Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa

To zupa, która poprawia nastrój, rozgrzewa i doskonale nasyca. Jest idealna na czas, gdy za oknem zimno i pochmurno. Przyrządźcie ją z najlepszego przepisu, jaki zdobyliśmy.

Legenda mówi, że zupę cebulową po raz pierwszy przyrządził francuski król Ludwik XV. Władca wrócił zziębnięty i głodny z polowania, a w królewskiej kuchni znalazł tylko cebule, chleb, masło i szampana. Te 4 produkty stały się składnikami pierwszej zupy cebulowej.

Bardziej prawdopodobną tajemnicą zupy cebulowej niż pusta zamkowa kuchnia jest jednak to, że zupa à l’oignon, bo tak się nazywa we Francji, powstała w biednych dzielnicach Paryża. Bo to danie jest smaczne, ciepłe i wartościowe, złożone z tanich, łatwo dostępnych składników.

Było przysmakiem kupców i turystów, często jedzone wokół słynnych paryskich hal targowych. Dziś jest specjałem znanym na całym świecie.  Nie zmieniło się to, że nadal składa się z prostych, dostępnych składników, robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Jasiek Kuroń pokazuje jak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret Jaśka Kuronia na najlepszą zupę cebulową

Największym jego sekretem jest sprawdzona metoda wyciągnięcia całego smaku z cebuli. Ma na to doskonały sposób. Używa do tego masła, które powoduje, że szkląca się cebula lekko karmelizuje i oddaje daniu wszystkie swoje atuty:

Mój sekret na idealną zupę cebulową to uczciwa porcja masła przy zeszkleniu cebuli i leciutką karmelizacja - praktycznie niewidoczna w kolorze. Ponadto nie dodaję soli do przesmażonej cebuli (sól dodaję później) dzięki czemu zupa ma cudownie słodkawy smak. Do zupy obowiązkowo tymianek i grzanka - chrupiąca, aromatyczna z ciągnącym się serem! 😀

Przepis na zupę cebulową

Składniki

  • 60 g masła
  • 6 dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
  • 50 ml brandy lub winiaku
  • 2 l bulionu
  • Ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Posiekany szczypiorek do podania
  • Grzanki z pikantnym serem żółtym lub serem pleśniowym

Przygotowanie

  1. W zimnym rondlu rozpuśćcie masło, dodajcie pokrojone w piórka cebule i duście na średnim ogniu. Gdy cebulka się zeszkli, dodajcie czosnek, tymianek i smażcie, mieszając, jeszcze przez 10 minut. Dodajcie alkohol i poczekajcie, aż odparuje.
  2. Do rondla wlejcie bulion i doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie powoli przez 35 minut.
  3. Doprawcie zupę solą i pieprzem, podawajcie z posiekanym szczypiorkiem i grzanką.
Zobacz także
Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia

Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak

Po przygotowaniu gorącej i pachnącej zupy nie ma co zwlekać z jedzeniem. Jak widać, kucharz jest pierwszy do zjedzenia przygotowanej przez siebie, parującej potrawy. 

Na drugim zdjęciu Aneta uchwyciła moją miłość do cebulowej. Uwielbiam! 😄❤️ Wasz Jaśko Cebulak 😂

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
Instagram, Jasiek kuroń gotuje

Źródło: Instagram, Jasiek Kuroń gotuje, makro.pl

Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Kniejson/Gotujmy.pl
Newsy
Zapiekana zupa cebulowa - prosty i elegancki przepis na obiad
Zupa cebulowa z ostrym, dojrzewającym serem i grzankami to prawdziwy specjał w całej Francji. Coraz częściej podaje się ją jednak na całym świecie!

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej. Ta wyrafinowana, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu potrawa na pewno zachwyci waszych gości i sprawi, że poczują się przyjęci po królewsku! Kluczem do bezbłędnego przygotowania zupy cebulowej jest nie tylko kropla alkoholu, ale również doskonale komponujące się ze słodkim smakiem zupy grzanki z serem dojrzewającym. W tradycyjnej wersji podaje się je z serem Gruyere – twardym, dojrzewającym francuskim serem o mocnym, słonym smaku, jednak możecie go zastąpić również cheddarem, parmezanem czy dojrzewającym serem polskim. Przepis na zapiekaną zupę cebulową Niektóre warianty zupy cebulowej gotowane są tylko na rosole lub z dodatkiem białego wina. Nasz zastępuje je koniakiem, który nadaje całości lekko słodkiego, głębokiego smaku. Składniki: 4 duże cebule 100 g masła 2 l bulionu kieliszek koniaku łyżka mąki ser Gruyere (twardy dojrzewający) pieprz, sól tymianek bagietka liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Obraną cebule pokrójcie w piórka i podsmażcie na maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajcie mąkę i podsmażajcie całość do momentu powstania jasnej zasmażki , po czym zalejcie całość bulionem. Na koniec dodajcie koniak, sól i pieprz, tymianek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujcie jeszcze przez 10 minut. Gotową zupę przelejcie do kamionkowych naczyń, na wierzchu ułóżcie po kromce bagietki i zetrzyjcie odrobinę sera gruyere. Zupę zapiekajcie w piekarniku przez 20 min w 190 stopniach. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku. Ten przepis podbija sieć...

Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy
Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak
Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera! Zupa cebulowa z dodatkiem Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak. Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni! Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem? Zupa: 1 kg cebuli 4 szklanki bulionu szklanka wytrawnego białego wina kieliszek koniaku łyżka cukru sól szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony, czarny pieprz 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy Grzanki: pół bagietki szklanka startego sera gruyere  masło do smarowania Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę. Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik.  Wino!  Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy...

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
ONS.pl / kuroń.com.pl
Newsy
Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
Nie tylko karp smażony i w galarecie może pojawić się na waszym stole. Kto wie, może ta ryba smażona z cebulą i grzybami stanie się nową tradycją i w waszej rodzinie.

W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”. Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów. Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu: - Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia Składniki: 300 g pieczarek 3 cebule 250 g karpia 3 liście laurowe 3 łyżki mąki 4 ziarenka pieprzu czarnego Olej do smażenia np. rzepakowy Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej,...

Zupa ziemniaczana z bryndzą. Prosta i sycąca
Adobe Stock
Newsy
Zupa ziemniaczana z bryndzą. Ugotujecie ją w mniej niż 30 minut i smacznie wykarmicie całą rodzinę
Ile zwykle obieracie i gotujecie ziemniaki? 20-25 minut? To właśnie w takim czasie przygotujecie kartoflankę z bryndzą. Podajemy przepis.

Zupa ziemniaczana, zwana też kartoflanką, to jedna z najprostszych polskich zup. Jak każde danie, można ją zrobić oczywiście w wersji mocno uproszczonej, lub bardzo rozbudowanej. W każdym przypadku niezmienny będzie jeden składnik zupy – ziemniaki. Do tego typu zupy można dodać boczek, kiełbasę lub jedno i drugie. Można ją ugotować na mięsie, lub zrobić wersję bezmięsną, a na ostatnim etapie przyprawiania dodać łyżkę masła. Jak bryndza zmienia smak zwykłej kartoflanki? Bryndza jest miękkim serem podpuszczkowym wyrabianym na Podhalu, z mleka owczego. Ma intensywny, słony smak i konsystencję przypominającą gęstą pastę. To pierwszy polski, lokalny produkt, który został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako produkt regionalny, który może być wytwarzany tylko na Podhalu. Dodanie tego sera owczego do kartoflanki spowoduje, że delikatna zupa nabierze ostrości i wyrazistości. Niezależnie od tego, gdzie zostanie ugotowana, będzie więc miała posmak, znany nam jedynie z polskich gór. Jakich wartości odżywczych bryndza doda zupie? Bryndza poza tym, że nada zupie niepowtarzalnego smaku, uzupełni ją w wartości odżywcze, których nie dostarczyłaby zwykła krowia śmietana. W serze znajduje się bowiem wiele składników mineralnych, oraz witamin. Obecny w bryndzy fosfor i wapń wpływają na mineralizację kości, zapobiegają krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych. Ser zawiera też duże ilości magnezu, który zapobiega skurczom mięśni i uodparnia na stres. Bryndza to także źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A i E, a także witaminy C, B6 i B12. Dzięki dodatkowi bryndzy zupa ziemniaczana będzie sycąca i bardziej wartościowa, jednocześnie jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Przepis na doskonałą zupę ziemniaczaną z bryndzą Składniki: Ok....