kremówki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy

Najlepszy przepis na kremówki, ulubione ciastka Jana Pawła II. Wyjdą lepsze niż te z wadowickiej cukierni

Słynne wadowickie kremówki możecie zrobić samodzielnie w domu. Podajemy przepis.

Cukiernia Karola Hagenhubera mieściła się w Wadowicach, rodzinnym mieście Karola Wojtyły. Jak na niewielkie, prowincjonalne miasteczko była dużym, luksusowym lokalem. Cukiernik, miał syna, który nie tylko nazywał się tak jak przyszły papież – Karol, ale stał się jego bliskim przyjacielem. Chłopcy bywali częstymi gośćmi w cukierni, słynącej z pysznych kremówek. Jak smakowały te lubiane ciastka? Przekonanie się o tym z naszego przepisu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„A po maturze chodziliśmy na kremówki”

Podczas ostatniej wizyty w Wadowicach w 1999 roku papież wypowiedział słynne słowa: „Tam była cukiernia, a po maturze chodziliśmy na kremówki”. Stały się one symbolem swobodnego kontaktu papieża Jana Pawła II z wiernymi.

Od tego czasu wiele cukierni zaczęło sprzedawać „papieskie kremówki”, które stały się absolutnym hitem. O tych ciastkach krążą już legendy. Jedna z nich mówi, że podobno młody Karol Wojtyła założył się kiedyś z kolegami o to, ile kremówek uda mu się zjeść i zjadł aż 18!

Wiele lat później, wspominając papieskie kremówki, jeden z klasowych kolegów Karola Wojtyły opowiedział o tym jak wyglądały przedwojenne słodycze. Nie były ciastkami tak dużymi jak te, które kupujemy w cukierniach dzisiaj. Ciastko kosztowało 10 groszy i było całkiem małe. To może wyjaśniać jak to możliwe, że Wojtyle udało się zjeść ich tak dużo.

Zobacz także
Papież Franciszek

Jakie jest ulubione danie papieża Franciszka? Aż trudno uwierzyć, że są to...

WZ

Wuzetka lepsza niż w cukierni - sprawdzony przepis dla fanów tego klasycznego ciastka

Przepis na kremówki papieskie

Słynne ciasteczka możecie łatwo zrobić sami w domu z poniższego przepisu. Smakują jeszcze lepiej niż z cukierni! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (możecie je kupić np. w Lidlu)
  • 2 litry mleka
  • 400 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 4 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Wyłóżcie dużą blachę papierem do pieczenia. Rozwińcie na nim jeden rulon ciasta francuskiego, ponakłuwajcie widelcem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Powtórzcie to samo z drugim rulonem. Ostudźcie.
  2. W trakcie pieczenia zróbcie krem. Do rondelka wlejcie dwie szklanki mleka i wsypcie 4 opakowania budyniu oraz po dwie łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej i zamieszajcie, by wszystko się rozpuściło.
  3. Resztę mleka wlejcie do drugiego garnka i zagotujcie, cały czas mieszając. Powoli wsypujcie cukier biały i wanilinowy oraz dodajcie masło. Wymieszajcie i zagotujcie.
  4. Budyń wlejcie do garnka z mlekiem. Gotujcie przez kilka minut aż zgęstnieje i ostudźcie.
  5. Gdy krem będzie już chłodny, przełóżcie nim oba placki ciasta. Posypcie z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

sernik z rodzynkami przepis
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja gotuje tak, że palce lizać. Podała przepis na swój sekretny sernik świąteczny
Pieczecie sernik na święta? Wypróbujcie recepturę Siostry Anastazji na niezwykle lekki i aksamitny sernik z rodzynkami!

