Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby gołąbki.
Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.
Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- biała cześć pora - drobno posiekana
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 1 l passaty pomidorowej
- 1 płaska łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki
- Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano.
- Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej
- Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu odparuje, danie jest gotowe.
Z czym serwować pulpety?
Jak już ustaliliśmy, pulpety kochają zarówno Polacy, jak i Włosi i każdy naród podaje je zgodnie z własnymi gustami. Jasiek Kuroń pokazuje, że można je podać z makaronem i posypać parmezanem oraz świeżą bazylią jak zrobiliby to Włosi. Ale proponuje także spróbować ich z kopytkami lub z ziemniakami. Czyli po polsku.
Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń gotuje