Jakie zioła dodawać do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia
AdobeStock
Newsy

Jak dobierać przyprawy do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia

Sprawdźcie, jak łączyć zioła z poszczególnymi potrawami, by podkreślić ich smak!

Jakich przypraw używacie podczas gotowania? Niektórzy wyznają zasadę, że sól i pieprz podkreśli smak każdej potrawy i nie używają niczego innego. Warto jednak przekonać się do stosowania ziół w trakcie przyrządzania posiłków. Ich wspaniały zapach i zawarte w nich olejki eteryczne sprawiają, że każda potrawa bardzo zyskuje na smaku i aromacie. Czy wiecie, które zioła pasują najlepiej do poszczególnych dań? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich ziół użyć do przyprawiania jedzenia?

Nie bez powodu różne zioła są polecane do doprawiania konkretnych potraw. Na przykład majeranek stosuje się głównie do mięs, a szczypiorek do serów i jaj. A jak jest z innymi ziołami? Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę na temat stosowania ziół do różnych potraw:

  • Ziele angielskie – najlepiej pasuje do zup, sosów, kapusty, marynaty do mięsa oraz dziczyzny i baraniny. Wspaniale smakuje także połączenie ziela angielskiego i cebuli!
  • Tymianek – najlepiej sprawdzi się w przypadku pieczonego mięsa i ziemniaków.
  • Bazylia – to wspaniała przyprawa do sałatek, ryb, kurczaka i pomidorów.
  • Mięta – świetnie łączy się z ogórkami, ziemniakami i baraniną. Mięta jest ponadto doskonałym składnikiem wszelkich orzeźwiających napojów i deserów w trakcie upalnego lata! Warto dodać ją na przykład do lodów, jogurtu albo po prostu wsypać kilka świeżych listków mięty do zimnej wody z dodatkiem cytryny i kostek lodu.
  • Imbir – to przyprawa kojarząca się głównie z kuchnią orientalną, ale sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów, warzyw i ciastek.
  • Cynamon – podobnie jak imbir, cynamon wspaniale pasuje do potraw orientalnych oraz deserów. Zwłaszcza jabłek na ciepło!
Zobacz także
Nie zgadlibyście do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Nie zgadlibyście, do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne

Jak stosować zioła w kuchni?

Zioła można kupić zarówno ususzone w torebkach, jak i świeże. W supermarketach coraz częściej sprzedawane są bazylia, lubczyk czy mięta w doniczkach, dzięki czemu nawet nie posiadając ogródka można mieć przez cały rok świeże zioła na parapecie!

Doprawiając potrawy ziołami, pamiętajcie, by dodawać je zawsze na samym końcu, maksymalnie 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dzięki temu zioła wspaniale podkreślą smak waszych potraw! Nie można ich jednak gotować zbyt długo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury aromat i smak ziół dosłownie wyparuje.

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...

Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
AdobeStock
Newsy
Wiemy jak wyhodować ananasa w domu! To proste, musicie tylko zwrócić uwagę na ten szczegół
Ta roślina może rosnąć nawet w polskich domach! Nie potrzebuje specjalnych warunków, każdemu z was się na pewno uda!

Niektórzy z was na pewno próbowali kiedyś uprawiać własne rośliny. O ile do uprawy pomidorów przydatny jest własny ogródek, szklarnia, albo przynajmniej przestronny balkon lub taras, to inne rośliny z powodzeniem można uprawiać nawet w doniczce. Na pewno hitem wśród roślin uprawianych w domu są wszelkiego rodzaju zioła . Postawcie na parapecie w kuchni doniczki ze świeżymi ziołami, a będziecie mogli zawsze dodać kilka listków do potraw i ulepszać smak i wartość zdrowotną waszych dań. W domowej hodowli sprawdzają się na przykład: Rozmaryn Tymianek Bazylia Mięta Natka pietruszki Kolendra Szczypiorek Sałata Własne rośliny owocowe w doniczce Niektórzy idą o krok dalej i próbują w domu uprawiać truskawki i poziomki, a nawet drzewka cytrynowe lub awokado z pestki. Mamy dla was super pomysł na domową uprawę ananasa. Może być wam ciężko w domowych warunkach doprowadzić do pełnego i dojrzałego owocu, ale już sama roślina jest warta uwagi i naprawdę dobrze wygląda. Żeby rozpocząć domową uprawę ananasa potrzebujecie… ananasa. Hodowla ananasa w domu Owoce ananasa są obecnie dostępne we wszystkich marketach. Często nie są nawet tak drogie. Dostaniecie je w cenie poniżej 5 zł. Jeśli nigdy nie próbowaliście świeżego ananasa, to idealna okazja. Czasami ciężko się go obiera, ale smakuje znacznie lepiej niż ten z puszki. Kupując ananasa z myślą o przyszłej hodowli zwróćcie uwagę na jego górną część. Powinna być okazała, nie może być wyschnięta. Popatrzcie szczególnie na wewnętrzne liście. Młode listki powinny być tam zdrowe, jeśli są młode, szanse na ukorzenienie owocu są znacznie większe. Gdy będziecie mieć już swój owoc, wykręćcie lekko koronę ananasa. Zróbcie to delikatnie, nie odcinajcie jej...

niestrawność sposoby
AdobeStock
Newsy
Zgaga, niestrawność i wzdęcia? Zapomnijcie o nich podczas świątecznej uczty
Niedługo święta, a wy już martwicie się bólem brzucha i niestrawnością? Są sposoby, by temu zaradzić!

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z choinką, prezentami i wigilijną ucztą. Część z was pewnie nie może się już doczekać na myśl o pierogach z kapustą, barszczu i karpiu. Jednak niektórzy bardzo cierpią podczas świąt – wszystko przez to, że podawane wówczas dania są ciężkostrawne, a ich jedzenie powoduje spory dyskomfort. Zgaga, wzdęcia i ból brzucha to najczęstsze objawy które sprawiają, że święta zamiast radosnym czasem stają się pasmem udręki. Poznajcie sposoby, które pozwolą złagodzić nieprzyjemne dolegliwości! Jak radzić sobie z niestrawnością podczas świąt? Świąteczne dania choć bardzo smaczne, nie są najlepsze dla żołądka i układu trawiennego. Przyprawy, kapusta, fasola i warzywa powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. By sobie z tym poradzić, warto zastosować się do poniższych wskazówek. Pozwolą one nieco złagodzić objawy ze strony układu pokarmowego i cieszyć się świętami! Pijcie dużo wody – najlepiej z dodatkiem mięty i cytryny. Woda ułatwia trawienie, a mięta i cytryna usprawniają pracę układu trawiennego. Nie jedzcie łapczywie – pochłanianie dużych kęsów sprzyja połykaniu powietrza, a to powoduje wzdęcia i ból brzucha. Unikajcie smażonego – wiemy, że w Wigilię jest to bardzo trudne. Jednak, jeżeli przygotowujecie potrawy na świąteczny stół, to możecie przyrządzić je w łagodniejszej wersji. Ryby ugotujcie na parze, a pierogi podajcie gotowane w wodzie zamiast podsmażanych z dodatkiem skwarków i cebulki. Postawcie na ziołowe herbatki – zioła potrafią czynić prawdziwe cuda w problemach z trawieniem! Między świątecznymi posiłkami zaparzajcie sobie napary z rumianku, kopru, szałwii lub mięty. Wspomagają pracę układu trawiennego i działają rozkurczowo. Używajcie przypraw na trawienie – ostre...