Choć najbardziej klasyczną odmianą pierogów są oczywiście pierogi ruskie, te z mięsem również mają wielu miłośników! Jeżeli do nich należycie i pragniecie przygotować własne pierogi, przyda się wam wiedza na temat tego, jakie mięso nadaje się najlepiej do przyrządzenia pierogów. Sprawdźcie, którego warto użyć, by wasze pierogi wyszły przepyszne.

Mięso wieprzowe do pierogów

Ten rodzaj mięsa jest stosunkowo coraz rzadziej polecany do farszu na pierogi. Wieprzowina jest dość tłusta i ciężka, a przy tym raczej sucha po obróbce termicznej, przez co pierogi stają się niezbyt smaczne.

Jeśli jednak decydujecie się na wieprzowinę zadbajcie o to, by wykorzystać dość chude fragmenty mięsa, by pierogi nie wyszły zbyt tłuste. Jednocześnie warto do pierogów dodać także odrobinę podrobów, które nadadzą farszowi nieco więcej charakteru. Wybierzcie wiec wątróbki, płucka - także te drobiowe - i wymieszajcie je z chudszą zmieloną łopatką - pokochacie smak takiego farszu!

Niektóre gospodynie wykorzystują także odrobinę ugotowanej kaszy jęczmiennej lub ryżu i dodają to do miesa. W ten sposób farsz lepiej się wiąże, nie rozpada się i jest po prostu smaczniejszy.

Zobacz także:

Mięso drobiowe do pierogów

Smaczne i delikatne mięso drobiowe sprawdzi się doskonale w przypadku pierogów. A najlepsze będzie oczywiście to z rosołu! Mięso z kurczaka oraz indyka dobrze jest po zmieleniu doprawić podsmażoną cebulą, grzybami oraz solą i pieprzem.

Jeżeli jesteście z kolei miłośnikami mięsa z kaczki albo gęsiny, to możecie pominąć grzyby. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, także i drobiowe podroby sprawdzą się jako składnik farszu, który nada mu nieco charakteru i wilgotności. Innym sposobem na połączenie rozpadającego się farszu jest dodanie do niego np. odrobiny ugotowanego ryżu.

Inną opcją godną rozważenia pod kątem przygotowania pierogów z mięsem jest mieszanka drobiowo-wołowa. Taki właśnie przepis przedstawiamy wam poniżej. Zapraszamy do przetestowania go we własnym domu!

Przepis na mięsny farsz do pierogów

Przygotowanie farszu do pierogów z mięsem jest bardzo proste. Wykorzystajcie poniższe składniki:

Składniki:

  • Ok. 60 dag drobiowego i wołowego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • Płaska łyżeczka soli
  • Dwie szczypty pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażcie.
  3. Następnie podsmażoną cebulę dodajcie do mięsa i doprawcie solą oraz pieprzem. Wymieszajcie.

I gotowe! Jeśli wasz farsz wyszedł dość suchy wystarczy, że dolejcie do niego nieco wody, a najlepiej bulionu.