Ten zakwas zrobicie nawet bez mieszania. Niepotrzebna więc będzie łyżka, wystarczy jeśli macie składniki i słoik z przykrywką. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Podpowiadamy, do czego się przyda, bo z tak przygotowanego zakwasu wyjdzie nie tylko żurek do białej kiełbasy.

Przepis na zakwas na żur Jaśka Kuronia

Kucharz przedstawił prosty sposób na domowy zakwas:

- Dziś mam dla Was przepis na domowy, aromatyczny i idealny na Wielkanoc – zakwas na żur!

Składniki:

  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku przecięte wzdłuż
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • Letnia, przegotowana woda

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek, przygotujcie słoik z pokrywką, przegotujcie i ostudźcie wodę.
  2. Wszystkie składniki wrzućcie do słoika, zalejcie do pełna wodą. Przykryjcie szczelnie pokrywką lub zakrętką i zmieszajcie składniki potrząsając słoikiem.
  3. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni.

Zakwas na żur – do czego używać?

Z zakwasu można przygotować nie tylko wielkanocny żurek. Ponieważ żurek pasuje do białej kiełbasy, możecie przyrządzać go przez cały rok i jeść z kiełbasą z wody, z patelni, a nawet z grilla. Do tej grillowanej wersji najlepiej podawać żurek w kubku, do popicia. Do czego jeszcze dodać takiego zakwasu?:

  • Zakwasu na żur możecie dodawać do domowego pieczywa pieczonego na zakwasie. Nie jest to typowy, chlebowy zakwas, ale chleb na takim zakwasie pieczywo także wyjdzie puszyste i pyszne
  • Zakwas na żur także świetnie sprawdza się do domowej pizzy. Żur do pizzy możecie wykorzystać w postaci klasycznej, lub zrobić specjalny, dodając do maki ziół prowansalskich
  • Jeśli przygotujecie zakwas z mąki pszennej lub orkiszowej, będzie ciekawym dodatkiem do naleśników lub gofrów. Jego właściwości spulchniające może także wzmacniać dodana również woda gazowana
  • Z kolei z żytniego zakwasu wyjdzie doskonały makaron. Jeśli przygotujecie z użyciem maki pełnoziarnistej, będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń

Zobacz także: