Jakub Kuroń zdradził przepis na bigos na 4 mięsach
Instagram
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na czteromięsny bigos. Tak pyszny, że będziecie go wyjadać łyżkami

Cztery rodzaje mięsa, dwa rodzaje kapusty i dwa rodzaje owoców, a do tego garść aromatycznych przypraw. Bigos Jakuba Kuronia to prawdziwy kulinarny majstersztyk.

Trudno sobie nawet wyobrazić polską kuchnię bez bigosu. To tradycyjne danie gości na naszych stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. W czym tkwi sekret idealnego bigosu? To nie tylko dobór najlepszych składników i przypraw, ale również odpowiednio długi czas gotowania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczny bigos?

Bigos to tradycyjne polskie danie, które przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni.

Nie bez znaczenia są też przyprawy. Nasz bigos będzie smaczny i aromatyczny, gdy dodamy do niego ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz.

Bigos należy bardzo długo gotować na wolnym ogniu, regularnie go mieszając i pozwalając składnikom dobrze się przegryźć. Jak przygotowuje bigos znany polskich kucharz Jakub Kuroń?

Przepis na bigos Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na bigos. Znany polski kucharz przygotowuje go z czterech rodzajów mięsa, dwóch rodzajów kapusty, dwóch rodzajów owoców oraz mnóstwa aromatycznych przypraw.

Zobacz także

Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować

Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące

Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg poszatkowanej białej kapusty
  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 500 g wołowiny bez kości
  • 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej
  • 250 g wędzonego boczku lub okrawków z wędlin
  • pozostałości z sosów i pieczeni, jakie tylko znajdziemy w lodówce
  • 500 g kwaśnych jabłek
  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g śliwek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 20 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 4 goździki
  • po pół łyżeczki: kminku, gorczycy i kolendry po łyżce majeranku i tymianku
  • 250 ml czerwonego wina
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną zalejcie litrem wody.
  2. Przyprawy – z wyjątkiem majeranku i tymianku – zawińcie w saszetkę z gazy, włóżcie do kiszonej kapusty i gotujcie na wolnym ogniu 2 godziny.
  3. Kapustę białą zalejcie ok. 500 ml wody, dodajcie śliwki, wcześniej namoczone i pokrojone w paski grzyby i duście na wolnym ogniu.
  4. Pokrójcie wołowinę w gulaszową kostkę, posypcie tymiankiem i natrzyjcie posiekanym ząbkiem czosnku utartym z odrobiną soli.
  5. Wieprzowinę natrzyjcie majerankiem i pozostałym czosnkiem.
  6. W rondlu rozgrzejcie olej i przesmażcie wieprzowinę ze wszystkich stron.
  7. Zrumienione mięso przełóżcie do białej kapusty i dalej duście.
  8. Do rondla dodajcie resztę oleju i obsmażcie wołowinę na złoty kolor.
  9. Podlejcie winem i duście 15– 20 minut.
  10. Dodajcie ją do białej kapusty i całość duście.
  11. Do rondla włóżcie boczek lub okrawki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
  12. Gdy wytopi się tłuszcz wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę. Całość kilka minut duście.
  13. W tym czasie z kapusty kiszonej wyjmijcie saszetkę, a z kapusty białej wieprzowinę i pokrójcie ją w kostkę.
  14. Połączcie ze sobą obie kapusty wraz z dodatkami, dodajcie wieprzowinę, boczek z kiełbasą i cebulą oraz pokrojone w cząstki jabłka oraz pozostałe wino.
  15. Kapustę z dodatkami gotujcie minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu.
  16. Przed podaniem bigos doprawcie pieprzem i solą.

Źródło: kuron.com.pl

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Przepisy
Ten przepis na bigos jest wyjątkowy. Staropolski smak zawdzięcza tym 4 gatunkom mięsa
Jeżeli macie ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbujcie ten przepis!

Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz  przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście. Historia bigosu To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami  Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina. Przygotowanie: Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min. Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki,...

Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
goofy9/gotujmy.pl
Newsy
Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
Jeśli nie wiecie jak pasteryzować bigos, to sprawdźcie poniższy artykuł. To banalnie proste!

Co zrobić z dużą ilością bigosu? Można go zamrozić lub… zawekować! Bigos ze słoika to świetny pomysł na danie, które później wystarczy tylko odgrzać. Sprawdźcie, jak przyrządzić i zawekować bigos. Jak zawekować bigos? Pasteryzowanie bigosu tak naprawdę niczym się nie różni od pasteryzowania innych przetworów. Wystarczy przełożyć bigos do słoików, zakręcić i włożyć je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Następnie należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików i zagotować. Trzeba uważać na to, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem! Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez około godzinę. Po wystudzeniu przełóżcie słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce. Pasteryzowany bigos będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy! Przepis na bigos do słoików Do przygotowania bigosu, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 0,5 kilograma mięsa z łopatki wieprzowej 300 g kiełbasy 300 g boczku 100 g suszonych grzybów 2,5 litra wody 3 cebule 7 ziaren ziela angielskiego 2 ziarna jałowca Olej do smażenia (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Zalejcie grzyby zimną wodą i odstawcie na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody (ale jej nie wylewajcie!), pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie włóżcie do garnka i zalejcie wodą, w której się moczyły i zagotujcie. Gotujcie grzyby tak długo, aż zmiękną. Odciśnijcie z wody kapustę kiszoną. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i włóżcie do dużego garnka. Podobnie pokrójcie białą kapustę, sparzcie wrzątkiem i dodajcie do kiszonej. Wlejcie 2,5...

bigos magdy gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler często zachwala swój bigos. Jego smak jest wyjątkowy dzięki zmieszaniu tych 2 składników
Jak gotuje swój bigos Magda Gessler? O takich proporcjach kapusty kiszonej i kapusty świeżej jeszcze nie słyszeliście!

Magda Gessler to nie tylko telewizyjna showmanka. Jej udział w programie „Kuchenne rewolucje” opiera się nie tylko na charyzmie, ale też na dużej wiedzy. Kontrowersyjna gwiazda TVN-u dzieli się kulinarnymi radami i sztuczkami na różne dania nie tylko w telewizji. Na jednym ze swoich profili społecznościowych restauratorka opublikowała długo wyczekiwany przez fanów przepis na bigos. Ile kapusty kiszonej dodaje do bigosu Magda Gessler? Na dzień dobry przepis Magdy Gessler na bigos zaskakuje proporcjami kapusty kiszonej do kapusty białej. Klasyczne przepisy zakładają zwykle mieszankę w stosunku 1:1. Dzięki temu bigos zyskuje odpowiedni balans słodyczy kapusty świeżej i kwasu kapusty kiszonej. Wiele jest gospodyń domowych, które do tematu podchodzą nieco inaczej. By bigos był bardziej „zdecydowany” i silny w smaku, stawiają wyłącznie na kapustę kiszoną. Magda Gessler stawia na jeszcze inne rozwiązanie tego problemu. W jej wydaniu bigos powinien zawierać 3/4 kapusty kiszonej i zaledwie 1/4 kapusty świeżo poszatkowanej. Jakie mięso do bigosu? Jeśli chodzi o mięso i jego rodzaje, słynna restauratorka jest mniej ortodoksyjna. Zgodnie z jej zaleceniami do bigosu można dodać naprawdę różne rodzaje mięsa. Mięso z rosołu, resztki z niedzielnej pieczeni, wędzonki, kiełbasa, a przede wszystkim dziczyzna. W bigosie Gessler jest miejsce na wszystkie te gatunki mięsa. Co z przyprawami? Oprócz klasycznego dla bigosu kminku, Magda Gessler stawia jeszcze na dodatek w postaci jałowca. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki w kwestii gotowania bigosu autorstwa Magdy Gessler. Przepis na bigos Magdy Gessler Składniki: Ok. 75 dag kapusty kiszonej Ok. 25 dag kapusty białej świeżej Różne rodzaje mięsa – wędzonka, boczek, kiełbasa, mięso z pieczeni,...

Gotujecie bigos czy pieczecie?
AdobeStock
Newsy
Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę
Niektórzy zamiast długiego gotowania bigosu, wolą upiec go w piekarniku. Metoda ta ma pewną niebywałą zaletę. Przeczytajcie.

Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos? Sekret idealnego bigosu Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika? Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos? Przepis na bigos z piekarnika Składniki: ok. 1 kg kiszonej kapusty ok. 400 g kapusty włoskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 garście suszonych grzybów Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie.  1/5 szklanek wywaru z żeberek 2 łyżki smalcu Przygotowanie: Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie,...