Jakub Kuroń jest ostatnio jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Swoją miłość do gotowania odziedziczył po swoim ojcu, Macieju, który także był kucharzem. Przepisy Jakuba Kuronia zachwycają swoją prostotą, a składniki do ich przygotowania większość z nas zawsze ma pod ręką.

Nie oznacza to jednak, że nie wkrada się do nich czasem nutka oryginalności. Jak w przypadku placków ziemniaczanych, o których zaraz przeczytacie.

Placki ziemniaczane to przysmak Polaków

Polacy wprost uwielbiają placki ziemniaczane. To nie tylko proste, ale też bardzo smaczne danie, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielna potrawa. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Kucharz dodaje do masy ziemniaczanej pewien bardzo nietypowy składnik. Chodzi o kozi ser:

Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne - mówi o swoim przepisie Kuroń.

Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem

Do przygotowania placków ziemniaczanych z przepisu Jakuba Kuronia, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników.

Zobacz także:

Składniki:

  • 700 g ziemniaków np. odmiany bryza
  • 1 mała cebula
  • 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, cebulę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. Dodajcie ser starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  2. Placki ziemniaczane z żółtym serem smażcie na rozgrzanym oleju roślinnym aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Usmażone placki osączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, aby były bardziej chrupiące. 
  4. Udekorujcie placki kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, ziołami i startym serem. Możecie też dodać po łyżce śmietany.

Źródło: kuron.com.pl