
Ten zakwas zrobicie nawet bez mieszania. Niepotrzebna więc będzie łyżka, wystarczy jeśli macie składniki i słoik z przykrywką. Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni. Podpowiadamy, do czego się przyda, bo z tak przygotowanego zakwasu wyjdzie nie tylko żurek do białej kiełbasy.
Przepis na zakwas na żur Jaśka Kuronia
Kucharz przedstawił prosty sposób na domowy zakwas:
- Dziś mam dla Was przepis na domowy, aromatyczny i idealny na Wielkanoc – zakwas na żur!
Składniki:
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ząbki czosnku przecięte wzdłuż
- 4 łyżki mąki żytniej
- Letnia, przegotowana woda
Przygotowanie:
- Obierzcie czosnek, przygotujcie słoik z pokrywką, przegotujcie i ostudźcie wodę.
- Wszystkie składniki wrzućcie do słoika, zalejcie do pełna wodą. Przykryjcie szczelnie pokrywką lub zakrętką i zmieszajcie składniki potrząsając słoikiem.
- Odstawcie w ciemne miejsce na 4 dni.
Zakwas na żur – do czego używać?
Z zakwasu można przygotować nie tylko wielkanocny żurek. Ponieważ żurek pasuje do białej kiełbasy, możecie przyrządzać go przez cały rok i jeść z kiełbasą z wody, z patelni, a nawet z grilla. Do tej grillowanej wersji najlepiej podawać żurek w kubku, do popicia. Do czego jeszcze dodać takiego zakwasu?:
- Zakwasu na żur możecie dodawać do domowego pieczywa pieczonego na zakwasie. Nie jest to typowy, chlebowy zakwas, ale chleb na takim zakwasie pieczywo także wyjdzie puszyste i pyszne
- Zakwas na żur także świetnie sprawdza się do domowej pizzy. Żur do pizzy możecie wykorzystać w postaci klasycznej, lub zrobić specjalny, dodając do maki ziół prowansalskich
- Jeśli przygotujecie zakwas z mąki pszennej lub orkiszowej, będzie ciekawym dodatkiem do naleśników lub gofrów. Jego właściwości spulchniające może także wzmacniać dodana również woda gazowana
- Z kolei z żytniego zakwasu wyjdzie doskonały makaron. Jeśli przygotujecie z użyciem maki pełnoziarnistej, będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń