Jakub Kuroń „wziął się za siebie”. Kucharz schudł 7 kg w 3 miesiące dzięki specjalnej diecie
Instagram
Newsy

Jakub Kuroń „wziął się za siebie”. Kucharz schudł 7 kg w 3 miesiące dzięki specjalnej diecie

Dla niemal każdego kucharza słowo „dieta” to ostatnie słowo, które chciałby usłyszeć. Przepyszne zupy, treściwe drugie dania, rozpływające się w ustach desery – gdzie tu miejsce na redukcję, kiedy na stole co rusz pojawiają się pyszności?

Jakub Kuroń to znany i lubiany kucharz młodego pokolenia, który zdobywa coraz większą popularność i sympatię. Tym razem jednak weźmiemy na warsztat dietę popularnego kucharza, bo w bardzo krótkim czasie udało mu się zgubić 7 kilogramów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak chudł Jakub Kuroń?

Jakub Kurón postanowił wziąć się za siebie. Decyzję o wejściu w reżim odchudzający podjął w marcu i od tamtej pory święci niemal same sukcesy. Przez pierwsze miesiące schudł 7 kg, po czym wcale nie zamierzał osiąść na laurach:

– Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem w życiu. W ciągu 3 miesięcy waga poszła w dół o 7 kg, sylwetka nabrała kształtów. Ja natomiast jestem w dużo lepszej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej (…). Dziękuje i przepraszam, że się chwale, ale jestem z siebie cholernie dumny – szczerze napisał na Instagramie szczęśliwy Jakub Kuroń.

Jak to zwykle bywa, na zrzucenie zbędnych kilogramów nałożyło się w przypadku Kuronia kilka czynników. Nie obyło się oczywiście bez treningów w pocie czoła. Swoje zrobiło też odpowiednie odżywianie. Kuroń musiał zrezygnować z najbardziej tuczących smakołyków i wprowadzić do swojego jadłospisu więcej świeżych warzyw.

Zobacz także
Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu

Ogórki małosolne Jakuba Kuronia. Przepis na czosnkowe i chrupkie ogórki do obiadu

Przepis na kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia

Te mielone od Kuronia biją na głowę każde inne. Zawierają 1 podsmażony składnik, który podkręca smak

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinną tradycję

Jego ojca, Macieja, kochała cała Polska za sympatyczne i ciepłe programy telewizyjne, w których prezentowane były smakołyki nie tylko polskiej kuchni.

Coś wspólnego z kulinariami miał także dziadek Jakuba, czyli Jacek. Opozycjonista z czasów PRL-u przeszedł w latach 90. na drugą stronę barykady i stał się ministrem pracy i polityki socjalnej. Zgodnie ze swoimi przekonaniami nie miał jednak w głowie siedzenia wyłącznie za biurkiem. Dziadek Jakuba zasłynął choćby z publicznego rozdawania posiłków ubogim w czasie kryzysu lat 90.

Jakub Kuroń dzisiaj nie musi uciekać się do tego typu pomysłów, by trafić ze swoim jadłem pod strzechy. Młody kucharz zyskał popularność w sieci. Jego przepisy mają wielu amatorów w sieciach społecznościowych.

Kuroń publikuje zdjęcia swoich dań wraz z poradami kulinarnymi na Facebooku i na Instagramie. Jak wspomnieliśmy już we wstępie, praca z przepysznym jedzeniem na co dzień nie sprzyja zachowaniu perfekcyjnej wagi.

Źródło: Instagram

Jakub Kuroń świętuje 1 rocznicę redukcji wagi. Co zrobił że schudł i nadal cieszy się nową wagą.
Instagram / Jakub Kuroń
Newsy
Jakub Kuroń świętuje 1. rocznicę redukcji wagi. Co zrobił, że schudł i nadal cieszy się nową wagą?
O tym jak skutecznie schudnąć, a potem utrzymać upragnioną wagę opowiada kucharz, dla którego mniej i inaczej jeść, jest trudniejsze niż dla większości ludzi. A jednak zrobił to.

Gdy gotujecie, pewnie ciągle próbujecie i sprawdzacie, czy nie dodać przypraw, czy składniki są już wystarczająco miękkie i czy całe danie odpowiednio smakuje. Gdybyście byli kucharzami, jak Jakub Kuroń, nie tylko próbowalibyście wciąż kolejnych dań, ale też mierzylibyście się z pokusą przygotowania dla siebie dodatkowej porcji pyszności, które właśnie gotuje. I jak w takich warunkach walczyć z dodatkowymi kilogramami? Jakub Kuroń potwierdza, że to trudne. Jego metamorfoza pokazuje jednak, że jest to też możliwe.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Bogumiła Kuroń (@bogusia_kuron) Przygoda Jakuba Kuronia z redukcją wagi Kucharz postanowił zrzucić kilka zbędnych kilogramów na wiosnę 2021 roku. Tak wspominał swoją decyzję o zrzuceniu zbędnych kilogramów po trzech miesiącach, gdy waga spadła o 7 kg: - Dokładnie 22 marca tego roku postanowiłem wziąć się za siebie. Pamiętam dokładnie ten moment i mam tę datę zapisaną w kalendarzu. Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem w życiu. W ciągu 3 miesięcy waga poszła w dół o 7 kg, sylwetka nabrała kształtów. Ja natomiast jestem w dużo lepszej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej. W ruch poszła dieta, a za bary wziął mnie mój dobry kolega oraz trener personalny. A tak o tej najlepszej w życiu decyzji mówi dziś: - Od wprowadzenia zmian w moim życiu związanych z redukcją wagi, minął już prawie rok. Pozwala mi to stanąć w pozycji autorytetu i zacząć się mądrzyć ;-) W procesie odchudzania...

Zupa ogórkowa
gotujmy.pl/frank55
Newsy
Jakub Kuroń radzi, jak ugotować idealną zupę ogórkową. Nie uwierzycie, jakich ogórków używa
Klan Kuroniów nierozerwalnie związany jest z kulinariami. Zaczął Jacek, w gotowanie mocniej poszedł jego syn Maciej, a tradycję kontynuuje wnuk Jacka - Jakub. I zaskakuje swoim uproszczeniem tradycyjnej zupy ogrórkowej.

Jakub Kuroń kontynuuje rodzinne tradycje. Sztafetę pokoleń zaczął jeszcze jego dziadek Jacek, który był charyzmatycznym politykiem, działaczem opozycji w okresie PRL. Pana Jacka zapamiętaliśmy także z jeansowej kurtki, którą nieustannie nosił i z rozdawania zupy ubogim w latach 90. Sztafetę pokoleń kontynuował Maciej Kuroń. Na przełomie tysiącleci zyskał sporą popularność jako telewizyjny spec od gotowania. W jego ślady poszedł także syn – Jakub. Młody Kuroń także jest kucharzem i również przekazuje swoją wiedzę w telewizji i w innych mediach. Zupa ogórkowa Jakuba Kuronia Kuba nie podzielił losów dziadka i raczej nie spotkamy go już z garnkiem zupy i chochelką w okolicach Dworca Centralnego w Warszawie. Młody kucharz zdradził za to jak ową zupę poprawnie przygotować. Nie uwierzycie jakich ogórków używa Jakub Kuroń do swojej ogórkowej. Zamiast tradycyjnych kiszonych młody kucharz woli przecier ogórkowy ze sklepu! Czy popularna ogórkowa z takim dodatkiem będzie lepsza? Wypróbujcie sami. A oto przepis na zupę ogórkową według Jakuba Kuronia. Przepis na zupę ogórkową Składniki: 2 podudzia lub kilka skrzydełek z kurczaka Kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego 2 marchewki Pietruszka Ok. ¼ selera 1 łyżka masła 1 przecier ogórkowy (tradycjonaliści mogą użyć kilku sporych ogórków kiszonych startych na tarce) 4-5 ziemniaków Pół szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego koperku lub koperek suszony Sól i pieprz Przygotowanie: Skrzydełka lub podudzia zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zaczynamy gotować na małym ogniu, zbierając szumy. Włoszczyznę kroimy w kostkę,...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...

Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia......
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia. Wypróbujcie przepis i przyrządźcie je potem na święta
Jak zrobić śledzika w sosie musztardowym? Będziecie potrzebowali dwóch rodzajów musztardy i miodu. I oczywiście śledzia.

Zaczyna się śledziowy czas. Przed świętami ten gatunek ryby cieszy się ogromną popularnością w Polsce od wieków. Wiązało się to z przygotowaniami do katolickich świąt, adwentem, postem i niejako wskazanym w tym czasie jedzeniem ryb. Nie bez znaczenia jest też to, że śledź jest delikatną rybą, którą większość osób po prostu uwielbia. A ilość sposobów przyrządzenia surowego, marynowanego, smażonego śledzia jest tak duża, że można o nim mówić bez końca. Miłośnikiem śledzi jest także kucharz, Jakub Kuroń, który postanowił za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych rozbudzić wam apetyty na rybę: - Uwielbiam śledzie! Dlatego do Świąt będę Was zasypywał moimi przepisami na tę rybę! Dziś śledzie w sosie musztardowym!         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na śledzie musztardowe Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 5 łyżek musztardy wikinga 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu np. lipowego 2 żółtka 100 ml oleju np. rzepakowego 1 cebula Sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są słone namoczcie je w mleku, aż stracą nadmierną słoność. Powinno to trwać 3-4 godziny. Osuszcie rybę i pokrójcie na niewielkie kawałki. W osobnej misce wymieszajcie 2 rodzaje musztardy, miód, żółtka. Zacznijcie powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na...