Macie w zapasie buraki i nie wiecie co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich przepyszną surówkę do słoika. Będzie doskonałym dopełnieniem tradycyjnego polskiego obiadu.

Przepis na buraki tarte do słoików Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się ostatnio przepisem na tarte buraki do słoika. Do ich przygotowania wystarczy wam kilka prostych składników takich jak buraki, ocet, olej oraz oczywiście przyprawy. Kuroń wzbogaca smak swoich buraków dodając do zalewy goździki. Tak przygotowane buraki doskonale pasują do obiadu, ale równie dobrze możecie jeść je solo.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru
  • 50 g oleju roślinnego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 2 płaskie łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyjcie i ułóżcie ciasno w dużym garnku.
  2. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie do miękkości (ponieważ buraki mają różne rozmiary, warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką, ale można średnio przyjąć, że 90 minut wystarczy).
  3. Buraki zostawcie w wodzie z gotowania do przestygnięcia.
  4. Załóżcie rękawiczki i obierzcie je bez noża (skórka praktycznie sama schodzi).
  5. Przygotujcie zalewę.
  6. Na suchej patelni podprażcie wszystkie przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  7. W rondelku zagotujcie ocet, olej, cukier i sól.
  8. Kiedy składniki się połączą, wsypcie podprażone przyprawy, gotujcie na małym ogniu, aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.
  9. Obrane buraczki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
  10. Zalejcie je gotową marynatą (może być jeszcze ciepła).
  11. Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnijcie wyparzone słoiki.
  12. Zostawcie 2 cm od brzegu, dociśnijcie buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
  13. Mocno zakręcone słoiki należy włożyć do garnka z wyłożonym dnem, np. ściereczką.
  14. Zalejcie zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
  15. Pasteryzujcie 30 minut od momentu zagotowania.
  16. Następnie postawcie wieczkiem do dołu i zostawcie do wystygnięcia.
  17. Tak przygotowane buraczki trzymajcie w ciemnym, chłodnym miejscu.
  18. Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni.

Źródło: kuron.com.pl