Japończycy stworzyli pałeczki, które wzmacniają słony smak. Dobre dla osób chcących ograniczyć sól
AdobeStock
Newsy

Japończycy stworzyli pałeczki, które wzmacniają słony smak. Dobre dla osób chcących ograniczyć sól

Oto nowy niezwykły projekt japońskich naukowców - elektryczne pałeczki, które wzmacniają słony smak. Jesteście ciekawi, jak to działa?

Japońscy naukowcy stworzyli elektroniczne pałeczki, które poprawiają słony smak, potencjalnie pomagając tym, którzy chcą lub muszą ograniczyć sól w swojej diecie. Jak to działa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pionierski gadżet japońskich naukowców

Zespół japońskich naukowców pod wodzą profesora Homei Miyashita z Uniwersytetu Meiji i producent napojów Kirin Holdings Co., opracowali wspólnie pałeczki, które poprawiają smak za pomocą stymulacji elektrycznej i minikomputera noszonego na opasce.

- Urządzenie wykorzystuje słaby ładunek elektryczny do przesyłania jonów sodu z pożywienia przez pałeczki do ust, gdzie wywołują wrażenie słoności. W efekcie słony smak wzmacnia się półtora raza - wyjaśnia Reutersowi prof. Homei Miyashita.

Kiedy pałeczki trafią na sprzedaż?

Produkcja pałeczek ma ruszyć w 2023 roku i wówczas trafią one na sprzedaż. Gadżet jest bardzo obiecujący, ponieważ może pomóc zredukować ilość soli w diecie.

Zmniejszenie spożycia soli w diecie jest bardzo ważne, ponieważ nadmierna konsumpcja sodu wiąże się ze zwiększoną częstością występowania:

  • nadciśnienia
  • udarów
  • osteoporozy
  • raka żołądka
  • chorób nerek, w tym m.in. kamicy nerkowej
  • otyłości
  • i wielu innych chorób

Dobrze wiedzą to japońscy eksperci:

- Aby zapobiec tym chorobom, musimy zmniejszyć ilość przyjmowanej soli – powiedział badacz z firmy Kirin Holdings, która współpracuje przy projekcie.

- Gdybyśmy starali się unikać przyjmowania mniejszej ilości soli w konwencjonalny sposób, musielibyśmy znosić ból związany z wykluczeniem naszego ulubionego jedzenia z naszej diety lub znosić jedzenie mdłego jedzenia - dodał.

Miyashita i Kirin Holdings dopracowują obecnie prototyp swoich pałeczek i mają nadzieję, że uda im się je skomercjalizować już w przyszłym roku.

Ekran, który można... polizać

Wcześniej Miyashita i jego laboratorium, badali różne sposoby, w jakie technologia może wchodzić w interakcje z ludzkimi doświadczeniami zmysłowymi i stymulować je. Naukowcy opracowali specjalny ekran telewizyjny, który można lizać, który może imitować różne smaki potraw. Jak myślicie, którą stronę pójdzie nauka w przyszłości? 

Źródło: Reuters

Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
AdobeStock
Newsy
Ta sól ma zapach… jajka. Co to jest sól Kala Namak i do czego jej używać?
Słyszeliście kiedyś o soli Kala Namak? Włączcie ją do swojej diety, a wasze potrawy nabiorą niepowtarzalnego smaku i charakteru.

Czy znacie sól Kala Namak? To czarna sól, znana również jako czarna sól himalajska lub indyjska czarna sól. Jest to wulkaniczna sól kamienna wytwarzana w regionach otaczających Himalaje. Co jeszcze warto wiedzieć na temat soli Kala Namak? Jaki jest skład soli Kala Namak? Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowych zanieczyszczeń siarczanu sodu, wodorosiarczanu sodu, wodorosiarczynu sodu, siarczku sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru. Chlorek sodu nadaje tej soli oczywiście słony smak, z kolei siarczek żelaza sprawia, że ma ona ciemnofioletowy odcień, a wszystkie związki siarki nadają Kala Namak lekko pikantnego smaku oraz charakterystycznego zapachu ugotowanego jajka, przy czym siarkowodór jest najbardziej widocznym składnikiem zapachu.  Jak smakuje sól Kala Namak? Sól Kala Namak znana jest ze swojego charakterystycznego zapachu przypominającego jajka oraz pikantnego smaku, który zawdzięcza związkom siarki. Sól ta w zależności od pochodzenia, może być czarna, brązowa, brązowo-różowa, a nawet może mieć kolor ciemnofioletowy. Możemy ją dostać zarówno w kawałkach, jak i w postaci sproszkowanej. Jak używać soli Kala Namak? Sól Kala Namak jest stosowana w wielu potrawach, takich jak pikle, sosy, sałatki, ryby oraz gulasze. Szczególnie ją sobie upodobali weganie, którzy używają jej w wegańskich potrawach zastępujących jajka, takich jak wegańska jajecznica, jajecznica tofu, omlet z ciecierzycy, wegański smażony ryż, wegańska tortilla, frittata, quiche, a nawet wegańska carbonara. Czy sól Kala Namak jest zdrowa? Czarna sól zawiera mniej sodu niż zwykła sól kuchenna, której używacie do gotowania. Chociaż sód jest niezbędną częścią zdrowej diety i odgrywa...

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie. Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie? Dlaczego kawa jest gorzka? Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka? Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz. Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki. Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy. Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody. Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy. Używanie brudnego sprzętu do parzenia. W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie? Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w...

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach! Emulgatory w żywności Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.: Majonez Musztarda Gotowe sosy w słoikach Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat. Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder , sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Środki pianotwórcze w hamburgerach Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach ? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo! Sztuczne barwniki w słodyczach Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać...

Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
AdobeStock
Newsy
Trudno poprzestać na jednym. Dlaczego chipsy uzależniają?
Chrupiące, aromatyczne i tak dobre, że ciężko jest ich sobie odmówić. Z czego to wynika, że jedzenie chipsów jest tak uzależniające? Sprawdźcie.

„To już ostatni” – ile razy obiecaliście to sobie, zajadając się chipsami? Trzeba przyznać, że odmówienie sobie kolejnego chrupiącego plasterka jest bardzo trudne i zwykle uczta kończy się dopiero po zjedzeniu całej zawartości paczki. Z czego to wynika, że taka niepozorna przekąska jak chipsy jest tak uzależniająca? Postanowili się temu przyjrzeć naukowcy, a wyniki ich badań są dość niepokojące. Badanie nad uzależnieniem od chipsów Na zjeździe Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików w Nowym Orleanie zaprezentowano wyniki badania nad uzależnieniem od chipsów. Przeprowadzono je na szczurach, które podzielono na dwie grupy – jedna z nich dostawała karmę, a druga chipsy. Zarówno karma, jak i chipsy zawierały taką samą ilość tłuszczu i cukrów. Jednak pomimo tego, zwierzęta o wiele chętniej wybierały chipsy. Wyniki tego badania zmusiły naukowców do poszukania czynników, które sprawiają, że ziemniaczana przekąska jest tak atrakcyjna. W jaki sposób produkuje się chipsy? Chipsy powstają z bardzo cienko krojonych ziemniaków – specjalnie zaprojektowane do tego maszyny potrafią z jednego ziemniaka uzyskać aż 36 cienkich plasterków! Następnie zanurza się je na 3 minuty w gorącym oleju, którego temperatura wynosi 190 stopni Celsjusza. Niestety, tłuszcz nie jest zbyt często wymieniany, dlatego w trakcie smażenia dochodzi do powstawania rakotwórczych związków organicznych, które przenikają następnie do ziemniaków. Następnie chipsy są doprawiane solą oraz sztucznymi składnikami – nie istnieje naturalna przyprawa o smaku bekonu czy pizzy, dlatego takie smaki chipsów są uzyskiwane dzięki zastosowaniu sztucznych aromatów. Dlaczego chipsy uzależniają? Z czego to jednak wynika, że tak kaloryczna i niezbyt zdrowa...