Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń podał przepis na buraki tarte do słoików. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Przygotujcie na zimę buraki tarte z przepisu Jakuba Kuronia. Będą doskonałym dodatkiem do obiadu.

Macie w zapasie buraki i nie wiecie co z nimi zrobić? Przygotujcie z nich przepyszną surówkę do słoika. Będzie doskonałym dopełnieniem tradycyjnego polskiego obiadu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na buraki tarte do słoików Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się ostatnio przepisem na tarte buraki do słoika. Do ich przygotowania wystarczy wam kilka prostych składników takich jak buraki, ocet, olej oraz oczywiście przyprawy. Kuroń wzbogaca smak swoich buraków dodając do zalewy goździki. Tak przygotowane buraki doskonale pasują do obiadu, ale równie dobrze możecie jeść je solo.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru
  • 50 g oleju roślinnego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 2 płaskie łyżki soli
Zobacz także
Zawijane pierożki Jaśka Kurnia. Są gotowe w 5 minut

To gołąbki? Skąd! Tak prezentują się zawijane pierożki Jaśka Kuronia. Robi się je w 5 minut

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle.  Prosty patent Jaśka Kuronia

Jak prawidłowo kroić paprykę? Całe życie robiliście to źle. Oto prosty patent Jaśka Kuronia

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyjcie i ułóżcie ciasno w dużym garnku.
  2. Zalejcie je zimną wodą i gotujcie do miękkości (ponieważ buraki mają różne rozmiary, warto sprawdzać ich twardość w trakcie, na przykład wykałaczką, ale można średnio przyjąć, że 90 minut wystarczy).
  3. Buraki zostawcie w wodzie z gotowania do przestygnięcia.
  4. Załóżcie rękawiczki i obierzcie je bez noża (skórka praktycznie sama schodzi).
  5. Przygotujcie zalewę.
  6. Na suchej patelni podprażcie wszystkie przyprawy: pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  7. W rondelku zagotujcie ocet, olej, cukier i sól.
  8. Kiedy składniki się połączą, wsypcie podprażone przyprawy, gotujcie na małym ogniu, aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.
  9. Obrane buraczki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
  10. Zalejcie je gotową marynatą (może być jeszcze ciepła).
  11. Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnijcie wyparzone słoiki.
  12. Zostawcie 2 cm od brzegu, dociśnijcie buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
  13. Mocno zakręcone słoiki należy włożyć do garnka z wyłożonym dnem, np. ściereczką.
  14. Zalejcie zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
  15. Pasteryzujcie 30 minut od momentu zagotowania.
  16. Następnie postawcie wieczkiem do dołu i zostawcie do wystygnięcia.
  17. Tak przygotowane buraczki trzymajcie w ciemnym, chłodnym miejscu.
  18. Najlepiej smakują jako baza do surówek, dodatek do zup lub na ciepło z patelni.

Źródło: kuron.com.pl

Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Flickr/AdobeStock
Newsy
Buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Będą świetnym dopełnieniem obiadu
Szukacie ciekawego przepisu na sałatkę z buraków do słoika? Wypróbujcie recepturę siostry Anastazji na pyszne tarte buraki do obiadu.

Przepisy siostry Anastazji od lat robią furorę w polskich domach. I nic w tym dziwnego – proponowane przez nią dania są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też naprawdę pyszne. Słynna zakonnica z Podkarpacia sprzedała jak dotąd ponad 4 miliony książek o gotowaniu. Z jej przepisów korzystają nie tylko starsze, ale również młodsze pokolenia. Jakiś czas temu siostra Anastazja podzieliła się przepisem na tarte buraki do słoika. Warto je przygotować z kilku względów. Buraki nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Buraki zawierają duże stężenie azotanów, które mają działanie obniżające ciśnienie krwi. Może to prowadzić do zmniejszenia ryzyka zawałów serca, niewydolności serca i udaru mózgu. Dzięki azotanom, warzywa te mogą również pomóc zwiększyć przepływ krwi do mózgu, poprawić funkcje poznawcze i zmniejszyć ryzyko demencji. Buraki mogą poprawić wydajność ćwiczeń i wspierać poziom energii. Buraki są dobrym źródłem błonnika, który jest korzystny dla zdrowia układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko wielu przewlekłych schorzeń. Badania wykazały, że barwniki buraków mogą pomóc w ograniczeniu wzrostu komórek rakowych. Buraki mają wysoką zawartość wody i niską kaloryczność. Obie te właściwości sprzyjają utracie wagi. Przepis na sałatkę z buraków siostry Anastazji Przygotujcie sałatkę z buraków siostry Anastazji. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do tradycyjnego polskiego obiadu. Składniki: 2 kg czerwonych buraków 20 dag świeżego korzenia chrzanu 1 cytryna sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...

buraki
Pixabay
Przepisy
Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...