Jakich przypraw używacie podczas gotowania? Niektórzy wyznają zasadę, że sól i pieprz podkreśli smak każdej potrawy i nie używają niczego innego. Warto jednak przekonać się do stosowania ziół w trakcie przyrządzania posiłków. Ich wspaniały zapach i zawarte w nich olejki eteryczne sprawiają, że każda potrawa bardzo zyskuje na smaku i aromacie. Czy wiecie, które zioła pasują najlepiej do poszczególnych dań? Sprawdźcie!

Jakich ziół użyć do przyprawiania jedzenia?

Nie bez powodu różne zioła są polecane do doprawiania konkretnych potraw. Na przykład majeranek stosuje się głównie do mięs, a szczypiorek do serów i jaj. A jak jest z innymi ziołami? Poniżej przygotowaliśmy dla was małą ściągawkę na temat stosowania ziół do różnych potraw:

  • Ziele angielskie – najlepiej pasuje do zup, sosów, kapusty, marynaty do mięsa oraz dziczyzny i baraniny. Wspaniale smakuje także połączenie ziela angielskiego i cebuli!
  • Tymianek – najlepiej sprawdzi się w przypadku pieczonego mięsa i ziemniaków.
  • Bazylia – to wspaniała przyprawa do sałatek, ryb, kurczaka i pomidorów.
  • Mięta – świetnie łączy się z ogórkami, ziemniakami i baraniną. Mięta jest ponadto doskonałym składnikiem wszelkich orzeźwiających napojów i deserów w trakcie upalnego lata! Warto dodać ją na przykład do lodów, jogurtu albo po prostu wsypać kilka świeżych listków mięty do zimnej wody z dodatkiem cytryny i kostek lodu.
  • Imbir – to przyprawa kojarząca się głównie z kuchnią orientalną, ale sprawdzi się także jako dodatek do pasztetów, warzyw i ciastek.
  • Cynamon – podobnie jak imbir, cynamon wspaniale pasuje do potraw orientalnych oraz deserów. Zwłaszcza jabłek na ciepło!

Jak stosować zioła w kuchni?

Zioła można kupić zarówno ususzone w torebkach, jak i świeże. W supermarketach coraz częściej sprzedawane są bazylia, lubczyk czy mięta w doniczkach, dzięki czemu nawet nie posiadając ogródka można mieć przez cały rok świeże zioła na parapecie!

Doprawiając potrawy ziołami, pamiętajcie, by dodawać je zawsze na samym końcu, maksymalnie 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dzięki temu zioła wspaniale podkreślą smak waszych potraw! Nie można ich jednak gotować zbyt długo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury aromat i smak ziół dosłownie wyparuje.

Zobacz także: