Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche
Wikipedia Commons
Newsy

Jakiego mięsa użyć do pierogów? Z tym będą miały wyrazisty smak i nie wyjdą zbyt suche

Uwielbiacie pierogi z mięsem? Sprawdźcie, które mięso najlepiej się nadaje do farszu.

Choć najbardziej klasyczną odmianą pierogów są oczywiście pierogi ruskie, te z mięsem również mają wielu miłośników! Jeżeli do nich należycie i pragniecie przygotować własne pierogi, przyda się wam wiedza na temat tego, jakie mięso nadaje się najlepiej do przyrządzenia pierogów. Sprawdźcie, którego warto użyć, by wasze pierogi wyszły przepyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso wieprzowe do pierogów

Ten rodzaj mięsa jest stosunkowo coraz rzadziej polecany do farszu na pierogi. Wieprzowina jest dość tłusta i ciężka, a przy tym raczej sucha po obróbce termicznej, przez co pierogi stają się niezbyt smaczne.

Jeśli jednak decydujecie się na wieprzowinę zadbajcie o to, by wykorzystać dość chude fragmenty mięsa, by pierogi nie wyszły zbyt tłuste. Jednocześnie warto do pierogów dodać także odrobinę podrobów, które nadadzą farszowi nieco więcej charakteru. Wybierzcie wiec wątróbki, płucka - także te drobiowe - i wymieszajcie je z chudszą zmieloną łopatką - pokochacie smak takiego farszu!

Niektóre gospodynie wykorzystują także odrobinę ugotowanej kaszy jęczmiennej lub ryżu i dodają to do miesa. W ten sposób farsz lepiej się wiąże, nie rozpada się i jest po prostu smaczniejszy.

Zobacz także
Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Drożdżowe pierogi ze szparagami. Kreatywny przepis, który pokochacie

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę

Zapomnijcie o ruskich! Te pierogi z serem i botwiną są o niebo lepsze na wiosnę

Mięso drobiowe do pierogów

Smaczne i delikatne mięso drobiowe sprawdzi się doskonale w przypadku pierogów. A najlepsze będzie oczywiście to z rosołu! Mięso z kurczaka oraz indyka dobrze jest po zmieleniu doprawić podsmażoną cebulą, grzybami oraz solą i pieprzem.

Jeżeli jesteście z kolei miłośnikami mięsa z kaczki albo gęsiny, to możecie pominąć grzyby. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, także i drobiowe podroby sprawdzą się jako składnik farszu, który nada mu nieco charakteru i wilgotności. Innym sposobem na połączenie rozpadającego się farszu jest dodanie do niego np. odrobiny ugotowanego ryżu.

Inną opcją godną rozważenia pod kątem przygotowania pierogów z mięsem jest mieszanka drobiowo-wołowa. Taki właśnie przepis przedstawiamy wam poniżej. Zapraszamy do przetestowania go we własnym domu!

Przepis na mięsny farsz do pierogów

Przygotowanie farszu do pierogów z mięsem jest bardzo proste. Wykorzystajcie poniższe składniki:

Składniki:

  • Ok. 60 dag drobiowego i wołowego mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • Płaska łyżeczka soli
  • Dwie szczypty pieprzu

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie w maszynce do mięsa.
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę i zeszklijcie ją na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażcie.
  3. Następnie podsmażoną cebulę dodajcie do mięsa i doprawcie solą oraz pieprzem. Wymieszajcie.

I gotowe! Jeśli wasz farsz wyszedł dość suchy wystarczy, że dolejcie do niego nieco wody, a najlepiej bulionu.

Pyszne pierogi z mięsem
gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Przepyszne pierogi z mięsem z rosołu. Oprócz kurczaka nie zapominajcie o tych 2 dodatkach
Mięso z rosołu to fantastyczna podstawa do innego pożywnego i smacznego dania. Przed wami przepis na pierogi z mięsem z rosołu.

Lubicie pierogi z mięsem? To danie świetnie współgra z rosołem. Nie, nie chodzi nam o jedzenie pierożków zanurzonych w bulionie na chińską modłę. Gotowanie rosołu wiążę się z tym, że zwykle pozostaje po nim kawał wartościowego, wciąż smacznego mięsa. Nie ma innej możliwości. Należy go zużyć do innego dania. Niech wam nawet nie przychodzi do głowy wyrzucanie bogatych w mięso kawałków kury! Jak wykorzystać mięso z rosołu? Wystarczy solidnie wyskubać drobiową bazę do rosołu z mięsa, a następnie przekręcić je przez maszynkę do mięsa. By pierogi z mięsem nabrały charakterku, można wymieszać mięso z rosołu z odrobiną podrobów. Nie zapomnijcie także o cebulce. Pierogi kochają wszyscy. Te mięsne mają nieco mniej zwolenników wśród dzieci. Mięso rosołowe sprawi, że nawet z dodatkiem podrobów będą delikatniejsze. Być może i wasi milusińscy się do nich szybko przekonają! Przepis na pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Mięso z połowy kury rosołowej Ugotowana marchewka i pietruszka z rosołu Cebula świeża Sól i pieprz Mąka pszenna – ok. pół kg 1 łyżka bułki tartej Jajko Olej Przygotowanie: Zacznijcie od farszu. Mięso oddzielcie od kości. Cebulkę pokrójcie drobno i podsmażcie na oleju. Dodajcie cebulę, jajo i bułkę tartą do mięsa. Przemielcie mięso z dodatkami w maszynce do mięsa. Doprawcie farsz solą i pieprzem. Wyrabiajcie elastyczne ciasto na pierogi z użyciem ciepłej wody. Nadziewajcie pierogi farszem i gotujcie w osolonej wodzie. Pierogi podawajcie najlepiej ze skwarkami. Smacznego!

Pielmieni
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Delikatne ciasto i idealnie doprawiony farsz. Takich pielmieni nie zjecie nigdzie. Ten przepis to strzał w 10
Kuchnia rosyjska z powodu zaszłości historycznych nie cieszy się w Polsce zbyt wielką renomą. Rosjanie mają jednak się czym pochwalić w kwestii kulinariów.

Ich narodowym powodem do dumy są pielmieni. Małe pierożki, wyglądem do złudzenia przypominające nasze świątecznie uszka . Smak pielmieni jest jednak zupełnie inny. Decyduje o nim mięsny farsz. Różni się on także od naszych klasycznych pierogów z mięsem . Farsz na pielmieni powinien być dość luźny. Przygotowuje się go z mielonego mięsa, a wcześniej nie poddaje smażeniu. Pielmieni - pierogi w wodzie i ze śmietaną Rosjanie najchętniej jedzą mięso wieprzowe, stąd też właśnie do pielmieni najczęściej trafia właśnie wieprzowina: np. zmielona łopatka czy szynka. Mięso na pielmieni powinno być dość tłuste, by pierożki nie były zanadto suche. Ciekawszy od samego farszu jest chyba sposób podawania pielmieni. Niektórzy Rosjanie jedzą swoje danie w bardzo osobliwy dla Polaków sposób. Pielmieni podają w miskach wraz z odrobiną wody po gotowaniu pierożków. Do takiego naczynia chętnie dodają jeszcze tłustą śmietaną albo nawet majonez , niezwykle popularny sos za naszą wschodnią granicą. Przepis na pielmieni Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej Nieco ponad szklanka ciepłego/gorącego mleka Łyżeczka soli Składniki na farsz: Ok. 70 dag tłustego, mielonego, wieprzowego mięsa 2-3 cebule Sól i pieprz Liść laurowy i ziele angielskie Przygotowanie: Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Dodajcie cebulę do mięsa, doprawcie farsz solą i pieprzem. Wyrabiajcie gładki farsz. Przystąpcie do wyrobienia ciasta. Przygotujcie je w podobny sposób jak ciasto na polskie pierogi. Nadziewajcie małe, okrągłe kawałeczki ciasta surowym farszem i zawijajcie jak uszka. Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 10 min – pamiętajcie, że nadzienie w pielmieni jest...

Tak pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Flickr
Newsy
W ten sposób pierogi robi się 2 razy szybciej. Żadnego wałkowania ani wycinania
Macie dość mozolnego przygotowywania pierogów? Wypróbujcie tę metodę, a zobaczycie, jak wiele czasu można dzięki niej zaoszczędzić.

Gdy trzeba zrobić dużo pierogów, na przykład na święta, przydałby się sposób na przygotowanie tego przysmaku szybciej, bez męczącego wałkowania i wycinania ciasta szklanką. Czy to możliwe? Jak najbardziej! Poznajcie prosty sposób na pierogi, które robi się o wiele szybciej, niż tradycyjną metodą.  Jak można szybko zrobić pierogi? Przyzwyczailiśmy się do tego, że ciasto na pierogi, po wyrobieniu, należy rozwałkować na stolnicy, a następnie wyciąć szklanką lub specjalną foremką w kształt pierogów. Dopiero później, na tak powstałe placuszki z ciasta, nakłada się farsz i zlepia pierogi. Proponujemy wam całkowite pominięcie wałkowania i wycinania - jakby się nad tym głębiej zastanowić, to jest to duża strata czasu. Wystarczy przecież odrywać kawałki ciasta i uformować je w dłoni, a następnie nałożyć farsz. Taka metoda jest o wiele szybsza, choć pierogi zrobione w ten sposób mogą mieć nieco nieregularne kształty. Jeżeli jednak bardziej zależy wam na czasie, niż wyglądzie pierogów, polecamy wam zrobić je właśnie w ten sposób.  Przepis na pierogi z kapustą i z grzybami Przed następnym lepieniem pierogów polecamy wam skorzystać z przepisu jednej z naszych czytelniczek na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Autorka receptury używa klasycznej metody wykrajania pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byście wypróbowali sposób z rwaniem ciasta - doskonale się sprawdzi w tym przypadku.  Składniki: 250 g mąki 1 łyżka oleju letnia woda 200g grzybów leśnych 1 mała cebula 200g kwaszonej kapusty sól pieprz Przygotowanie: Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ją i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości...

pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Zostało wam mięso z rosołu? Wykorzystajcie je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Farsz na pierogi z mięsem z mięsa z rosołu Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Składniki: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie: Najlepiej za pomocą maszynki zmielcie mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklijcie na maśle, a następnie dodajcie do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałujcie pieprzu! Jeśli farsz jest waszym zdaniem zbyt suchy, to dodajcie do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszajcie. Do miski wsypcie mąkę, dodajcie olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiajcie ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkujcie na cienko. Za pomocą szklanki powycinajcie kółka, do których będziecie dodawać farsz. Łyżką układajcie farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiajcie. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!