Istnieje wiele metod przyrządzania dań regionalnych, z różnych stron świata. W Chinach i Wietnamie smaży się szybko i na dużym ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują wartości odżywcze, są świeże i lekkie. W Japonii wiele dań, np. sushi, jada się na surowo.

W Indiach gospodynie potrafią gotować prostą potrawę nawet 3 godziny. My w Polsce jadamy zarówno surowy tatar, szybko smażone eskalopki, jak i wolno gotowany rosół czy bigos. Jakub Kuroń uczy jak szybko gotować po azjatycku.

Na czym polega smażenie stir-fry, czyli po azjatycku?

Tego typu dania w Chinach czy Wietnamie smaży się na charakterystycznych, głębokich, często żeliwnych patelniach, typu wok. Są one przystosowane do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Szybko się nagrzewają i równomiernie oddają temperaturę. Wszystkie składniki dania smaży się na nich w tym samym czasie, nie odkładając żadnych na bok, tylko dokładając kolejne do dłużej smażonych poprzednich.

Nie mając woka, użyjcie zwykłej, polskiej patelni. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki do dań stir-fry, czyli szybko smażonych na dużym ogniu, muszą być gotowe, zanim zaczniecie dokładać je na patelnię. Smażenie jest szybkie i dynamiczne, wymaga częstego mieszania, nie pozostawia czasu na szatkowanie kolejnych składników.

Zobacz także:

Ważne jest także użycie specjalnego oleju sezamowego, który ma wyższą temperaturę dymienia od używanego tradycyjnie w naszej kuchni oleju rzepakowego, a także od oleju słonecznikowego czy też wieprzowego smalcu.

Przepis na wołowinę z warzywami po chińsku wg Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 350 g wołowiny (udziec wołowy)
  • 150 g papryki czerwonej
  • 100 g papryki żółtej
  • 60 g papryki zielonej
  • 150 g cukinii
  • 50 g marchwi
  • 80 g cebuli
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

Marynata do mięsa:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Wołowinę pokrójcie w cienkie plastry. Wymieszajcie składniki marynaty, zanurzcie w niej mięso i odstawcie na czas krojenia warzyw. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę.

  1. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzućcie mięso razem z marynatą. Smażcie 4-5 minut mieszając od czasu od czasu.
  2. Do mięsa dodajcie cebule i marchew. Gdy marchew zmięknie, dodajcie papryki i cukinie
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie sos sojowy, sos ostrygowy i olej sezamowy.
  4. Łyżeczkę maki ziemniaczanej rozmieszajcie w 125 ml zimnej wody. Dodajcie do dania i dokładnie wymieszajcie. Smażcie 1-2 minuty.

Zdejmijcie z ognia, podawajcie z ryżem lub chińskim makaronem.

Źródło: Instagram/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń