Dieta i styl życia Japończyków regularnie stają się przedmiotami badań naukowców, którzy chcą dociec, jaka jest tajemnica długowieczności mieszkańców Japonii. Średnia długość życia mężczyzn w tym kraju wynosi 81 lat, a kobiet aż 88. Z kolei w Polsce przeciętnie żyjemy prawie 72 lata (mężczyźni) i 78 (kobiety).

Pewnie jeszcze długo nie dowiemy się, co dokładnie sprawia, że tylu Japończyków żyje 100 lat i więcej, ale możemy zainspirować się ich dietą i przygotować danie, które gości w ich jadłospisie prawie codziennie. Mowa tutaj o zupie miso - prostym daniu, które robi się w 10 minut z kilku składników. 

Jak zupa miso działa na organizm?

Zupę tę przyrządza się na bazie pasty miso (kupicie ją w każdym większym markecie na dziale z kuchnią azjatycką) i dodaje do niej różne dodatki, najczęściej tofu i wodorosty nori oraz cebulę dymkę, czosnek i imbir. 

Zobacz także:

W miso znajdują się cenne składniki odżywcze, które mają dobroczynne działanie na florę bakteryjną naszych jelit. Jedzenie tej zupy może wzmocnić odporność i przyspieszyć rekonwalescencję w przypadku sezonowych infekcji.

Probiotyki, które tak dobrze działają na jelita wspomagają trawienie i pomagają lepiej przyswajać witaminy, minerały i inne składniki odżywcze z żywności. Sprawdźcie, jak samodzielnie przygotować tę smaczną i zdrową zupę. 

Jak zrobić zupę miso?

Składniki:

  • 1 litr wody

  • 2 łyżki pasty miso

  • pół kostki tofu naturalnego (około 80-100 g)

  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 kawałeczek korzenia imbiru

  • kilka liści jarmużu albo kapusty pak choi

  • 1 cały arkusz wodorostów nori

Opcjonalnie: sos sojowy. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek i pokrójcie w kostkę wraz z cebulą. Posiekajcie też szczypiorek. 

  2. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażcie na patelni na łyżce oleju. Najpierw wrzućcie cebulę, a po chwili czosnek, by się nie przypalił. 

  3. Dodajcie starty korzeń imbiru i smażcie jeszcze chwilę. Odstawcie patelnię na bok. 

  4. Wodorosty pokrójcie na mniejsze kawałki. Wlejcie wodę do garnka, zagotujcie i wsypcie wodorosty. Gdy się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu.

  5. Do garnka dodajcie teraz dwie łyżki pasty miso i bardzo dokładnie wymieszajcie. 

  6. Pokrójcie tofu w kostkę. Wrzućcie do garnka wraz z liśćmi kapusty chińskiej albo jarmużu oraz zawartością patelni. 

  7. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę. Wsypcie posiekany szczypiorek. 

  8. Na koniec możecie jeszcze doprawić zupę sosem sojowym. Najpierw sprawdźcie jednak, jak smakuje - pasta miso jest już słona, dlatego lepiej nie przesadzić. Możecie wybrać jasny sos sojowy, który zawiera mniej soli. Smacznego!