Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące

Ilu kucharzy, tyle przepisów na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Znany polski kucharz dodaje do nich coś nietypowego.

Jakub Kuroń jest ostatnio jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Swoją miłość do gotowania odziedziczył po swoim ojcu, Macieju, który także był kucharzem. Przepisy Jakuba Kuronia zachwycają swoją prostotą, a składniki do ich przygotowania większość z nas zawsze ma pod ręką.

Nie oznacza to jednak, że nie wkrada się do nich czasem nutka oryginalności. Jak w przypadku placków ziemniaczanych, o których zaraz przeczytacie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Placki ziemniaczane to przysmak Polaków

Polacy wprost uwielbiają placki ziemniaczane. To nie tylko proste, ale też bardzo smaczne danie, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielna potrawa. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Kucharz dodaje do masy ziemniaczanej pewien bardzo nietypowy składnik. Chodzi o kozi ser:

Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne - mówi o swoim przepisie Kuroń.

Zobacz także
Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń podał przepis na marynowaną paprykę. „Najlepsza papryka konserwowa w waszym życiu”

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje 4

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje

Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem

Do przygotowania placków ziemniaczanych z przepisu Jakuba Kuronia, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków np. odmiany bryza
  • 1 mała cebula
  • 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste tym więcej mąki trzeba dodać)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek koperku lub natki pietruszki
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, cebulę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. Dodajcie ser starty na drobniejszych oczkach, jajka oraz mąkę pszenną. Ciasto doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  2. Placki ziemniaczane z żółtym serem smażcie na rozgrzanym oleju roślinnym aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Usmażone placki osączcie z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, aby były bardziej chrupiące. 
  4. Udekorujcie placki kawałkami wędzonego łososia, cząstkami pomidorów, ziołami i startym serem. Możecie też dodać po łyżce śmietany.

Źródło: kuron.com.pl

placki ziemniaczane smażenie
Adobe Stock
Newsy
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Najlepsze w smaku wyjdą na…
Placki ziemniaczane najlepsze wychodzą na patelni, jednak krąży wiele opinii o wyborze odpowiedniego tłuszczu. Tylko na tym wychodzą smaczne i idealne. Sprawdźcie, jaki rodzaj wybrać do smażenia!

Placki ziemniaczane są uwielbiane przez Polaków, ale i przez turystów odwiedzających Polskę. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz chrupkości. Ważny jest wówczas proces przyrządzania, aby wyszły idealnie. Uwagę warto zwrócić na wybór odpowiedniego tłuszczu, który jest kluczowy w całym procesie. Placki ziemniaczane można je podawać z dodatkami lub solo. Najlepsze ziemniaki do placków Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym i niestety nie wszystkie nadają się do przygotowania placków. Aby potrawa wyszła idealnie, a placki ziemniaczane były smaczne, warto zaopatrzyć się w ziemniaki bogate w skrobię. Najlepsze będą z grupy B i C. Podczas zakupów warto rozejrzeć się za takimi odmianami jak Bryza, Gracja, Tajfun, Ibis, Gustaw, Irga czy Flaming. To gatunki, które dzięki wysokiej zawartości skrobi nie mają dużej ilości wody i nie będą rozwadniać przygotowanej masy ziemniaczanej. Przygotowanie placków ziemniaczanych Przyrządzenie placków ziemniaczanych jest dosyć proste. Potrawa składa się z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Do ich przygotowania przede wszystkim potrzeba ziemniaków, jajka, skrobi ziemniaczanej, przypraw oraz tłuszczu do smażenia. Z całego procesu najżmudniejszą czynnością jest starcie ziemniaków, jednak do tego można wykorzystać robot kuchenny. Poradzi on sobie zdecydowanie szybciej i sprawniej. Starte kartofle wystarczy wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną, przyprawami, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Placki powinny być zarumienione, ale nie spalone. Usmażone warto odsączyć na ręczniku papierowym, a później podawać z ulubionymi dodatkami. Placki ziemniaczane z dodatkami lub...

Smażenie placków ziemniaczanych
Newsy
Na jakiej patelni najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Tylko ta wydobędzie z nich chrupkość i 100% smaku 
Nie ma nic gorszego niż rozmiękczone i ociekające tłuszczem placki ziemniaczane. Zastosujcie ten trik przy smażeniu, by tego uniknąć.

Placki ziemniaczane są wręcz uwielbiane przez Polaków w każdym wieku. Jedzone na słodko, na słono, z sosem mięsnym, śmietaną i na wiele innych sposobów. Każdy ma swoje preferencje dotyczące serwowania placków ziemniaczanych. Pewnie macie też różne przepisy na masę ziemniaczaną na placki. Wszyscy zgodnie mówią jednak, że dobre placki ziemniaczane są bardzo chrupkie i pełne smaku. To w większości zasługa smażenia! Przeczytajcie jak robić to prawidłowo i jakiej patelni najlepiej używać, by placki ziemniaczane były pyszne i chrupiące. Przepis na placki ziemniaczane Pewnie nie trzeba przedstawiać wam przepisu na placki ziemniaczane, ale na wszelki wypadek przypomnimy, że masa na placki ziemniaczane składa się z: Tartych ziemniaków Jajek Mąki Cebuli (nie dodawajcie jej, jeśli macie zamiar jeść placki tylko na słodko, z cukrem i śmietaną) Soli Niektórzy dodają do ziemniaków inne składniki, które dodatkowo wzbogacają ich smak i zmieniają odrobinę ich właściwości. Do placków ziemniaczanych można dodać jeszcze: Marchewkę – poprawia wartości odżywcze placków ziemniaczanych Czosnek – dodaje ciekawego aromatu Majeranek, pieprz i inne przyprawy – dobrze sprawdzają się przy plackach ziemniaczanych na słono Ser żółty – kaloryczny, ale bardzo smaczny dodatek, dzięki któremu placki są ciągnące Patelnia do smażenia placków ziemniaczanych Bardzo ważne o ile nie najważniejsze, jeśli chcecie osiągnąć odpowiednią chrupkość placków, jest ich właściwie smażenie. Placki smażcie na nieprzywierającej patelni! Najlepsza będzie do tego patelnia teflonowa lub ceramiczna. Uważajcie też, żeby patelnia teflonowa nie była porysowana, bo teflon odwarstwia się wtedy i trafia do jedzenia, a nie jest to zdrowe....

Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia
Instagram/Jakub Kuroń
Newsy
Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"
Zdarza wam się przekształcać klasyczne przepisy, śmiało podmieniać składniki czy przyrządzać je w zupełnie inny sposób? Taka odwaga w kuchni czasem przynosi zaskakujące rezultaty. Ten przepis jest tego przykładem.

Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła. Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco. Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia Składniki: 10 jajek Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki) 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem Garść natki pietruszki 50 g łososia wędzonego na zimno Sól Pieprz         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przygotowanie: Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach. Czym jeszcze faszerować jajka? Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż...

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki
Adobe Stock
Newsy
Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki
Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali. W jaki sposób można zmodyfikować placki ziemniaczane? Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę. Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego. Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej. Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem i serem Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 10 dag sera żółtego łyżeczka soli pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia 3 czubate łyżki mąki jajko Przygotowanie: Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym Placki podajemy ze śmietaną.