
Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków.
Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków.
Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie?
Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste.
Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak:
- Ibis
- Bursztyn
- Gracja
Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler
Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę
- Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy.
- Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką.
- Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed wrzuceniem klusek zmniejszcie ogień do minimum.
- Wrzucajcie kluski do gotującej się wody. Pamiętajcie, że będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię wody. To może potrwać nawet ok. 10 minut.
- Wyjmijcie je łyżką cedzakową i podawajcie.