Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską.

Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Najstarsze przepisy na krupnik

Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę.

Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką.

Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej.

Zobacz także
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na podlaski krupnik. Receptura na wywar może zaskoczyć

Krupnik wychodzi wam mętny i ma paskudny kolor? Zróbcie to z kaszą, a zupa nie będzie już szara

Krupnik wychodzi wam mętny i ma paskudny kolor? Zróbcie to z kaszą, a zupa nie będzie już szara

Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną

Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem.

Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak.

Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie dodaje klasycznej kaszy jęczmiennej tłumacząc to nietolerancją glutenu przez niektórych domowników. Kucharka znalazła własny sposób na krupnik gotowany bez najpopularniejszej kaszy, o czym opowiada na swoim blogu: 

U mnie jest krupnik z kaszą jaglaną lub ryżem, czasami białą komosą zamiast klasycznej kaszy jęczmiennej albo łamaną kaszą gryczaną niepaloną. Osobiście uwielbiałam krupnik z kaszą jęczmienną ale nie wszyscy mogą jeść produkty z glutenem u mnie w domu, w związku z tym przepis na krupnik uległ pewnym, niedużym zresztą modyfikacjom.

Inne niż jęczmienna kasze, pojawiają się w coraz większej liczbie przepisów. Powodem ich użycia, może być chęć zastąpienia produktu zawierającego gluten takim, który jest wolny od tej substancji,  ale nie tylko.

Często powodem eksperymentowania z przepisami, zastępowania jednych składników innymi, jest zwykła ciekawość i chęć poznania nowych smaków.

Oto jakie kasze są alternatywnie używane do krupniku.

  • Kasza jaglana
  • Kasza manna
  • Kasza gryczana, w tym, łamana niepalona
  • Kasza owsiana
  • Kasza orkiszowa

Przygotowanie klasycznej zupy, z zupełnie nie klasycznymi składnikami może być ciekawym doświadczeniem smakowym. Powoduje też, że nasza kolekcja tradycyjnych przepisów stale się rozszerza o nowe warianty dań.

Źródło: Olga Smile, przepisy.pl, kuchnianaszpolska.pl

To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety
Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków. Zalety błonnika zawartego w kaszy Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu Kto powinien jeść kaszę jęczmienną? Osoby z podwyższonych cholesterolem Osoby chorujące na miażdżycę Osoby z problemami układu krążenia Diabetycy Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę Osoby żyjące w stresie Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej? Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię. Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną: Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości Gołąbki....

Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Na początku czy na końcu?
Adobe Stock
Newsy
Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Przez ten 1 błąd można zepsuć smak zupy
Na niepozornym i skromnym krupniku wychowały się pokolenia Polaków. Pamiętacie smak tej zupy gotowanej przez wasze babcie?

Nie ma to jak talerz gorącej zupy w zimowy, chłodny dzień. W takich okolicznościach warto postawić na klasykę. Czyli krupnik. Zupa, której smak nie zmienił się na przestrzeni mijających nieubłaganie lat. Podstawą były i nadal są w niej niezastąpione krupy jęczmienne. Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Krupy, a więc tak naprawdę kasza jęczmienna łamana. Z drugiej strony na pewno mieliście już do czynienia z krupnikiem z większym pęczakiem, zamiast tradycyjnych krup. Niezależnie od tego, jakiej kaszy użyjecie podczas gotowania swojego krupniku, uważajcie, by nie przesadzić z jej ilością. Zbyt dużo kaszy w zupie za mocno zagęści wasze pierwsze danie. W takich wypadkach konieczne będzie uzupełnienie zupy warzywnym wywarem, dogotowanym w drugim garnku… Kiedy powinno się dodać kaszę do krupniku? Kiedy dodacie ją za wcześnie, szybko się rozgotuje i zupa stanie się właśnie za gęsta. Jeśli dodacie ją za późno, krupy nie dogotują się i będą po prostu niejadalne. Nie ma nic gorszego, niż niedogotowana kasza! Kolejność działań powinna być więc następująca: najpierw gotujecie mięso, potem warzywa, następnie wrzucacie kaszę, a na koniec ziemniaki. Tak robiły nasze babcie, nasze mamy – i taka jest właśnie recepta na świetny krupnik. A zatem – zabierajcie się już do pracy! Oto przepis. Przepis na krupnik Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa wieprzowego z kością udko z kurczaka marchewka pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ziemniaki 2-3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny sól 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej – wiejskiej natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą w garnku i gotujcie na małym ogniu, zbierając szumowiny. Warzywa obierzcie i dodajcie do zupy po ok. 30 min. gotowania...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Krupnik
Flickr/czynka
Przepisy
Przepis na prawdziwy wiejski krupnik. Ugotujcie go na tym mięsie, a będzie smakował jak u mamy
Odpowiednio dobrane mięso to świetna podstawa wielu zup. Przedstawiamy wam przepis na krupnik z takim właśnie mięsiwem w roli głównej. Będziecie po niego wracać!

Opinie na temat krupniku są podzielone.  Dzieci za krupnikiem nie przepadają, dorośli wręcz przeciwnie. To jednak jedna z bardziej sycących polskich zup. Klasyka naszej narodowej kuchni. Zwłaszcza jeśli krupnik przyrządzimy zgodnie z prawidłami dawnego gotowania. Zupa na wywarze Krupnik to w skrócie klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Podaje się ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Można ją jeść też z kawałkami mięsa. Elementem charakterystycznym jest zasypanie jej kaszą jęczmienną. Jest to zupa sycąca i bardzo smaczna. Jak każde danie domowe ma mnóstwo wersji. Najlepiej jeśli spróbujecie krupniku na bazie różnego mięsa, dorzucicie ulubione dodatki i wybierzesz najlepszą opcję dla siebie. Zupa podana na żeberkach wieprzowych wydaje się jednak najbardziej pełna smaku. Jej aromat  najbardziej przypomina to, co podawały nam mamy i babcie lata temu. Ta tradycyjna zupa zdaje się być prosta w przygotowaniu, ale sztuczką jest dodać do niej odpowiednią ilość kaszy, żeby nie wyszła za gęsta. Przepis na krupnik jak u mamy Składniki: 30 dag świeżych żeberek ekstra 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 4-6 ziarenek ziela angielskiego świeżo posiekana natka pietruszki 3 ziemniaki 3 liście laurowe kawałek selera kawałek pora pietruszka marchewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałeczki. Mięso zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Do wywaru dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu 1 godzinę. Wrzucamy do garnka starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler - marchewkę opcjonalnie możecie także pokroić w talarki i wrzucić do garnka razem z ziemniakami. Dodajemy też kawałek...