Jakiego mięsa użyć do pierogów? To nada się idealnie
AdobeStock
Newsy

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Uwielbiacie pierogi z mięsem? Sprawdźcie, które mięso najlepiej się nadaje do farszu.

Choć najbardziej klasyczną odmianą pierogów są oczywiście pierogi ruskie, te z mięsem również mają wielu miłośników! Jeżeli do nich należycie i pragniecie przygotować własne pierogi, przyda się wam wiedza na temat tego, jakie mięso nadaje się najlepiej do przyrządzenia pierogów. Sprawdźcie, którego warto użyć, by wasze pierogi wyszły przepyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso wieprzowe do pierogów

Ten rodzaj mięsa jest stosunkowo rzadko polecany do farszu na pierogi. Wieprzowina jest dość tłusta i ciężka, przez co pierogi stają się niezbyt smaczne. Jeśli jednak decydujecie się na wieprzowinę zadbajcie o to, by wykorzystać dość chude fragmenty mięsa, by pierogi nie wyszły zbyt tłuste. Warto do pierogów dodać także odrobinę podrobów, które nadadzą farszowi nieco więcej charakteru.

Zobacz także
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę

Mięso drobiowe do pierogów

Smaczne i delikatne mięso drobiowe sprawdzi się doskonale w przypadku pierogów. A najlepsze będzie oczywiście to z rosołu! Mięso z kurczaka oraz indyka dobrze jest po zmieleniu doprawić podsmażoną cebulą, grzybami oraz solą i pieprzem.

Jeżeli jesteście z kolei miłośnikami mięsa z kaczki albo gęsiny, to możecie pominąć grzyby. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, także i drobiowe podroby sprawdzą się jako składnik farszu, który nada mu nieco charakteru i wilgotności. Innym sposobem na połączenie rozpadającego się farszu jest dodanie do niego np. odrobiny ugotowanego ryżu.

Inną opcją godną rozważenia pod kątem przygotowania pierogów z mięsem jest mieszanka drobiowo-wołowa. Taki właśnie przepis przedstawiamy wam poniżej. Zapraszamy do przetestowania go we własnym domu!

Przepis na mięsny farsz do pierogów

Przygotowanie farszu do pierogów z mięsem jest bardzo proste. Wykorzystajcie poniższe składniki:

Składniki:

  • Ok. 60 dag drobiowego i wołowego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • Płaska łyżeczka soli
  • Dwie szczypty pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażcie.
  3. Następnie podsmażoną cebulę dodajcie do mięsa i doprawcie solą oraz pieprzem. Wymieszajcie.

I gotowe! Jeśli wasz farsz wyszedł dość suchy wystarczy, że dolejcie do niego nieco wody, a najlepiej bulionu.

pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie: Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu! Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Pielmieni
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Delikatne ciasto i idealnie doprawiony farsz. Takich pielmieni nie zjecie nigdzie. Ten przepis to strzał w 10
Kuchnia rosyjska z powodu zaszłości historycznych nie cieszy się w Polsce zbyt wielką renomą. Rosjanie mają jednak się czym pochwalić w kwestii kulinariów.

Ich narodowym powodem do dumy są pielmieni. Małe pierożki, wyglądem do złudzenia przypominające nasze świątecznie uszka . Smak pielmieni jest jednak zupełnie inny. Decyduje o nim mięsny farsz. Różni się on także od naszych klasycznych pierogów z mięsem . Farsz na pielmieni powinien być dość luźny. Przygotowuje się go z mielonego mięsa, a wcześniej nie poddaje smażeniu. Pierogi w wodzie i ze śmietaną Rosjanie najchętniej jedzą mięso wieprzowe, stąd też właśnie do pielmieni najczęściej trafia właśnie wieprzowina: np. zmielona łopatka czy szynka. Mięso na pielmieni powinno być dość tłuste, by pierożki nie były zanadto suche. Ciekawszy od samego farszu jest chyba sposób podawania pielmieni. Niektórzy Rosjanie jedzą swoje danie w bardzo osobliwy dla Polaków sposób. Pielmieni podają w miskach wraz z odrobiną wody po gotowaniu pierożków. Do takiego naczynia chętnie dodają jeszcze tłustą śmietaną albo nawet majonez , niezwykle popularny sos za naszą wschodnią granicą. Przepis na pielmieni Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej Nieco ponad pół szklanki ciepłego mleka Łyżeczka soli Składniki na farsz: Ok. 70 dag tłustego, mielonego, wieprzowego mięsa 2-3 cebule Sól i pieprz Liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Dodajcie cebulę do mięsa, doprawcie farsz solą i pieprzem. Wyrabiajcie gładki farsz. Przystąpcie do wyrobienia ciasta. Przygotujcie je w podobny sposób jak ciasto na polskie pierogi. Nadziewajcie małe, okrągłe kawałeczki ciasta surowym farszem i zawijajcie jak uszka. Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 10 min – pamiętajcie, że nadzienie w pielmieni jest surowe i musi...

pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić idealne pierogi z mięsem? Wystarczy pamiętać o tych 3 rzeczach
Nie masz pojęcia, jak zrobić idealne pierogi z mięsem? To wcale nie jest trudne. Wystarczy, że zrezygnujesz ze starych przyzwyczajeń, a zastąpisz je tymi, o których piszemy.

Pierogi z mięsem to jedna z najbardziej popularnych potraw w Polsce. Można je dostać w wielu restauracjach, kupić mrożone w wielu sklepach spożywczych, ale mimo wszystko my polecamy zrobić je własnoręcznie w domu. Nie ma się co oszukiwać, wtedy są najlepsze, bo doskonale wiemy, co do nich dodaliśmy. Bo nie od dziś wiadomo, że przepis to jedna rzecz, ale bardzo duże znaczenie mają składniki. Najlepiej wybierać produkty dobrej jakości, które nadają potrawie zupełnie inny smak. Jeżeli macie już sprawdzony przepis (jeżeli nie, to poniżej znajdziecie bardzo fajną recepturę na pyszne pierogi z mięsem) i dobrej jakości składniki, to czas brać się do roboty. Przecież pierogi sam się nie ulepią. Przepis na pierogi z mięsem Do zrobienia ciasta będziesz potrzebować 370 gramów mąki pszennej 1 żółtka 2 łyżek oleju Gorącej wody Szczypty soli Do zrobienia farszu będziesz potrzebować 400 gramów mięsa z rosołu Oliwa Warzyw: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula Przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir Przygotowanie Przygotowanie pierogów zacznij od zrobienia ciasta. W tym celu na stolnicy umieść mąkę, a następnie, mniej więcej po środku kupki zrób wgłębienie.  Do tak przygotowanej mąki bardzo powoli dolej wrzątku. Pod żadnym pozorem nie dotykaj tego rękami, inaczej się poparzysz. Do zagniatania użyj noża.  Gdy z mąki zaczną tworzyć się grudki dodaj żółtko, olej i szczyptę soli. Całość wyrób gołymi rękoma, aż do powstania zwartej, elastycznej masy.  Tak przygotowaną przykryj ściereczką na ok. 20 minut i daj jej odpocząć. Dopiero po upływie tego czasu zacznij rozwałkowywać ciasto, a następnie wycinać w nim kółeczka. Teraz zajmij się farszem. Ugotowane mięso z rosołu starannie...

pierogi z miesem z rosolu
Gotujmy.pl/misiek
Newsy
Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów
Wiele osób nie wykorzystuje mięsa, na którym gotował się rosół. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do czegoś pysznego, na przykładu farszu do pierogów.

Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd. Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu. Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu. Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis Składniki na ciasto na pierogi 600g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Duża szczypta soli Składniki na farsz 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie.  Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie ciasto na kawałki. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej...