Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten  1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa

To zupa, która poprawia nastrój, rozgrzewa i doskonale nasyca. Jest idealna na czas, gdy za oknem zimno i pochmurno. Przyrządźcie ją z najlepszego przepisu, jaki zdobyliśmy.

Legenda mówi, że zupę cebulową po raz pierwszy przyrządził francuski król Ludwik XV. Władca wrócił zziębnięty i głodny z polowania, a w królewskiej kuchni znalazł tylko cebule, chleb, masło i szampana. Te 4 produkty stały się składnikami pierwszej zupy cebulowej.

Bardziej prawdopodobną tajemnicą zupy cebulowej niż pusta zamkowa kuchnia jest jednak to, że zupa à l’oignon, bo tak się nazywa we Francji, powstała w biednych dzielnicach Paryża. Bo to danie jest smaczne, ciepłe i wartościowe, złożone z tanich, łatwo dostępnych składników.

Było przysmakiem kupców i turystów, często jedzone wokół słynnych paryskich hal targowych. Dziś jest specjałem znanym na całym świecie.  Nie zmieniło się to, że nadal składa się z prostych, dostępnych składników, robi się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Jasiek Kuroń pokazuje jak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret Jaśka Kuronia na najlepszą zupę cebulową

Największym jego sekretem jest sprawdzona metoda wyciągnięcia całego smaku z cebuli. Ma na to doskonały sposób. Używa do tego masła, które powoduje, że szkląca się cebula lekko karmelizuje i oddaje daniu wszystkie swoje atuty:

Mój sekret na idealną zupę cebulową to uczciwa porcja masła przy zeszkleniu cebuli i leciutką karmelizacja - praktycznie niewidoczna w kolorze. Ponadto nie dodaję soli do przesmażonej cebuli (sól dodaję później) dzięki czemu zupa ma cudownie słodkawy smak. Do zupy obowiązkowo tymianek i grzanka - chrupiąca, aromatyczna z ciągnącym się serem! 😀

Przepis na zupę cebulową

Składniki

  • 60 g masła
  • 6 dużych cebul
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
  • 50 ml brandy lub winiaku
  • 2 l bulionu
  • Ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • Posiekany szczypiorek do podania
  • Grzanki z pikantnym serem żółtym lub serem pleśniowym

Przygotowanie

  1. W zimnym rondlu rozpuśćcie masło, dodajcie pokrojone w piórka cebule i duście na średnim ogniu. Gdy cebulka się zeszkli, dodajcie czosnek, tymianek i smażcie, mieszając, jeszcze przez 10 minut. Dodajcie alkohol i poczekajcie, aż odparuje.
  2. Do rondla wlejcie bulion i doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie powoli przez 35 minut.
  3. Doprawcie zupę solą i pieprzem, podawajcie z posiekanym szczypiorkiem i grzanką.
Zobacz także
Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Niezwykła panierka do sznycli z kurczaka Jaśka Kuronia. Zdziwilibyście się, co dodaje do bułki tartej

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia

Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak

Po przygotowaniu gorącej i pachnącej zupy nie ma co zwlekać z jedzeniem. Jak widać, kucharz jest pierwszy do zjedzenia przygotowanej przez siebie, parującej potrawy. 

Na drugim zdjęciu Aneta uchwyciła moją miłość do cebulowej. Uwielbiam! 😄❤️ Wasz Jaśko Cebulak 😂

Jasiek Kuroń gotuje zupę cebulową. Ten 1 składnik decyduje, że jest wyjątkowa
Instagram, Jasiek kuroń gotuje

Źródło: Instagram, Jasiek Kuroń gotuje, makro.pl

Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy
Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak
Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera! Zupa cebulowa z dodatkiem Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak. Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni! Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem? Zupa: 1 kg cebuli 4 szklanki bulionu szklanka wytrawnego białego wina kieliszek koniaku łyżka cukru sól szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony, czarny pieprz 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy Grzanki: pół bagietki szklanka startego sera gruyere  masło do smarowania Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę. Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik.  Wino!  Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy...

anna lewandowska przepisy
ONS
Przepisy
Obłędna pomidorowo-marchewkowa zupa krem od Ani Lewandowskiej! Ten przepis bije na głowę!
Wiemy, że lubicie przepisy Ani Lewandowskiej, dlatego mamy dla was coś specjalnego - spróbujcie tej pysznej, rozgrzewającej zupy na jesień, a nie będziecie chcieli jeść nic innego!

Znana z wielu sukcesów sportowych i małżeństwa z piłkarzem Robertem Lewandowskim, Anna cały czas rozwija swoją osobistą markę. Już nie tylko prowadzi treningi, ale także sprzedaje własną zdrową żywność i przepisy. Sportsmenka bowiem słynie ze świetnych dań dla sportowców, które przygotowuje dla siebie i Roberta. Dlatego właśnie jesteśmy przekonani, że ta zupa pomidorowo-marchewkowa autorstwa Ani nie tylko jest przepyszna, ale także da wam mnóstwo energii na cały dzień! Sprawdźcie przepis! Jedzenie jesienią? Tylko na ciepło! Ania wyznaje zasadę, że jesienią i zimą spożywane przez nas posiłki powinny być ciepłe. Dlatego właśnie w tym czasie przygotowuje więcej zup. Sezon jesienny aż się o to prosi! Właśnie teraz mamy dostęp do wielu warzyw, jak pomidory (w postaci przetworów), dynie i marchewki, które świetnie nadają się do robienia zup krem. Niedawno Anna podzieliła się autorskim przepisem na taką kremową i rozgrzewającą zupę, idealną na jesień. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu! Pomidorowo-marchewkowa zupa krem – przepis Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujecie: 3-4 pomidory lub jedną puszkę krojonych pomidorów 2 marchwie Kawałek korzenia pietruszki Ćwierć korzenia selera Ćwierć cebuli 1 ziemniaka Pół ząbka czosnku 1 łyżeczkę masła Tymianek Kurkumę Sól Pieprz Cukier Kilka liści świeżej bazylii Przygotowanie Sparz pomidory i obierz ze skórki. Jeśli korzystasz z krojonych pomidorów z puszki, to pomiń ten krok. Wszystkie warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojony czosnek i cebulę. Wrzuć resztę warzyw, wlej wodę, dodaj przyprawy i gotuj, aż zmiękną. Gdy warzywa będą już miękkie, poczekaj...

Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy
Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl