Jakub Kuroń świętuje 1 rocznicę redukcji wagi. Co zrobił że schudł i nadal cieszy się nową wagą.
Instagram / Jakub Kuroń
Newsy

Jakub Kuroń świętuje 1. rocznicę redukcji wagi. Co zrobił, że schudł i nadal cieszy się nową wagą?

O tym jak skutecznie schudnąć, a potem utrzymać upragnioną wagę opowiada kucharz, dla którego mniej i inaczej jeść, jest trudniejsze niż dla większości ludzi. A jednak zrobił to.

Gdy gotujecie, pewnie ciągle próbujecie i sprawdzacie, czy nie dodać przypraw, czy składniki są już wystarczająco miękkie i czy całe danie odpowiednio smakuje. Gdybyście byli kucharzami, jak Jakub Kuroń, nie tylko próbowalibyście wciąż kolejnych dań, ale też mierzylibyście się z pokusą przygotowania dla siebie dodatkowej porcji pyszności, które właśnie gotuje. I jak w takich warunkach walczyć z dodatkowymi kilogramami? Jakub Kuroń potwierdza, że to trudne. Jego metamorfoza pokazuje jednak, że jest to też możliwe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygoda Jakuba Kuronia z redukcją wagi

Kucharz postanowił zrzucić kilka zbędnych kilogramów na wiosnę 2021 roku. Tak wspominał swoją decyzję o zrzuceniu zbędnych kilogramów po trzech miesiącach, gdy waga spadła o 7 kg:

- Dokładnie 22 marca tego roku postanowiłem wziąć się za siebie. Pamiętam dokładnie ten moment i mam tę datę zapisaną w kalendarzu. Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem w życiu. W ciągu 3 miesięcy waga poszła w dół o 7 kg, sylwetka nabrała kształtów. Ja natomiast jestem w dużo lepszej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej. W ruch poszła dieta, a za bary wziął mnie mój dobry kolega oraz trener personalny.

Zobacz także
Jasiek Kuroń uczy szybkiego smażenia. Wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut.

Jakub Kuroń uczy szybkiego smażenia. Tę wołowinę z warzywami zrobicie w 15 minut

Doskonały na odchudzanie. W sklepach jest kilka rodzajów, najskuteczniej  działa czerwony

Już połówka tego owocu przed posiłkiem pomoże w redukcji wagi. Jest doskonały na odchudzanie

A tak o tej najlepszej w życiu decyzji mówi dziś:

- Od wprowadzenia zmian w moim życiu związanych z redukcją wagi, minął już prawie rok. Pozwala mi to stanąć w pozycji autorytetu i zacząć się mądrzyć ;-) W procesie odchudzania bardzo ważne jest kilka czynników: Regularnie ćwiczenia. U mnie 2 x siłownia i 1 x kardio Względna dieta, chociaż jak zapewne się domyślacie w zawodzie kucharza nie jest to łatwa sprawa Nawadnianie organizmu. W moim wypadku od 2,5 do 3 l wody dziennie.

Dlaczego warto podjąć wysiłek zrzucenia nadmiernej wagi?

Jakub Kuroń na własnym przykładzie pokazał, że zgubienie kilogramów dobrze wpływa nie tylko na sylwetkę. Poprawia kondycję i samopoczucie, przyczynia się do polepszenia zdrowia. Dzięki redukcji  tkanki tłuszczowej, zmniejsza się też ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i miażdżycy, a nawet nowotworów. Ogranicza się też obciążenie stawów.

Planując zrzucenie kilku kilogramów, zawsze zaplanujcie nie tylko dietę, ale też aktywność fizyczną. Zmieniając jadłospis skupcie się na zmianie nawyków żywieniowych, wprowadzenie niskokalorycznych i wysokoodżywczych produktów na stałe, nie czasowo.

