Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu.

Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia

Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

  • 10 kg białej kapusty
  • 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta
  • 40 g kminku
  • 200 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści.
  2. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki.
  3. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie.
  4. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków.
  5. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka.
  6. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól.
  7. Kapustę przykryjcie talerzem, obciążcie i odstawcie na dwa dni.
  8. Po dwóch dniach włóżcie w beczkę z kapustą kij, żeby tworzące się gazy miały lepsze ujście z beczki.
  9. Przenieście beczkę w chłodne miejsce.
  10. Po dwóch tygodniach kapusta jest już ukiszona.
  11. W trakcie kiszenia możecie w środek beczki włożyć wspomnianą już całą główkę i dodać np. tartą marchew.

Źródło: kuron.com.pl

Zobacz także: