Jasiek Kuroń uczy szybkiego smażenia. Wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut.
Instagram / Jakub Kuroń gotuje
Newsy

Jakub Kuroń uczy szybkiego smażenia. Tę wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut

Przygotujcie składniki dania i poszatkujcie wszystkie warzywa, zanim zaczniecie smażenie. Gdy pierwsze kawałki wrzucicie na patelnię, nie będzie nawet czasu na szatkowanie kolejnych.

Istnieje wiele metod przyrządzania dań regionalnych, z różnych stron świata. W Chinach i Wietnamie smaży się szybko i na dużym ogniu. Dzięki temu potrawy zachowują wartości odżywcze, są świeże i lekkie. W Japonii wiele dań, np. sushi, jada się na surowo.

W Indiach gospodynie potrafią gotować prostą potrawę nawet 3 godziny. My w Polsce jadamy zarówno surowy tatar, szybko smażone eskalopki, jak i wolno gotowany rosół czy bigos. Jakub Kuroń uczy jak szybko gotować po azjatycku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega smażenie stir-fry, czyli po azjatycku?

Tego typu dania w Chinach czy Wietnamie smaży się na charakterystycznych, głębokich, często żeliwnych patelniach, typu wok. Są one przystosowane do szybkiego smażenia na dużym ogniu. Szybko się nagrzewają i równomiernie oddają temperaturę. Wszystkie składniki dania smaży się na nich w tym samym czasie, nie odkładając żadnych na bok, tylko dokładając kolejne do dłużej smażonych poprzednich.

Nie mając woka, użyjcie zwykłej, polskiej patelni. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki do dań stir-fry, czyli szybko smażonych na dużym ogniu, muszą być gotowe, zanim zaczniecie dokładać je na patelnię. Smażenie jest szybkie i dynamiczne, wymaga częstego mieszania, nie pozostawia czasu na szatkowanie kolejnych składników.

Ważne jest także użycie specjalnego oleju sezamowego, który ma wyższą temperaturę dymienia od używanego tradycyjnie w naszej kuchni oleju rzepakowego, a także od oleju słonecznikowego czy też wieprzowego smalcu.

Zobacz także
Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!

Mizeria inaczej: zróbcie ogórki po chińsku, to zaskakujące połączenie odmieni wam dzień!

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 

Przepis na wołowinę z warzywami po chińsku wg Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 350 g wołowiny (udziec wołowy)
  • 150 g papryki czerwonej
  • 100 g papryki żółtej
  • 60 g papryki zielonej
  • 150 g cukinii
  • 50 g marchwi
  • 80 g cebuli
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sosu ostrygowego

Marynata do mięsa:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Wołowinę pokrójcie w cienkie plastry. Wymieszajcie składniki marynaty, zanurzcie w niej mięso i odstawcie na czas krojenia warzyw. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę.

  1. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzućcie mięso razem z marynatą. Smażcie 4-5 minut mieszając od czasu od czasu.
  2. Do mięsa dodajcie cebule i marchew. Gdy marchew zmięknie, dodajcie papryki i cukinie
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie sos sojowy, sos ostrygowy i olej sezamowy.
  4. Łyżeczkę maki ziemniaczanej rozmieszajcie w 125 ml zimnej wody. Dodajcie do dania i dokładnie wymieszajcie. Smażcie 1-2 minuty.

Zdejmijcie z ognia, podawajcie z ryżem lub chińskim makaronem.

Źródło: Instagram/Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Pixabay
Newsy
Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Kuchnia orientalna skrywa bardzo wiele szybkich w przygotowaniu i pysznych dań, a składniki możecie kupić w każdym supermarkecie!

Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.  Szybka kuchnia azjatycka Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować? Przepis na smażony makaron z warzywami Składniki: paczka makaronu ryżowego sos do potraw chińskich cebula 2 marchewki żółta papryka pół łyżeczki startego imbiru łyżka sezamu natka kolendry 1 mały brokuł ząbek czosnku łyżeczka płatków chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym) Przygotowanie: Makaron ugotujcie i przestudźcie. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich. Całość...

Kalafior
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucasz liście kalafiora? To błąd. Zrobisz nich genialne i bardzo łatwe danie
W domach naszych babć obowiązywała żelazna zasada: nic nie może się zmarnować! Ciekawe, czy dawniej gospodynie robiły chipsy z kalafiora…

Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne. Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska. Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad. Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku. Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia. Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka. Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście. Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy. Chipsy z liści kalafiora: Składniki: Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora 2 łyżki oleju Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku Pół łyżeczki czarnuszki Sól i pieprz Przygotowanie: Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi. Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście. Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem. Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami. Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).

Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka
Mniam1/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki po chińsku. Prosty przepis na niebanalne gołąbki z mięsem z kurczaka 
Gołąbki z mięsem kurczaka, inspirowane kuchnią chińską, to propozycja dla miłośników gołąbków, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Farsz do gołąbków z mięsem drobiowym, ryżem, sosem sojowym i azjatyckimi przyprawami zmienia tę potrawę w wykwintne danie.

Tradycyjne polskie gołąbki to te przygotowywane z mięsem wieprzowym oraz ryżem. Można jednak odświeżyć ich recepturę, wzbogacając ją o bardziej egzotyczne smaki. Ostatnio proponowaliśmy np. gołąbki meksykańskie , a teraz – ich azjatycką odmianę, która z pewnością zachwyci waszych gości. Gołąbki po chińsku z kurczakiem Kurczak, o ile tylko pochodzi z naturalnego chowu bez antybiotyków i kupujemy go z zaufanego źródła, jest zdrowym mięsem o niskiej zawartości tłuszczu, a wysokiej zawartości białka. Mięso drobiowe polecane jest przy dietach niskokalorycznych, a także w dietach sportowców, które powinny być bogate w łatwo przyswajalne białko. Gołąbki przyrządzone z kurczakiem zyskają zupełnie nowy smak – wypróbujcie i przekonajcie się sami! Przepis na gołąbki po chińsku Składniki: 2 filety z kurczaka 2 marchewki 1 kapusta pekińska pieprz czarny 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka ryżu Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 cebula Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona.  Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.  Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić.  Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem.  Poszczególne...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...