Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować

Jesień to idealny czas na przygotowanie domowej kapusty kiszonej. Swoim przepisem na to smaczne i bardzo zdrowe danie podzielił się Jakub Kuroń.

Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia

Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty.

Zobacz także
Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Kapusta kiszona chroni przed koronawirusem? Wyniki badań zaskoczyły nawet samych naukowców

Kapusta kiszona z grzybami

Kapusta kiszona jeszcze nigdy nie była tak dobra. Ten 1 składnik decyduje o wszystkim

Składniki:

  • 10 kg białej kapusty
  • 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta
  • 40 g kminku
  • 200 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści.
  2. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki.
  3. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie.
  4. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków.
  5. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka.
  6. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól.
  7. Kapustę przykryjcie talerzem, obciążcie i odstawcie na dwa dni.
  8. Po dwóch dniach włóżcie w beczkę z kapustą kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki.
  9. Przenieście beczkę w chłodne miejsce.
  10. Po dwóch tygodniach kapusta jest już ukiszona.
  11. W trakcie kiszenia możecie w środek beczki włożyć wspomnianą już całą główkę i dodać np. tartą marchew.

Źródło: kuron.com.pl

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

surówka z kiszonej kapusty i buraków
Gotujmy.pl
Newsy
Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków
O zaletach jedzenia kiszonej kapusty można się rozpisywać bez końca. A co, gdyby dodać do niej równie zdrowego i pysznego czerwonego buraka? Taka sałatka to prawdziwa bomba dla zdrowia. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie!

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych. Właściwości zdrowotne buraków Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej! Surówka z buraczków i kiszonej kapusty Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 3 ugotowane buraki 2 łyżki oliwy Cukier Pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekać i włożyć do miski. Buraki czerwone ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę i...

Błąd przy kiszeniu kapusty
Newsy
Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak
Upewnijcie się, że przygotowujecie ją we właściwy sposób, bo źle zrobiona kiszona kapusta jest niesmaczna i nie ma tylu drogocennych właściwości.

Kiszona kapusta jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Taka samodzielnie przygotowana będzie szczególnie bogata w naturalne mikroorganizmy wspierające zdrowie.  Kapuśniak z kiszonej kapusty , bigos na kiszonej kapuście , pierogi z kapustą i grzybami – żadne z tych dań nie mogłoby być przygotowane bez bez kapusty kiszonej. Jeśli przygotowujecie kiszoną kapustę samodzielnie, już wyprzedzacie o krok osoby, które ją kupują. Jednak pamiętajcie, dobre chęci to niestety nie wszystko. Ne każda domowa kapusta kiszona będzie zdrowa, a przede wszystkim – smaczna. Upewnijcie się, że nie popełniacie tego błędu , bo inaczej kapusta nie będzie zachwycała smakiem. Dodawanie za dużej ilości soli do kapusty kiszonej To właśnie błąd, przed którym chcieliśmy was ostrzec. Jednym z częściej popełnianych przy kiszeniu kapusty błędów, jest dodawanie do niej zbyt dużej ilości soli. Konsekwencje mogą być następujące: Jeśli przesolicie kapustę, to przede wszystkim, będzie ona niesmaczna .  Po drugie, przesolona kapusta kiszona nie jest aż tak zdrowa. Sól to substancja, której w diecie prawie każdego Polaka jest zbyt dużo. Wszyscy powinniśmy jej unikać i ograniczać ją tam, gdzie to możliwe.  Najgorszą konsekwencją przesolenia kapusty kiszonej będzie jednak fakt, że taka kapusta jest bardziej podatna na rozwój grzybów i pleśni. Mogą one wpływać na kolor kapusty i zmieniać go na brązowy lub nawet szary. Prawidłowa proporcja soli do kapusty przy przygotowaniu kapusty kiszonej, wynosi: 200 g soli na każde 10 kg kapusty . Jak prawidłowo przechowywać kapustę kiszoną? To błąd, który szczególnie często popełniany jest przy robieniu kapusty kiszonej. Wystrzegajcie się go dla lepszego smaku i bogatszych właściwości zdrowotnych kiszonej...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienno-zimowy przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...