kremówki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy

Jan Paweł II je uwielbiał. Bajeczne kremówki. Mamy unikatowy przepis. Wychodzą lepsze niż z cukierni

Szukacie inspiracji na Tłusty Czwartek? Zróbcie legendarne kremówki papieskie!

Planujecie już wypieki na Tłusty Czwartek? Najpopularniejsze tego dnia są naturalnie pączki oraz faworki, choć można przecież upiec różne inne ciasta i ciasteczka. Najważniejsze jest to, że można je spałaszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia! Warto więc na ten dzień przygotować coś specjalnego. Co powiecie na słynne kremówki, uwielbiane przez papieża Jana Pawła II?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

„A po maturze chodziliśmy na kremówki”

Podczas ostatniej wizyty w Wadowicach w 1999 roku papież wypowiedział słynne słowa: „Tam była cukiernia, a po maturze chodziliśmy na kremówki”. Stały się one symbolem swobodnego kontaktu papieża Jana Pawła II z wiernymi. Od tego czasu wiele cukierni zaczęło sprzedawać „kremówki papieskie”, które stały się absolutnym hitem. O tych ciastkach krążą już legendy. Jedna z nich mówi, że podobno młody Karol Wojtyła założył się kiedyś z kolegami o to, ile kremówek uda mu się zjeść i zjadł aż 18!

Zobacz także

Przepis na kremówki papieskie

Słynne ciasteczka możecie łatwo zrobić sami w domu z poniższego przepisu. Smakują jeszcze lepiej niż z cukierni! Będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (możecie je kupić np. w Lidlu)
  • 2 litry mleka
  • 400 g masła
  • Pół szklanki cukru
  • 1 saszetka cukru wanilinowego
  • 4 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Wyłóżcie dużą blachę papierem do pieczenia. Rozwińcie na nim jeden rulon ciasta francuskiego, ponakłuwajcie widelcem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny. Powtórzcie to samo z drugim rulonem. Ostudźcie.
  2. W trakcie pieczenia zróbcie krem. Do rondelka wlejcie dwie szklanki mleka i wsypcie 4 opakowania budyniu oraz po dwie łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej i zamieszajcie, by wszystko się rozpuściło.
  3. Resztę mleka wlejcie do drugiego garnka i zagotujcie, cały czas mieszając. Powoli wsypujcie cukier biały i wanilinowy oraz dodajcie masło. Wymieszajcie i zagotujcie.
  4. Budyń wlejcie do garnka z mlekiem. Gotujcie przez kilka minut aż zgęstnieje i ostudźcie.
  5. Gdy krem będzie już chłodny, przełóżcie nim oba placki ciasta. Posypcie z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze