Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu.
Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia
Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty.
Składniki:
- 10 kg białej kapusty
- 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta
- 40 g kminku
- 200 g soli
Sposób przygotowania:
- Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści.
- Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki.
- Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie.
- Możecie zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków.
- Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka.
- Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól.
- Kapustę przykryjcie talerzem, obciążcie i odstawcie na dwa dni.
- Po dwóch dniach włóżcie w beczkę z kapustą kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki.
- Przenieście beczkę w chłodne miejsce.
- Po dwóch tygodniach kapusta jest już ukiszona.
- W trakcie kiszenia możecie w środek beczki włożyć wspomnianą już całą główkę i dodać np. tartą marchew.
Źródło: kuron.com.pl