Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Przygotujcie na zimę buraki tarte z przepisu Jakuba Kuronia. Będą doskonałym dodatkiem do obiadu.

Macie w zapasie buraki i nie wiecie co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich przepyszną surówkę do słoika. Będzie doskonałym dopełnieniem tradycyjnego polskiego obiadu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na buraki tarte do słoików Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się ostatnio przepisem na tarte buraki do słoika. Do ich przygotowania wystarczy wam kilka prostych składników takich jak buraki, ocet, olej oraz oczywiście przyprawy. Kuroń wzbogaca smak swoich buraków dodając do zalewy goździki. Tak przygotowane buraki doskonale pasują do obiadu, ale równie dobrze możecie jeść je solo.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru
  • 50 g oleju roślinnego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 2 płaskie łyżki soli
Zobacz także
Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut

To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyjcie i ułóżcie ciasno w dużym garnku.
  2. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie do miękkości (ponieważ buraki mają różne rozmiary, warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką, ale można średnio przyjąć, że 90 minut wystarczy).
  3. Buraki zostawcie w wodzie z gotowania do przestygnięcia.
  4. Załóżcie rękawiczki i obierzcie je bez noża (skórka praktycznie sama schodzi).
  5. Przygotujcie zalewę.
  6. Na suchej patelni podprażcie wszystkie przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  7. W rondelku zagotujcie ocet, olej, cukier i sól.
  8. Kiedy składniki się połączą, wsypcie podprażone przyprawy, gotujcie na małym ogniu, aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.
  9. Obrane buraczki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
  10. Zalejcie je gotową marynatą (może być jeszcze ciepła).
  11. Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnijcie wyparzone słoiki.
  12. Zostawcie 2 cm od brzegu, dociśnijcie buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
  13. Mocno zakręcone słoiki należy włożyć do garnka z wyłożonym dnem, np. ściereczką.
  14. Zalejcie zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
  15. Pasteryzujcie 30 minut od momentu zagotowania.
  16. Następnie postawcie wieczkiem do dołu i zostawcie do wystygnięcia.
  17. Tak przygotowane buraczki trzymajcie w ciemnym, chłodnym miejscu.
  18. Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni.

Źródło: kuron.com.pl

buraki
Pixabay
Przepisy
Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy zakwas na wigilijny barszcz. Dzięki tym trikom na 100 procent wyjdzie
Nic nie smakuje tak dobrze jak świąteczny barszcz czerwony ugotowany na bazie domowej roboty zakwasu buraczanego! Jednak pamiętaj, że jego przyrządzenie powinnaś rozpocząć najpóźniej 10 dni przed Wigilią. To niemal ostatni dzwonek!

Dzięki tym trikom zakwas buraczany na pewno wyjdzie Sekret idealnego zakwasu buraczanego tkwi między innymi w naczyniu, w którym zostaje przygotowany. Bowiem powinno być ono szklane lub kamionkowe oraz dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone . Na tym jednak nie koniec trików, które sprawią, że twój zakwas buraczany na pewno wyjdzie. Należy również pamiętać, że przyprawy oraz czosnek powinny się znaleźć na dnie naczynia, w którym będą kiszone buraki. To zapobiegnie ich wypływaniu i nada warzywom idealny smak. Ważne jest również, aby trzymać zakwas w ciepłym miejscu przez okres od 3 do nawet 10 dni.  Jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie możesz wrzucić do słoika kawałek chleba lub dolać wody z ogórków kiszonych, bądź kapusty, to sprawi, że buraki szybciej dojdą. Przepis na zakwas z buraków Będziesz potrzebować 600 gramów buraków 500 ml wody 5 ząbków czosnku Przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie W rondelku zagotuj 500 ml wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Miksturę odstaw na kilka minut do wystudzenia. Buraki dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na półplasterki o grubości ok 1 cm. Ząbki czosnku obierz i zgnieć nożem (nie krój, ani nie przeciskaj przez praskę). Na dnie wyparzonego słoika umieść kilka półplasterków buraka, 1 obrany i zgnieciony ząbek czosnku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i 2 ziarenka pieprzu. Całość przykryj resztą buraków tak, by wypełniły naczynie do wysokości 9/10 (czyli po prostu nie do pełna). Tak poukładane składniki zalej wystudzoną solanką (wodą z solą), przykryj gazą lub inną tkaniną, przewiąż gumką lub sznureczkiem i odstaw do spiżarni na ok. 7 dni. Tak przygotowany zakwas z...

