Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby gołąbki.

Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.

Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • biała cześć pora - drobno posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki
  2. Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano.
  4. Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej
  5. Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu odparuje, danie jest gotowe.

Z czym serwować pulpety?

Jak już ustaliliśmy, pulpety kochają zarówno Polacy, jak i Włosi i każdy naród podaje je zgodnie z własnymi gustami. Jasiek Kuroń pokazuje, że można je podać z makaronem i posypać parmezanem oraz świeżą bazylią jak zrobiliby to Włosi. Ale proponuje także spróbować ich z kopytkami lub z ziemniakami. Czyli po polsku.

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń gotuje

Zobacz także: