycję Jaśka Kuronia. Znany kucharz podaje swoją sałatkę z lekkim dressingiem na bazie jogurtu, który jest świetną alternatywą dla majonezu. Jak ją przygotować?
- Ostatnia sałatka bardzo wam podpasowała, zatem mam dla was jeszcze fajniejszą, chrupiącą, przepyszną i pożywną sałatkę - bez ryby, bez mięsa ale z jajkiem i ziemniaczkiem, którego możecie wymienić na dojrzałe awokado - zachęca Kuroń.
Przepis na sałatkę z jajkiem Jaśka Kuronia
Jednym z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole, jest oczywiście sałatka. Ta z przepisu Jaśka Kuronia, będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu. Jest chrupiąca, pożywna i po prostu pyszna.
Znajdziemy w niej nie tylko świeże warzywa, takie jak ziemniaki, groszek, czerwona cebula, sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, cieciorka czy czerwona papryka, ale też pikle, zioła i aromatyczne przyprawy. Sprawdźcie jak ją przygotowuje Jasiek Kuroń.
Składniki:
- pół szklanki mrożonego groszku (można użyć konserwowego)
- 4 ugotowane i obrane ziemniaki
- 3 jajka na twardo
- pół czerwonej cebuli posiekanej w piórka
- 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry
- pół czerwonej papryki pokrojonej w małe paski
- jedna mini sałata rzymska (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa)
- 12 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki ugotowanej cieciorki
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- sos: 3 łyżki jogurtu, 1 czubata łyżka majonezu, 1 czubata łyżka ostrej musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zagotujcie pół litra mocno osolonej wody, dodajcie mrożony groszek i gotujcie 3 minuty.
- Przełóżcie go do zimnej wody i po minucie osuszcie.
- Ziemniaki i jajka pokrójcie w średnią kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół.
- Wszystkie składniki przełóżcie do miski,
- Sałatkę zalejcie sosem i delikatnie wymieszajcie.
- Całość posypcie posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
Źródło: Instagram/JasiekKuron