Jakie zioła dodawać do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia
AdobeStock
Newsy

Jak dobierać przyprawy do różnych potraw? Odpowiednio dobrane podkręcą smak jedzenia

Sprawdźcie, jak łączyć zioła z poszczególnymi potrawami, by podkreślić ich smak!

Jakich przypraw używacie podczas gotowania? Niektórzy wyznają zasadę, że sól i pieprz podkreśli smak każdej potrawy i nie używają niczego innego. Warto jednak przekonać się do stosowania ziół w trakcie przyrządzania posiłków. Ich wspaniały zapach i zawarte w nich olejki eteryczne sprawiają, że każda potrawa bardzo zyskuje na smaku i aromacie. Czy wiecie, które zioła pasują najlepiej do poszczególnych dań? Sprawdźcie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich ziół użyć do przyprawiania jedzenia?

Nie bez powodu różne zioła są polecane do doprawiania konkretnych potraw. Na przykład majeranek stosuje się głównie do mięs, a szczypiorek do serów i jaj. A jak jest z innymi ziołami? Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę na temat stosowania ziół do różnych potraw:

  • Ziele angielskie – najlepiej pasuje do zup, sosów, kapusty, marynaty do mięsa oraz dziczyzny i baraniny. Wspaniale smakuje także połączenie ziela angielskiego i cebuli!
  • Tymianek – najlepiej sprawdzi się w przypadku pieczonego mięsa i ziemniaków.
  • Bazylia – to wspaniała przyprawa do sałatek, ryb, kurczaka i pomidorów.
  • Mięta – świetnie łączy się z ogórkami, ziemniakami i baraniną. Mięta jest ponadto doskonałym składnikiem wszelkich orzeźwiających napojów i deserów w trakcie upalnego lata! Warto dodać ją na przykład do lodów, jogurtu albo po prostu wsypać kilka świeżych listków mięty do zimnej wody z dodatkiem cytryny i kostek lodu.
  • Imbir – to przyprawa kojarząca się głównie z kuchnią orientalną, ale sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów, warzyw i ciastek.
  • Cynamon – podobnie jak imbir, cynamon wspaniale pasuje do potraw orientalnych oraz deserów. Zwłaszcza jabłek na ciepło!
Zobacz także
Nie zgadlibyście do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Nie zgadlibyście, do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne

Jak stosować zioła w kuchni?

Zioła można kupić zarówno ususzone w torebkach, jak i świeże. W supermarketach coraz częściej sprzedawane są bazylia, lubczyk czy mięta w doniczkach, dzięki czemu nawet nie posiadając ogródka można mieć przez cały rok świeże zioła na parapecie!

Doprawiając potrawy ziołami, pamiętajcie, by dodawać je zawsze na samym końcu, maksymalnie 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dzięki temu zioła wspaniale podkreślą smak waszych potraw! Nie można ich jednak gotować zbyt długo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury aromat i smak ziół dosłownie wyparuje.

Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie
Adobe Stock
Newsy
Fantastyczny sposób na przechowanie natki i koperku. Będą świeże nawet 2 tygodnie
Świeże zioła zawsze warto mieć pod ręką. Ale jak to zrobić skoro tak szybko więdną? Podpowiadamy, jak skutecznie je przechowywać.

Świeże zioła, które najchętniej kupujemy, to te same, które w doniczkach można dostać w każdym większym sklepie. To natka pietruszki, zielony, pachnący koperek, mięta, którą czasem dodajemy do pieczonych mięs, ale równie chętnie parzymy herbatkę miętową „na trawienie”. Czy bazylia, której popularność w Polsce pojawiła się wraz z daniami kuchni śródziemnomorskiej, jak spaghetti, pizza czy sałatka grecka. Wszystkie te zioła łatwo hodować samemu, mieć zapas przez cały rok i obcinać i dodawać do dań tylko pojedyncze listki. Co jednak zrobić gdy macie cały pęczek, którego nie zużywacie na raz i który bardzo szybko zwiędnie? Natka, koperek i inne świeże zioła – jak ich używać i do czego? Zielenina, która dodajemy do dań ma z reguły trzy ważne funkcje. Po pierwsze wzbogaca danie o ziołowe smaki i aromaty, po drugie uzupełnia je nie o witaminy i minerały, a po trzecie dostarcza substancji, które ułatwiają trawienie. Oto w jaki sposób działają zioła, które najczęściej w postaci świeżej dodajemy do dań: Natka. Jej listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę podczas fermentacji w jelitach i odtruwają organizm. Koperek. Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznym, które wzmagają wydzielanie żółci i doków trawiennych, a także stymulują perystaltykę jelit. Łagodzi niestrawność i wzdęcia. Bazylia. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z żywności. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega skurczom żołądka. Skutecznie pobudza apetyt. Kolendra. Także stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, pobudza apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Działa przeciwutleniającą i rozkurczająco. Mięta. Wzmaga produkcję żółci i soków żołądkowych, przez co przyspiesza...

Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Własne
Newsy
Dodajcie to do mięsa na gulasz, a będzie rozpływać się w ustach. Nikt nie uwierzy, że to takie proste
Co zrobić, by mięso w gulaszu nie było twarde? Pomoże dodanie pospolitego składnika, którego regularnie używacie w kuchni.

Idealny gulasz wieprzowy lub wołowy to taki, w którym mięso jest tak miękkie, że rozpada się od samego dotknięcia widelcem. Nie każdemu udaje się uzyskać taki efekt i w rezultacie danie wychodzi niezbyt smaczne. Jeżeli chcecie uniknąć wpadki, dodajcie do mięsa jeden składnik, który na pewno macie w kuchennej szafce. Dzięki niemu mięso w gulaszu będzie zawsze idealnie miękkie! Jak zmiękczyć mięso na gulasz? By gulasz wyszedł smaczny, a mięso odpowiednio miękkie, przede wszystkim trzeba dać sobie dużo czasu na przygotowanie tej potrawy. Mięso do gulaszu, zwłaszcza wołowe, powinno się odpowiednio długo dusić - co najmniej godzinę po uprzednim podsmażeniu. Jednak, by zagwarantować miękkość mięsa, można dodatkowo skorzystać ze starego, sprawdzonego triku. Należy wykorzystać w tym celu zwykłą sodę oczyszczoną. Soda sprawi, że mięso szybciej stanie się miękkie i kruche. Wystarczy, że na kilka godzin przed duszeniem posypiecie mięso niewielką ilością sody i wstawicie je do lodówki. Przed smażeniem mięso należy wyjąć, opłukać z sody, osuszyć i gotowe - teraz należy je usmażyć i udusić z przyprawami tak, jak zwykle.  Jakie przyprawy dodać do gulaszu? By zapewnić odpowiedni smak i aromat gulaszu, poza mięsem dobrej jakości niezbędne są przyprawy. Najlepiej sprawdzą się: papryka słodka i ostra oraz wędzona - w proszku, w odpowiednich proporcjach. Słodka papryka nada przyjemnego smaku, a ostra mocno go podkręci.  majeranek - pozycja obowiązkowa w przypadku potraw mięsnych. oregano - sprawi, że gulasz będzie miał wspaniały smak. Oregano jest dość dominującą przyprawą, dlatego lepiej z nią nie przesadzić, jeśli nie chcecie zagłuszyć reszty smaków. pieprz - całe ziarenka dodajcie w trakcie gotowania, a ten mielony na sam koniec. liście laurowe - kilka liści...

Ta przyprawa radykalnie zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Najlepsza do tłustych potraw
AdobeStock
Newsy
Ta przyprawa zmniejsza odkładanie tłuszczu w organizmie. Najlepsza do tłustych potraw
Jeżeli przyrządzacie coś ciężkostrawnego, ta przyprawa nada się idealnie - podkreśla smak, a do tego wspomoże trawienie.

Niektórzy w wakacje są nieustająco na diecie. Najpierw chcą schudnąć przed urlopem, by wspaniale wyglądać w stroju kąpielowym na plaży, a później odchudzają się po wyjeździe - w końcu wakacje są dobrą wymówką do tego, by codziennie pozwalać sobie na lody, gofry i inne dietetyczne grzeszki. Jeżeli marzycie o tym, by znów móc wcisnąć się w spodnie, które były dobre jeszcze przed urlopem, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe.  W zmniejszeniu masy ciała pomocne będą naturalne produkty, które wspomagają odchudzanie. Jednym z nich jest tymianek, który dodajemy do wielu potraw. Sprawdźcie, jak on działa.  Właściwości tymianku Tymianek przywędrował do nas z krajów południowej Europy, gdzie był wykorzystywany już w starożytności. Sporządzano z niego lecznicze napary przynoszące ukojenie przy chorobach układu moczowego, a także kąpiele dla witalności. Dziś używamy go głównie w kuchni - jest doskonałą przyprawą, która pasuje do wielu dań, a przy okazji sprawia, że są jeszcze zdrowsze. Właściwości tymianku do między innymi: działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne poprawia trawienie przyspiesza przemianę materii działa łagodząco przy zaparciach i biegunkach Stosuje się go również w kosmetyce. Kremy zawierające wyciąg z tymianku pomagają na zmiany trądzikowe na twarzy, a szampony z dodatkiem tego zioła zmniejszają przetłuszczanie się włosów. Tymianek na odchudzanie Kolejną, fantastyczną właściwością tymianku jest jego działanie wspomagające odchudzanie. Dodanie tej przyprawy do jedzenia sprawi, że wchłanianie do organizmu tłuszczu z potrawy będzie ograniczone. Ponadto, tymianek wspomoże proces trawienia i zmniejszy uczucie przejedzenia. Właśnie dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych i tłustych potraw, by zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia...

Czemu dania wychodzą gorzkie? Dodajecie do nich za wcześnie ten składnik
AdobeStock
Newsy
Zupa jarzynowa wyszła zbyt gorzka? Dodajecie do niej za wcześnie ten składnik
Zdarzyło się wam, że zupa wyszła zbyt gorzka? Sprawdźcie, jak temu zaradzić!

Lekkie i zdrowe dania z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i innych przypraw to wspaniała odmiana dla organizmu po dłuższym jedzeniu ciężkostrawnych potraw! Niestety, czasami jarzynowa zupa lub leczo wychodzą zbyt gorzkie mimo stosowania się do przepisu. Dlaczego tak się dzieje? Dowiedzcie się, jak dobrze doprawić zupę i co zrobić, żeby nie wyszła zbyt gorzka! Jak doprawić zupę, żeby wyszła idealna? Sekretem smacznej zupy są oczywiście świeże zioła! Bardzo ważne jest to, kiedy je dodacie do zupy. Podstawowa zasada mówi, że zioła dodaje się dopiero na samym końcu, ponieważ właśnie wtedy oddadzą zupie cały aromat. Ale to nie jedyny powód! Zioła takie jak bazylia, pietruszka, mięta i koperek dodane do zupy na samym początku nie tylko szybko stracą swój smak, ale także sprawią, że zupa będzie gorzka! Dlatego zioła zawsze należy dodać dopiero na końcu. Przepis na zupę jarzynową Do przygotowania tradycyjnej, jarzynowej zupy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego lub jarzynowego Pół kilograma ziemniaków 250 g kalafiora 150 g fasolki szparagowej 2 marchewki Pół cebuli 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła Pół łyżki oliwy Świeży koperek Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. W garnku rozpuśćcie łyżkę masła i dodajcie pół łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie już gorący, zeszklijcie na nim pokrojoną cebulę. Po chwili dodajcie plastry marchewki i podsmażajcie jeszcze kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie pokrojone ziemniaki i podsmażajcie 3 minuty, cały czas mieszając. Do garnka wlejcie podgrzany bulion i zagotujcie. Gotujcie całość przez...