Japończycy zajadają się tym codziennie i żyją 100 lat. Działa przeciwstarzeniowo i reguluje trawienie
AdobeStock
Newsy

Japończycy zajadają się tym codziennie i żyją 100 lat. Działa przeciwstarzeniowo i reguluje trawienie

To pyszne danie robi się w mgnieniu oka i zawiera tylko kilka składników. Jego wspaniałe właściwości docenili Japończycy, którzy jedzą to prawie każdego dnia.

Dieta i styl życia Japończyków regularnie stają się przedmiotami badań naukowców, którzy chcą dociec, jaka jest tajemnica długowieczności mieszkańców Japonii. Średnia długość życia mężczyzn w tym kraju wynosi 81 lat, a kobiet aż 88. Z kolei w Polsce przeciętnie żyjemy prawie 72 lata (mężczyźni) i 78 (kobiety).

Pewnie jeszcze długo nie dowiemy się, co dokładnie sprawia, że tylu Japończyków żyje 100 lat i więcej, ale możemy zainspirować się ich dietą i przygotować danie, które gości w ich jadłospisie prawie codziennie. Mowa tutaj o zupie miso - prostym daniu, które robi się w 10 minut z kilku składników. 

Jak zupa miso działa na organizm?

Zupę tę przyrządza się na bazie pasty miso (kupicie ją w każdym większym markecie na dziale z kuchnią azjatycką) i dodaje do niej różne dodatki, najczęściej tofu i wodorosty nori oraz cebulę dymkę, czosnek i imbir. 

W miso znajdują się cenne składniki odżywcze, które mają dobroczynne działanie na florę bakteryjną naszych jelit. Jedzenie tej zupy może wzmocnić odporność i przyspieszyć rekonwalescencję w przypadku sezonowych infekcji.

Probiotyki, które tak dobrze działają na jelita wspomagają trawienie i pomagają lepiej przyswajać witaminy, minerały i inne składniki odżywcze z żywności. Sprawdźcie, jak samodzielnie przygotować tę smaczną i zdrową zupę. 

Zobacz także
Ten napar to przepis stulatków na długowieczność. Pijcie go regularnie, jeśli chcecie dożyć sędziwego wieku

Ten napar to przepis stulatków na długowieczność. Pijcie go regularnie, by dożyć sędziwego wieku

Dieta Okinawa, czyli jak odżywiają się długowieczni Japończycy. Prawie nie jedzą ryżu

Jak odżywiają się najbardziej długowieczni Japończycy? Nie uwierzycie, że prawie nie jedzą tego 1 produktu

Jak zrobić zupę miso?

Składniki:

  • 1 litr wody

  • 2 łyżki pasty miso

  • pół kostki tofu naturalnego (około 80-100 g)

  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 kawałeczek korzenia imbiru

  • kilka liści jarmużu albo kapusty pak choi

  • 1 cały arkusz wodorostów nori

Opcjonalnie: sos sojowy. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i pokrójcie w kostkę wraz z cebulą. Posiekajcie też szczypiorek. 

  2. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażcie na patelni na łyżce oleju. Najpierw wrzućcie cebulę, a po chwili czosnek, by się nie przypalił. 

  3. Dodajcie starty korzeń imbiru i smażcie jeszcze chwilę. Odstawcie patelnię na bok. 

  4. Wodorosty pokrójcie na mniejsze kawałki. Wlejcie wodę do garnka, zagotujcie i wsypcie wodorosty. Gdy się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu.

  5. Do garnka dodajcie teraz dwie łyżki pasty miso i bardzo dokładnie wymieszajcie. 

  6. Pokrójcie tofu w kostkę. Wrzućcie do garnka wraz z liśćmi kapusty chińskiej albo jarmużu oraz zawartością patelni. 

  7. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę. Wsypcie posiekany szczypiorek. 

  8. Na koniec możecie jeszcze doprawić zupę sosem sojowym. Najpierw sprawdźcie jednak, jak smakuje - pasta miso jest już słona, dlatego lepiej nie przesadzić. Możecie wybrać jasny sos sojowy, który zawiera mniej soli. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania. Poznajcie mazurską karmuszkę
AdobeStock
Newsy
Znacie mazurską karmuszkę? Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania
Wyjątkowy przepis łączący w sobie kuchnię niemiecką i polską. Poznajcie recepturę na mazurską zupę karmuszkę.

