Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy

Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię

Doskonałe gołąbki bez mięsa podawajcie jako danie główne albo dodatek do obiadu.

Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Można przygotować ją na wiele sposobów – użyć różnych typów kapusty, eksperymentować z farszem i zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, zrobić np. śmietanowy. Gołąbki bez mięsa mogą być doskonałym głównym daniem dla wegetarian albo stanowić pyszny dodatek do mięsnego dania.

Przygotowanie kapusty do gołąbków to czynność, której nikt nie lubi. Dlatego warto ułatwić sobie zadanie, korzystając w sezonie z młodej kapusty albo sparzyć ją w… mikrofalówce! Ten genialny trik pozwoli wam szybko rozprawić się z kapuścianymi liśćmi i przyśpieszy pracę nad daniem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jarskie gołąbki na parze

Składniki

  • 8 dużych liści kapusty
  • 30 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • Cukier do smaku
  • Maggi w płynie do smaku
  • Kawałek czerwonej świeżej papryki
  • Kawałek żółtej świeżej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
Zobacz także
Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie

Gołąbki meksykańskie. Prosty przepis na smaczny obiad, bez dokładki się nie obejdzie 

 

Przygotowanie

  1. Główkę kapusty sparzcie we wrzątku i obierzcie z liści. Jeśli korzystacie ze starej kapusty, to możecie rozbić nerwy płaską stroną tłuczka.
  2. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie i odcedźcie.
  3. Gałązkę natki posiekajcie drobno, paprykę czerwoną i żółta pokrójcie w kostkę.
  4. W misce wymieszajcie ryż z natką, paprykami i roztrzepanym jajkiem. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  5. Na każdy liść kapusty nałóżcie farsz i dokładnie zawińcie. Gołąbki dobrze jest zawinąć w folię spożywczą, ponieważ farsz jest dość luźny.
  6. Dno garnka wyłóżcie pokrojonymi liśćmi kapusty (wystarcza 2-3 sztuki), dodajcie pozostałą natkę pietruszki i gałązkę lubczyku. Wlejcie bulion warzywny. Postawcie sitko do gotowania na parze, ułóżcie w nim ponownie liście kapusty, a na nich gołąbki.
  7. Gotujcie przez 20 minut od momentu zagotowania.
  8. Przecedźcie wywar, odlejcie półtorej szklanki i zagotujcie go z mąką wymieszaną z masłem. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem i Maggi, jeśli lubicie. Dodajcie koncentrat i wymieszajcie, aż dobrze się połączy z bulionem.
  9. Gołąbki podawajcie w całości albo pokrojone w plastry i polane sosem.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z gęsiny w rosole. Prosty przepis na smaczne gołąbki, duże lepsze od wieprzowych 
Gołąbki z gęsiną zachwycą waszych gości i sprawią, że ta klasyczna, znana przez wszystkich potrawa zaskoczy zupełnie nowym smakiem.

Gołąbki standardowo podaje się z mięsem mielonym oraz ryżem, jednak w sieci aż roi się od nowoczesnych, zmodyfikowanych przepisów na gołąbki. Podsuwamy wyjątkowo wyrafinowaną wersję tej klasycznej potrawy – z gęsiną!  Przepis na gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu powinno go wyjść ok. 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 0,5 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie:  Wyluzujcie pierś z gęsi, porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykrójcie kościec z mięsem i okrawkami na rosół, a także kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki  Ugotujcie rosół z przyrumienionymi warzywami i odlejcie 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokrójcie. Zmielcie w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Posiekajcie drobno obraną cebulę i usmażcie ją na złoto na oleju.  Wymieszajcie mielone mięso (surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, maggi, ryż, szczyptę soli i olej. Z kapusty zdejmijcie 4 wierzchnie liście. Zalejcie je wrzątkiem, odcedźcie i osuszcie. Ze sparzonych liści zetnijcie grube nerwy. Na każdy liść nałóżcie farsz (po ok. 2 łyżki) i zwińcie gołąbki, a następnie zawińcie je w folię spożywczą. Ułóżcie w garnku do gotowania na parze i gotujcie 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku. Wyjmijcie z garnka i rozwińcie. Podgrzejcie rosół z gęsi, a gołąbki...

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną! Właściwości kapusty kiszonej Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu. Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona 2 łyżki smalcu Do sosu: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy, Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu)....

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

sposób na soczysty farsz do gołąbków
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy
Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy farsz na świecie
Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający. Przepis na gołąbki z soczystym farszem Będziecie potrzebować 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego 1 główki kapusty 300 gramów ryżu 2 cebul 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej 2 łyżek oleju 500 ml bulionu Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku Przygotowanie Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu). Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno ułóżcie wasze gołąbki. Całość przykryjcie liśćmi kapusty, zalejcie gorącym bulionem, tak aby zakrył gołąbki i duście pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Do pozostałej ze smażenia cebuli dodajcie pomidory z puszki lub passatę pomidorową....