Jasiek Kuroń gotuje spagetti w sosie pomidorowym z pulpetami. Będziecie w szoku jaki składnik dodał do pulpetów.
Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje
Newsy

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpetami Jaśka Kuronia. Będziecie w szoku jaki dodał składnik do mięsa

Pulpety obecne są zarówno w polskiej, jak i we włoskiej kuchni. My uwielbiamy je w sosie koperkowym, Włosi wkładają je do sosu pomidorowego i podają z makaronem. Te pulpety namieszają trochę w obu gustach. Zawierają nietypowy bowiem składnik.

Jasiek Kuroń, co jakiś czas przypomina nam ciekawe, polskie dania, prezentując je w nowej oprawie. Jak przystało na syna znanego z programów kulinarnych, nieżyjącego już kucharza promującego kuchnię polską, Maćka Kuronia, Jasiek przede wszystkim gustuje w polskich daniach tradycyjnych, takich jak choćby gołąbki.

Pulpety z kurczaka Jaśka Kuronia, to delikatne klopsiki, aromatyzowane tymiankiem, z dodatkiem białej części pora. Por został dodany do mięsa zamiast cebuli, dzięki temu całość jest lżejsza i nabiera subtelnego smaku. Koniecznie przygotujcie pulpeciki Kuronia. Jesteśmy ciekawi jak je podaliście i czy wam smakowały.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tymiankowo-porowe pulpety Kuronia

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • biała cześć pora - drobno posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • sól, pieprz
Zobacz także
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”

Klopsy w sosie pomidorowym

Przepis na proste klopsiki w sosie pomidorowym. Dodajcie 1 składnik, a będą wyjątkowo mięciutkie

Przygotowanie:

  1. Mięso mielimy i odstawiamy do lodówki
  2. Pora z tymiankiem smażymy na łyżce oleju mieszając przez 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę oraz czosnek. Wlewamy passatę i dodajemy oregano.
  4. Przesmażonego pora z tymiankiem przekładamy do mięsa, dodajemy płaską łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Wyrabiamy mięso rękoma minimum 3 minuty, a najlepiej
  5. Formujemy około 12 pulpetów, dodajemy do sosu i krótko dusimy. Gdy 1/3 sosu odparuje, danie jest gotowe.

Z czym serwować pulpety?

Jak już ustaliliśmy, pulpety kochają zarówno Polacy, jak i Włosi i każdy naród podaje je zgodnie z własnymi gustami. Jasiek Kuroń pokazuje, że można je podać z makaronem i posypać parmezanem oraz świeżą bazylią jak zrobiliby to Włosi. Ale proponuje także spróbować ich z kopytkami lub z ziemniakami. Czyli po polsku.

Źródło: Instagram/Jasiek Kuroń gotuje

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...

Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
ONS.pl / Adobe Stock/ Instagram
Newsy
Jasiek Kuroń i jego ulubione kluski z 3 składników. Ich przygotowanie zajmuje chwilę
Kluski można przygotowywać z samej mąki, samych ziemniaków, albo jak w tym przypadku, z ziemniaków z dodatkiem mąki. Przedstawiamy pyzy Jaśka Kuronia.

Kluski są tym lepsze, im łatwiejsze do przyrządzenia. Tylko wtedy będziemy je chętnie przygotowywać i często delektować się ich smakiem. Pyzy Jaśka Kuronia spełniają wszystkie wymagania dobrych klusek: są proste, zrobicie je z jedynie trzech składników, robi się je bardzo szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Spróbujcie. Przepis na proste pyzy Jaśka Kuronia Składniki: 2 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli Dodatkowo potrzebny będzie garnek osolonej wody i cebula lub boczek na skwarki. Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, a następnie ścieramy je na drobnych oczkach tarki. Dodajemy sól i odstawiamy na parę minut, aż wycieknie  sok z ziemniaków. Przekładamy starte ziemniaki na sitko, na którym dodatkowo układamy czystą ściereczkę i wyciskami przez ściereczkę ziemniaki do sucha. Do masy dajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy ją z ziemniakami i lepimy w dłoniach okrągłe kluski, wielkości piłeczki pingpongowej. Zagotowujemy wodę solą, do wrzącej wody wrzucamy kluski i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze 3 minuty. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami z boczku, jak proponuje Jasiek Kuroń, lub z dowolnym aromatycznym, wytrawnym sosem. Może być mięsny lub grzybowy.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Skąd się wzięły pyzy? O to mieszkańcy różnych regionów Polski mogą się kłócić godzinami. Jedno jest pewne. Ponieważ pyzy to kluski ziemniaczane, zaczęły być przyrządzane przez...

Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut
Adobe Stock
Newsy
To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut
To nie są zwykłe gołąbki. W domu Kuroniów nazywano je zawijakami. Są szybkie do przygotowania i doskonałe na mały i większy głód. Podajemy przepis.

Jasiek Kuroń, znany jest ze swoich tradycyjnych i mniej tradycyjnych dań, które pokazuje swoim fanom, w mediach społecznościowych. Tym razem proponuje danie dla miłośników zawijanych gołąbków, którzy lubią wprowadzić do swojej kuchni niestandardowe składniki, a także doceniają dania robione w parę minut. Super prosty pomysł na „pierożki” zawijane jak gołąbki u nas w domu zwane po prostu zawijakami 😄 Przepis na zawijaki Jaśka Kuronia Składniki 1 opakowanie papieru ryżowego Ćwiartka kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 cebula 1 por 1 łodyga selera naciowego Garść boczniaków lub pieczarek 1 kostka tofu 2 łyżki sosu Teriyaki Pół łyżeczki mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonej kolendry Olej do smażenia Duże naczynie wypełnione wodą do namaczania płatów papieru ryżowego Przygotowanie Składniki sosu mogą być całkiem surowe, trzeba je tylko rozdrobnić. można je też podsmażyć czy poddusić na łyżce oleju. Wszystkie warzywa poszatkujcie, podsmażacie lub nie i wrzucajcie do miski. Jeśli zdecydujecie się na podduszenie, przypraw użyjcie już podczas smażenia. Tofu odsączcie z płynu i rozdrobnijcie widelcem, a następnie dodajecie do pozostałych składników. Gdy farsz jest gotowy, przygotowujecie płaty papieru ryżowego. Każdy płat włóżcie na chwilę do naczynia z wodą. Rozłóżcie na dłoni i od góry nałóżcie farsz, zawińcie boki i zwińcie ciasto w rulonik. W ten sam sposób napakujcie kolejne gołąbki farszem. Rozgrzejcie suchą patelnię (możecie dodać odrobinę tłuszczu), kładźcie na niej gołąbki i podsmażajcie z obu stron na złoty kolor. Jak tę egzotyczną odmianę gołąbków podaje Jasiek Kuroń i ile czasu zajmuje mu przygotowanie tego dania?...

Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić
Choć ojczyną ziemniaków jest Ameryka Południowa, to w Polsce są warzywem narodowym. Nie ma obiadu bez kartofli. Co zrobić, gdy zostaną resztki?

Nie musicie ich wyrzucać. Zróbcie z nich doskonałe kluski śląskie , knedle, gnocchi czy placki. Ulepcie  kotlety ziemniaczane, przygotujcie krokiety, pyzy lub kartacze. Jeśli chcecie je wykorzystać już teraz, bez poświęcania czasu na przygotowanie nowego dania, możecie je po prostu podsmażyć . Lista potraw z ziemniaczanych resztek jest długa. Jasiek Kuroń obowiązkowo dodaje do niej kopytka i udowadnia, że ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Przepis na kopytka z resztki ziemniaków wg Jaśka Kuronia Kucharz z klanu Kuroniów, podobnie jak większość z nas, kocha ziemniaki. Już nie raz pokazał na swoim instagramowym profilu, że potrafi zrobić z nich niemal wszystko. Do tego, jak przystało na dobrego kucharza, nie tylko nie wyrzuca resztek ziemniaków, ale czasem gotuje ich więcej, żeby kolejnego dnia wyczarować całkiem nowe danie. Jeśli zdarza Wam się ugotować za dużo ziemniaków, albo ugotujecie jak ja, z premedytacją na dzień następny, to polecam wam ten przepis. Klasyka czyli kopytka. Zobaczcie jak łatwo to się robi. Składniki: Ugotowane ziemniaki – 1 kg Mąka pszenna – 300-320 g Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Przygotowanie: 1. Przeciskamy wczorajsze ziemniaki przez praskę, lub używamy tłuczka, ale nie blendera, bo ziemniaki staną się gumiaste. 2. Układamy tłuczone ziemniaki na dnie garnka i zgarniamy je tak, żeby zajmowały 2/3 dna. Pozostała 1/3 wypełniamy mąką. W ten sposób, bardzo prosto odmierzamy właściwa ilość mąki. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3. Z ciasta odrywamy kulkę, rolujemy ją w tworząc wałeczek o średnicy 1-2 cm i kroimy nożem odkrawając ukośne kluski. 4. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek, i po wypłynięciu, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, po czym wyjmujemy na durszlak....