Macie takie dni, że nie możecie znaleźć ani odrobiny ochoty na przyrządzenie obiadu? Wtedy z pomocą przychodzą przepisy na dania jednogarnkowe, które są tak sycące, że wam wystarczą na cały obiad. Jednym z nich jest mazurska zupa gulaszowa karmuszka. Znajdziecie w niej mięso wieprzowe, boczek, fasolę i warzywa. Talerz takiej zupy zaspokoi każdy apetyt! Na to danie składają się produkty, które dawniej stanowiły stały element kuchni mieszkańców mazurskich terenów. To, co czyni to danie wyjątkowym jest łączenie tradycji kuchni niemieckiej oraz polskiej, typowe dla tego regionu. Duża ilość mięsa oraz fasoli to element niemieckiej kuchni, a warzywa i aromatyczne przyprawy - polskiej. Poznajcie przepis na to wyjątkowe danie! Przepis na karmuszkę Do przygotowania mazurskiej karmuszki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma mięsa wieprzowego bez kości 200 g wędzonego boczku 300 g gotowanej białej fasoli 250 g białej kapusty (może być młoda) ćwierć selera 2 duże marchewki 2 cebule 3 łyżki śmietany szklanka przecieru pomidorowego 3 łyżki świeżej natki pietruszki pół łyżeczki kminku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku świeży lubczyk sól pieprz  Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w kostkę. Tak samo pokrójcie boczek. Do garnka wrzućcie najpierw boczek i zesmażcie tak, by wytopił się z niego tłuszcz.  Następnie dodajcie pokrojone mięso wieprzowe i smażcie tak, by kawałki były obsmażone ze wszystkich stron. Wsypcie przyprawy: tymianek, kminek, kilka liści lubczyku oraz cebulę pokrojoną w piórka....

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Pixabay
Newsy
Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Kuchnia orientalna skrywa bardzo wiele szybkich w przygotowaniu i pysznych dań, a składniki możecie kupić w każdym supermarkecie!

Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.  Szybka kuchnia azjatycka Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować? Przepis na smażony makaron z warzywami Składniki: paczka makaronu ryżowego sos do potraw chińskich cebula 2 marchewki żółta papryka pół łyżeczki startego imbiru łyżka sezamu natka kolendry 1 mały brokuł ząbek czosnku łyżeczka płatków chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym) Przygotowanie: Makaron ugotujcie i przestudźcie. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich. Całość...

Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Flickr
Newsy
Ten 1 składnik to sekret udanej zupy dyniowej. Już zawsze będziecie go dodawać
Smakuje wam zupa dyniowa, ale macie wrażenie, że czegoś jej brakuje? Dodajcie do niej jeden składnik, który odmieni cały smak i sprawi, że zupa z dyni będzie smakowała tak dobrze, jak nigdy wcześniej.

Gdy trwa sezon na dynię, aż się prosi zrobić z niej klasyczną zupę krem. Jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna witamin. Dodajcie do niej koniecznie jeden składnik, który nada zupie niezwykłego smaku i sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza.  Jak zrobić dobrą zupę dyniową? W zupie dyniowej fantastycznie sprawdza się pieczone jabłko. Wystarczy, że pokrojone na kawałki jabłka ułożycie razem z dynią na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie pokropcie je olejem lub oliwą, posypcie cynamonem i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Polecamy wam użycie słodkich odmian jabłek, takich jak np. Rubin czy Gala.  By zupa była jeszcze lepsza, polecamy wam zapiec razem z jabłkami i dynią także marchew Nie dość, że warzywa zmiękną i przygotowanie zupy będzie jeszcze szybsze, to dzięki pieczeniu nabiorą wspaniałego smaku i aromatu.  Przepis na zupę dyniową z jabłkiem Do przygotowania aromatycznej zupy dyniowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma miąższu dyni 2 szklanki bulionu 2 jabłka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałeczek korzenia imbiru  2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta chili szczypta kurkumy szczypta cynamonu sól pieprz  Przygotowanie: Obierzcie imbir, czosnek i cebulę. Czosnek wraz z cebulą posiekajcie drobno i podsmażcie na patelni, na jednej łyżce masła. Imbir zetrzyjcie na tarce. Gdy składniki na patelni będą już zrumienione, dodajcie świeżo starty imbir, po szczypcie chili i kurkumy. Wymieszajcie i jeszcze chwilę podgrzewajcie. Do dużego garnka wsypcie zawartość patelni oraz dodajcie...