Gdy wydano pierwszą książkę z przepisami Siostry Anastazji, sprzedało się ledwie kilka tysięcy egzemplarzy. Jednak kiedy czytelnicy zaczęli przygotowywać dania z jej receptur, stały się one absolutnym hitem! Do dziś sprzedano niemal 4 miliony egzemplarzy książek z przepisami Siostry Anastazji. Robią prawdziwą furorę w polskich domach i nic dziwnego – potrawy wychodzą naprawdę przepyszne! Sernika nie może zabraknąć na świątecznym stole. Każdy ma własną recepturę, którą przekazuje się w jego rodzinie od pokoleń. Inni robią doskonałe ciasto z przepisu, który podała im przyjaciółka lub znaleźli go po prostu w książce kucharskiej. Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto mieć otwarty umysł, ponieważ doskonałe receptury są dosłownie wszędzie! Dlatego serdecznie wam polecamy, byście w tym roku spróbowali upiec sernik z przepisu Siostry Anastazji. Jest aksamitny, delikatny i smakuje po prostu obłędnie. Przepis na sernik z rodzynkami Siostry Anastazji Do przygotowania tego wyjątkowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 100 g margaryny 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Do masy serowej: 1,5 kg zmielonego tłustego twarogu 12 jaj 450 g cukru 300 g margaryny 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 0,5 l mleka 200 g rodzynek Przygotowanie Za pomocą miksera zmiksujcie margarynę z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajcie po jednym żółtku i dosypcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeden suchy budyń dodajcie do zmielonego twarogu i bardzo dokładnie wymieszajcie. Następnie w garnku zagotujcie pozostałe dwa budynie i gdy ostygną, dodajcie je do twarogu. W mikserze zmieszajcie margarynę z cukrem, żółtkami, a następnie dodajcie...

Babeczka z mikrofalówki
slodkokwasnakuchnia1/gotujmy.pl
Newsy
3 minuty i gotowe - banalnie łatwa śmietankowa babeczka z kubeczka, którą zrobicie w...
Kiedy w drzwiach stoją niezapowiedziani goście, czas na szybkie decyzje. Takie jak na przykład upieczenie ekspresowego ciasta w mikrofalówce.

Gdy tylko wasi znajomi, którzy ledwie co usiedli do kawy, poczują zapach pieczonego ciasta, „efekt wow” macie jak w banku. Dla niektórych pomysł pieczenia ciasta w mikrofalówce może brzmieć dość nietypowo. Dlaczego by jednak nie spróbować? Nie ma co ukrywać. To niezwykle proste w wykonaniu ciasto, do którego nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wszystkie potrzebne produkty macie na pewno w swoich kuchniach. Największą zaletą babeczki śmietankowej z kubeczka będzie jej świeżość w dowolnym momencie w zaledwie kilka minut. Samo pieczenie potrwa maksymalnie 3 minuty… Teraz musimy zwrócić się do wszystkich czujnych czytelników.  Prosimy nie regulować swoich ekranów. Tak, to prawda. W tym przepisie nie ma mąki! Nasza babeczka w smaku będzie przypominała sypką babkę piaskową. Przygotujcie ją kiedy tylko chcecie – mała porcja sprawia, że ciasto nie zdąży nawet wystygnąć! Jedynym warunkiem, który musimy spełnić, by przygotować babeczkę z mikrofali jest posiadanie tejże kuchenki mikrofalowej o mocy ok. 750 W (standardowe parametry mikrofal). Przepis na banalnie łatwą śmietankową babeczkę z kubeczka Składniki 80 g budyniu o smaku śmietankowym (2 opakowania). Ewentualnie możemy zamienić budyń w torebkach swoją własną mieszanką budyniową na bazie mąki ziemniaczanej i aromatu waniliowego. 2 łyżki mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie W misce mieszamy suche składniki, w innym naczyniu składniki mokre. Dodajemy następnie składniki suche do mokrych i mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, tak by uniknąć pozostania w masie grudek z mąki ziemniaczanej. Przelewamy ciasto do kubeczka i pieczemy przez 3 min w mikrofali (duża moc, ok. 750 W) Babeczkę...