Wiele historii stosowania diet redukcyjnych, polegających na czasowym ograniczaniu liczby kalorii pokazuje, że to najlepszy sposób na wywołanie efektu jo-jo. Dzieje się tak dlatego, że wygłodzony organizm tylko czeka na zakończenie diety i odbicie sobie utraconych kalorii.

Tylko zmiana nawyków, regularne posiłki, zdrowe składniki, zmniejszenie porcji bez eliminacji konkretnych posiłków, w połączeniu z wysiłkiem fizycznym, mogą dać pozytywne, trwałe efekty. Nie zapominajcie też o tym, o czym wspomniał Jakub Kuroń - o piciu 2,5 do 3 l wody i prawidłowo nawadniajcie swój organizm.

Źródło: Instagram/JakubKuroń, gazeta-mosina.pl

Jakub Kuroń „wziął się za siebie”. Kucharz schudł 7 kg w 3 miesiące dzięki specjalnej diecie
Instagram
Newsy
Jakub Kuroń „wziął się za siebie”. Kucharz schudł 7 kg w 3 miesiące dzięki specjalnej diecie
Dla niemal każdego kucharza słowo „dieta” to ostatnie słowo, które chciałby usłyszeć. Przepyszne zupy, treściwe drugie dania, rozpływające się w ustach desery – gdzie tu miejsce na redukcję, kiedy na stole co rusz pojawiają się pyszności?

Jakub Kuroń to znany i lubiany kucharz młodego pokolenia, który zdobywa coraz większą popularność i sympatię. Tym razem jednak weźmiemy na warsztat dietę popularnego kucharza, bo w bardzo krótkim czasie udało mu się zgubić 7 kilogramów. Jak chudł Jakub Kuroń? Jakub Kurón postanowił wziąć się za siebie. Decyzję o wejściu w reżim odchudzający podjął w marcu i od tamtej pory święci niemal same sukcesy. Przez pierwsze miesiące schudł 7 kg, po czym wcale nie zamierzał osiąść na laurach: – Dzisiaj śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem w życiu. W ciągu 3 miesięcy waga poszła w dół o 7 kg, sylwetka nabrała kształtów. Ja natomiast jestem w dużo lepszej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej (…). Dziękuje i przepraszam, że się chwale, ale jestem z siebie cholernie dumny – szczerze napisał na Instagramie szczęśliwy Jakub Kuroń. Jak to zwykle bywa, na zrzucenie zbędnych kilogramów nałożyło się w przypadku Kuronia kilka czynników. Nie obyło się oczywiście bez treningów w pocie czoła. Swoje zrobiło też odpowiednie odżywianie. Kuroń musiał zrezygnować z najbardziej tuczących smakołyków i wprowadzić do swojego jadłospisu więcej świeżych warzyw . Jakub Kuroń kontynuuje rodzinną tradycję Jego ojca, Macieja, kochała cała Polska za sympatyczne i ciepłe programy telewizyjne, w których prezentowane były smakołyki nie tylko polskiej kuchni. Coś wspólnego z kulinariami miał także dziadek Jakuba, czyli Jacek. Opozycjonista z czasów PRL-u przeszedł w latach 90. na drugą stronę barykady i stał się ministrem pracy i polityki socjalnej. Zgodnie ze swoimi przekonaniami nie miał jednak w głowie siedzenia wyłącznie za biurkiem. Dziadek Jakuba zasłynął choćby z publicznego rozdawania...

