
Dieta i styl życia Japończyków regularnie stają się przedmiotami badań naukowców, którzy chcą dociec, jaka jest tajemnica długowieczności mieszkańców Japonii. Średnia długość życia mężczyzn w tym kraju wynosi 81 lat, a kobiet aż 88. Z kolei w Polsce przeciętnie żyjemy prawie 72 lata (mężczyźni) i 78 (kobiety).
Pewnie jeszcze długo nie dowiemy się, co dokładnie sprawia, że tylu Japończyków żyje 100 lat i więcej, ale możemy zainspirować się ich dietą i przygotować danie, które gości w ich jadłospisie prawie codziennie. Mowa tutaj o zupie miso - prostym daniu, które robi się w 10 minut z kilku składników.
Jak zupa miso działa na organizm?
Zupę tę przyrządza się na bazie pasty miso (kupicie ją w każdym większym markecie na dziale z kuchnią azjatycką) i dodaje do niej różne dodatki, najczęściej tofu i wodorosty nori oraz cebulę dymkę, czosnek i imbir.
W miso znajdują się cenne składniki odżywcze, które mają dobroczynne działanie na florę bakteryjną naszych jelit. Jedzenie tej zupy może wzmocnić odporność i przyspieszyć rekonwalescencję w przypadku sezonowych infekcji.
Probiotyki, które tak dobrze działają na jelita wspomagają trawienie i pomagają lepiej przyswajać witaminy, minerały i inne składniki odżywcze z żywności. Sprawdźcie, jak samodzielnie przygotować tę smaczną i zdrową zupę.
Jak zrobić zupę miso?
Składniki:
-
1 litr wody
-
2 łyżki pasty miso
-
pół kostki tofu naturalnego (około 80-100 g)
-
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
-
1 ząbek czosnku
-
1 kawałeczek korzenia imbiru
-
kilka liści jarmużu albo kapusty pak choi
-
1 cały arkusz wodorostów nori
Opcjonalnie: sos sojowy.
Przygotowanie:
-
Obierzcie czosnek i pokrójcie w kostkę wraz z cebulą. Posiekajcie też szczypiorek.
-
Cebulę wraz z czosnkiem podsmażcie na patelni na łyżce oleju. Najpierw wrzućcie cebulę, a po chwili czosnek, by się nie przypalił.
-
Dodajcie starty korzeń imbiru i smażcie jeszcze chwilę. Odstawcie patelnię na bok.
-
Wodorosty pokrójcie na mniejsze kawałki. Wlejcie wodę do garnka, zagotujcie i wsypcie wodorosty. Gdy się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu.
-
Do garnka dodajcie teraz dwie łyżki pasty miso i bardzo dokładnie wymieszajcie.
-
Pokrójcie tofu w kostkę. Wrzućcie do garnka wraz z liśćmi kapusty chińskiej albo jarmużu oraz zawartością patelni.
-
Wymieszajcie i gotujcie jeszcze chwilę. Wsypcie posiekany szczypiorek.
-
Na koniec możecie jeszcze doprawić zupę sosem sojowym. Najpierw sprawdźcie jednak, jak smakuje - pasta miso jest już słona, dlatego lepiej nie przesadzić. Możecie wybrać jasny sos sojowy, który zawiera mniej soli. Smacznego!