Marynowane rzodkiewki
Gotujmy.pl/Lizusek2
Przepisy
SUPER-TANIA i przepyszna przekąska z rzodkiewki! W mig znika z talerza!
Rzodkiewka, uważana za królową nowalijek, to powszechnie znane, ale jednocześnie nieco zapomniane warzywo. Niegdyś nagminnie dodawana do kanapek i twarogów, dzisiaj coraz częściej zastępowana przez ogórki, pomidory, czy paprykę. Z nami jednak odkryjesz i pokochasz ją na nowo!

Niewiele osób wie, że rzodkiewka to źródło wielu cennych witamin i minerałów , między innymi potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, czy potasu. To małe i niepozorne warzywo powinno więc stanowić jeden z głównych składników diety każdego człowieka. Dla tych, którzy nie przepadają za jej tradycyjnym smakiem mamy smakowitą alternatywę w postaci marynaty , którą przygotujesz bez wydawania pieniędzy. Zapewne wszystko masz w domu! Będziesz potrzebować 2 pęczki dojrzałych rzodkiewek 2 ząbki czosnku 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarenka pieprzu 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka gorczycy i dwa goździki Wymienione składniki starczą na jeden słoik o pojemności 250 ml. W zależności od liczby słoików, które chcesz zapełnić, zwiększ proporcje. Przygotowanie Umyj i osusz rzodkiewki, a następnie odetnij od nich liście i ogonki. Rzodkiewki pokrój na połówki (chyba, że są duże, wtedy pokrój na ćwiartki), a następnie włóż do przygotowanego wcześniej (wyparzonego) słoika. Obierz czosnek i dodaj w całości do rzodkiewek. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie (to jest też moment, w którym możesz dodać gorczycę i goździki). Wodę, ocet, sól oraz cukier włóż do małego rondelka i gotuj na małym ogniu przez około dziewięć minut (do momentu aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą). Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewki zalewamy zimną marynatą, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na trzy dni (nie trzeba ich pasteryzować). Po tym czasie są gotowe do jedzenia! Zdrowo, smacznie i tanio Sami przyznacie, że przepis jest prosty i nie...

grzyby marynowane przepis
AdobeStock
Przepisy
Bajecznie pyszne marynowane gąski. Smakują jak od babci
Udane grzybobranie? Czas na marynowanie grzybków! To pyszna zakąska do obiadu i spotkań ze znajomymi!

Czas grzybobrania powoli mija. Co zrobić z zebranymi grzybami? Można zjeść świeże, ususzyć, albo zamarynować! Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowe marynowane gąski! Marynowane grzybki Grzyby w zalewie to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu! Sprawdzają się także jako przekąski w trakcie przyjęć, szczególnie w połączeniu z alkoholem. Marynowanie nie zajmuje dużo czasu i pozwala długo przechowywać zebrane grzyby. Taki słoik marynowanych grzybków to świetny prezent od grzybiarza dla znajomych! Przepis na marynowane gąski Do przyrządzenia marynowanych gąsek potrzebne będą te składniki: •    2 kilogramy gąsek •    2,5 litra wody •    Pół szklanki cukru •    Szklanka octu •    1 duża łyżka soli •    3 liście laurowe •    Ziele angielskie  I oczywiście słoiki! Przygotowanie 1.    Grzyby należy dokładnie oczyścić ze ściółki, ziemi i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie. 2.    Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, wrzuć do garnka grzyby. Gotuj przez około 15 minut. 3.    Ugotowane grzyby odcedź. Następnie przygotuj zalewę – wlej do garnka wodę, szklankę octu, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a na koniec wsyp cukier i sól. Całość zagotuj. 4.    Ugotowane grzyby przełóż do słoików. Gąski powinny wypełnić około ¾ pojemności słoika, nie więcej! Wlej gotującą się zalewę. 5.    Zakręć mocno wszystkie słoiki, obróć do góry dnem stawiając je na zakrętce, przykryj ręcznikiem i odstaw, by ostygły. Gotowe!