Małgorzata Królikowska już nie przejmuje się dietą jak kiedyś. Zdradziła co jej pomogło schudnąć
ONS.pl
Newsy
Małgorzata Królikowska już nie przejmuje się dietą jak kiedyś. Zdradziła co jej pomogło schudnąć
Jak znana z „Klanu” aktorka Małgorzata Królikowska dba o swoją figurę? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Walka z nadprogramowymi kilogramami może być męcząca. Zwłaszcza dla aktorów! Doskonale wie o tym Małgorzata Królikowska , choć jak przyznaje po pewnym czasie przestała się tak przejmować swoją sylwetką. Sprawdźcie, jaki jest jej sposób na zrzucenie kilogramów i co pozwoliło jej zaakceptować siebie. Silna wola W wywiadzie dla portalu internetowego aktorka ze śmiechem stwierdziła, że dziennikarze cały czas pytają ją o to, jaką dietę stosuje. Nic dziwnego – jest mamą piątki dzieci i jak mało kto dobrze wie, jak trudny bywa powrót do formy. Opowiedziała o swoim sposobie na zgrabniejszą sylwetkę: Nie zniosłabym katowania się jedzeniem dietetycznym lub wegetariańskim. Po kolejnych porodach zawsze tyłam, ale rodziłam naturalnie i szybko dochodziłam do dawnej wagi. Przy narodzinach najmłodszego dziecka były jednak komplikacje, miałam cesarskie cięcie. No i teraz czuję, że jest mnie ciągle za dużo...  A tak w ogóle to jestem jak kameleon, który zmienia nie kolor, lecz ciężar ciała: raz jestem gruba, raz w sam raz. Dawniej często dzwonili do mnie dziennikarze z prośbą, żebym opowiadała im o dietach. A ja, aby schudnąć, po prostu uruchamiam silną wolę. Nie tylko dieta Ale czy silna wola to jedyny sposób na schudnięcie? Małgorzata dodała, że oczywiście poza kierowaniem się zdrowym rozsądkiem w jedzeniu, ważna jest też aktywność fizyczna: Lada chwila zacznę z córkami chodzić na basen i pływać. Zaaplikuję sobie masaże i bicze wodne. Będę też intensywnie ćwiczyła w domu. I szczotką masowała całe ciało, żeby nie wiotczało, gdy schudnę. I to jest mój osobisty sposób na pozbywanie  się zbędnych kilogramów. Królikowska jest przykładem osoby, która potrafi się odchudzać z głową! Aktorka nie kontroluje obsesyjnie swojej wagi i...

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”
Kucharz Jakub Kuroń podzielił się przepisem na paprykę konserwową. Przetestujecie jego unikalną recepturę?

Końcówka sierpnia to idealny czas na przygotowywanie przetworów z papryki . Czy robiliście już w tym roku paprykę konserwową w słoikach? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie przepis Jakuba Kuronia . Znany kucharz twierdzi, że jego papryka będzie „najlepszą papryką konserwową w waszym życiu”. Kim jest Jakub Kuroń? Jakub Kuroń jest znanym polskim kucharzem i autorem książek kulinarnych takich jak „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Prywatnie jest synem nieżyjącego już kucharza Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Kuroń od dziecka kocha gotowanie Jakub już od dzieciństwa kocha gotowanie. Jak sam przyznaje, zaczął gotować chwilę po tym, jak zaczął chodzić. Gotuję odkąd tylko pamiętam. Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec - przyznaje. W sieci możecie znaleźć jego autorski portal, na którym regularnie dzieli się on ciekawymi przepisami na różne potrawy i dania. Ostatnio kucharz pochwalił się swoim przepisem na marynowaną paprykę. Jak ją przygotowuje?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na marynowaną paprykę według Jakuba Kuronia Do przygotowania marynowanej papryki będziecie potrzebować kilku prostych składników. Papryka konserwowa do słoików to mój...

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
ONS.pl / kuroń.com.pl
Newsy
Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
Nie tylko karp smażony i w galarecie może pojawić się na waszym stole. Kto wie, może ta ryba smażona z cebulą i grzybami stanie się nową tradycją i w waszej rodzinie.

W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”. Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów. Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu: - Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia Składniki: 300 g pieczarek 3 cebule 250 g karpia 3 liście laurowe 3 łyżki mąki 4 ziarenka pieprzu czarnego Olej do smażenia np. rzepakowy Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej,...