Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie
AdobeStock
Newsy

Japończycy twierdzą, że ten napój wydłuża życie. Pijcie co najmniej 4 filiżanki dziennie

Chroni przed demencją, oczyszcza i wspomaga odchudzanie. Ten napój pomoże wam na wiele dolegliwości.

Właściwości tego napoju znane są ludziom od wieków. Przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza i dodaje energii. Zielona herbata jest bardzo zdrowa, a w Japonii uważa się nawet, że jej picie może wydłużyć długość życia o 3 lata! Poznajcie wspaniałe właściwości zielonej herbaty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co znajduje się w zielonej herbacie?

Powszechnie wiadomo, że zielona herbata to po prostu niesfermentowane liście chińskiej herbaty. Jednak odmian zielonej herbaty jest bardzo dużo – różnią się one między sobą smakiem, kolorem, zawartością kofeiny i czasem parzenia. Niektórzy twierdzą, że najlepsza jest herbata przyrządzana z liści zbieranych o świcie.

Zielona herbata bogata jest w witaminę C, E, K i B, garbniki, aminokwasy, polifenole oraz wiele mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne picie zielonej herbaty wpływa pozytywnie na całe ciało:

  • Ogranicza rozwój parodontozy i łagodzi choroby dziąseł
  • Pomaga w stanach depresyjnych
  • Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udary
  • Wspomaga walkę z trądzikiem
  • Spowalnia starzenie się skóry

Zielona herbata i długość życia

W Japonii wierzy się, że zielona herbata przedłuża życie nawet o 3 lata. Według Japończyków należy pić od 4 do aż 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie! Z kolei według Holendrów kilka filiżanek tego napoju pozwoli zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Ponadto, zielona herbata ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu i może chronić przez demencją.

Zielona herbata na odchudzanie

Często poleca się zieloną herbatę osobom, które chcą schudnąć. Wszystko dzięki katechinom, które wpływają na zredukowanie tkanki tłuszczowej – ograniczają one wchłanianie tłuszczów z posiłków i pobudzają organizm do większego spalania tłuszczów.

Zielona herbata – przeciwwskazania

Choć zielona herbata jest bardzo zdrowa, nie każdy może ją pić. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby starsze oraz dzieci w wieku poniżej 10 lat. Zielonej herbaty nie powinny pić kobiety w ciąży, karmiące matki oraz osoby, które chorują na jaskrę i choroby serca.

Czytaj także:

herbata
Pixabay
Triki kulinarne
Skąd się bierze charakterystyczny GORZKI smak zielonej herbaty i jak go wyeliminować? Tego sposobu jeszcze nie znałaś!
Nic nie jest w stanie szybciej ukoić naszego ciała, umysłu i duszy niż filiżanka pysznej i niezwykle aromatycznej zielonej herbaty. Czy wiesz, że picie tego napoju ma ogromne korzyści zdrowotne?

Właściwości zdrowotne zielonej herbaty Regularne picie zielonej herbaty ma wiele korzyści zdrowotnych - oczyszcza, leczy i odmładza nasz organizm od wewnątrz. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, polifenoli i flawonoidów, które nie tylko wzmacniają odporność, ale także chronią nas przed kaszlem i grypą i pomagają nam zachować młodość. Regularne spożywanie zielonej herbaty pomaga też w obniżaniu poziomu cholesterolu, a także ułatwia odchudzanie i wspomaga trawienie. Spożywanie zielonej herbaty pomaga również w utrzymaniu zdrowych włosów i oczyszczeniu skóry. Co jednak, gdy nie lubimy jej charakterystycznego gorzkawego smaku? Skąd się bierze gorycz w zielonej herbacie? Według Sencha Tea Bar, zielona herbata w przeciwieństwie do wielu innych gatunków herbat, jest zwykle mniej przetworzona, co oznacza, że zachowuje wiele ziemistych i naturalnych związków, które nadają jej charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Związki te to katechiny, chlorofil i kofeina. Warto przy okazji wspomnieć o procesie produkcji zielonej herbaty, który także może wpływać na jej smak. - Po zerwaniu liście zielonej herbaty są wypalane na patelni lub gotowane na parze, aby zapobiec utlenianiu, przy czym liście wypalane na patelni mają trawiasty i prażony smak, podczas gdy liście gotowane na parze mają bardziej roślinny smak z nutą słodyczy - pisze Sencha Tea Bar. Dodatkowo zielona herbata jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę wody i długi czas zaparzania, dlatego - parzona w zbyt gorącej wodzie lub zbyt długo - może nabierać nieprzyjemnego i bardzo gorzkiego i smaku. Czy da się to jakoś wyeliminować? Jak zwalczyć gorzki smak zielonej herbaty? To proste! Jak donosi portal Konesso.pl, najlepsza temperatura parzenia zielonej herbaty waha...

Herbata w torebkach
Bert Folsom/Adobe Stock
Zdrowie
Czy wiecie, że tania herbata może być szkodliwa? Przeczytajcie, zanim sięgniecie po nią w sklepie!
Złe wieści dla amatorów herbaty i oszczędzania. Warto dwa razy się zastanowić, zanim sięgniemy kolejny raz po najtańszy produkt.

O zdrowotnych walorach herbaty sporo już powiedziano i napisano. Najwięcej zalet przypisuje się zwykle herbatom białym i zielonym. Napar z liści tej rośliny wpływa pozytywnie na układ krążenia, metabolizm, koi układ nerwowy i pomaga w spalaniu tłuszczu. Plusów picia zielonej herbaty jest więc co niemiara. Herbata czarna, choć zwykle znajduje się w tego typu zestawieniach bardziej w cieniu, także ma liczne grono swoich zwolenników. Być może zyska ich jeszcze więcej, zwłaszcza po tym, gdy dowiemy się o czarnych stronach… zielonej herbaty. Szkodliwy wpływ zdrowotnego napoju O co chodzi? Jak to możliwe, że nasz ulubiony napój może nam w jakikolwiek sposób szkodzić? Cóż, nie wszystko złoto co się świeci. Badania opublikowane kilka lat temu w specjalistycznym czasopiśmie medycznym „Journal of Toxicology” wykazały, że szczególnie tańsze gatunki zielonej herbaty zawierają niezwykle dużo szkodliwego ołowiu. Uwaga, spośród 30 badanych gatunków zielonej herbaty aż 70% przekroczyło dopuszczalne normy ołowiu dla naszego organizmu! Problem metali ciężkich w naszych herbatach bierze się z zanieczyszczenia środowiska. W Chinach i w Indiach, a więc w krajach skąd pochodzi większość eksportowanego do Polski suszu, normy ekologiczne znacznie odbiegają od tych europejskich. Stan tamtejszego powietrza odzwierciedlają plony z tamtejszych pól herbacianych. Warto więc szukać w sklepach choćby z Kenii czy z Japonii. Zdrowie przede wszystkim 20% z badanych marek herbat wykazywało z kolei groźny dla naszego zdrowia poziom glinu (inaczej aluminium). Trzeba przyznać, że brzmi to niezwykle groźnie. Jakby tego było mało, okazało się, że o wiele mniej bezpieczne dla naszego organizmu jest picie herbaty liściastej. Często pogardzane torebki stanowią dodatkowy filtr...

Kawa i zielona herbata
rukawajung/Adobe Stock
Zdrowie
Niezwykłe odkrycie na temat kawy i zielonej herbaty! Szok, co się stanie, jeśli będziesz je pić razem!
Takiego połączenia z korzyścią dla naszego zdrowia nikt by się chyba nie spodziewał. Okazuje się, że miks kawy i zielonej herbaty to świetne rozwiązanie dla diabetyków.

Spokojnie, nie chodzi tutaj o żadną okropną mieszankę tych dwóch, swoją drogą bardzo smacznych, napojów. Po prostu wystarczy regularnie pić 4 lub więcej szklanek zielonej herbaty i 2 lub więcej filiżanek kawy. Efekty zaskoczą każdego. Jak donosi medyczne wydawnictwo BMJ Open Diabetes Reaserch & Care – picie takiego zestawu wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny u cukrzyków chorych na cukrzycę typu 2. Naukowcy badali w Japonii wpływ obydwu napojów na organizm diabetyków zarówno łącznie, jak i osobno – okazało się, że to nietypowe połączenie daje zdumiewające wyniki. Po przeprowadzeniu badania na próbie ok. 5 tysięcy Japończyków, badacze orzekli, że picie przynajmniej 4 szklanek zielonej herbaty i co najmniej 2 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko śmierci aż o 63% dla diabetyków w stosunku do osób niestosujących takiego typu połączenia. Naukowcy zastrzegają jednak, że było to badanie wyłącznie obserwacyjne. Co to oznacza? Otóż badacze nie byli w stanie orzec, co jest przyczyną takiego stanu rzeczy – opierali się w swoich badaniach jedynie o ankiety wypełniane przez osoby biorące udział w teście. Źródła: zdrowie.wprost.pl, sciencedaily.com

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...