Gołąbki to jedna z najbardziej popularnych polskich potraw. Można przygotować ją na wiele sposobów – użyć różnych typów kapusty, eksperymentować z farszem i zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego, zrobić np. śmietanowy. Gołąbki bez mięsa mogą być doskonałym głównym daniem dla wegetarian albo stanowić pyszny dodatek do mięsnego dania.

Przygotowanie kapusty do gołąbków to czynność, której nikt nie lubi. Dlatego warto ułatwić sobie zadanie, korzystając w sezonie z młodej kapusty albo sparzyć ją w… mikrofalówce! Ten genialny trik pozwoli wam szybko rozprawić się z kapuścianymi liśćmi i przyśpieszy pracę nad daniem.

Przepis na jarskie gołąbki na parze

Składniki

  • 8 dużych liści kapusty
  • 30 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 gałązka lubczyku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • Cukier do smaku
  • Maggi w płynie do smaku
  • Kawałek czerwonej świeżej papryki
  • Kawałek żółtej świeżej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki

 

Przygotowanie

  1. Główkę kapusty sparzcie we wrzątku i obierzcie z liści. Jeśli korzystacie ze starej kapusty, to możecie rozbić nerwy płaską stroną tłuczka.
  2. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie i odcedźcie.
  3. Gałązkę natki posiekajcie drobno, paprykę czerwoną i żółta pokrójcie w kostkę.
  4. W misce wymieszajcie ryż z natką, paprykami i roztrzepanym jajkiem. Doprawcie farsz solą i pieprzem.
  5. Na każdy liść kapusty nałóżcie farsz i dokładnie zawińcie. Gołąbki dobrze jest zawinąć w folię spożywczą, ponieważ farsz jest dość luźny.
  6. Dno garnka wyłóżcie pokrojonymi liśćmi kapusty (wystarcza 2-3 sztuki), dodajcie pozostałą natkę pietruszki i gałązkę lubczyku. Wlejcie bulion warzywny. Postawcie sitko do gotowania na parze, ułóżcie w nim ponownie liście kapusty, a na nich gołąbki.
  7. Gotujcie przez 20 minut od momentu zagotowania.
  8. Przecedźcie wywar, odlejcie półtorej szklanki i zagotujcie go z mąką wymieszaną z masłem. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem i Maggi, jeśli lubicie. Dodajcie koncentrat i wymieszajcie, aż dobrze się połączy z bulionem.
  9. Gołąbki podawajcie w całości albo pokrojone w plastry i polane sosem.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: